300 episodes

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik

P1 Kultur Sveriges Radio

  • Society & Culture

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik

  Nu öppnar museidörrarna igen!

  Nu öppnar museidörrarna igen!

  Många svenska museer stängde när coronakrisen briserade i mars, men efter drygt två månader börjar institutionerna dra igång igen. Följ med till Nordiska museet som öppnar idag!

  I helgen öppnade Tekniska museet och om några dagar eller veckor är det dags för till exempel Prins Eugens Waldemarsudde eller Moderna museet i Malmö och Stockholm. P1 Kulturs Märta Myrstener beger sig till Nordiska museet i Stockholm, för att se vad som händer denna lite särskilda öppningsdag.
  KULTUR UNDER COVID-19
  En salig blandning av kulturarbetare konstnärer, performanceartister, musiker, skådespelare och poeter - deltar i en ny mobilfilmsserie i samarbete med Borås konstmuseum. Hör om projektet i Helena Nordenbergs reportage.
  FOLKBIBLIOTEKEN I FÖRÄNDRING
  Biblioteken har under de senaste åren förändrat sin verksamhet och på många håll har de förvandlats till allaktivitetshus. Vad beror det på och vad betyder det för dem som arbetar där? Reportage av Marcus Bornlid Lesseur.
  JAMAICA KINCAIDS TRÄDGÅRD
  Författaren Jamiaca Kincaids trädgårdsintresse är mycket stort så stort att det resulterade i en bok om trädgårdsodling 1999. Nu finns den på svenska och P1 Kulturs lika trädgårdstokiga Nina Asarnoj har läst den.
  OBS-ESSÄ OM HANDENS INSIDA
  Händerna har onekligen hamnat i fokus denna vår. De spritas och tvättas och OBS har bestämt sig för att titta närmare på våra labbar och rollen de spelar i våra liv och vår kultur. Därför blir det en miniserie den här veckan och först ut är handkirurgen Hanna Frost.
  Programledare: Karsten ThurfjellP1 Kultur Producent: Maria Götselius

  • 52 min
  Veckans ord: Inveckling

  Veckans ord: Inveckling

  Varje vecka väljer en av våra medarbetare ett ord som på ett eller annat sätt beskriver vår tid särskilt bra. På en så kallad "poke-nad", en promenad med mobilspelet Pokemon Go, insåg kulturredaktionens Viveca Bladh behovet av ett positivt laddat motsatsord till "utveckling".

  Det är på tur med mobiltelefonspelet Pokemon Go med barnen för att vara ute och ändå umgås med lite avstånd som jag först möter ordet: inveckling. I spelet ska man samla in pokemon-figurer och sen använda dem när man ska strida mot olika team.
  Spelet är japanskt, men man kan få en engelsk version och barnen har hittat sina egna ord för att beskriva vad man gör i spelet: att raida är att strida, evolva är att utveckla en infångad figur till en mer avancerad form.
  I och med att spelet har expanderat och vissa former är mer sällsynta så är det inte alltid man fångar pokemonens första utvecklingsfas utan hittar så att säga grodan först och sedan ynglet. Blomfiguren Cherrim dök upp före Cherubin som just nu verkar ha en förekomst-period. Eftersom Cherubin alltså egentligen är ett tidigare stadium av Cherrim har barnen valt att kalla den motsatsen till utveckling: inveckling.
  Det är väl inget ord, tänker jag först och skrattar lite åt barns sätt att hitta på ord.
  Men ju längre vi promenerar desto mer fastnar ordet. Den annars så negativa klangen som grundordet "invecklad" har, som motsvarighet till "krånglig" eller "intrasslad ", den klangen är bortblåst. Inveckling har blivit en naturlig ordning i utvecklingskedjan. Inveckling är ett steg tillbaka. Inte olikt det stadium coronapandemin har satt oss i: tillbaka till en värld där vi inte reser så mycket, där ekonomin saktat ner och där vi i brist på yttre stimulans, får vända oss till oss själva.
  När jag slår på ordet så används inte ordet särskilt mycket i svenska medier, men i Svenska akademins ordbok som går på djupet i ordens historia så finns "inveckling" med som ett verbalsubstantiv - ett substantiv bildat av ett verb. På artonhundratalet användes ordet för att beskriva händelserna i ett drama eller en roman. Exempelvis: "Hur skall det gå med min roman? Jag får ju ingen knut, ingen inveckling. "
  Kanske var det därför ordet passade mig så bra? Ett drama behöver en intrig, en fnurra på tråden för att bli intressant. Ändå strösslas det inte med ordet inveckling på kulturredaktionerna. Nä, romaners handlingar både utvecklas och vecklar ut sig och har en utveckling. Utveckling står för framtiden, som får draghjälp av progressiva ord som framsteg, framgång, framsynt. När barnen springer iväg för att en ovanlig pokemon har dykt upp så funderar jag på om det är invecklingens tid nu. Inveckling tvingar oss att backa ett steg tillbaka, reflektera hur vi lever våra liv, inte vända ut och in på oss själva för att prestera.
  Nästa termin är det kanske dags inte bara för ett utvecklingssamtal, utan även för ett invecklingssamtal.

  • 4 min
  Lady Gaga möter världen i rosa pansarfjäll på efterlängtade "Chromatica"

  Lady Gaga möter världen i rosa pansarfjäll på efterlängtade "Chromatica"

  Fansen har fått vänta på Lady Gagas nya "Chromatica" efter försmaken av Mad Max inspirerade "Stupid Love" i februari. Hör Tina Mehrafzoon om Lady Gagas femte album.

  TV-CIRKELN DISKUTERAR SVARTJOBBET OCH DET STORA SAMMANBROTTET
  Kriserna kommer upp till ytan i radhusområdet i TV-serien "Svenska Hjärtan". Klasskillnaderna blir allt synligare och skilsmässorna lurar runt hörnet.  Det är dags för den tredje sammankomsten i vår TV-cirkel. Emma Engström och Nina Asarnoj fortsätter att borra i avsnitt fem och sex tillsammans med P1 Kulturs programledare och cirkelledare Roger Wilson. Häng med!
  KLASSIKERN OM PANSARKRYSSAREN POTEMPKIN
  Klassikern handlar idag om en av världens bästa och "farligaste" filmer. Stumfilmen "Pansarkryssaren Potemkin" av den ryske regissören Sergej Eisenstein som gjordes redan 1925. Helene Alm har sett om den och även träffat stumfilmsfantasten Magnus Svartvall i Luleå.
  Programledare: Roger Wilson Producent: Cecilia Blomberg

  • 53 min
  Vad är ett skivomslag – då, nu och framöver?

  Vad är ett skivomslag – då, nu och framöver?

  Vad betyder egentligen ett skivomslag i en digitaliserad tid? Möt svensken som blivit världsledande på att göra death metal-omslag och ser en politisk trend i sin genre.

  Dessutom samtal med musikjournalisten Håkan Engström, Sydsvenskan, om skivomslagets roll förr och nu.
  NY MUSIK AV OLGA NEUWIRTH
  Olga Neuwirth är en av den nutida konstmusikens stora namn nu är hon aktuell med ny skiva. Samtal med P2:s Sara Norling.
  VECKANS ORD
  Kulturredaktionens Viveca Bladh ser hur coronapandemin för människan mot introspektion och
  Veckans ord är inveckling.
  ESSÄ: EVIGHETSMASKINEN SNURRAR FORTFARANDE TILL DET FÖR MÄNNISKAN
  Evighetsmaskinen är en seglivad tanke i den mänskliga kulturen. Men överförd till fel sammanhang kan den få ytterst digra konsekvenser. Det menar Dan Jönsson i denna essä om drömmen om oändlighet i en värld med ändliga resurser.
  Programledare: Lisa Wall Producent: Eskil Krogh Larsson

  • 53 min
  Så blev havet Tove Janssons ständiga följeslagare

  Så blev havet Tove Janssons ständiga följeslagare

  Det är i år 75 år sedan Tove Janssons första bok om Mumin kom ut. Den sjätte delen i dokumentärserien "Pennan, penseln och hjärtat" handlar om hennes relation till havet både privat och i konsten.

  KRITIKSAMTAL: NY SKIVA FRÅN MÅNGSIDIG MUSIKSKAPARE
  Per Störby Jutbring är en produktiv och bred tonsättare och musiker som man hittar i många olika sammanhang från teater och film till egna skivor. Nu aktuell med nya albumet The Thief Bunny Society. Per Feltzin, musikkritiker, har lyssnat.
  ESSÄ: TILLBAKA TILL ROTHENBURG  NÄR SAMTIDENS MÖRKER SÄTTER LJUS PÅ DÅTIDENS FORMULERINGAR
  Att läsa samma text med några decenniers mellanrum kan ge två väldigt olika upplevelser. Det handlar inte bara om hur man själv förändrats som person utan hur omvärlden ter sig och ger texten ett nytt sammanhang. Det erfar författaren och översättaren Erik Andersson som återvänt till en essäistisk reseberättelse från 1893.
  Programledare: Lisa Wall Producent: Eskil Krogh Larsson

  • 53 min
  Ulrika Hydman Vallien – maximalistiskt och färgstarkt på Liljevalchs

  Ulrika Hydman Vallien – maximalistiskt och färgstarkt på Liljevalchs

  Få kan ha missat Ulrica Hydman-Valliens konst där tulpaner, ansikten, ormar och fantasidjur slingrar sig i i starka färger. Folkkär, men också ratad av den goda smaken, varför blev det så?

  När keramikern och bild- och glaskonstnären Ulrica Hydman-Vallien gick bort tre dagar innan sin 80-årsdag, hade hon tillsammans med curatorn Staffan Bengtsson i stort sett färdigställt den stora sommarutställningen på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Nu har den öppnat, två år efter hennes död och Staffan Bengtsson som slutfört arbetet, gästar dagens P1 Kultur i ett samtal om Ulrica Hydman-Valliens särart och konstnärskap.
  ULRICA HYDMAN-VALLIENS ARVTAGARE
  I Månsamåla bor den kända formgivaren och glaskonstnären Åsa Jungnelius. Hon var kollega med Ulrica Hydman-Vallien, som stöttade och inspirerade yngre begåvningar. I ett reportage av Katarina Wikars, får vi möta Åsa Jungnelius och höra om hur hon valde att bli glaskonstnär, om de nya projekten och vad hon vill uttrycka med sin konst.
  ATT DANSA FRANSÄS
  I dagen program stiftar vi bekantskap med en sällskapsdans som uppstod på 1700-talet och som av musikforskare har ansetts vara utdöd i Sverige, fransäsen. Nu har man upptäckt att traditionen lever i allra högsta välmåga på Militärhögskolan i Karlberg i Stockholm. Reportage i P1 Kultur!
  OBS-ESSÄN:
  Kulturskribenten Eva Lotta Hultén om vad vi människor och vårt beteende kan ha för gemensamt med romanen "Flugorna herre" av William Golding.
  Programledare: Karsten Thurfjell Producent: Maria Götselius

  • 53 min

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio