150 episodes

Podkast o življenju, vesolju in sploh vsem … v katerem po nekem čudnem naključju vsako epizodo obdelamo eno poglavje kultne trilogije v petih delih Štoparski vodnik po Galaksiji, ki jo je, ko smo bili (mi) še majhni, napisal Douglas Adams. Še veš kje imaš brisačo?

Opravičujemo se za vse nevšečnosti Zvočna sekcija ŽVPL

  • Fiction
  • 5.0 • 2 Ratings

Podkast o življenju, vesolju in sploh vsem … v katerem po nekem čudnem naključju vsako epizodo obdelamo eno poglavje kultne trilogije v petih delih Štoparski vodnik po Galaksiji, ki jo je, ko smo bili (mi) še majhni, napisal Douglas Adams. Še veš kje imaš brisačo?

  Življenje, pač

  Življenje, pač

  Zdravo. V 42. epizodi 4. sezone ugotovimo, da se dobro blago samo hvali, spomnimo pa se tudi na idejo o prehranskih dopolnilih za ljudi, ki so jih ugrabili vesoljci. Vmes se sprehodimo od Chat GPT-ja preko nigerijskih princev do aviza.

  V poglavju se posvetimo VHS kasetam in filmom na njih, po nesreči pa najdemo komad tedna, vas povabimo na Discord in se podučimo o najbolj glasbeni ulici v Londonu (Denmark St.), ki je čisto blizu Tottenham Court Road. Ker sta v epizodi omenjena kar dva filma, seveda tudi o filmih, Kubricku in Jugoslaviji ter Kinoteki in najbrž še čem.

  Za zaključek ugotovimo, da je življenje ... življenje, pač. 🤷

  🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

  📱 Povsod smo ⁠⁠@opravicujemose⁠⁠ ... 

  🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠ ... 

  Povezave: 


  💊 Prehranska dopolnila za ljudi, ki so jih ugrabili vesoljci - živa epizoda, ki smo jo posvetili brilijantni poslovni ideji, ki jo spet omenimo v tokratni epizodi
  📼 VHS - oziroma po domače videokasete so bili nosilci video vsebin (filmi, tv serije, domači posnetki, …), ki smo jih uporabljali pred uporabo filmov v oblaku
  📟 Tottenham Court Road - ulica, kjer je Ford “pridobil” videokasete
  🎹 Casablanca - legendarni ameriški film iz leta 1942, ki ga je režiral Michael Curtiz, v glavnih vlogah pa sta blestela Humphrey Bogart in Ingrit
  Bergman
  🤠 Sedem veličastnih - legendarni ameriški western (kavbojka po domače) iz leta 1960, ki ga je režiral John Sturges. Scenarij Williama Robertsa je predelava japonskega filma Sedem samurajev Akire Kurosawe iz leta 1954. Igralsko zasedbo vključujejo Yul Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson, Brad Dexter, James Coburn in drugi
  🎶 #komadtedna je tokrat tema iz filma Sedem veličastnih - štiklcu se uradno reče Calvera’s Return in ga je napisal (skomponiral) Elmer Bernstein, človek ki je napisal nekaj najbolj prepoznavnih in nepozabnih glasbenih tem v zgodovini Hollywooda
  🎸 Denmark Street - najbolj glasbena ulica v Londonu, kjer je Peli kupil svojega prvega Fenderja, pa sploh ni vedel, da kupuje na ulici, ki je del zgodovine
  rock’n’rolla. :)

  🐬 ⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠ ... pika si 👍 

  • 24 min
  Mišji penis

  Mišji penis

  Zdravo! V 41. epizodi četrte sezone o zvoku, slušalkah iz nizkocenovnih trgovin, Pelijevih novih očalih in Zijevem sivem bloku, ki zagotovo pomirja. Pozdravimo naše poslušalce na Discordu in poslušalko Vido, ki so ji všeč naše norčave debate, ki se dotikajo bolj življenja, vesolja in sploh vsega, kot poglavja, ki ga v dotični epizodi obdelujemo.

  Sicer pa se sprašujemo, če je morda Ford zamenjal Zaphoda, kaj je vzel s seboj na pot (Ford, ne Zaphod) in kaj ima z vsem skupaj umetna inteligenca in štiridnevni delovnik. Odgovor je prav nič in je enak odgovoru, kaj ima z vsem skupaj mišji penis. 

Po nekem čudnem naključju tudi obdelamo 38. poglavje 4. knjige.

  🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

  📱 Povsod smo ⁠@opravicujemose⁠ ... 

  🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠opravicujemo.se⁠ ... 

  Povezave: 


  🗓️ Štiridnevni delovnik - zakonodaja, ki bi to področje urejala in dopuščala naj bi pripravili do marca (letos, torej leta 2023)
  🐁 Mišji k#$@c - najmanjša merska enota pri merjenju “na približno”
  🐭 Za mišji klinc - reklo je bilo v rabi kot žargon dijaške in študentske mladine v letih 1930-40
  👽 E.T. vesoljček - film, v katerem je bil prevod “mišji penis” uporabljen (v daljnih osemdesetih, ko ga je Peli gledal v Kinu Mojca)
  🎥 Kino Mojca - posnetek Facebook strani Kino Paradiž, v katerem boste tisti, ki ste v Kinu Mojca bili, prepoznali nekdanjo slavo najbolj slavnega otroškega ljubljanskega kina
  🍿 Kino Mojca: zapuščeno skladišče - takole je bil kino Mojca videti leta 2011, zdaj je najbrž še precej slabše (kot pričajo fotografije iz 2021, je temu res tako)

  🐬 ⁠Hvala za vse ribe⁠ ... pika si 👍 

  • 34 min
  Narodni heroji

  Narodni heroji

  V epizodi se sprašujemo, kdo (ne) bi bil narodni heroj, ki bi bil tako pogumen, da bi načel diplomatske stike s trideset metrov visokim robotom iz vesolja in seveda tudi najdemo odgovor. V predigri preidemo od viskija do botoksa v enem koraku in se debatiramo, če je ta reč še popularna. 

  V 37. poglavju 4. knjige smo še vedno pri robotu, ki gre tokrat [opozorilo za kvarnik] v Bournemouth. In da ima s seboj leteče izvijače, ki so ene sorte droni in so imeli novinarji z njim veliko dela. In postavljajo dobra vprašanja. Več kot to pa vam ne izdamo, povemo lahko le še, da igvana ni hotela biti v podrejenem položaju. 

  🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

  📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

  🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

  Povezavi: 


  ✊ Narodni heroji - seznam narodnih herojev iz bivše države (narodnega heroja, ki ga omenjamo v epizodi na tem seznamu ne boste našli) 
  🌅 Bournemouth - angleško letoviško mesto, kamor gre na dopust tudi 30 metrov visoki srebrni robot 

  🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

  • 31 min
  Peljite me k svojemu Kuščarju

  Peljite me k svojemu Kuščarju

  Zdravo. V predigri Aljotu ne stoji (ne to, kar mislite) pop-filter (ki smo jih dobili v epizodi 005), kaj hitro pa od Dolstojevskega preidemo na narodne heroje. Vsem ženam želimo vesel 8. marec in spomnimo, da je na ta dan pred 45. svojo premiero doživela radijska igra Štoparski vodnik po Galaksiji. 

  Tudi na avtorjev rojstni dan se spomnimo, Peli pa pove, da bo nazdravil z brezalkoholnim pangalaktičnim grlorezom. Aljo se razburi in pove, da so te stvari brez sestavin, zaradi katerih jih imamo radi (pivo, vino, kava, …) res zanič, s čimer se strinjamo. Ker prihajajo vesoljci, se odpravimo k poglavju. 

  V poglavju srečamo robota, ki pride skupaj s tistim več kot miljo velikim letečim krožnikom in se spomnimo na CIO in LSD, obdelamo politiko in kočije, omenimo pa tudi limone in gin. Pred koncem ne pozabimo niti na komad tedna, ki pa ni povezan niti z roboti, niti s kuščarji, … ali pač? Ker nekomu pač moraš služiti. 

  🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

  📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

  🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

  Povezave: 


  🌹 8. marec - vse najboljše za Dan žena vsem predstavnicam ženskega spola 
  📻 Radijska igra Štoparski vodnik po Galaksiji - ki bo 8. marca praznovala 45. obletnico splavitve 
  💊 MKUltra - program ameriške CIE, kjer so s pomočjo mamil iskali metode za nadzor misli, predvse so uporabljali psihedelike, največkrat LSD 
  🚜 Vogonsko gradbeno ladjevje - 5. epizoda našega malega podkasta, kjer smo dobili pop filtre 
  🙏 Bob Dylan - Gotta Serve Somebody - popevka nobelovega nagrajenca s plošče Slow Train Coming, ki je tokratni komad tedna 

  🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

  • 32 min
  Retrogradni Merkur in vesoljci

  Retrogradni Merkur in vesoljci

  Zdravo. Tokratna epizoda je polna poslovnih idej (dobimo ideji za aplikacijo proti tinitusu in predlagamo avtobusnim podjetjem, naj začnejo na svojih linijah predvajati podkaste). Ugotovimo tudi, da peš hoja koristi zdravju in da vsak avtobus šteje. Artur in Fenchurch sta na Zahodnem kraju in počneta tisto, kar počne vsak galaktični štopar večino svojega časa. 

  Čaka ... tako, kot čaka večina nas od plače do plače. Kot pravi Aljo gre leto tik-tak naokol', le od plače do plače noče. Mi pa najdemo povezavo med Retrogradnim merkurjem in prihodi vesoljcev in da je eden od vesoljcev, ki jih Artur pozna, prišel z letečim krožnikom in poskrbel za vrsto nepopisnih izgredov v krčmah. 

  Tudi o Sirijski korporaciji, pospeševalcih prodaje njenih izdelkov in zaostalih civilizacijah, telefonskem klicu in o Galaktični uniji je govora, pa najbrž še o čem. Lepo poslušanje želimo. 

  🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

  📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

  🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

  Povezave: 


  🚶‍♂️ Moj prijatelj Piki Jakob - legendarna otroška knjiga Kajetana Koviča, v kateri Josip Jupiter izreče znamenite besede: “Peš hoja koristi zdravju.” 
  🗺️ Zahodnji kraj - v originalu “West Country”, ali drugače “Zahodnje”, je regija v Veliki Britaniji, kamor spadajo okrožja Bristol, Cornwall, Devon, Dorset, Gloucestershire, Somerset in Wiltshire … in je tudi dom Arturja Denta in njegove hiše 
  🎸 Crosstown Traffic - The Jimi Hendrix Experience - komad tedna tokrat prihaja iz legendarne dvojne plošče Electric Ladyland, tretje in zadnje plošče še bolj legendarnega Jimija Hendrixa 
  👽 Merkur je retrograden, vesoljci napadajo, ona pa ne more spati - Pelijev vir, ki dokazuje povezavo med retrogradnim Merkurjem in prihodi vesoljcev 

  🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

  • 28 min
  Naj ti ne uide

  Naj ti ne uide

  Zdravo. Tokrat smo za uvod zagreti za tek, kljub temu, da so bili rezultati lansko leto porazni. Pozdravimo nesojenega tonskega tehnika in dobimo idejo za izlet z avtobusom 🚐 v Innsbruck. V poglavju se Artur in Fenchurch vračata domov in srečata staro znanko. Artur se spomni nekega naslova. 

  Mi ugotovimo, da bi potrebovali še režiserja in da je scenarist na disciplinski, v samem štartu pa Aljo pove, da je vesoljec in da naj Pelija in Zija te luske ne motijo. V resnici gre pogovor o krvnih skupinah in nekem čudnem naključju okoli 5 % ljudi, ki so (kot Aljo) 0 RH- in vesoljcih. 

  Ampak pustimo to. Najbrž smo še o čem, ampak za to bo pa treba poslušati epizodo. 

  🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

  📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

  🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

  Povezave: 


  🏃‍♂️ Zagret za tek - najbolj tekaški podkast v Sloveniji, ki ga gosti Marko Roblek in govori o … teku 
  🎆 Nočna 10ka - tekaška prireditev na Bledu, ki jo pomaga organizirati tudi zgoraj omenjeni Marko skupaj z ostalimi Vitezi dobrega teka 
  🏃 Boris @tekvsakdan - Boris teče vsak dan in je pred kratkim pretekel vse ljubljanske ulice in (več kot ) 1000x (ja, tisočkrat) pretekel PST 🙌 
  🧭 V treh mesecih je pretekel vse ljubljanske ulice - članek o Borisu na N1, kjer podrobno razloži projekt, mi pa lahko samo še enkrat dvignemo roke v zrak 🙌 

  🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

  • 26 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

Guy Roochie ,

Vsebina je v celoti sorazmerno pretežno neškodljiva 👍

Opravičilo sprejeto 🤓

Zanimiva družbica izkušeno naivnih in naivno izkušenih, ki mi zbujajo kombinacijo raznežene nostalgičnosti z niti ne tako redkimi izbruhi smeha in nasmehov. 😁😂🤞🏻🥳

Nova dimenzija Štoparca, podkrepljena z vektorjem izjemne transgalaktične poglobljenosti. Lepo je poslušati tole, z brisačo na rami in očali na glavi 😎.

Obvezno ob poslušanju uživati pangalaktični grloréz. 🍹

Pa ne pozabite - samo brez panike!

🥳

Top Podcasts In Fiction

iHeartPodcasts
Manifest Media
Diversion
The McElroys
David Cummings
Night Vale Presents

You Might Also Like

RTVSLO – Prvi
Bergant in Papič
David Zupančič
Nina Gaspari
Marja Milic
Klemen Selakovic