152 episodes

Podcast by Forum Axess

Axess Podd Forum Axess

  • Society & Culture

Podcast by Forum Axess

  En ny bok 2019 - Kunskap och information med Martin Ingvar

  En ny bok 2019 - Kunskap och information med Martin Ingvar

  Antologin ”Kunskap och information” bygger på ett stort antal essäer från ett seminarium i Engelsbergs bruk sommaren 2018. Martin Ingvar är hjärnforskare på Karolinska Institutet. I kapitlet ”Digital information: Ett plask i den kognitiva rymden” skriver han om språkets utveckling och hur sociala medier riskerar att påverka de sociala kognitiva funktionerna. Om detta talar han med programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke.

  • 15 min
  Förklara din forskning 2020 - Näringslivets opinionsbildning

  Förklara din forskning 2020 - Näringslivets opinionsbildning

  Rikard Westerberg är doktorand vid Handelshögskolan i Stockholm. Han har fokuserat sin forskning på frågan om privat ägande av industrin och närmare bestämt det svenska näringslivets opinionsbildning 1940–1985. Vilken roll spelade näringslivet i opinionsbildningen under efterkrigstiden och vilka var motiven? Hur såg det ut för Sverige i ett internationellt perspektiv?

  • 25 min
  Studio Axess 2020 - Ebba Busch Thor - ”Verklighetens folk gör come back”

  Studio Axess 2020 - Ebba Busch Thor - ”Verklighetens folk gör come back”

  Kritiker menar att KD:s färska uppgörelse med moderater och vänsterpartister om mer pengar till kommuner och regioner bekräftar vänsterns världsbild. Men man måste hålla två tankar i huvudet samtidigt, svarar KD-ledaren Ebba Busch Thor. Att det behövs långsiktiga strukturreformer i sjukvården betyder inte att man ska avstå från att skjuta till resurser på kort sikt. I samtal med programledaren PJ Anders Linder diskuterar hon också Januariöverenskommelsen, relationen till SD och behovet av KD som beskyddare av ”verklighetens folk”.

  • 29 min
  En ny bok 2019 - Moderaternas idéer med Svend Dahl

  En ny bok 2019 - Moderaternas idéer med Svend Dahl

  Under 1970- och 1980-talen var Moderata samlingspartiets budskap starkt ideologiskt präglade. Men utmaningen tycks numera vara att skapa en ny syntes av partiets liberala och konservativa traditioner. "Moderaternas idéer" är en essäsamling som behandlar partiet utifrån både historiska och framåtblickande perspektiv. En av kapitelförfattarna är Svend Dahl, fil dr i statsvetenskap och chef för Liberala Nyhetsbyrån.
  Han pratar om moderata vägar till makten med programledarna Mats Wiklund och Katarina O'Nils Franke.

  • 17 min
  Studio Axess 2019 - Mauricio Rojas – Protester i Chile i framgångens spår

  Studio Axess 2019 - Mauricio Rojas – Protester i Chile i framgångens spår

  Det har varit omskakande månader i Chile. Kriminella och extremister har vandaliserat och plundrat. Väldiga demonstrationer har ägt rum. Polisens försök att hålla ordning har urartat i övervåld. Det kan tyckas paradoxalt att detta sker i Latinamerikas främsta framgångsland där tillväxten har varit god, fattigdomen minskat rejält och medelklassen vuxit. Men enligt Mauricio Rojas, författare, docent i ekonomisk historia och bosatt i Santiago, är det hela mindre märkligt än man kan tro. I takt med att människor har fått det bättre har idéerna förändrats om hur tillvaron kan se ut. Anspråken har ökat och man vill ha förbättringarna nu. Läget har blivit lugnare men är fortfarande spänt och det sjunkande förtroendet för president och regering matchas inte av ökat stöd för andra politiska krafter. Det chilenska samhället står och väger. Mauricio Rojas samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

  • 46 min
  Studio axess 2019 - Richard Florida – Den kreativa klassen och stadens kris

  Studio axess 2019 - Richard Florida – Den kreativa klassen och stadens kris

  Glöm vägbyggen, arenor och företagsparker. Det är människor som verkligen gör skillnad. Nyckeln till framgång för en stad är att den förmår attrahera en mix av kreativa personer inom konst, high tech, akademi och professionella tjänster. Det skrev Richard Florida i Den kreativa klassens framväxt för snart 20 år sedan. Boken fick ett väldigt genomslag och har spelat stor roll för stadsplanering och lokalpolitik världen över. I dag konstaterar Florida att hans spådomar slagit in – men också att myntet har en baksida. I framgångsrika städer skjuter fastighetspriserna i höjden och den sociala skiktningen blir alltmer problematisk. Den kreativa klassen trycker bort andra grupper. Det krävs ny politik för att möta utvecklingen och där spelar borgmästare en väl så viktig roll som regeringschefer. Richard Florida är professor vid University of Toronto. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.

  • 29 min

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To