599 episodes

Aftonbladet Daily är Aftonbladets dagliga nyhetspodd. Varje dag fördjupar vi oss i ett aktuellt ämne, sammanfattar vad som hänt och ger en lite större bild. Nytt avsnitt måndag till fredag. Av Marcus Ulvsand, Olivia Svenson & Jenny Ågren.

Aftonbladet Daily Aftonbladet

  • News
  • 3.3 • 3 Ratings

Aftonbladet Daily är Aftonbladets dagliga nyhetspodd. Varje dag fördjupar vi oss i ett aktuellt ämne, sammanfattar vad som hänt och ger en lite större bild. Nytt avsnitt måndag till fredag. Av Marcus Ulvsand, Olivia Svenson & Jenny Ågren.

  Spionerna och rikets säkerhet

  Spionerna och rikets säkerhet

  Den 22 november slog nationella insatsstyrkan till mot en villa i ett välbärgat kvarter i Stockholmsområdet. Ett par, bestående av en man och en kvinna i 60-årsåldern, greps. Den ena misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt, den andra för medhjälp. Kvinnan har nu släppts men mannen är kvar i häktet.
  I förra veckan inleddes rättegången mot de två bröder som står åtalade för att ha försett Ryssland med hemligstämplad information. Brott som misstänks ha pågått under tio år.
  Det här är två nyheter som skakat om Sverige den senaste tiden och som väckt många frågor.
  Ökar underrättelseverksamheten mot Sverige?
  Vem har intresse av att spionera på oss?
  Vad är det för information de vill komma åt?
  Och hur mycket påverkar det pågående kriget i Ukraina?
  Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
  Gäst: Joakim von Braun, underrättelseexpert med inriktning mot Ryssland.
  Programledare: Olivia Svenson.
  Kontakt: podcast@aftonbladet.se

  • 17 min
  Ett Kina i uppror

  Ett Kina i uppror

  Det skakar i Kina. Den stenhårda nollcovid-policyn där dörrar har svetsats igen för att folk inte ska kunna ta sig ut och människor har svultit under restriktioner, har blivit för mycket för vissa som nu beger sig ut i protest. Flera har gripits och riskerar fängelsestraff och bland de demonstrerande människorna syns vita pappersark som hålls upp – en symbol för censuren i landet. Hur började protesterna i Kina, ett land i vilket det är svårt att demonstrera? Vad är det för en lägenhetsbrand som beskrivs som gnistan som tände till allting? Varför beskrivs protesterna som historiska? Kan de leda till en förändring av de hårda restriktionerna? De som säger att den kinesiska regimen har all anledning att vara oroliga, har de rätt?

  Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator Aftonbladet
  Programledare: Vilma Ljunggren

  • 14 min
  H&M och de hemliga gifterna

  H&M och de hemliga gifterna

  Över 100 miljarder klädesplagg tillverkas i världen varje år. Under flera år har vi sett hur modeindustrin bara växer och växer. Begreppet fast fashion verkar också vara här för att stanna.
  I Bangladesh, landet som ligger mellan Indien och Myanmar, finns mängder av fabriker som tillverkar kläder åt klädjättarna. Svenska H&M är en av landets största kunder. I Bangladesh är det förbjudet att förstöra vattnet. Det finns lagar och regler för klädfabrikerna, att de som färgar och tvättar kläderna måste använda sig av reningsverk. Trots det så fortsätter föroreningarna.
  Aftonbladets team åkte ner till Bangladesh för att granska H&M:s klädtillverkning. De såg vatten som förklarats som biologiskt döda efter alla föroreningar.
  Hur har det blivit så här med klädfabrikerna? Vilket ansvar har H&M och andra klädjättar för miljön?
  Gäst: Staffan Lindberg, reporter Aftonbladet.
  Programledare: Jenny Ågren.
  Kontakt: podcast@aftonbladet.se

  • 14 min
  De turkiska flyganfallen

  De turkiska flyganfallen

  Nordöstra Syrien och norra Irak har flyganfallits av Turkiet. Tiotals civila ska ha dött och enligt Turkiet själva har runt femhundra kurdiska mål träffats. Även området kring det omtalade al-Hol lägret, där flera personer med kopplingar till IS befinner sig, har attackerats och flera lyfter nu en oro för att kampen mot IS äventyras i och med det turkiska anfallen. Turkiet motiverar det hela genom att beskriva det som en vedergällning efter terrordådet i Istanbul i november i år, där Turkiet pekar ut kurdiska PKK och syrisk-kurdiska PYD som ansvariga. Men de nekar. Vad vet vi om vilka som låg bakom terrordådet I Istanbul? Vad vet vi om de turkiska flyganfallen? Nästa år är det val i Turkiet där Erdogan hoppas på seger, har det en påverkan på den här situationen? På vilket sätt är Ryssland och USA inblandade i det hela?

  Gäst: Aras Lindh programsamordnare och analytiker vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram
  Programledare: Vilma Ljunggren

  • 16 min
  Vinter i krigets Ukraina

  Vinter i krigets Ukraina

  Den första snön har fallit över Ukraina. Samtidigt som vintern slår till så har miljontals invånare varit utan el och vatten efter ryska attacker på energisystem. För soldaterna på fältet väntar en tuff tid med blöta uniformer, kyla, lerig terräng med tjäle och snöoväder. Det kommer bli hårt. I dag i Aftonbladet Daily ska vi prata om vintern och hur den påverkar kriget i Ukraina. Hur tufft blir det för soldaterna på fältet? Om vi ser till historien, så har vintern kunnat utnyttjas i krig, kommer någon av sidorna att göra det i Ukrainakriget? Ryssland vädjade nyligen om en stunds vapenvila, vad handlade det om? Varför sa USA:s försvarschef Mark Milley att vintern vore ett bra tillfälle för att inleda förhandlingar med Ryssland?

  Gäst: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och strategilärare vid Försvarshögskolan
  Programledare: Vilma Ljunggren

  • 16 min
  Black Friday och bluffreorna

  Black Friday och bluffreorna

  Det är dags för årets shoppinghögtid, Black Friday. Även om det spås sälja mindre i år än förra året på grund av det tuffa ekonomiska läget, så beräknas ungefär hälften av svenskarna slå till på något. Men Black Friday är också en omdiskuterad företeelse som många ifrågasätter. Hos Kronofogden och inkassoföretag kan man se hur människor handlar för pengar som de inte har och skuldsätter sig under Black Friday-veckan och det finns många reafällor för konsumenter att gå i. Priser som höjs innan rean, varor som är defekta eller rentutav farliga och en hel del andra lurigheter. Hur ska man egentligen navigera bland alla erbjudanden? Hur vet man om man blir lurad? Vad är det för ny lag som har trätt i kraft som ska stoppa bluffreor? Varför gick Läkemedelsverket och Stockholm stad ut och varnade för produkter på Black Friday?

  Gäst: Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter
  Programledare: Vilma Ljunggren

  • 16 min

Customer Reviews

3.3 out of 5
3 Ratings

3 Ratings

Anna7:24 ,

Hjärnsläpp?

Varför lägger ni på musikridå över talet sista minuten av intervjun? Vad uppnår ni med det, utöver irritation? Pajasar.

Top Podcasts In News

NRK
Aftenposten
Vrang Produksjon
Helle Nordby & Acast
NRK
The New York Times

You Might Also Like

Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio