8 episodes

V bizniscastu 99 problems se bomo s prekaljenimi podjetniki pogovarjali o njihovih podjetniških izkušnjah, analizirali probleme, ki so jih reševali na prehojeni poti in s katerimi se soočajo danes ter iskali rešitve. V dialogu bomo vključili tudi druge deležnike podjetniškega ekosistema, predvsem pametni kapital, ki danes podpira vse več podjetij in projektov in stopili tudi v njihove čevlje. Verjamemo, da resnično partnerstvo lahko temelji zgolj na debati brez sladkornega posipa.

99 problems Marja Milic & Andraž Grahek

  • Business

V bizniscastu 99 problems se bomo s prekaljenimi podjetniki pogovarjali o njihovih podjetniških izkušnjah, analizirali probleme, ki so jih reševali na prehojeni poti in s katerimi se soočajo danes ter iskali rešitve. V dialogu bomo vključili tudi druge deležnike podjetniškega ekosistema, predvsem pametni kapital, ki danes podpira vse več podjetij in projektov in stopili tudi v njihove čevlje. Verjamemo, da resnično partnerstvo lahko temelji zgolj na debati brez sladkornega posipa.

  Denar je kot olje v motorju, ki omogoča, da se stvari vrtijo I Gregor Pipan, XLAB

  Denar je kot olje v motorju, ki omogoča, da se stvari vrtijo I Gregor Pipan, XLAB

  V posebni seriji epizod podcasta 99 problems, ki so namenjene izobraževanju vlagateljev tveganega kapitala predstavljamo Gregorja Pipana, ki je pred 20 leti soustanovil raziskovalno podjetje XLAB. Je tudi soustanovitelj ABC pospeševalnika. Mentor št...

  • 27 min
  Top 7 vprašanj pred investicijo v startupe

  Top 7 vprašanj pred investicijo v startupe

  V posebni epizodi izobražvanja za vlagatelje tveganega kapitala odgovarjamo na 7 najpogosteje zastavljenih vprašanj pred investicijo v statrtupe. Na vprašanja odgovarjajo izkušeni podjetniki in serijski vlagatelji v start-upe:- Jure Mikuž, ki je partner v družbi tveganega kapitala South Central Ventures. Družba upravlja sklad, ki je zbral 40 milijonov evrov in investira v tehnološka podjetja v zgodni fazi razvoja na področju Zahodnega Balkana.- Gregor Rebolj, ki je soustanovitelj sklada Silicon Gardens I in II ter ustanovitelj Kyuriosity Huba. - Dean Mikolič, ki je ustanovitelj in direktor svetovalnega podjetja P&S Group. Opravili je več kot 1.400 projektov vrednotenja podjetij in je eden od pionirjev na področju vrednotenja v Vzhodni Evropi. Je pa tudi investitor. Vsi omenjeni predavajo tudi na brezplačni Šoli za vlagatelje tveganega kapitala, ki jo organizira ABC pospeševalnik v sodelovanju s South Central Ventures, financira pa Slovenski podjetjniški sklad v sklopu start-up Plus programa. Tokrat objavljamo krajšo verzijo pogovorov, v začetku decembra pa tudi daljšo. Pogovori z izkušenimi mački so vedno izredno zanimivi. ______________________________________________V tokratni epizodi boste slišali* Kakšni so motivi za investiranje v startupe? * Ideja ali ekipa - na kaj mora biti vlagatelj bolj pozoren? * Kakšni so ponavadi vložki?* Kakšne so zahtevane donosnosti angelskih investitorjev?* Kako tvegano je investiranje v startupe?* Kdaj izstopiti iz naložbe?* Kako vrednotiti zagonska podjetja? Vsebina Šole za vlagatelje tveganega kapitala______________________________________________Pogovori z angelskimi investitorji nastajajo v sodelovanju s Šolo za vlagatelje tveganega kapitala, ki se bo odvila od 2. novembra do 3. decembra preko spleta. Udeležba je BREZPLAČNA. Preverite vsebino programa in se prijavite prek https://solazavlagatelje.

  • 13 min
  Kako korporacije dodajajo pamet tveganemu kapitalu I Mateja Lavrič, Kolektor Ventures

  Kako korporacije dodajajo pamet tveganemu kapitalu I Mateja Lavrič, Kolektor Ventures

  V posebni seriji epizod podcasta 99 problems šole za vlagatelje tveganega kapitala predstavljamo Matejo Lavrič, direktorico Kolektor Ventures, ki deluje v okviru podjetniškega inkubatorja Kolektor Digital. Kolektor Ventures aktivno investira v zagonska podjetja, ki razvijajo rešitve na področju industrije 4.0. Vse skupaj pa deluje v okviru koncerna Kolektor, ki ga večina pozna kot globalnega ponudnika komutatorjev iz Idrije. Posnetek pogovora na voljo tudi na Youtube (https://youtu.be/-eAE83r_xb8).Pogovori z angelskimi investitorji nastajajo v sodelovanju s Šolo za vlagatelje tveganega kapitala, ki se bo odvila od 2. novembra do 3. decembra preko spleta. Udeležba je BREZPLAČNA. Preverite vsebino programa in se prijavite prek https://solazavlagatelje.si/ (https://solazavlagatelje.si/).Šolo za vlagatelje izvaja ABC pospeševalnik v sodelovanju s South Central Ventures, financira pa Slovenski podjetniški sklad v sklopu startup Plus programa.V tokratni epizodi boste slišali* Korporativni sklad – kaj to je* Višina investicij* Trend iz tujine: Podjetniki, ki ustanavljajo sklade za podpiranje startupov* 6 investicij + konkretne investicije – Smart Optometry in VR* Ekipa – zakaj je to za vlagatelje najpomembnejše* Odnosi s podjetniki po investiciji* Pričakovane donosnosti* Izstopov še ni bilo* Produkti se razvijajo tudi v sodelovanju z investitorji* Zadržki podjetnikov do investicije korporativni skladi* Koristi za startup* Sodelovanje s skladi in angeli* Trenutna vrednotenja podjetij* V lov za naložbami* Napake* Nasvet za novopečene angelske investitorje______________________________________________ Posebne epizode o angleskem investiranju so na voljo tudi na podcast platformah v avdio izvedbi v okviru podcasta 99 problems. Poslušate jih lahko:Apple podcasts (https://podcasts.apple.com/us/podcast/99-problems/id1587855292) Google podcasts (https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly9mZWVkcy5ibHVicnJ5LmNvbS9mZWVkcy9iaXpuaXNwYWNlLnhtbA) Spotify (https://open.spotify.com/show/5BRYKdvRRPaWNJ9p54YhSh) Deezer (https://www.deezer.com/show/3016482) Castbox (https://castbox.fm/channel/99-problems-id4589807?utm_source=website&utm_medium=dlink&utm_campaign=web_share&utm_content=99%20problems-CastBox_FM) in še nekaterih drugih..._________________________________________________Več informacij o izvajalcih in financerjih:ABC pospeševalnik (https://abc-accelerator.com/) South Central Ventures (https://sc-ventures.com/) Slovenski podjetniški sklad (https://podjetniskisklad.si/sl/) Startup Plus Program (https://startup-plus.podjetniskisklad.si/)  

  • 31 min
  Od mesta rdečega prahu do New Yorka I Peter Ličen, Lushna

  Od mesta rdečega prahu do New Yorka I Peter Ličen, Lushna

  Danes je naš gost Peter Ličen, soustanovitelj in so-direktor podjetja Lushna, ki so ga ustanovili skupaj z Jako Ažmanom in Iñakijem Solo Lopezom. Podjetje iz mesta rdečega prahu - Jesenice, ki je z izvirnimi arhitekturnimi idejami od svoje ustanovitve leta 2014 sodelovalo pri definiranju pojma glamping, razvija nove koncepte bivanja v panogi gostoljubja v Evropi in na vzhodni obali ZDA, kjer v zadnjem času nizajo projekt za projektom.Pot do danes je vodila skozi številne probleme, ki so ekipo pripeljali na rob obupa in njihovi prvi izdelki so bili dobesedno rojeni v blatu in mrazu.S Petrom smo se pogovarjali:Ø O prvem in edinem delavcu ter fabr'ki na Jesenicah, mestu rdečega prahu;Ø Kako je bolje, da ne veš kaj te čaka in o tem kako »ješ kamne«;Ø Kako je bila za njih prevladujoča start-up logika, kot preozke hlače;Ø Koncept agilnosti in kako so prodali svoje prototipe;Ø O 40 urnem delavniku in kako so pristali v blatu do kolen in mrazu;Ø O »srečnih« naključjih in kako so se znašli v vrtincu viralnosti;Ø Kako biti pripravljen na priložnost in kako produkt deluje;Ø Internacionalizacija projektov in mikro skaliranje podjetja,Ø Kako so brez planiranja in sredstev pristali v ZDA in o Gorenjcu v New Yorku;Ø O niši glampinga, kaj se dogaja z rastjo trga in kako pomembna je ekonomika destinacij;Ø Študija primer: Arnold Rikli in kako produkt razviješ na podlagi svežega zraka in solate;Ø Pomagajte reševati problem: Lushna išče vodjo proizvodnje in soborce;Ø O vibracijah in zakaj dela, kar dela.  Če vam je bila epizoda všeč in imate ideje/probleme, se nam lahko javite na e-mail info@biznispace.com (mailto:info@biznispace.com).Vse ki pa jih zanima delo kot vodja proizvodnje ali arhitekt v dinamičnem in hitro rastočem podjetju, ali imajo predlog za sodelovanje vabimo, da javijo Petru preko Linkedinu ali na elektronski pošti peter@lushna.com (mailto:peter@lushna.com).  

  • 59 min
  Sem "hudiček", ki se rad posladka z dobičkom I Ernest Žejn, angelski investitor

  Sem "hudiček", ki se rad posladka z dobičkom I Ernest Žejn, angelski investitor

  V posebni seriji epizod 99 problems šole za vlagatelje tveganega kapitala predstavljamo izkušenega serijskega podjetnika in investitorja Ernesta Žejna, direktorja podjetja Žejn, ki razvija in ponuja rešitve za digitalno transformacijo podjetij. Med drugim razkriva tudi, kako zelo pomembna je ekipa pri ustvarjanju startup magije.Svoje znanje in izkušnje deli tudi kot mentor startupom v ABC pospeševalniku, je pa tudi ambasador v sklopu Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS za Nemčijo, Avstrijo, Švico, Južno Ameriko, Kitajsko in Rusijo.Pogovori z angelskimi investitorji nastajajo v sodelovanju s Šolo za vlagatelje tveganega kapitala, ki se bo odvila od 2. novembra do 3. decembra preko spleta. Udeležba je BREZPLAČNA. Preverite vsebino programa in se prijavite prek https://solazavlagatelje.si/.Šolo za vlagatelje izvaja ABC pospeševalnik v sodelovanju s South Central Ventures, financira pa Slovenski podjetniški sklad v sklopu startup Plus programa. V epizodi boste slišali: 0:00 Intro + informacije o brezplačni Šoli za vlagatelje tveganega kapitala3:16 Kdaj in kako se je začela pot investiranja v zagonska podjetja? 5:25 Košarica 20 različnih investicij 7:30 Vrednote investitorja se morajo skladati z vrednotami ekipe9:24 Zanimive panoge za investiranje13:45 Konkretne naložbe 16:44 V lov za naložbenimi priložnostmi18:40 Prenapihnjena vrednotenja podjetij? 21:45 Naložbeni horizont in donosnosti23:30 Višina vložkov v startupe27:40 Prepoznavanje in obvladovanje tveganj31:08 Investiranje v delnice in spremljanje kriptovalut_______________________________________________Več informacij o izvajalcih in financerjih:ABC pospeševalnik https://abc-accelerator.com/South Central Ventures https://sc-ventures.com/Slovenski podjetniški sklad https://podjetniskisklad.si/sl/Startup Plus Program https://startup-plus.podjetniskisklad.si/ 

  • 31 min
  Izpoved prekaljenega angelskega investitorja I Aljoša Domijan

  Izpoved prekaljenega angelskega investitorja I Aljoša Domijan

  V posebni seriji epizod Šola za vlagatelje tveganega kapitala izkušeni serijski podjetnik in investitor Aljoša Domijan, ki je med drugim tudi partner v podjetju Gambit Trade, ki upravlja eno največjih slovenskih spletnih trgovin enaA.com, razkriva formulo uspešnega investiranja v startupe. Šola za vlagatelje tveganega kapitala se bo odvila od 2. novembra do 3. decembra preko spleta in je brezplačna. Več na www.solazavlagatelje.si (www.solazavlagatelje.si). Šolo za vlagatelje izvaja ABC pospeševalnik v sodelovanju s South Central Ventures, financira pa Slovenski podjetniški sklad v sklopu startup Plus programa.V epizodi boste slišali:* Formula za uspešno investiranje v startupe: Investiraj v ljudi!* Prvi koraki v svet angelskega investiranja* O konkretnih naložbah* Zahtevana donosnost* Ocenjevanje smiselnosti investicije* Podpora angela podjetnikom* Obvladovanje tveganj* Nasvet za novopečene investitorje v startupe_______________________________________________Več informacij o izvajalcih in financerjih:ABC pospeševalnik https://abc-accelerator.com/South Central Ventures https://sc-ventures.com/Slovenski podjetniški sklad https://podjetniskisklad.si/sl/Startup Plus Program https://startup-plus.podjetniskisklad.si/ 

  • 33 min

Top Podcasts In Business

You Might Also Like