25 episodes

Здраво, добродошли у Тараба приче, једна на другу не личе.

Причу чини серија епизода у којима говоримо о једној теми са различитим гостима, у циљу да чујемо другачија мишљења.
Истражујемо различите теме српске и светске културне баштине, са жељом да их очувамо и приближимо свима нама.

Пронађите детаље на сајту, послушајте, коментарише, предложите. Видимо се.

Тараба Прич‪е‬ Тараба портал / Taraba portal

  • Society & Culture

Здраво, добродошли у Тараба приче, једна на другу не личе.

Причу чини серија епизода у којима говоримо о једној теми са различитим гостима, у циљу да чујемо другачија мишљења.
Истражујемо различите теме српске и светске културне баштине, са жељом да их очувамо и приближимо свима нама.

Пронађите детаље на сајту, послушајте, коментарише, предложите. Видимо се.

  Александар Брачер - Обућарство: Занат који одумире? | taraba.rs

  Александар Брачер - Обућарство: Занат који одумире? | taraba.rs

  Прича Александра Брачера почиње са мотором. Једна вожња у шестом разреду основне школе и Александар је био одлучан да је мотор оно што жели. После више покушаја, коначно је убедио своје родитеље, али само под једним условом. Ако заједно са оцем учи занат. Остало је, како кажу, била историја.

  • 1 hr 2 min
  Катарина Лазић - Како постати инфлуенсер? | taraba.rs

  Катарина Лазић - Како постати инфлуенсер? | taraba.rs

  Иако смо стално на друштвеним мрежама, мало тога знамо о томе како свет инфлуенсера и инфлуенсерки заправо изгледа.

  Уколико желиш да чујеш више о томе како заиста изгледа живот и рад инфлуенсера/ки и имаш жељу да завириш у свет суровог алгоритма где једино најактивнији корисници плутају по дигиталним „водама", ова епизода је прави избор за слушање.

  Како функционишу склапање сарадњи, плаћене рекламе, колико су инфлуенсери заправо плаћени?

  • 1 hr 14 min
  Саша Матић - „Грнчари нису били слободни грађани" | taraba.rs

  Саша Матић - „Грнчари нису били слободни грађани" | taraba.rs

  - „Упс, надам се да ово није било ремек-дело".- „Па, сада није"Јесте ли чули за филм „Дух" („Ghost"), режисера Џерија Закера? Добро, можда име Патрик Свејзи може да освежи сећање.Занатлије често преврћу очима када чују повезивање овог филма са њиховим радом - Саша нам признаје да је извршена добра промоција! Каква ли је ово Пирова победа? У наставку епизоде сазнајемо и зашто.Наш данашњи гост, Саша Митић, није одустао од свог сна да буде грнчар. Данас се врло успешно бави својим послом и води студио керамике „Бардак". После заната може се водити добар живот, што је Саша и доказао на сопственом примеру. Током разговора, уделио је савете младима који желе да се баве овим занатом, али и свима онима којима је намера да покрену сопствену предузетничку кућу после заната.

  • 1 hr 7 min
  Никола Јагодић - Свет друштвених мрежа и маркетинга

  Никола Јагодић - Свет друштвених мрежа и маркетинга

  Добродошли на још једну инспиративну епизоду подкаста Тараба! Овог пута вас водимо у свет друштвених мрежа и маркетинга кроз интригантан разговор са Николом Јагодићем, стручњаком у овим областима.  Никола Јагодић је особа чија радозналост и упорност су га одвели дубоко у дигитални свет, где је постао истински експерт за маркетинг и друштвене мреже. У овој искреној и дубоко личној причи, истражујемо суштину друштвених мрежа, откривајући да су оне више од обичних платформи за повезивање – оне су системи са својим правилима и начинима на које можемо да их обликујемо.  Водитељка, Милица, започиње разговор уводном причом о пренасељености садржајем на друштвеним мрежама и начинима како да се филтрира и заштити од информација које нас бомбардују свакодневно.  Разговор се води кроз низ интригантних питања и тема:  - Шта је инспирисало Николу да се бави мађионичарством и како му те вештине помажу у професионалном животу.

  - Промишљање о природи друштвених мрежа, да ли су оне засноване на идеји манипулације, контроле, и праћења, и како су се развијале током времена.

  - Какав је свет друштвених мрежа данас и како ће изгледати за 10 година.

  - Дискусија о поверењу које полажемо у друштвене мреже и потреби за едукацијом у њиховом коришћењу.

  - Размишљање о брзини информација и рекламама на друштвеним мрежама и како утичу на нас као кориснике.

  - Тренутни трендови, инфлуенсери, и маркетинг на друштвеним мрежама.  Овај подкаст нас подстиче на размишљање о нашем односу према друштвеним мрежама и начинима на које их можемо боље разумети и користити. Ово је искрен и инспиративан разговор који нам пружа дубљи увид у свет друштвених мрежа и маркетинга, истражујући како их користити на најбољи начин и како успоставити баланс у дигиталном свету.

  #тараба #tarabaportal #tarabaprice #podcast #drustvenemreze #socialmediamanager

  • 1 hr 31 min
  Љубан Живановић - „Откад знам за себе, хтео сам да будем певач" | taraba.rs

  Љубан Живановић - „Откад знам за себе, хтео сам да будем певач" | taraba.rs

  „Могао сам да читам музику пре него да читам слова", биле су речи реномираног музичара, Глена Гулда.Томас Бернхард у својој књизи „Губитник" илустровао је лик и дело Глена Гулда кроз фиктивну причу, иако га никада није упознао - ова чињеница је само доказ да је музика надахњујућа, као и њени аутори/ке и извођачи.Наш данашњи гост је Љубан Живановић, оперски певач који не помера границе само у емотивном смислу, већ је имао довољно храбрости и подршке да своје студије настави у Немачкој. Данас стоји иза удружења „VIVARTE" (@vivarteudruzenje), које је успело да, организовањем хуманитарне вечери на Белом двору у априлу 2023. године, снабде основну музичку школу у Бујановцу новим инструментима.„Дечак који је свирао гитару (на догађају) ми каже да, пошто су његови родитељи били у могућности да купе гитару, неколико његових другова који исто свирају гитару долазе код њега кад он не свира да би вежбали".Захваљујући удружењу „VIVARTE", основна музичка школа добила је гитару као један од нових инструмената.

  • 53 min
  Александра Богдановић - На путу до историје

  Александра Богдановић - На путу до историје

  Александра Богдановић, аутор и уредник популарног историјског магазина „Историјски Забавник”, има богато искуство у новинарству и истраживању историјских тема. Уписала Факултет Политичких Наука и током студија је стекла различита искуства кроз праксе и путовања, укључујући и боравак у Холандији и сусрет са новинаром Сергејем Брамсом.

  Након завршетка факултета, Александра је започела своју каријеру у Министарству за родну равноправност, где је радила на пројекту документарног серијала "Равноправно у Европу". Овај пројекат се бавио положајем жена у различитим сферама живота.

  Даље у својој каријери, Александра је кроз сарадњу са историјским магазином почела да пише историјске приче које су привукле пажњу читалаца. Оснивањем Фацебоок странице посвећене историји, створила је заједницу љубитеља историје која се брзо ширила. Ово је био почетак њеног рада на „Историјском Забавнику”, који је првобитно био хоби, али се временом развио у озбиљан пројекат.

  Године 2019. је отворила Инстаграм налог, а 2020. и званични сајт „Историјског Забавника”, који је добио награду ПЦ Преса за најбољи сајт у области културе и образовања. Тада је одлучила да се посвети овом пројекту пуним капацитетом.

  Александра је такође стекла искуство као сценариста и координатор на терену за емисију „Моја лепа Србија”. Динамика на терену у документарном раду захтева планирање и координацију, а то је део посла који је додатно развила током овог искуства.

  „Историјски Забавник” се током времена развијао, а излазак књига био је први корак у предузетничком аспекту. Александрино пословање је наставило да напредује, и данас се бави едукацијом и популаризацијом историје кроз различите медије и формате, постављајући иновативне начине представљања историјских чињеница као свој циљ.

  • 1 hr 10 min

Top Podcasts In Society & Culture

Where Everybody Knows Your Name with Ted Danson and Woody Harrelson (sometimes)
Team Coco & Ted Danson, Woody Harrelson
Shawn Ryan Show
Shawn Ryan | Cumulus Podcast Network
The Youth Development Center
NHPR
Stuff You Should Know
iHeartPodcasts
The Ezra Klein Show
New York Times Opinion
Wartime Stories
Ballen Studios