14 episodes

Mi került a címlapra? Munkatársaink havonta jelentkező beszélgetőműsorában hetilapunk, a Magyar7 címlaptörténeteit, a hazai és a nagyvilág legütősebb sztorijait vesézzük ki. Így látjuk mi a dolgokat. Hallgassa velünk!

Címlapsztori Ma7 Médiacsalád

  • News

Mi került a címlapra? Munkatársaink havonta jelentkező beszélgetőműsorában hetilapunk, a Magyar7 címlaptörténeteit, a hazai és a nagyvilág legütősebb sztorijait vesézzük ki. Így látjuk mi a dolgokat. Hallgassa velünk!

  PODCAST: Eljött a kötelező oltás ideje?

  PODCAST: Eljött a kötelező oltás ideje?

  A koronavírus okozta járvány harmadik hullámának csúcsán járunk, a szakértők leginkább a kórházban ápoltak számának további növekedésétől tartanak, miközben a kormány továbbra is halogatja a szigorú szabályozásokat. Mi lehet a megoldás a helyzet enyhítésére, s milyen lesz a 2021-es karácsony?

  A pénzügyminiszter bemutatta legújabb tervét, amely jelentősen átalakítaná az adózást Szlovákiában. Vajon Igor Matovič csak újra figyelmet szeretne, vagy képes lesz alapjaiban átírni azt a rendszert, amelyet túl bonyolultnak lát a legtöbb szereplő?

  A kórházreform első körben átment a parlamenten, de így is sok bírálat éri. Hogyan tud a déli kórházak átsorolása ellen harcolni a parlamenten kívülről a Szövetség, és mi a legnagyobb hibája a jelenlegi reformnak?

  Erről és sok minden másról a Címlapsztori legfrissebb adásában.

  PODCAST: Miért éppen a szlovák liberálisok lettek az új nacionalisták?

  PODCAST: Miért éppen a szlovák liberálisok lettek az új nacionalisták?

  Vajon Korčok miniszteri pályafutása során miért húzza elő olyan gyakran a magyar kártyát, s miért nem hálás a szlovák fél a magyar kormánynak, amiért a felvidéki magyarságnak nyújtott támogatással a helyi szlovákok is gazdagodnak, akár egy-egy felújított templomon vagy épületen keresztül?

  A Szövetség megalakulásával új korszak kezdődött a szlovákiai magyar politikában, de milyen célok mentén folytatott munka kell ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan politikai színtéren a parlamentbe jutáshoz elegendő szavazatot szerezzenek?

  Véget ért a magyarországi ellenzéki előválasztás. A győztes személye ugyan meglepetés, de hozott-e valami újat a magyar közéletbe a nagy színjáték és miért nem foglalkoznak a határon túli témákkal?

  Erről és sok minden másról a Címlapsztoriban!

  PODCAST: Milyen erős lesz a magyar Szövetség?

  PODCAST: Milyen erős lesz a magyar Szövetség?

  A tavalyi választás után a felvidéki magyar pártok érezték a közös együttműködést szükségességét, mégis nehezen jött létre a megállapodás, amit október elején a Szövetség megalakulása koronáz majd meg. Mi lesz azokkal, akik az új formáción kívül maradnak és mennyire tudnak majd együttműködni a korábban egymással szemben politizáló felek?

  A rendőrség belháborúját a politika két oldala teljesen másképp értékeli, de mégis hogyan jutottunk oda, hogy a korrupció megfékezése után mindenki egymásnak feszül, és már-már dél-amerikai hangulat uralkodik a bűnüldözési szervek szintjén. Ki és hogyan kívánja oldani a problémát és vajon ebbe bukhat bele a szlovák kormány?

  A magyarországi ellenzék előválasztásba kezdett, de a határon túli magyarokat érintő témákról alig van szó. Annyira fontos a kormányváltás, hogy a magyar választók jelentős részét nem is kívánják megszólítani? Milyen hasonlóságot lehet felfedezni a jelenlegi szlovák koalíció és a magyar ellenzék közt?

  Tartsanak velünk ezúttal is!

  PODCAST: Felvidéket támadó és zaklatottan kommunikáló kormányról a Címlapsztoriban

  PODCAST: Felvidéket támadó és zaklatottan kommunikáló kormányról a Címlapsztoriban

  Miért van szüksége a szlovák külügyminiszternek arra, hogy a magyar kormányzat és a felvidéki magyarok felé erejét fitogtassa. Valóban nincs Felvidék a szlovákok szerint és hogyan jutottunk oda, hogy ismét a Fico-korszak legsötétebb magyarellenességéről kell beszélni?

  Mi a hasonlóság az SaS és az Egyszerű Emberek politikai kommunikációjában, hogyan is jött létre a vakcinalottó és az első botrányain kívül milyen veszélyeket rejteget?

  A szerencsejáték helyett hogyan tudná motiválni a szlovák állampolgárokat a kormány az oltásra, s mi az oka annak, hogy Szlovákiában az EU-n belül az egyik legalacsonyabb az átoltottság?

  Erről és sok minden másról is szó esik a mai Címlapsztoriban!

  PODCAST: Előrehozott választások vagy a járvány következő hulláma fenyeget?

  PODCAST: Előrehozott választások vagy a járvány következő hulláma fenyeget?

  Szlovákiában egyre kevesebb ember vár a koronavírus elleni oltásra, miközben az átoltottsági arány az EU-s átlaghoz képest is alacsony, de úgy tűnik, a kormányt ez a kérdés túlzottan nem zavarja. Vajon már késő, hogy meggyőzzük a kétkedőket az oltás előnyeiről vagy csupán megfelelő kommunikáció kérdése?

  Orbán Viktor az elmúlt napokban a magyar gazdaság újabb polgárokat segítő intézkedéseit mutatta be, amellyel a koronavírus járvány utáni fejlődést szeretnék elősegíteni, de miért is választ Magyarország sokkal aktívabb hozzáállást a gazdaság- és szociálpolitikában, és mit is tanulhatna tőle Szlovákia?

  A Szövetség már nem először lépte túl az 5 százalékos parlamenti küszöböt a felmérések során, de mennyire segíti mindez azt, hogy a három párt közös akarata végre politikai párt alakulásában is megnyilvánuljon? Létrejön a közös felvidéki magyar párt a nyár végére és miért nincs más alternatíva?

  A Címlapsztori stúdiójában Matus Tibor, Hajtman Gábor és Langschadl Mátyás beszélget a témákról, a műsorvezető Rajkovics Péter.

  PODCAST: Eljött a Fidesz ideje Szlovákiában? - Címlapsztori

  PODCAST: Eljött a Fidesz ideje Szlovákiában? - Címlapsztori

  Enyhítések időszakát éljük, de a Szlovákiát érintő kihívásoknak még nincs vége. Vajon elkerülhetjük a koronavírus okozta járvány következő hullámát és mit tesz ezért a szlovák politikai elit?

  Az ellenzék javaslatára válaszul 333 eurót ígér a kormány a leginkább rászoruló gyermekek után? Vajon nem nyúlt teljesen mellé a koalíció? A népharag egyértelmű, de mégis milyen módon lehetne segíteni a családokat? A 200 eurós családi támogatás lenne a megoldás?

  A szlovák média felfedezte magának a magyar kormány legnépszerűbb politikusait. Orbán Viktor és Szijjártó Péter is a szlovák nyelvű sajtónak nyilatkozott, s mondataik nagy visszhangot váltottak ki a hazai médiában. Vajon elképzelhető, hogy a szlovák politika is szeretne példát venni a magyar kormány sikeréből?

Top Podcasts In News