199 episodes

Odbita do bita se loteva sodobnih tehnologij in jih kritično umešča v prostor in čas. Pogovarjata se Maruša Kerec in Anže Tomić.

Odbita do bita RTVSLO – Val 202

  • Technology

Odbita do bita se loteva sodobnih tehnologij in jih kritično umešča v prostor in čas. Pogovarjata se Maruša Kerec in Anže Tomić.

  Intervju: dr. Marinka Žitnik, Harvard

  Intervju: dr. Marinka Žitnik, Harvard

  Od Ljubljene, prek Londona in Toronta do Stanforda in Harvarda. O raziskovanju redkih bolezni, o zahtevnih študentih, o (ne)varnosti podatkov in o sodelovanju z Naso. Maruša in Anže v zadnji epizodi sezone klepetata z dr. Marinko Žitnik. Je doktorica računalništva in prva Slovenka, ki je postala profesorica na ugledni ameriški Univerzi Harvard.
  Od Ljubljene, prek Londona in Toronta do Stanforda in Harvarda. O raziskovanju redkih bolezni, o zahtevnih študentih, o (ne)varnosti podatkov in o sodelovanju z Naso. Maruša in Anže klepetata z dr. Marinko Žitnik

  Maruša in Anže v zadnji epizodi šeste sezone klepetata z dr. Marinko Žitnik. Je doktorica računalništva in prva Slovenka, ki je postala profesorica na ugledni ameriški Univerzi Harvard. Raziskuje umetno inteligenco, razvija zdravila za redke bolezne in sodeluje z Naso, kjer poskušajo ugotoviti, kaj se zgodi s človeškim telesom, ki je na dolgotrajni poti v vesolju.

  Zapiski:

  Marinka Zitnik | Department of Biomedical Informatics
  Marinka Zitnik - MARINKA ZITNIK
  DNA Genetic Testing & Analysis - 23andMe AU, DE, FR & EU


  Zanimivosti iz tehnološkega sveta pošiljava tudi v elektronske nabiralnike. Naročilnica na Odbito pismo je tukaj.

  Naročite se in podkast ocenite. Razpravi o odbitih temah se lahko pridružite na Twitterju. Dosegljiva sva tudi na naslovu: odbita@rtvslo.si.

  • 42 min
  Prelomna Okna 95, Čuk in Reglja ter shranjevanje podatkov – Marko Štamcar

  Prelomna Okna 95, Čuk in Reglja ter shranjevanje podatkov – Marko Štamcar

  Val 202 letos praznuje 50 let, zato se naše oddaje in podkasti ozirajo v preteklost. Ob pomoči Marka Štamcarja, podpredsednika Računalniškega muzeja se spominjamo legendarnega operacijskega sistema Windows 95, ki je samo tri mesece po izidu angleške različice dobil tudi slovensko in spremenil način uporabe domačih računalnikov. Iz devetdesetih nam v spominu ostajajo tudi izvirna poimenovanja mobilnih telefonov, ki so jih prodajali v Sloveniji (mobi čuk, mobi reglja idr.), omenjamo pa še (za tisti čas) pomembnost podjetja Nokia.Prelomna Okna 95, Čuk in Reglja ter shranjevanje podatkov. Marko Štamcar je podpredsednik Računalniškega muzeja
  Val 202 letos praznuje 50 let, zato se naše oddaje in podkasti ozirajo v preteklost. Ob pomoči Računalniškega muzeja se spominjamo legendarnega operacijskega sistema Windows 95, ki je samo tri mesece po izidu angleške različice dobil tudi slovensko in spremenil način uporabe domačih računalnikov.
  Iz devetdesetih nam v spominu ostajajo tudi izvirna poimenovanja mobilnih telefonov, ki so jih prodajali v Sloveniji (mobi čuk, mobi reglja idr.), omenjamo pa še (za tisti čas) pomembnost podjetja Nokia.
  Zapiski: Okna 95 Windows 95 – Wikipedija, prosta enciklopedija Biblija naših časov: kako smo prevajali Windows 95. – Društvo Računalniški Muzej GOG.com Mobilni telefoni Slika:Nokia 3310 Blue R7309170 (retouch).jpg - Wikipedija, prosta enciklopedija Računalniški muzej - YouTube benefon car g! – Iskanje Google Zanimivosti iz tehnološkega sveta pošiljava tudi v elektronske nabiralnike. Naročilnica na Odbito pismo je tukaj. Naročite se in podkast ocenite. Razpravi o odbitih temah se lahko pridružite na Twitterju. Dosegljiva sva tudi na naslovu: odbita@rtvslo.si.

  • 41 min
  Starlink, kje je 5G in SkyView – Boštjan Batagelj

  Starlink, kje je 5G in SkyView – Boštjan Batagelj

  Starlink ni tehnološka novost, je pa satelitov, ki ponujajo pokritost z internetom v 33 državah, vedno več. Kaj (tudi v Slovenijo) prinaša tehnologija podjetja Space X in koga moti? Zakaj nas debate o internetu, ki si ga lastijo zasebna podjetja, morajo skrbeti?

  dr. Boštjan Batagelj, ki raziskuje in opazuje mobilna omrežja, po dveh letih izpostavlja prednosti in kritike uporabe omrežja 5G, ki ga ponujajo tudi operaterji v Sloveniji in odgovarja na vprašanje, kam so izginile teorije zarote?Starlink, kje je 5G in SkyView. Dr. Boštjan Batagelj je inženir, predavatelj in raziskovalec s Fakultete za elektrotehniko
  Starlink ni tehnološka novost, je pa satelitov, ki ponujajo pokritost z internetom v 33 državah, vse več. Kaj (tudi v Slovenijo) prinaša tehnologija podjetja Space X in koga moti? Zakaj nas debate o internetu, ki si ga lastijo zasebna podjetja, morajo skrbeti?
  Dr. Boštjan Batagelj, ki raziskuje in opazuje mobilna omrežja, po dveh letih poudarja prednosti in kritike uporabe omrežja 5G, ki ga ponujajo tudi operaterji v Sloveniji, in odgovarja na vprašanje, kam so izginile teorije zarote.
  Zapiski: Starlink Starlink OneWeb 5G je tu 5G, 1. del: Evolucija, ne revolucija! - Val 202 Info in obvestila - Telekom Slovenije Priporočilo SkyView® Lite on the App Store Zanimivosti iz tehnološkega sveta pošiljava tudi v elektronske nabiralnike. Naročilnica na Odbito pismo je tukaj. Naročite se in podkast ocenite. Razpravi o odbitih temah se lahko pridružite na Twitterju. Dosegljiva sva tudi na naslovu: odbita@rtvslo.si.

  • 34 min
  Izklop traktorjev na daljavo, slovo iPoda in orodja za lastno uporabo – Simon Belak

  Izklop traktorjev na daljavo, slovo iPoda in orodja za lastno uporabo – Simon Belak

  Simon Belak je bil eden prvih inženirjev podjetja Metabase v Silicijevi dolini, tehnični direktor podjetja Go Opti, je soustanovitelj Hekovnika, danes pa tudi svetovalec različnim podjetjem. Komentiramo aktualno dogajanje v Ukrajini, Rusi so v mestu Melitopolj zasegli kmetijsko mehanizacijo podjetja John Deere, ki je stroje izklopilo na daljavo. Podjetje sicer ne slovi po dobrodelnosti, si lasti veliko količino podatkov in kmetom ne dovoli posega v stroj brez pooblaščenih oseb podjetja. Spominjamo se še iPoda, 21 let starega izdelka, ki je spremenil način poslušanja glasbe. Apple je najavil, da se od njega poslavljajo in ga umikajo iz proizvodnje.Izklop traktorjev na daljavo, slovo iPoda in orodja za lastno uporabo. Simon Belak je heker in filozof
  Simon Belak je bil eden prvih inženirjev podjetja Metabase v Silicijevi dolini, tehnični direktor podjetja Go Opti, je soustanovitelj Hekovnika, danes pa tudi svetovalec različnim podjetjem. Komentiramo aktualno dogajanje v Ukrajini, Rusi so v mestu Melitopolj zasegli kmetijsko mehanizacijo podjetja John Deere, ki je stroje izklopilo na daljavo. Podjetje sicer ne slovi po dobrodelnosti, si lasti veliko količino podatkov in kmetom ne dovoli posega v stroj brez pooblaščenih oseb podjetja.
  Spominjamo se iPoda, 21 let starega izdelka, ki je spremenil način poslušanja glasbe. Apple je najavil, da se od njega poslavljajo in ga umikajo iz proizvodnje.
  Zapiski: Traktorji so računalniki John Deere turned tractors into computers — what’s next? - The Verge iPod je šel po gobe The music lives on - Apple Apple releases iPod - Slashdot Priporočilo Airtable | Create apps that perfectly fit your team’s needs Notion – One workspace. Every team. Zanimivosti iz tehnološkega sveta pošiljava tudi v elektronske nabiralnike. Naročilnica na Odbito pismo je tukaj. Naročite se in podkast ocenite. Razpravi o odbitih temah se lahko pridružite na Twitterju. Dosegljiva sva tudi na naslovu: odbita@rtvslo.si.

  • 39 min
  Pravice mladih v digitalni družbi, diskriminatorne aplikacije in LaTex – Katja K. Ošljak

  Pravice mladih v digitalni družbi, diskriminatorne aplikacije in LaTex – Katja K. Ošljak

  Lani sprejeti 25. splošni komentar o pravicah mladih v digitalni družbi obravnava številna vprašanja. Pomemben je tudi zato, ker je nastajal ob pomoči otrok in mladostnikov, ki se zavedajo pomembnosti kibernetske varnosti, a si želijo in zahtevajo tudi pravico do preživljanja prostega časa na spletu.

  Katja Koren Ošljak z zavodom Vsak sodeluje v mednarodnih raziskavah, ki so v zadnjih mesecih pod drobnogled vzele aplikacije za mlade in ugotavljale, da te na podlagi videza in funkcij diskriminatorno obravnavajo mlade iz različnih držav sveta. Ugotavljajo, da korporacijam ni mar za (mlade) uporabnike, zato želijo z rezultati raziskav pritisniti na odločevalce v podjetjih (Instagram, Tik Tok) in v posameznih državah.Pravice mladih v digitalni družbi, diskriminatorne aplikacije in LaTex. Katja Koren Ošljak je vodja Zavoda za digitalno vzgojo Vsak
  Lani sprejeti 25. splošni komentar o pravicah mladih v digitalni družbi obravnava številna vprašanja. Pomemben je tudi zato, ker je nastajal ob pomoči otrok in mladostnikov, ki se zavedajo pomembnosti kibernetske varnosti, a si želijo in zahtevajo tudi pravico do preživljanja prostega časa na spletu.
  Katja Koren Ošljak z zavodom Vsak sodeluje v mednarodnih raziskavah, ki so v zadnjih mesecih pod drobnogled vzele aplikacije za mlade in ugotavljale, da te na podlagi videza in funkcij diskriminatorno obravnavajo mlade iz različnih držav sveta. Ugotavljajo, da korporacijam ni mar za (mlade) uporabnike, zato želijo z rezultati raziskav pritisniti na odločevalce v podjetjih (Instagram, Tik Tok) in v posameznih državah.
  Zanimivosti iz tehnološkega sveta pošiljava tudi v elektronske nabiralnike. Naročilnica na Odbito pismo je tukaj. Zapiski: 25. splošni komentar o pravicah mladih v digitalni družbi Strokovni posveti o digitalnih pravicah otrok OHCHR – General comment No. 25 (2021) on children’s rights in relation to the digital environment Europe Code Week Diskriminacija na podlagi dizajna aplikacij Priporočilo International language support – Overleaf, Online LaTeX Editor Naročite se in podkast ocenite. Razpravi o odbitih temah se lahko pridružite na Twitterju. Dosegljiva sva tudi na naslovu: odbita@rtvslo.si.

  • 41 min
  Kam gre Twitter, Brave namesto Firefoxa in slepo tipkanje – Davorin Pavlica

  Kam gre Twitter, Brave namesto Firefoxa in slepo tipkanje – Davorin Pavlica

  Davorin Pavlica je oblikovalec spletnih strani, podkaster in tviteraš. Debatiramo o tem, kakšen bo Twitter po tem, ko ga je za 44 milijard dolarjev kupil podjetnik Elon Musk? Zagovorniki verjamejo v odprt prostor z različnimi mnenji brez moderacije, kritiki pravijo, da je Elon Musk grožnja za demokracijo. Zvezdniki in vidne javne osebnosti pozivajo uporabnike, naj račun izbrišejo, uporabniki pa se, kot pri vsaki veliki novici, odzivajo z memi in šalami na račun Twitterja in Muska.

  Odgovarjamo na vprašanje poslušalca Blaža, ki bi zaradi želje po več zasebnosti zamenjal brskalnik Firefox. Kakšen je Brave in zakaj (ne)shranjevati gesla v brskalnik?

  Kam gre Twitter, Brave namesto Firefoxa in slepo tipkanje. Davorin Pavlica je oblikovalec spletnih strani
  Kakšen bo Twitter po tem, ko ga je za 44 milijard dolarjev kupil podjetnik Elon Musk? Zagovorniki verjamejo v odprt prostor z različnimi mnenji brez moderacije, kritiki pravijo, da je Elon Musk grožnja za demokracijo. Zvezdniki in vidne javne osebnosti pozivajo uporabnike, naj račun izbrišejo, uporabniki pa se, kot pri vsaki veliki novici, odzivajo z memi in šalami na račun Twitterja in Muska.
  Odgovarjamo na vprašanje poslušalca Blaža, ki bi zaradi želje po več zasebnosti zamenjal brskalnik Firefox. Kakšen je Brave in zakaj (ne)shranjevati gesla v brskalnik?
  Zapiski: Opravičujemo se za vse nevšečnosti - podkast o življenju, vesolju in sploh vsem … in o enem poglavju kultne trilogije v petih delih Štoparski vodnik po Galaksiji, ki jo je napisal Douglas Adams - Opravičujemo se za vse nevšečnosti -
  Kam gre Twitter? To Be Frank on Twitter: “Elon Musk being taken for a tour after his recent purchase https://t.co/ZvLaJXtfSv” / Twitter Jimmy Wales’ Net Worth (Updated 2022) - Wealthy Gorilla maple cocaine on Twitter: “Each day on twitter there is one main character. The goal is to never be it” / Twitter Firefox ali Brave Alternativni brskalniki - Val 202 Simon Kuestenmacher on Twitter: "Saw this map. Felt guilty. Downloaded Firefox. On this map we see the most popular browsers in 2012 and 2022. Hypercritical: Code Hard or Go Home I don’t care about cookies 3.3.8 Comparison of browser engines - Wikipedia Priporočilo: slepo tipkanje PRAZNA TIPKOVNICA [Anže Tomić] | Stvar - YouTube The Typing of The Dead: Overkill on Steam Spletne vaje desetprstnega tipkanja  
  Zanimivosti iz tehnološkega sveta pošiljava tudi v elektronske nabiralnike. Naročilnica na Odbito pismo je tukaj. Naročite se in podkast ocenite. Razpravi o odbitih temah se lahko pridružite na Twitterju. Dosegljiva sva tudi na naslovu: odbita@rtvslo.si

  • 45 min

Top Podcasts In Technology

Recode & The Verge
Recode
Rob Maurer
Jen Costillo and Alvaro Prieto
WIRED UK
Jason Calacanis

You Might Also Like

Saša Kapetanovič, Ciril Komotar, Jure Gregorčič
RTVSLO – Val 202
RTVSLO – Val 202
RTVSLO – Val 202
RTVSLO – Val 202
RTVSLO – Val 202

More by RTV Slovenija

RTVSLO – Prvi
RTVSLO – Prvi
RTVSLO – Val 202
RTVSLO – Val 202
RTVSLO – Val 202
RTVSLO – Prvi