17 episodes

Ένα podcast για βιβλία και συγγραφείς, για βίους ανθρώπους που μεταμόρφωσαν τον κόσμο μας, για σημαντικά ιστορικά αλλά και επίκαιρα πολιτικά γεγονότα, με την πένα και την οικεία φωνή της Επιστήμης Μπινάζη. Φορέστε ακουστικά και απολαύστε την παρέα του storyteller.gr.

Storyteller's Podcast Storyteller.gr

    • Arts

Ένα podcast για βιβλία και συγγραφείς, για βίους ανθρώπους που μεταμόρφωσαν τον κόσμο μας, για σημαντικά ιστορικά αλλά και επίκαιρα πολιτικά γεγονότα, με την πένα και την οικεία φωνή της Επιστήμης Μπινάζη. Φορέστε ακουστικά και απολαύστε την παρέα του storyteller.gr.

    Yuval Noah Harari, 21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα

    Yuval Noah Harari, 21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα

    Πώς τα κομπιούτερ και τα ρομπότ αλλάζουν το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης; Πώς αντιμετωπίζεται η επιδημία των fake news; Έχουν ακόμη σημασία τα έθνη και οι θρησκείες; Τι θα 'πρεπε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας; Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται πιο γρήγορα από την αντίληψή μας γι' αυτήν, το χάκιν γίνεται μια πολεμική τακτική και ο κόσμος φαίνεται πιο πολωμένος από ποτέ, καλούμαστε να πλοηγήσουμε τη ζωή μας στα αχαρτογράφητα νερά του μέλλοντος, εν μέσω συνεχών και αποπροσανατολιστικών αλλαγών.
    Ο Χαράρι ανταποκρίνεται στην πρόκληση. Στα είκοσι ένα εύληπτα κεφάλαια αυτού του βιβλίου προβάλλει τα κρίσιμα ερωτήματα που χρειάζεται να θέσουμε στον εαυτό μας προκειμένου να επιβιώσουμε σ' έναν κόσμο πολύ διαφορετικό απ' αυτόν που ζούμε τώρα. Αξιοποιώντας ιδέες που εισήγαγε στα προηγούμενα έργα του, ξεδιαλύνει τα πιο περίπλοκα πολιτικά, τεχνολογικά, κοινωνικά και υπαρξιακά ζητήματα: Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε κάποια ελευθερία επιλογής όταν μας παρακολουθούν τα Μεγάλα Δεδομένα; Τι μορφή θα έχει το αυριανό εργατικό δυναμικό; Πώς αντιμετωπίζεται η απειλή της τρομοκρατίας; Γιατί η φιλελεύθερη δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση;
    Η μοναδική ικανότητα του Χαράρι να δείχνει από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία εκατομμυρίων αναγνωστών. Εδώ μας προσκαλεί να επανεξετάσουμε τις αξίες που πιστεύουμε, το νόημα της ζωής και την προσωπική μας τοποθέτηση σ' έναν κόσμο γεμάτο θόρυβο και αβεβαιότητα. Γιατί όταν κατακλύζεται κανείς από άσχετες πληροφορίες, η διαύγεια είναι δύναμη.

    • 29 min
    Να τηρούμε ή να σπάμε τους κανόνες;

    Να τηρούμε ή να σπάμε τους κανόνες;

    Ειναι 11 το βράδυ κάπου στο Βερολίνο. Ούτε ένα αυτοκίνητο στο δρόμο. Ωστόσο ένας πεζός περιμένει υπομονετικά μέχρι να ανάψει πράσινο το φανάρι του. Εν τω μεταξύ σε ώρα αιχμής κάπου στο κέντρο της Αθήνας   πεζοί αψηφώντας το δικό τους κόκκινο,  διασχίζουν τη διάβαση  ανάμεσα σε αυτοκίνητα που φρενάρουν μπροστά τους απότομα. 


    Στη διαφημιστική Α μετά την πανδημία, οι εργαζόμενοι έχουν ευέλικτο ωράριο, επιλέγουν αν θέλουν τηλεργασία και το μόνο που έχουν να αποδείξουν είναι οτι παραμένουν παραγωγικοί και χρήσιμοι. Στη διαφημιστική Β ο πρόεδρος νιώθει ανασφάλεια όταν βλέπει άδεια γραφεία, και ζητάει να από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις θέσεις τους και να συνεχίσουν να εργάζονται μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που τους παρέχει η εταιρία. 

    Κανόνες της κοινωνίας, της εταιρίας, της οικογένειας. Μας εξυπηρετούν; Μας περιορίζουν; Μας πνίγουν; Μας ικανοποιούν; 
    Μια έρευνα σε πενήντα χώρες που κράτησε δυο δεκαετίες, οδήγησε στο συμπέρασμα την cultural psychologist  Michele Gelfand  ότι η συμπεριφορά μας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που ερμηνεύουμε την λέξη «απειλή». Τις σκέψεις της γυρω απο το θέμα ανέπτυξε στο βιβλίο Rule Makers, Rule Brakers.

    • 28 min
    ΜΑΡΙ ΚΙΟΥΡΙ

    ΜΑΡΙ ΚΙΟΥΡΙ

    Γεννημένη το 1867 στην Πολωνία, η Μαρία Σκλοντόβσκα (αργότερα γνωστή ως Μαρί Κιουρί) επρόκειτο να μείνει στην ιστορία ως μία γυναίκα με τεράστιο κύρος στον επιστημονικό κόσμο. Παρά τις αντιξοότητες που συνόδευσαν τόσο τις προσπάθειές της να σπουδάσει όσο και την αναγνώρισή της ως ισότιμο μέλος της επιστημονικής κοινότητας, υπήρξε η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ, ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ και ο μοναδικός άνθρωπος που έχει κερδίσει βραβεία Νόμπελ σε δύο διαφορετικά πεδία των φυσικών επιστημών!

    • 24 min
    Αγκάθα Κρίστι

    Αγκάθα Κρίστι

    Η Άγκαθα Κρίστι, η πιο διάσημη συγγραφέας έργων μυστηρίου, γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890 ως Μαίρη Κλαρίσα Άγκαθα Μίλερ, στο Ντέβον της Αγγλίας.
    Αυτό το επεισόδιο αναδεικνύει τους βασικότερους σταθμούς της ζωής της και φωτίζει άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας της.   
    Πέθανε πλήρης ημερών από φυσικά αίτια στις 12 Ιανουαρίου του 1976.
    Την ημέρα του θανάτου της τα θέατρα του West End έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. 

    • 19 min
    Κεμάλ Ατατούρκ

    Κεμάλ Ατατούρκ

    Ένα επεισόδιο για τον στρατιωτικό και πολιτικό που άλλαξε την ιστορία της Τουρκίας. Ήταν ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο podcast στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στο βιβλίο  Κεμάλ Ατατούρκ, Μια ψυχογραφία των Vamik D. Volkan, Norman Itzkowitz των εκδόσεων Πατάκη

    • 23 min
    Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ

    Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ

    Η Επιστήμη Μπινάζη και ο Storyteller.gr ξεκινούν έναν παράλληλο  κύκλο επεισοδίων αυτή τη φορά με βιογραφίες προσώπων που άφησαν εποχή. Άνθρωποι από το χώρο της τέχνης, των επιστημών, της πολιτικής, της φιλοσοφίας. Στο πρώτο επεισόδιο παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του ρώσου συγγραφέα  Βλάντιμιρ Ναμπόκοφ. Θεωρείται ένας από τους πιο πρωτότυπους συγγραφείς του 20ου αιώνα. Το μυθιστόρημα του «Λολίτα» θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Είναι γνωστή η αγάπη του για τον πολύχρωμο μικρόκοσμο των λεπιδόπτερων. Ο διαρκής ξεριζωμός απο την πατρίδα διαμόρφωσε και το λογοτεχνικό ύφος που τον καθιέρωσε. 

    • 18 min

Top Podcasts In Arts

Fresh Air
NPR
The Moth
The Moth
99% Invisible
Roman Mars
Snap Judgment Presents: Spooked
Snap Judgment
The Magnus Archives
Rusty Quill
The Recipe with Kenji and Deb
Deb Perelman & J. Kenji López-Alt

You Might Also Like