231 episodes

En varg söker sin pod är en podcast om kultur med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

En varg söker sin pod Aftonbladet

  • Society & Culture
  • 4.1 • 13 Ratings

En varg söker sin pod är en podcast om kultur med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

  Man kommer inte hinna göra allt i sitt liv

  Man kommer inte hinna göra allt i sitt liv

  Om Hanna Hellquist och den nya kändistrenden att inte uppskatta sitt kändisskap. Om Thomas Bernhard (igen) och att vara femtio år men bete sig som att man är tjugo. Och en uppdatering kring Carolines psykologutbildning.

  • 1 hr 2 min
  Mellanbarnens me too

  Mellanbarnens me too

  Caroline har läst Thomas Bernhard och tänkt på Lars Norén, Soho House, James Joyce och samtidens ovilja att bryta mot reglerna. Likt alla andra har Liv inte kunnat undgå prins Harrys memoarer vilket fått henne att fundera över syskonskaror, tystnadskultur och kungahusets existens.

  • 1 hr 25 min
  Ute och inne 2023 – enligt Liv och Caroline

  Ute och inne 2023 – enligt Liv och Caroline

  Det är dags för En varg söker sin pods traditionsenliga trendspaning inför det nya året. Och som vanligt är det inte Liv och Carolines egna önskningar eller åsikter som ligger till grund för innehållet, de har blott diagnosticerat samhällskroppen och sammanställt resultaten. Här är ditt 2023.

  • 1 hr 6 min
  Till försvar för Navid Modiri

  Till försvar för Navid Modiri

  Ebba Busch och Nobelmiddagen. Kungahuset och de avsexualiserade Disney-klänningarna. Navid Modiri och hans vän Björn. Justine Bateman och drömmen om en jämlik värld. Björn Werner och Augustpriset. Mode, litteratur, feminism och så vidare.

  • 1 hr 9 min
  Fönster till ett hemligt rum

  Fönster till ett hemligt rum

  Liv och Caroline har läst ”Ut ur min kropp”, Sara Meidells uppmärksammade berättelse om ett liv med ätstörningar, och en bok som flera kritiker och skribenter har pekat ut som farlig. Är den farlig?

  • 1 hr 7 min
  Ritualiserad rom-com

  Ritualiserad rom-com

  Caroline har tänkt på Salman Rushdie. Liv har sett Lindsay Lohans återkomst. Men framförallt blir det spaningar om långfilmens romantiska överlägsenhet gentemot tv-serier, samtidens icke-förnyande kultur, det hämmande i politisk korrekthet och det gynnsamma i SD:s känslostyrda retorik.

  • 1 hr 9 min

Customer Reviews

4.1 out of 5
13 Ratings

13 Ratings

Mapalipin ,

Min favoritpod

Otroligt bra pod om kultur ur ett feministiskt perspektiv. De har så otroligt intressanta tankar som inspirerar. De pratar även en del om livet, och är också väldigt roliga. Jag gillar verkligen deras ärlighet och att deras relation bygger på en vänskap från tonåren; det gör att man önskar att man vore deras vän och att det är en ära att få lyssna på dem.

Pippilotta Rullgardina ,

Två helt oinformerad tjejer

Jag är lite chockad att höra så otroligt mycket strunt och fel information komma ut ur munnarna på två svenska tjejer.
De kanske inte bara skulle ha pratat med varandra under alla dessa år, för det låter som de aldrig har suttit sig ner och någonsin diskuterat viktiga frågor med andra människor.

Nanna_E ,

FYI: Tolkien var inte manusförfattare år 2012

Min recension av er recension

Det här kändes ju som en otroligt oinformerad recension. Ska man recensera en film som bygger på en bok som kom ut 1937 så får man väl ändå acceptera en viss tidsprägling, även om man naturligtvis kan nämna att det mansdominanta i berättelsen så är det ju knappast centralt (eller nytt) för filmen? Dessutom – det här med Galadriel – Gandalf's kommentar är ju baserad på det faktum att alver enligt Tolkiens mytologi inte åldras, vilket trollkarlar gör, om än väldigt långsamt. Böckerna (och i sin tur filmerna) är ju baserade på en viss verklighet, vilket Tolkien noggrannare än någon annan författare dokumenterat och om man ska kritisera trovärdigheten i vissa händelser så bör man nog ändå ha i åtanke hur väl påläst man själv är på själva verklighetsförutsättningarna, oavsett om de i det här fallet består av en djupt utvecklad mytologi.

Det är dessutom knappast Peter Jackson's tolkning att hoberna såg ut och agerade på ett visst sätt, liksom människorna från Rohan och alverna för den delen. Det är ganska välkänt vilka håll hans inspiration kom ifrån, både vad det gäller karaktärsdrag och språkinfluenser. Vad gäller Bilbo som verk så kan vilken halvinformerad läsare som helst konstatera att det är en mycket mer lättsam berättelse än Sagan om ringen och att det vore konstigt att förvänta sig något annat av filmen.

Ni kommer förvisso stundtals med legitima åsikter (ytliga skämt, sånginslag, kanske något mer...), men de överskuggas för mig helt av den okunskap som genomsyrar hela er analys.

Top Podcasts In Society & Culture

iHeartPodcasts
Glennon Doyle & Cadence13
Joe Rogan Experience Review podcast
Michael Hobbes & Peter Shamshiri
KUOW News and Information
Pushkin Industries

You Might Also Like

Under Produktion
Perfect Day Media
Sveriges Radio
Under Produktion
Sveriges Radio
Sveriges Radio

More by Expressen

Mats Olsson & Patrick Ekwall
RadioPlay
Podplay | Anna Hegestrand
Expressen
Expressen
Expressen