17 episodes

Ullpodden vill öka kunskapen om svensk ull som en hållbar resurs ur ett brett perspektiv.

ULLPODDEN Ullförmedlingen

  • Society & Culture
  • 5.0 • 3 Ratings

Ullpodden vill öka kunskapen om svensk ull som en hållbar resurs ur ett brett perspektiv.

  #17/2020 Lisa Bergstrand, Stefan Moberg och boktips

  #17/2020 Lisa Bergstrand, Stefan Moberg och boktips

  Möt Lisa Bergstrand, A New Sweden, och Stefan Moberg, vävare och spinnare. I årets sista avsnitt undersöker vi processen kring att ta fram ett tyg av svensk ull med dess utmaningar och möjligheter. Och dessutom i skuggan av Coronaepidemin. Lisa har just lanserat sitt andra plagg av svensk ull som är en jacka av korsningsull. Hon vann nyligen Svensk forms designpris för bästa mode med sitt första plagg - en tröja av jämtlandsull. Stefan har avslutat ett projekt med stöd av Nämnden för hemslöjdsfrågor för att ta fram ett svenskt tweedtyg, vilket är ett första steg att utveckla svensk ull till vävda tyger. Han har också kommit långt i igångsättning av en vävstol i gjutjärn av samma sort som man väver Harris Tweed med, Hatty. Vi ger er några boktips inför jul och presenterar månadens fårras Svärdsjöfåret. Nöjsam lyssning och ha en riktigt fin jul, ta hand om er!

  • 1 hr 14 min
  #16/2020 Ullskörd, Linnea Eklund och Ullkompetens

  #16/2020 Ullskörd, Linnea Eklund och Ullkompetens

  Varmt välkommen till ett avsnitt i ullskördens tecken. Vi pratar om klippning, sortering och ullskörd och är superinspirerade efter att ha deltagit i projekt Ullkompetens och infotillfället "Ullskörd i praktiken". Linnea Eklund som jobbat i Australien med klassificering och sortering av ull, deltog och gav sina bästa tips för hur hantera ullen vid klippning för en ökad kvalitet på fällen som sedan förädlas. Förutom Linnea träffar vi Hanna Bjärnlid som är projektledare för Ullkompetens, ett projekt i Uppsala län som ska bidra till mer kunskap om ull och företagandet kring ull. Trots ett tråkigt Coronaår finns ändå ljusglimtar i projektet. Vi har kunskapstips att leverera - en jättefin film om ull och en facebookgrupp. Vi pratar också om ett par lyssnarbrev vi fått som diskuterar om det är ok att kalla ett garn för svenskt ullgarn utan att ullen, själva råvaran, är svensk. Och sist men inte minst - vi presenterar ännu ett svenskt får från allmogegruppen: Hälsingefåret. 

  • 1 hr 3 min
  #15/2020 Konferenstips, Textilresan och Åsenfåret.

  #15/2020 Konferenstips, Textilresan och Åsenfåret.

  Ullpodden is back! Konstiga tider denna vår som påverkar oss alla på olika sätt. I avsnitt 15 får vi bra tips på fysiska och digitala besöksmål av instagramkontot Textilresan. Vi får också veta mer om Baltic Wool Conferens på Gotland i oktober och en del digitala tips på IWTOs konferens till exempel. Vi pratar om Fårfesten, om varför Fia har de sorters får som hon har och så har vi det fantastiska Åsenfåret som månadens fårras. Varmt välkomna! Hoppas att ni alla mår bra. Ha en riktigt fin sommar.

  • 49 min
  #14/2020 Tant Kofta, CC Wool och ett glatt humör!

  #14/2020 Tant Kofta, CC Wool och ett glatt humör!

  Välkomna till avsnitt nummer 14 av Ullpodden, det första avsnittet 2020. Vi träffar Lotta Blom, alias Tant Kofta, som tagit fram ett alldeles eget fantastiskt sockgarn av svensk ull, och Charlotte Jansson från företaget CC Wool, som lanserat sin första produkt av svensk ull för hundar. De har också precis startat upp ett helt nytt företag med fokus på ullinsamling och logistik i större skala.
  Vi firar också alldeles speciellt i detta avsnitt att Fia har fått Fårfesten i Kils fina stipendium Guldbaggen, vilket är förstås väldigt kul och en nyhet som sprider mycket glädje. Vi laddar för Fårfesten då Fia ska ta emot priset klockan 11.00 på fredag 28 februari i lokalen Fårum, för er som är på plats. Och vi avslöjar i avsnitt 14 också ett spännande drama som visar att Malin faktiskt har ull i blodet. Det hade vi ingen aning om! Avsnittets fårras är det fantastiska Klövsjöfåret, en av dessa fina allmogeraser med lokala variationer. Till saken hör också att Tant Kofta har klövsjöull i ett av sina nya garner vilket gör det extra intressant. 
  Välkommen hit och välkommen till årets första avsnitt av Ullpodden.
  Vill du få avsnitten först av alla? Då kan du bli Patreon, så får du lyssna innan avsnitten blir offentliga. Läs mer på www.patreon.com/ullformedlingen
   

  • 1 hr 3 min
  #13/2019 Branchträff om ull, Leicesterfåret och boktips till jul

  #13/2019 Branchträff om ull, Leicesterfåret och boktips till jul

  Temat för årets sista Ullpodden är branschträffen Svensk ull för en hållbar framtid, en träff som ägde rum i Uppsala 11-12 november 2019. Rekordmånga personer deltog från mode-, textil-, ull- och fårbransch i en positiv stämning av att "Nu gör vi, nu händer det". I Ullpodden träffar vi Erik Blomberg från Fjällräven, Frida från Alice Lund textilier AB, moderator Lotta Möller och initiativtagare AnnKristin Hult.
  Månadens fårras är Leicesterfåret, ett engelskt köttrasfår som blivit en älskad svensk pälsfårsras. Vi ger er också en massa boktips inför jul, för egen läsning eller för att ge bort. Skönlitteratur, faktaböcker och ett tidskriftstips slinker med.
  Med detta önskar vi er en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR och tackar er för att ni följt Ullpodden under året eller för att du nyss upptäckt podden. Vi är överväldigade över responsen och intresset för en ullpodd och tackar alla lyssnare ödmjukt för att ni lyssnat. Och hoppas att vi ses 2020. Det blir ett bra år!

  • 1 hr 5 min
  #12/2019 Svensk ullinnovation, Rebecca Josefsson, Värmlandsfåret

  #12/2019 Svensk ullinnovation, Rebecca Josefsson, Värmlandsfåret

  Ull är hett! Det är såå inne med ull. Alla vill ha svensk ull. Marknadsplatsen för svensk ull är i full gång på www.ullformedlingen.se. Vi berättar om fördelarna med den nya platsen och ger kunskapstips - ett digitalt och ett boktips.
  Men mest handlar avsnittet om projektet Svensk ullinnovation. Projektets vision och målsättning är att återta den storskaliga värdekedjan kring ull till Sverige. Med det hoppas projektledningen ta till vara på den ull som finns i landet, istället för att importera från Nya Zeeland till exempel. Med entreprenören Rebeccas driv, modern teknik samt intresset från potentiella kunder finns goda möjligheter till framgång. Det är Tomorrow textiles och Wargön innovation som leder projektet.
  Avsnittet presenterar också Månadens fårras - Värmlandsfåret, en av allmogeraserna, och vi får också höra mer om den så kallade Filippa K-tröjan. Och om ketchupeffekt och att Happy är det nya svarta. God lyssning!

  • 58 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
3 Ratings

3 Ratings

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To