28 episodes

In HRmagazine PODCAST interviewt een bekende journalist experts over een actueel HR thema. Ze geven hun blik op de toekomst.

HRmagazine PODCAST HRmagazine

  • Business

In HRmagazine PODCAST interviewt een bekende journalist experts over een actueel HR thema. Ze geven hun blik op de toekomst.

  De basisingrediënten van de hybride werkomgeving

  De basisingrediënten van de hybride werkomgeving

  Koen van Beneden, Managing Director van HP in België & Luxemburg en Eva De Winter, organisatiepsycholoog en consultant gaan in gesprek over een wel zeer hot topic: werken op kantoor, van thuis of toch maar hybride?
  Koen Van Beneden stelt dat thuiswerken bij HP al sinds de jaren 1960 tot de normale gang van zaken behoort: “HP heeft altijd sterk ingezet op vertrouwen van de werknemers.”
  Eva De Winter kan die duurzame manier van werken enkel toejuichen. Ze is een sterke voorstander van het hybride werken. Eveneens moet het ingezet worden om duurzaam werk op de agenda te plaatsen. Want ook voor de pandemie waren er al signalen dat het anders moet. Dat gaf het hoge aantal afwezigen en langdurig zieken al duidelijk aan.

  • 21 min
  Future Proof Payroll

  Future Proof Payroll

  Werkgevers die zelf hun dienstrooster samenstellen, iets om over na te denken. Nog vlotter, nog digitaler. Een future proof payroll

  "108 verschillende nationaliteiten, dat wil zeggen dat je moet nadenken over taal en of dat past bij de doelgroep waarover je spreekt", zegt Dieter Fransoo (hr business partner bij Facilicom).

  Host: Lisbeth Imbo
  Gasten: Dieter Fransoo & Ilse Vanbilsen - Facilicom

  • 22 min
  Levenslang leren

  Levenslang leren

  Levenslang leren is in veel gevallen nog geen evidentie. En ook de term roept enige scepsis op. Liesbeth Imbo gaat erover in gesprek met Liesbet De Koster, Beleidsmedewerker voor het Departement Werk & Sociale Economie en Coördinator Expertisecentrum Innovatieve Leerwegen en Eva Strubbe, manager medewerkersbeleid bij Familiehulp.

  Beiden zijn ze ervan overtuigd dat iedereen baat heeft bij levenslang leren. Alsook dat leidinggevenden hun werknemers daartoe moeten stimuleren. “Wat als mensen zich ontwikkelen en ze gaan weg? Wat als ze zich niet ontwikkelen en ze blijven?” Dat is onze overtuiging. Wil je als organisatie toekomstproof blijven dan moet je zonder meer in je mensen investeren.”

  • 21 min
  Is loon een goede motivator?

  Is loon een goede motivator?

  Een groepsbonus, werkt dat versterkend of verdelend? Wat motiveert je medewerkers om hun job nog beter uit te voeren. En hoe transparant moet je zijn inzake verloning? Vragen waar Professor bedrijfswetenschappen Anja Van den Broeck en Vincent Van Malderen van Poolstok hun mening over delen.
  Een bonus laat ons competent voelen in tijden van groei, maar als geld de voornaamste motivator is, gaat de intrinsieke motivatie van mensen verdwijnen.
  Naast geld kunnen ook andere motiverende factoren een positieve impact hebben op je werknemers. Veel draait om interne transparantie en als medewerker het gevoel hebben dat je er echt toe doet.
  Gasten: Anja Van den Broeck, Professor Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen K.U. Leuven en Vincent Van Malderen, Poolstok.
  Host: Lisbeth Imbo 

  • 22 min
  De krapte op de arbeidsmarkt

  De krapte op de arbeidsmarkt

  Welke instrumenten kan je inzetten om vacatures voor knelpuntberoepen sneller in te vullen? Er is een krapte op de arbeidsmarkt en een tekort aan technisch geschoold personeel. We moeten de juiste profielen vinden om op onze arbeidsmarkt aan de slag te gaan.

  Aan het woord zijn Joris Ghyssels en Pieter Dhaese. Joris is aan de slag voor de studiediensten van VDAB . Ze hebben heel wat acties op poten staan om knelpuntberoepen aan te pakken. Pieter Dhaese is hr-directeur bij Katoen Natie en komt dagelijks in contact met de schaarste op de arbeidsmarkt.

  Gasten: Joris Ghysels, studiedienst van de VDAB afdeling strategie en Pieter Dhaese, hr-manager Katoen Natie.
  Host: Liesbeth Imbo

  • 21 min
  Uitvallen, opstaan en opnieuw aan de slag gaan.

  Uitvallen, opstaan en opnieuw aan de slag gaan.

  België is bij de slechtste leerlingen van de klas als het om arbeidsongeschikten gaat. Maar liefst 500.000 mensen zijn langdurig ziek in ons land. 

  Hoe re-integreren we deze mensen sneller terug op de arbeidsmarkt? Volgens Paul Verschueren is het geen kwantitatief proces. Je kan namelijk niet zeggen dat je over vijf jaar een bepaald aantal mensen zal geholpen hebben. 

  Het draait om kwaliteit. Er zijn heel wat drempels om opnieuw aan de slag te gaan, de financiële factor speelt daar een grote rol.

  Gasten: Paul Verschueren Director Research & Economic Affairs en Directeur Vlaanderen bij de nationale hr-federatie Federgon en An De Coen van Idea Consult.
  Host: Liesbeth Imbo

  • 22 min

Top Podcasts In Business

Ramsey Network
iHeartPodcasts
Vox Media Podcast Network
NPR
Andy Frisella #100to0
Guy Raz | Wondery

You Might Also Like