100 episodes

V oddaji Tedenski aktualni mozaik povzemamo in komentiramo vse pomembne dogodke iztekajočega se tedna. Kaj je pustilo sled v zadnjem tednu, kaj si je vredno zapomniti in obuditi v spomin.

Tedenski aktualni mozaik RTVSLO – Prvi

  • News

V oddaji Tedenski aktualni mozaik povzemamo in komentiramo vse pomembne dogodke iztekajočega se tedna. Kaj je pustilo sled v zadnjem tednu, kaj si je vredno zapomniti in obuditi v spomin.

  Odlomki Intervjujev 2021

  Odlomki Intervjujev 2021

  V terminu, ki je namenjem Tedenskemu aktualnemu mozaiku, lahko prisluhnete odlomkom nekaterih intervjujev, ki so v naši radijski hiši nastajali čez leto.V terminu, ki je namenjem Tedenskemu aktualnemu mozaiku, lahko prisluhnete odlomkom nekaterih intervjujev, ki so v naši hiši nastajali čez leto.
  Slovenci imamo odlične strokovnjake, tepe pa nas zavist in pomanjkanje globalne odprtosti. Ena od poglavitnih nalog novega rektorja ljubljanske univerze je povrnitev zaupanja javnosti v znanost. Evropa zaostaja pri vlaganjih v raziskovanje vesolja in vesoljske tehnologije. Kakšne posledice je pustila epidemija koronavirusa na otroke in mladostnike? Slovenci smo po 90. letih dobili nov mojstrski prevod Tolstojevega romana Vojna in mir. Pianista Aleksandera Gadžijeva drugo mesto na prestižnem Chopinovem tekmovanju v Varšavi dokončno izstrelilo med zvezdnike črno-belih tipk. To je le nekaj drobcev iz pokušine letošnjih intervjujev.
   
   

  • 51 min
  Tedenski aktualni mozaik

  Tedenski aktualni mozaik

  Želite na enem mestu izvedeti vse o najpomembnejših dogodkih, ki so zaznamovali iztekajoči se teden doma in po svetu? Nič ne uide Tedenskemu aktualnemu mozaiku. Analize, komentarji, pogovori, pogledi od blizu in daleč na politiko, gospodarstvo, mednarodne zadeve, socialne teme, kulturo, znanost, šport ... Vsako soboto ob 17.05 na Prvem.O nevarnem darilu z zdravniškega dopusta v Afriki, dragem gospodarskem okrevanju, zavajanju političnih potrošnikov in težavnih evropskih odnosih s tujino
  Zanos ob sprostitvi ukrepov za omejevanje covida je prispeval k zastoju pri zniževanju števila okužb, Obalno-kraška regija je spet v rdečem svežnju omejitev. Pomembno je, da bodo osnovnošolci v ponedeljek spet v učilnicah. Skrbi širjenje novih različic virusa, skrb vzbujajoča je neodgovornost zdravnika, ki je kljub javnim tveganjem dopustoval v Afriki in k nam prinesel južnoafriško različico, proti kateri naj bi bila doslej odobrena cepiva bolj ali manj nemočna. V oddaji tudi o bruseljskih očitkih farmacevtskim podjetjem glede proizvodnje cepiv, pa o evropskih sankcijah proti Rusiji in evropskih poskusih reševanja iranskega jedrskega sporazuma. Z Brusljem so tako ali drugače povezani tudi domača politična preigravanja in načrti za okrevanje našega gospodarstva. Tudi o tem v kritičnem pregledu tedna z Matjažem Troštom.

  • 50 min
  Tedenski aktualni mozaik

  Tedenski aktualni mozaik

  Želite na enem mestu izvedeti vse o najpomembnejših dogodkih, ki so zaznamovali iztekajoči se teden doma in po svetu? Nič ne uide Tedenskemu aktualnemu mozaiku. Analize, komentarji, pogovori, pogledi od blizu in daleč na politiko, gospodarstvo, mednarodne zadeve, socialne teme, kulturo, znanost, šport ... Vsako soboto ob 17.05 na Prvem.O politiki po glasovanju o nezaupnici, o popravljeni volilni zakonodaji in opeharjenih gostincih. O ameriški vrnitvi k podnebnemu sporazumu in načrtih nove italijanske vlade
  Ocenjujemo domačo politiko po spodleteli konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše in razmisleke koalicije na eni ter predvsem opozicijskega Deusa na drugi strani. Predstavljamo načrte kandidata za zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja, ki naloge prevzema v času postopnega sproščanja omejitev zaradi covida in popravljanja strategije množičnega cepljenja zaradi počasnejše dobave cepiv. Ukrepi za omejevanje epidemije so mnoge gostince pahnili na rob propada, zato je razkritje o neenotnih interpretacijah pravil glede obratovanja izzvalo veliko razburjenja in grožnje s tožbami. V stiski so kljub čudovitim počitniškim dnem tudi drugi z gostinstvom in turizmom povezani delavci. Komentiramo popravke volilne zakonodaje, ki jih je parlamentu naložilo ustavno sodišče. V tujini je odmevala vrnite Združenih držav Amerike k pariškemu podnebnemu sporazumu, zanimali so nas načrti novega italijanskega premierja, nekdanjega prvega italijanskega bankirja Maria Draghija. Kritični pregled tedna z Markom Škrljem.

  • 48 min
  Tedenski aktualni mozaik

  Tedenski aktualni mozaik

  To je bil za številne teden olajšanja. Napovedana odprava omejitev gibanja na občine ter odprtje učilnic za vse osnovnošolce in maturante sta večino razveselila, predvsem zdravstvene delavce pa skrbi, da neprevidna druženja ne bi vodila v novo povečevanje števila primerov okužbe. Odpiranje še preostalih trgovin in dodatnih storitev so pospremile tudi nevšečnosti z zahtevanim rednim testiranjem, plat zvona pa ob nadaljnjem zaprtju še bijejo gostinci in turistični delavci. Komentiramo odločitev o dodatnem potrjevanju pozitivnih izvidov hitrih testov, nakupovanje dodatnih testov in prilagajanje strategije cepljenja razmeram v farmacevtski industriji. Odstiramo politična ozadja vnovič vložene nezaupnice predsedniku vlade in mogoče scenarije, spremljamo pa tudi oblikovanje nove italijanske vlade in predvolilno Katalonijo. Ob koncu oddaje navijamo za biatlon in organizatorje svetovnega prvenstva na Pokljuki. Kritični pregled tedna ob petih na Prvem z Blažem Ermencem.O prehodu v oranžno fazo epidemije, težko pričakovanem sproščanju omejitev na občine in vračanju v šole. O tem, kaj Mario Draghi pomeni za Slovenijo, kako bodo volili Katalonci in kako je v povolilni Ameriki
  To je bil za številne teden olajšanja. Napovedana odprava omejitev gibanja na občine ter odprtje učilnic za vse osnovnošolce in maturante sta večino razveselila, predvsem zdravstvene delavce pa skrbi, da neprevidna druženja ne bi vodila v novo povečevanje števila primerov okužbe. Odpiranje še preostalih trgovin in dodatnih storitev so pospremile tudi nevšečnosti z zahtevanim rednim testiranjem, plat zvona pa ob nadaljnjem zaprtju še bijejo gostinci in turistični delavci. Komentiramo odločitev o dodatnem potrjevanju pozitivnih izvidov hitrih testov, nakupovanje dodatnih testov in prilagajanje strategije cepljenja razmeram v farmacevtski industriji. Odstiramo politična ozadja vnovič vložene nezaupnice predsedniku vlade in mogoče scenarije, spremljamo pa tudi oblikovanje nove italijanske vlade in predvolilno Katalonijo. Ob koncu oddaje navijamo za biatlon in organizatorje svetovnega prvenstva na Pokljuki. Kritični pregled tedna ob petih na Prvem z Blažem Ermencem.

  • 51 min
  Tedenski aktualni mozaik

  Tedenski aktualni mozaik

  Epidemiološka slika v državi se postopno izboljšuje in krepi upanje, da bodo šole vendarle kmalu odprle vrata za vse in ne bomo več omejeni na občine oziroma regije. To sta ukrepa, ki sta ljudi najbolj bolela in ki jima očitno tudi stroka ni bila naklonjena. Predolgo zaprte šole so tudi eden od očitkov v interpelaciji proti šolski ministrici Simoni Kustec, še ostrejše puščice pa so v petek letele proti tretjemu interpeliranemu ministru, Vasku Simonitiju, pristojnemu za kulturo in medije. V oddaji o posledicah epidemije in zaprtja dejavnosti za zaposlene. Jo bosta res srednji in višji sloj preživela brez večjih prask, na robu družbe pa se bo še bolj razrasla revščina? Preverjamo, kaj bo ob strogih mejnih ukrepih z delavci, ki se vsak dan vozijo na delo v sosednje države. Z zanimanjem spremljamo, ali bo slavni Mario Draghi uspel sestaviti novo italijansko vlado in kaj bodo prinesli ruski protesti. Končujemo pa v luči prihajajočega kulturnega praznika – s Prešernovimi nagrajenci. Kritični pregled tedna s Snežano Ilijaš.O rahljanju ukrepov, šolarjih in študentih. O interpelacijah doma, sestavljanju vlade pri sosedih in spodkopavanju vlade v Kremlju. O revščini in vrhunskih umetnikih.
  Epidemična slika v državi se postopno izboljšuje in krepi se upanje, da bodo šole vendarle kmalu odprle vrata za vse in ne bomo več omejeni na občine oziroma regije bivanja. Ta ukrepa najtežje upoštevamo in jima očitno tudi stroka ni bila naklonjena. Predolgo zaprte šole so tudi eden od očitkov v interpelaciji zoper šolsko ministrico Simono Kustec, še ostrejše puščice pa so v petek letele proti tretjemu interpeliranemu ministru, Vasku Simonitiju, pristojnemu za kulturo in medije. V oddaji o posledicah epidemije in zaprtja dejavnosti za zaposlene. Jo bosta res srednji in višji sloj preživela brez večjih prask, na robu družbe pa se bo še bolj razrasla revščina? Preverjamo, kaj bo ob ostrih mejnih ukrepih z delavci, ki se vsak dan vozijo na delo v sosednje države. Z zanimanjem spremljamo, ali bo slavni Mario Draghi uspel sestaviti novo italijansko vlado in kaj bodo prinesli ruski protesti. Končujemo pa v luči ponedeljkovega kulturnega praznika – s Prešernovimi nagrajenci. Kritični pregled tedna s Snežano Ilijaš.

  • 52 min
  Tedenski aktualni mozaik

  Tedenski aktualni mozaik

  Za nami je kaotičen teden: do zadnjega ni bilo jasno, ali bodo malčki šli v šolo; po štirih dneh pa jim bodo v dveh regijah spet zaprli šolska vrata. Ni bilo jasno, kakšne bodo posledice odkritja prvih primerov okužbe z angleško različico koronavirusa pri nas, pa tudi ne, kako se bo razpletel spor med Evropsko komisijo in britansko-švedskim podjetjem AstraZeneca glede cepiva proti covidu-19. Komentiramo tudi ukrepe za blažitev posledic epidemije v gospodarstvu in gospodinjstvih ter njihovo financiranje, analiziramo svetovne gospodarske trende in ocenjujemo pomen ameriško-ruskega dogovora o omejevanju jedrskega orožja. Kritični pregled teh in drugih dogodkov tedna z Marjanom Vešligajem.O odpiranju in zapiranju šol, številnih frontah vojne z epidemijo, novem prvem policistu in hrvaško-italijanskih conah v Jadranu
  Za nami je kaotičen teden: do zadnjega ni bilo jasno, ali bodo malčki šli v šolo; po štirih dneh pa jim bodo v dveh regijah spet zaprli šolska vrata. Ni bilo jasno, kakšne bodo posledice odkritja prvih primerov okužbe z angleško različico koronavirusa pri nas, pa tudi ne, kako se bo razpletel spor med Evropsko komisijo in britansko-švedskim podjetjem AstraZeneca glede cepiva proti covidu-19. Komentiramo tudi ukrepe za blažitev posledic epidemije v gospodarstvu in gospodinjstvih ter njihovo financiranje, analiziramo svetovne gospodarske trende in ocenjujemo pomen ameriško-ruskega dogovora o omejevanju jedrskega orožja. Kritični pregled teh in drugih dogodkov tedna z Marjanom Vešligajem.

  • 51 min

Top Podcasts In News

The New York Times
NPR
Crooked Media
The Daily Wire
Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
WarRoom.org

You Might Also Like

RTVSLO – Prvi
RTVSLO – Val 202
RTVSLO – Val 202
Metina lista