11 episodes

V bizniscastu 99 problems se bomo s prekaljenimi podjetniki pogovarjali o njihovih podjetniških izkušnjah, analizirali probleme, ki so jih reševali na prehojeni poti in s katerimi se soočajo danes ter iskali rešitve. V dialogu bomo vključili tudi druge deležnike podjetniškega ekosistema, predvsem pametni kapital, ki danes podpira vse več podjetij in projektov in stopili tudi v njihove čevlje. Verjamemo, da resnično partnerstvo lahko temelji zgolj na debati brez sladkornega posipa.

99 problems Marja Milic & Andraž Grahek

  • Business

V bizniscastu 99 problems se bomo s prekaljenimi podjetniki pogovarjali o njihovih podjetniških izkušnjah, analizirali probleme, ki so jih reševali na prehojeni poti in s katerimi se soočajo danes ter iskali rešitve. V dialogu bomo vključili tudi druge deležnike podjetniškega ekosistema, predvsem pametni kapital, ki danes podpira vse več podjetij in projektov in stopili tudi v njihove čevlje. Verjamemo, da resnično partnerstvo lahko temelji zgolj na debati brez sladkornega posipa.

  Od ničel do junakov. Kako sta »Azijec« in »Slepi« ustanovila firmo?! I Rado Daradan

  Od ničel do junakov. Kako sta »Azijec« in »Slepi« ustanovila firmo?! I Rado Daradan

  V prvi epizodi 99 problems je naš gost Rado Daradan, soustanovitelj in so-direktor podjetja HOORAY STUDIOS, ki sta ga skupaj z Micem Melanškom od ideje, v katero so verjeli le redki, razvila v hitrorastočo žepno multinacionalko in kreativni studio. Ta letno ustvari več kot 30 milijonov evrov prihodkov in je v Evropi in ZDA z več kot milijonom personaliziranih knjig družinam narisala na obraz nasmehe in tok solz sreče.Ni bilo pa vedno vse lepo in idilično, saj sta že po rojstvu ideje naletela na številne probleme, vključno s tem, da sta bila sama sebi problem. Z Radom se bomo vrnili nazaj vse do inkubacije ideje in drznih poskusov spraviti v življenje izdelek, ki ni imel uveljavljenega mesta v ponudbi tiskarjev in okrog le tega zgraditi mednarodno podjetje.Slišali boste:* Kaj je bilo ključno pri vzpostavitvi odnosa s prvim tiskarjem s katerim delajo še danes in kje so si dali roko;* kako je bil Rado spoznal, da je bil zelo klavrn sogovornik pri raziskovanju sodelovanja s kreativnimi ustvarjalci, ki so vdahnili vsebino knjigam;* kako sta se po spletu okoliščin znašla v delu na daljavo, ko ta izraz ni bil nekaj samoumevnega in kako sta si razdelila delo;* spoznanja o tem, da si »useless« na določenem področju in kako pritegniti ljudi, če nimaš denarja;* spomini na go-to-market strategijo, kako se je ta spreminjala skozi čas, kaj so se naučili od skakanja na glavo pri vstopu na nove trge in kako se je to izšlo in od kje denar za eksperimentiranje;* o pravih moških, kako znajo pobožati čustva in zakaj je ta pomembna;* zdrava tesnoba in strah ob preskoku na višji nivo razvoja podjetja, odnos do zaposlovanja, vprašanje ustreznih finančnih virov in problemih, ki si jih pri tem ustvariš sam;* o strateških planih in konceptu elastičnosti podjetja, ki ima fokus na pospešeno ustvarjanje vrednosti;* bolečine in problemi vstopanja na čezmejne trge – Nemčija in ZDA;* problemi kot plastelin ali igranje Age of Empires in poziv k sodelovanju.Pišite nam na info@biznispace.com (mailto:info@biznispace.com).   

  • 1 hr 1 min
  Od mesta rdečega prahu do New Yorka I Peter Ličen, Lushna

  Od mesta rdečega prahu do New Yorka I Peter Ličen, Lushna

  Danes je naš gost Peter Ličen, soustanovitelj in so-direktor podjetja Lushna, ki so ga ustanovili skupaj z Jako Ažmanom in Iñakijem Solo Lopezom. Podjetje iz mesta rdečega prahu - Jesenice, ki je z izvirnimi arhitekturnimi idejami od svoje ustanovitve leta 2014 sodelovalo pri definiranju pojma glamping, razvija nove koncepte bivanja v panogi gostoljubja v Evropi in na vzhodni obali ZDA, kjer v zadnjem času nizajo projekt za projektom.Pot do danes je vodila skozi številne probleme, ki so ekipo pripeljali na rob obupa in njihovi prvi izdelki so bili dobesedno rojeni v blatu in mrazu.S Petrom smo se pogovarjali:Ø O prvem in edinem delavcu ter fabr'ki na Jesenicah, mestu rdečega prahu;Ø Kako je bolje, da ne veš kaj te čaka in o tem kako »ješ kamne«;Ø Kako je bila za njih prevladujoča start-up logika, kot preozke hlače;Ø Koncept agilnosti in kako so prodali svoje prototipe;Ø O 40 urnem delavniku in kako so pristali v blatu do kolen in mrazu;Ø O »srečnih« naključjih in kako so se znašli v vrtincu viralnosti;Ø Kako biti pripravljen na priložnost in kako produkt deluje;Ø Internacionalizacija projektov in mikro skaliranje podjetja,Ø Kako so brez planiranja in sredstev pristali v ZDA in o Gorenjcu v New Yorku;Ø O niši glampinga, kaj se dogaja z rastjo trga in kako pomembna je ekonomika destinacij;Ø Študija primer: Arnold Rikli in kako produkt razviješ na podlagi svežega zraka in solate;Ø Pomagajte reševati problem: Lushna išče vodjo proizvodnje in soborce;Ø O vibracijah in zakaj dela, kar dela.  Če vam je bila epizoda všeč in imate ideje/probleme, se nam lahko javite na e-mail info@biznispace.com (mailto:info@biznispace.com).Vse ki pa jih zanima delo kot vodja proizvodnje ali arhitekt v dinamičnem in hitro rastočem podjetju, ali imajo predlog za sodelovanje vabimo, da javijo Petru preko Linkedinu ali na elektronski pošti peter@lushna.com (mailto:peter@lushna.com).  

  • 59 min
  Kako so se Gorenjci prijeli za tošl in obkrožili svet I Matic Bitenc, Toshl

  Kako so se Gorenjci prijeli za tošl in obkrožili svet I Matic Bitenc, Toshl

  Danes je naš gost Matic Bitenc, soustanovitelj in direktor fintech podjetja Toshl, ki razvija istoimensko aplikacijo. Ekipa, ki je svoje poslanstvo začela v Kranju in izkusila življenje v Silicijevi dolini, gradi infrastrukturo prihodnosti, ki avtomatizira zbiranje podatkov o denarnih transakcijah na eni strani in spreminja uporabniško izkušnjo razumevanja osebnih financ za milijone uporabnikov po celem svetu. Pot do danes je vodila skozi številne postaje in tokrat se bomo posvetili zakulisju razvoja enefa od vodilnih slovenskih fintech podjetij. Z Maticem se bomo pogovarjali: Ø Kako je opremljanje stanovanja rodilo prve zametke ideje aplikacije ki je postala Toshl;Ø Pot od prve verzije izdelka (MVP- minimum viable producta) in kako jih je odziv prvih uporabnikov in priporočilo sklada tveganega kapitala Bessemer Ventures (www.bvp.com (http://www.bvp.com/)) pripeljal do povabila za vstop v enega najbolj znanih svetovnih podjetniških pospeševalnikov, ameriški 500 Startups (https://500.co/ (https://500.co/));Ø Izkušnja bivanja in delovanja ekosistema pospeševalnika ter poglabljanje funkcionalnosti aplikacije in pridobivanje novih;Ø Stanje na trgu 2012 in kako je izgledal svet kapitalskih trgov in financ takrat in kakšen je bil pogled na blockchain tehnologijo in kriptovalute;Ø Reševanje problema vnosa in dostopa do podatkov ter o tem, kako se spreminjajo pravila igre in zakonodaja v Evropski Uniji ter drugje po svetu;Ø Od sto tisoč do več kot tri milijone uporabnikov in kje vse se uporablja Toshl; Ø O gradnji povezav do tisočih bank po celem svetu, ironiji in sistemu obvladovanja izpadov;Ø Kam pelje pot sodelovanja v prihodnost? Obogatiti storitve bank (»enabler«) ali sodelovati v disrupciji? Ø Ideje o možnostih za razvoj aplikacije in kako se lotiti seznama želja uporabnikov;Ø Pomagajte ekipi Toshla: Kako obogatiti transakcije z logotipi in sicer na način, da se s strojnim učenjem avtomatično iz transakcije pripiše pravilni logotip bodisi prejemnika ali plačnika sredstev?Ø Kaj prinaša prihodnosti. Organsko, s pomočjo zunanjega financiranja ali strateškega partnerja.Če vam je bila epizoda všeč in imate ideje, kako lahko Matic in ekipa reši problem, kako obogatiti transakcije, ki dogajajo v aplikaciji, na način, da jim pripiše logotipe, slikovne elemente ali drugo kretivo povezano z njimi, se nam lahko javite na e-mail info@biznispace.com (mailto:info@biznispace.com) in povezali vas bomo z ekipo Toshla. 

  • 48 min
  Sem "hudiček", ki se rad posladka z dobičkom I Ernest Žejn, angelski investitor

  Sem "hudiček", ki se rad posladka z dobičkom I Ernest Žejn, angelski investitor

  V posebni seriji epizod 99 problems šole za vlagatelje tveganega kapitala predstavljamo izkušenega serijskega podjetnika in investitorja Ernesta Žejna, direktorja podjetja Žejn, ki razvija in ponuja rešitve za digitalno transformacijo podjetij. Med drugim razkriva tudi, kako zelo pomembna je ekipa pri ustvarjanju startup magije.Svoje znanje in izkušnje deli tudi kot mentor startupom v ABC pospeševalniku, je pa tudi ambasador v sklopu Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS za Nemčijo, Avstrijo, Švico, Južno Ameriko, Kitajsko in Rusijo.Pogovori z angelskimi investitorji nastajajo v sodelovanju s Šolo za vlagatelje tveganega kapitala, ki se bo odvila od 2. novembra do 3. decembra preko spleta. Udeležba je BREZPLAČNA. Preverite vsebino programa in se prijavite prek https://solazavlagatelje.si/.Šolo za vlagatelje izvaja ABC pospeševalnik v sodelovanju s South Central Ventures, financira pa Slovenski podjetniški sklad v sklopu startup Plus programa. V epizodi boste slišali: 0:00 Intro + informacije o brezplačni Šoli za vlagatelje tveganega kapitala3:16 Kdaj in kako se je začela pot investiranja v zagonska podjetja? 5:25 Košarica 20 različnih investicij 7:30 Vrednote investitorja se morajo skladati z vrednotami ekipe9:24 Zanimive panoge za investiranje13:45 Konkretne naložbe 16:44 V lov za naložbenimi priložnostmi18:40 Prenapihnjena vrednotenja podjetij? 21:45 Naložbeni horizont in donosnosti23:30 Višina vložkov v startupe27:40 Prepoznavanje in obvladovanje tveganj31:08 Investiranje v delnice in spremljanje kriptovalut_______________________________________________Več informacij o izvajalcih in financerjih:ABC pospeševalnik https://abc-accelerator.com/South Central Ventures https://sc-ventures.com/Slovenski podjetniški sklad https://podjetniskisklad.si/sl/Startup Plus Program https://startup-plus.podjetniskisklad.si/ 

  • 31 min
  Izpoved prekaljenega angelskega investitorja I Aljoša Domijan

  Izpoved prekaljenega angelskega investitorja I Aljoša Domijan

  V posebni seriji epizod Šola za vlagatelje tveganega kapitala izkušeni serijski podjetnik in investitor Aljoša Domijan, ki je med drugim tudi partner v podjetju Gambit Trade, ki upravlja eno največjih slovenskih spletnih trgovin enaA.com, razkriva formulo uspešnega investiranja v startupe. Šola za vlagatelje tveganega kapitala se bo odvila od 2. novembra do 3. decembra preko spleta in je brezplačna. Več na www.solazavlagatelje.si (www.solazavlagatelje.si). Šolo za vlagatelje izvaja ABC pospeševalnik v sodelovanju s South Central Ventures, financira pa Slovenski podjetniški sklad v sklopu startup Plus programa.V epizodi boste slišali:* Formula za uspešno investiranje v startupe: Investiraj v ljudi!* Prvi koraki v svet angelskega investiranja* O konkretnih naložbah* Zahtevana donosnost* Ocenjevanje smiselnosti investicije* Podpora angela podjetnikom* Obvladovanje tveganj* Nasvet za novopečene investitorje v startupe_______________________________________________Več informacij o izvajalcih in financerjih:ABC pospeševalnik https://abc-accelerator.com/South Central Ventures https://sc-ventures.com/Slovenski podjetniški sklad https://podjetniskisklad.si/sl/Startup Plus Program https://startup-plus.podjetniskisklad.si/ 

  • 33 min
  Kako korporacije dodajajo pamet tveganemu kapitalu I Mateja Lavrič, Kolektor Ventures

  Kako korporacije dodajajo pamet tveganemu kapitalu I Mateja Lavrič, Kolektor Ventures

  V posebni seriji epizod podcasta 99 problems šole za vlagatelje tveganega kapitala predstavljamo Matejo Lavrič, direktorico Kolektor Ventures, ki deluje v okviru podjetniškega inkubatorja Kolektor Digital. Kolektor Ventures aktivno investira v zagonska podjetja, ki razvijajo rešitve na področju industrije 4.0. Vse skupaj pa deluje v okviru koncerna Kolektor, ki ga večina pozna kot globalnega ponudnika komutatorjev iz Idrije. Posnetek pogovora na voljo tudi na Youtube (https://youtu.be/-eAE83r_xb8).Pogovori z angelskimi investitorji nastajajo v sodelovanju s Šolo za vlagatelje tveganega kapitala, ki se bo odvila od 2. novembra do 3. decembra preko spleta. Udeležba je BREZPLAČNA. Preverite vsebino programa in se prijavite prek https://solazavlagatelje.si/ (https://solazavlagatelje.si/).Šolo za vlagatelje izvaja ABC pospeševalnik v sodelovanju s South Central Ventures, financira pa Slovenski podjetniški sklad v sklopu startup Plus programa.V tokratni epizodi boste slišali* Korporativni sklad – kaj to je* Višina investicij* Trend iz tujine: Podjetniki, ki ustanavljajo sklade za podpiranje startupov* 6 investicij + konkretne investicije – Smart Optometry in VR* Ekipa – zakaj je to za vlagatelje najpomembnejše* Odnosi s podjetniki po investiciji* Pričakovane donosnosti* Izstopov še ni bilo* Produkti se razvijajo tudi v sodelovanju z investitorji* Zadržki podjetnikov do investicije korporativni skladi* Koristi za startup* Sodelovanje s skladi in angeli* Trenutna vrednotenja podjetij* V lov za naložbami* Napake* Nasvet za novopečene angelske investitorje______________________________________________ Posebne epizode o angleskem investiranju so na voljo tudi na podcast platformah v avdio izvedbi v okviru podcasta 99 problems. Poslušate jih lahko:Apple podcasts (https://podcasts.apple.com/us/podcast/99-problems/id1587855292) Google podcasts (https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly9mZWVkcy5ibHVicnJ5LmNvbS9mZWVkcy9iaXpuaXNwYWNlLnhtbA) Spotify (https://open.spotify.com/show/5BRYKdvRRPaWNJ9p54YhSh) Deezer (https://www.deezer.com/show/3016482) Castbox (https://castbox.fm/channel/99-problems-id4589807?utm_source=website&utm_medium=dlink&utm_campaign=web_share&utm_content=99%20problems-CastBox_FM) in še nekaterih drugih..._________________________________________________Več informacij o izvajalcih in financerjih:ABC pospeševalnik (https://abc-accelerator.com/) South Central Ventures (https://sc-ventures.com/) Slovenski podjetniški sklad (https://podjetniskisklad.si/sl/) Startup Plus Program (https://startup-plus.podjetniskisklad.si/)  

  • 31 min

Top Podcasts In Business

Ramsey Network
NPR
Money News Network
Dan Fleyshman
Sean Castrina
Marketplace

You Might Also Like