9 episodes

Podi laajentaa keskustelua yksilöiden kulutustottumuksista ja hypoteettisista teknologioista kohti intersektionaalista, antirasistista, systeemistä ja eksistentiaalista käsittelytapaa.

Tämä on Ilmastokriisilinja, kuinka voimme auttaa?

Ilmastokriisilinja Climate Move

  • Society & Culture

Podi laajentaa keskustelua yksilöiden kulutustottumuksista ja hypoteettisista teknologioista kohti intersektionaalista, antirasistista, systeemistä ja eksistentiaalista käsittelytapaa.

Tämä on Ilmastokriisilinja, kuinka voimme auttaa?

  Ilmastokriisin haasteellisuus demokratialle (feat. Ville Lähde & Leo Stranius)

  Ilmastokriisin haasteellisuus demokratialle (feat. Ville Lähde & Leo Stranius)

  Länsimaalainen edustuksellinen demokratia on monen mielestä paras tähän mennessä saavutettu poliittinen systeemi. Mutta kuinka hidas ja byrokraattinen demokratia vastaa ilmastokriisin kaltaiseen hätään? Miten ihmiset tulevat reagoimaan ilmastokriisin torjunnan läpileikkaaviin ja elämään vaikuttaviin päätöksiin? Onko muu kuin demokratia mahdollista?  Ville Lähde on suomalainen filosofi ja tietokirjailija. Lähde toimi filosofisen Niin & näin -aikakauslehden päätoimittajanavuodesta 2010 vuoteen 2013. Hän valmistui filosofian maisteriksi Tampereen yliopistosta vuonna 2000, ja tohtoriksi vuonna 2008. Hän on keskittynyt ympäristöfilosofiaan ja tutkinut luonnon käsitettä ja sen historiaa muun muassa Jean-Jacques Rousseaun tuotannossa. Lähde on kirjoittanut myös paljon yhteiskunnallisia kirjoituksia keskittyen erityisesti ympäristöön ja luonnonsuojeluun liittyviin kysymyksiin.  Leo Stranius on suomalainen kansalaisaktivisti ja toimitusjohtaja. Aiemmin Stranius on työskennellyt Kansalaisareenan, Luonto-Liiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja. Hän on kirjoittanut vuonna 2019 julkaistun omaelämäkerran Ekoistin muistelmat.

  Vuodesta 2013 Stranius on ollut Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen. Hän on myös HSY:n hallituksen jäsen, HKL:n johtokunnan jäsen ja Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen valtuuskunnan puheenjohtajana.

  • 45 min
  Ilmastonmuutoksen eettiset ulottuvuudet (feat. Simo Kyllönen)

  Ilmastonmuutoksen eettiset ulottuvuudet (feat. Simo Kyllönen)

  Ilmastokriisi on ennen kaikkea eksistentiaalinen, mutta myös valtava eettinen ongelma. Se pakottaa meidät tarkastelemaan henkilökohtaista vastuutamme runsaspäästöisestä  elämäntavastamme, jonka seuraukset iskevät pahiten maailman köyhimpiin sekä tulevaisuuden syntymättömiin sukupolviin.

  Simo Kyllönen on ilmastonmuutokseen perehtynyt filosofi. Hänen ja Markku Oksasen toimittama kirja Ilmastonmuutos ja filosofia (Gaudeamus) ilmestyi syksyllä 2020. Kirja on suomalaisten filosofien moniääninen puheenvuoro ilmastonmuutokseen liittyvistä tieteenfilosofisista, eettisistä ja eksistentialistisista  kysymyksistä. Simon tänä vuonna alkanut tutkimushanke tarkastelee ilmasto-oikeudenmukaisuutta ja ilmastonmuutokseen liittyviä tiedollisia ja eettisiä vinoumia. Simo kirjoittaa blogia Ilmastoeetikko – Moraalifilosofin huomioita lämpenevästä maailmasta (https://blogs.helsinki.fi/ilmastoeetikko/), jossa hän valottaa ajankohtaisten ilmastopuheenaiheiden eettisiä taustoja.

  • 1 hr 25 min
  Ilmastonmuutos ja vammaisuus (feat. Anni Kyröläinen)

  Ilmastonmuutos ja vammaisuus (feat. Anni Kyröläinen)

  Vammaisille henkilöille annetaan harvoja mahdollisuuksia päästä yhteiskunnallisten keskustelujen äärelle, ja ilmastokriisiin liittyvä päätöksenteko ja politiikka eivät valitettavasti ole poikkeus. Miten vammaisten henkilöiden oikeudet toteutuvat tällä hetkellä globaalisti ja Suomessa? Miten vammaisuus liittyy kestävään kehitykseen ja ilmastokriisiin? Miten yhteiskuntamme vahvistavat ennakkoluuloja ja asenteita vammaisista henkilöistä, ja miten pystymme muuttamaan niitä?

  Jaksossa keskustelemme yleisesti vammaisten henkilöiden asemasta sekä vammaisuuden ja ilmastokriisin kytköksistä.

  Anni on yhdenvertaisuuden ja esteettömyyden asiantuntija, joka työskentelee Riesa Consultative Oy:ssa esteettömyyden ja yhdenvertaisuuden eteen. Annilla on pitkä kokemus myös yhdenvertaisuuden edistämisestä valtionhallinnossa.

  • 59 min
  Miten ilmastokriisiin kannattaisi suhtautua? (ft. Panu Pihkala)

  Miten ilmastokriisiin kannattaisi suhtautua? (ft. Panu Pihkala)

  Ilmastoahdistus? Kognitiivinen dissonanssi? Ylisukupolvinen ahdistus? Opittu avuttomuus? Kuten alustuksesta voinee päätellä, tällä kertaa tarkastellaan ilmastokriisiä ihmisen korvien välin kautta, psykologian tulkintamalleja hyödyntäen.

  Vaikka jaksossa saatetaan käyttää raskaan kuuloista tieteellistä käsitteistöä, on sen tarkoitus olla hyvin käytännönläheinen. Jakson on tarkoitus tarjota meille psykologisia työkaluja käsitellä ilmastokriisiä kaikessa pelottavuudessaan.  Dosentti Panu Pihkala on johtava suomalainen asiantuntija ympäristöahdistukseen liittyvässä tutkimuksessa. Hän tekee monitieteellistä ympäristötutkimusta Helsingin yliopistossa ja ohjaa erilaisia käytännön työpajoja. Pihkalan tietokirja Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo (2017) herätti laajaa yhteiskunnallista keskustelua. Kansanvalistusseura myönsi hänelle vuonna 2018 kansallisen Sivistyspalkinnon hänen ansioistaan ympäristöahdistuksen käsittelijänä. Pihkalan uusin tietokirja, Mieli maassa? Ympäristötunteet, ilmestyi lokakuussa 2019. Pihkala on toiminut asiantuntijana monissa ympäristöahdistukseen liittyvissä hankkeissa sekä Suomessa että kansainvälisesti.

  • 52 min
  Taide keskellä kriisiä (feat. Lydia Lehtola/Pauliina Haasjoki)

  Taide keskellä kriisiä (feat. Lydia Lehtola/Pauliina Haasjoki)

  Ilmastokriisin ympärillä pyöritään tyypillisesti poliittisista, taloudellisista sekä tieteellisistä perspektiiveistä. Mitä taide voi tuoda tähän lisää tavalla mikä ei muuten ole saavutettavissa? Kuinka taide toimii yhteisöllisenä kokemuksena ja yhteiskunnallisen mielikuvituksen kanavana? Kuinka vedämme rajan taiteen ja kaupallisen tuotteen välillä? Mitä kaikkea taiteesta ylipäätään kannattaa sanoa?  Lydia Lehtola eli Lyyti on lauluntekijä ja kirjoittaja, joka raivaa tilaa muutokselle, lohdulle ja kukoistukselle. Esikoisalbumi Meitä ei ole kutsuttu ilmestyi alkuvuodesta 2020, ja keräsi innostuneen vastaanoton niin keikkayleisöiltä kuin kriitikoilta. Tällä hetkellä Lehtola kirjoittaa kirjallisuudentutkimuksen gradua ja viimeistelee toista albumiaan, joka ilmestyy syksyllä 2021.  Pauliina Haasjoki on palkittu runoilija ja filosofian tohtori.

  • 53 min
  Väkivallaton suora vaikuttaminen (feat. Teemu Vaarakallio)

  Väkivallaton suora vaikuttaminen (feat. Teemu Vaarakallio)

  Suora vaikuttaminen käsitteenä herättää tunteita, mutta mistä siinä todella on kysymys kun heitetään ensireaktiot syrjään? Entä miksi väkivallattomuus suoraa vaikuttamista ohjaavana periaatteena on paitsi jalo myös taktisesti kannattava? Miten suora vaikuttaminen eroaa kansalaistottelemattomuudesta?
  Millaiset tyypit harjoittavat suoraa vaikuttamista ja miten he käytännössä ottaen toimivat?

  Teemu Vaarakallio on vapaa kirjoittaja ja kansalaisaktivisti. Hän on toimittanut suomalaista ympäristöliikettä ja sen muutosfilosofiaa käsittelevän kollektiiviteoksen Viimeinen siirto – suomalainen ympäristöliike nyt eli kuinka mahdoton tehdään. S&S:n kustantama teos ilmestyy torstaina 29.4.

  https://kustantamo.sets.fi/kirja/viimeinen-siirto/

  • 1 hr 1 min

Top Podcasts In Society & Culture

Apple TV+ / Pineapple Street Studios
Crooked Media
iHeartPodcasts
Ben Hamm
This American Life
New York Times Opinion