500 episodes

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik

P1 Kultur Sveriges Radio

  • Society & Culture

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik

  Designgruppen Snowcrash såg framtiden för 25 år sedan

  Designgruppen Snowcrash såg framtiden för 25 år sedan

  Dator är en självklar del av hemmet, surfande en vardagssyssla och arbete och fritid smälter samman? Låter det bekant. Det var finska formgivningsgruppen Snowcrashs vision om framtiden på 1990-talet. Nu ställs de kusligt aktuella möblerna ut på Nationalmuseum.

  SNOWCRASH SÅG FRAMTIDEN OCH FÖRSVANN Ilkka Suppanen var en av de unga finska formgivare som på 90-talet ville ut i världen från ett Finland i ekonomisk kris. Med möbler som andades optimism inför en digital framtid pekade gruppen, och senare företaget, Snowcrash mot en tid där datorn var en självklar del av hemmet och där arbete och fritid smälte samman. Nu berättas projektets historia i en utställning på Nationalmuseum i Stockholm. Medverkar gör Ilkka Suppanen och Gustaf Kjellin.
  SALONGSLIVET BETYDELSE FÖR KVINNOR Irma Norrman har intervjuat författaren Carina Burman, som skrivit God natt Madame och Elisabeth Mansén, professor i idéhistoria, om vad salongen betydde för 1700-talets kvinnor.
  BIOGRAFI ÖVER GUNNEL VALLQUIST Översättaren och språkvetaren Alva Dahl har skrivit en biografi över författaren och Proust-översättaren Gunnel Vallquist.
  LINDA SKUGGE ÄR EN OBEHAGLIG TYP Dagens Obs-essä är signerad Linda Skugge som äger förmågan att hålla ordning på tillvaron vad gäller det praktiska men ändå vara en obehaglig typ. Ingen tycks gilla en som ser till att mobilen aldrig är urladdad eller som förvarar hörlurarna i en fryspåse för säkerhets skull.
  Programledare: Cecilia Blomberg Producent: Minna Grönfors Producent Obs: Mårten Arndtzén

  • 53 min
  Veckans ord: Klack

  Veckans ord: Klack

  Kulturredaktionens Emma Engström ser den här veckan hur vi så sakteliga börjar ta oss ur pandemin på vingliga höga klackar, framhejade av en fotbollsklack. Veckans ord är: "Klack"

  Häromdagen satte jag på mig högklackade finskor för första gången på två år. Efter 500 meter hade en blåsa både hunnit svälla upp och punkteras och det blödde lite från hälen. Jag kände mig också lite...utklädd.
  Jag är nog inte ensam om att drömma om att slå klackarna i taket efter över ett år av avhållsamhet. Att få stå höjd över vardagens lunk på en klubb, i orimligt obekväma skor. I en förhoppningsfull artikel i New York Times i veckan konstaterade författaren att nu plockar alla fram klackskorna igen, alternativt köper ett par nya. Hen menade att det också syns på Googlesökningarna att intresset för klack är tillbaka.
  Men hur man än vänder och vrider på ord för höga klackar i Google trends sökstatistik är det svårt att se det enorma intresset. Och är det något pandemin har lärt oss är det att högklackade skor är ett tortyrredskap. Månader av långpromenader i sandaler, sneakers och vinterkängor har gjort fötterna starka men samtidigt känsliga för klack. Perspektivförskjutningen framåt, de små korta stegen och det hårda runt hälen är inte bra för den som vill ta sig fram snabbt.
  Så jag placerar en annan användning av ordet klack i förgrunden denna veckan. Istället för den fornsvenska betydelsen av något som sticker upp som ett bergsparti, är den franska betydelsen som gäller. Alltså i betydelsen smällande ljud, som när man klappar händerna eller slår handflatan mot något.
  Klacken, det är den grupp människor som hejar på de egna. I EM-matchen mot Spanien i måndags såg man dem i blågult och med svettiga ansikten, lyckliga och berusade av att vara tillbaka på läktaren. Betydelsen hejaklack kommer från teaterklacken, den franska vanan från förr att betala människor för att applådera en teaterföreställning eller annan kulturhändelse. En klack är ovärderlig för att få saker att hända, men man vill inte vara i fel lag och försöka göra mål.
  Som metafor för hur samhället ska ta sig vidare efter pandemin behövs bägge betydelserna av ordet klack. En okritisk hejaklack som eldar på med ramsor som "Post corona är ni klara? Jajamänsan fattas bara!". Som får igång passioner, livslust och kreativitet. Men också en motvalls klack i backen som bromsar eventuella galenskaper som kommer med att maskineriet drar igång.
  Först tänker i alla fall jag ta den här veckan, och resten av sommaren, med en klackspark.

  • 4 min
  ”Roffe i 'Soldater i månsken' är en av de bästa grejer jag gjort”

  ”Roffe i 'Soldater i månsken' är en av de bästa grejer jag gjort”

  Välkomna till den andra delen av P1 Kulturs tv-cirkel om dramaklassikern Soldater i månsken från 2000. Kulturradions kritiker Nina Asarnoj och manusförfattaren Alex Haridi bjuder på både närbild och vidvinkel i sitt samtal om serien. Du hör också en ny intervju med skådespelaren bakom seriens Roffe Göran Ragnerstam.

  VÄLKOMNA TILL HELVETETS NIONDE KRETS Här samlas de syndare som inte kan inte ens gråta, för deras ögon är förfrusna. Missa inte finalen i Fredrik Wadströms serie om Dantes Den gudomliga komedin.
  MITT LIVS MEST ÄLSKADE DRAMA, MIN STÖRSTA SMÄRTAS BARN Så sa August Strindberg själv om sin pjäs Ett drömspel. Ett drama färgat av författarens äktenskap med skådespelerskan Harriet Bosse, indisk mytologi och Freuds bok Drömtydning. P1 Kulturs kritiker Jenny Teleman har nystat i drömtrådarna och erbjuder en mycket vaken Klassiker.
  Programledare: Lisa Bergström Producent: Ulph Nyström

  • 52 min
  Därför stormar det i dansvärlden just nu

  Därför stormar det i dansvärlden just nu

  I en granskning i DN berättar dansare och före detta anställda om missförhållanden på Kungliga Baletten. I en debattartikel rasar koreografen Mats Ek mot nidbilden av baletten som en förtryckande miljö. Samtal om kulturen inom dansvärlden med två av Sveriges mest framträdande koreografer, Örjan Andersson och Helena Franzén.

  KONST: KARIN MAMMA ANDERSON PÅ LOUISIANA  Karin Mamma Andersson har under de senaste decennierna blivit en av Sveriges internationellt mest erkända konstnärer. Nu öppnar Louisiana utanför Köpenhamn en stor utställning med hennes verk. P1 Kulturs kritiker Linda Fagerström har varit där.
  DANTE: ETT STEG TILL NER I HELVETET I år är det 700 år sedan Dante Alighieri dog 1321 och P1 Kultur tar tillfället i akt att guida dig genom Dantes inferno och långdikten Den gudomliga komedin. Idag når vi den åttonde kretsen bedragarnas plats i helvetet.
  VECKANS ORD: KLACK Den här veckan ser kulturredaktionens Emma Engström hur festskodon som senaste året stått oanvända i garderoben åter börjar klappra mot gatorna. Veckans ord är "klack".
  ESSÄ: WILLY GRANQVIST OCH GEMENSKAPENS FLYKTIGA PARTIKLAR Författaren Kristoffer Folkhammar har under isolering under pandemin hittat gemenskap i poeten Willy Granqvists dikter.
  Programledare: Lisa Wall Producent: Eskil Krogh Larsson

  • 53 min
  Tv-cirkel om Klas Östergrens "Soldater i månsken" – lögnens kraft och livets skörhet

  Tv-cirkel om Klas Östergrens "Soldater i månsken" – lögnens kraft och livets skörhet

  Premiär för P1 Kulturs tv-cirkel där vi tittar på moderna klassikern Soldater i månsken från 2000, i regi av Tomas Alfredsson. Följ med när livet rasar ihop både för byggmästaren Roffe (Göran Ragnerstam) och adjunkten Gunnar (Gösta Ekman). Hör manusförfattaren Alex Haridi och Kulturradions kritiker Nina Asarnoj om vad serien väcker tjugo år efter dess tillkomst.

  VÄLKOMMEN TILL HELVETETS SJUNDE KRETS
  Ännu en nedstigning i Fredrik Wadströms uppmärksammade serie "Vi drar åt helvete", om Dantes "Den gudomliga komedin". Vi närmar oss en bottenpunkt i dödsriket, men vi gör det med musik.
  ANTIKENS KULTURARV - HJÄLTAR ELLER ANTIHJÄLTAR?
  Varför ska vi ägna oss åt antiken? Eller snarare: hur ska vi förhålla oss till myterna och berättelserna? Det undrar författaren Dan Jönsson i dagens OBS-essä, och tar spjärn i Willy Kyrklunds författarskap.

  • 53 min
  Gatukonsten tar sig till bruksorten

  Gatukonsten tar sig till bruksorten

  Gatukonst brukar oftast förknippas med hyperurbana miljöer men vad händer när konstformen flyttar till småstaden eller rentav ut i glesbygden?

  Just nu pågår street art-festivalen BANK! i Västerviks kommun i Småland, med nya målningar i bland annat Gunnebo, Ankarsrum och Totebo. Hör projektledare Albin Wiberg.
  LÄKANDE LITTERATUR NY BOK AV OLIVIA LAIN Den brittiska författaren Olivia Laing slog genom med "Den ensamma staden - Om konst, ensamhet och överlevnad i New York." för några år sedan.  Nu kommer textsamlingen "Märkligt väder. Konst i kristid." Den skrev hon i läkande syfte när nyhetsflödet höll på att göra henne galen häromåret. Kulturredaktionens Katarina Wikars har läst.
  NYSAKLIGT PÅ GÖTEBORGS KONSTMUSEUM  I sommar visar Konstmuseet i Göteborg utställningen Brännpunkt Europa. Nysakligheter 1919-1939. En tidigare undanskuffad period av konsthistorien tar plats med besked, menar vår kritiker Cecilia Blomberg som också sett grannen Hasselblad centers besläktade utställning med samma tid som utgångspunkt: Det nya ögat. Mellankrigstiden genom linsen.
  DANTES VÄG GENOM HELVETETS KRETSAR P1 Kultur tar sig vidare ned i helvetet så som Dante Alighieri beskrev det för 700 år sedan i Den gudomliga komedin. Fredrik Wadströms serie fortsätter idag till den sjätte kretsen där kättarna hamnar.
  ESSÄ: SEX ÄR SÅ MYCKET MER ÄN SEX Sex kan betyda helt olika saker i olika tider och på olika platser, i olika berättelser. Under 1960- och 70-talen var sex och frigörelse intimt förknippade, men hur är det idag? Författaren Ulrika Kärnborg spårar en förskjutning i sexualitetens innebörd, i denna essä.
  Programledare: Lisa Wall Producent: Eskil Krogh Larsson

  • 53 min

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio