7 episodes

In gesprek met bijzondere mensen in buitengewone situaties, over hoe ze samen met anderen tot besluiten komen.

Beslissend Marcel en Raymond

  • Society & Culture

In gesprek met bijzondere mensen in buitengewone situaties, over hoe ze samen met anderen tot besluiten komen.

  BONUS: Onderhuidse spanningen in de boardroom

  BONUS: Onderhuidse spanningen in de boardroom

  Hoe verlopen gesprekken in raden van commissarissen, in een cocktail van sterke karakters, grote belangen en besluiten met veel impact? In deze speciale bonusaflevering spreken we met onderzoeker Marilieke Engbers, schrijver van het boek Onder commissarissen: hoe het ongezegde in de boardroom de besluitvorming beïnvloedt. Mensen kunnen veel meer denken dan ze in dezelfde tijd kunnen zeggen, aldus Engbers, dus blijven er per definitie dingen ongezegd. Wat houden mensen voor zichzelf? Wanneer brengt dat toezichthouders in problemen? En hoe ga je om met het ongezegde?

  • 41 min
  #5 Militaire precisie

  #5 Militaire precisie

  Hoe neemt onze legertop beslissingen? Generaal Nicole de Wolf-Fabricius vertelt over beproefde militaire methodes die werken in alle rust op de kazerne én in het heetst van de strijd. Over de delicate balans tussen diversiteit en uniformiteit en over het verschil in besluitvorming tussen Westerse en Russische eenheden. En ook: belangrijke lessen uit de VN-missie in Mali.

  • 54 min
  #4 Het geheim van de raadkamer

  #4 Het geheim van de raadkamer

  Schuldig of niet? Gevangenisstraf of taakstraf? Er hangt heel veel af van besluiten die rechters nemen. Remco Hoekstra sprak recht in grote zaken als het Passageproces en het Mallorcaproces. Hoe komt hij samen met andere rechters tot een vonnis? Hoe houden ze de berg informatie in hun dossiers hanteerbaar? En hoe voorkomen ze vooringenomenheid? In aflevering #4 van Beslissend een kijkje in de doorgaans zorgvuldig afgeschermde raadkamer.  Reactie of suggestie? Mail naar info@bijeenkomstenontrafeld.nl

  • 53 min
  #3 Knopen doorhakken in de zone des doods

  #3 Knopen doorhakken in de zone des doods

  Er zaten maanden voorbereiding in. Ze trotseerden extreme kou, gebrek aan zuurstof en andere ontberingen. En toch besloten Katja Staartjes en haar medeklimmer vlak onder de top van de hoge berg Manaslu (8.163 meter, Himalaya, Nepal) om terug te keren. Niet omdat het weer omsloeg of omdat ze te vermoeid waren. Waarom dan wel? Hoe namen ze dat besluit? En hoe werkt dat überhaupt, besluiten nemen in klimexpedities? Katja Staartjes – de eerste Nederlandse vrouw op de top van de Mount Everest – vertelt het in de aflevering #3 van Beslissend.

  • 53 min
  #2 Magneetjes, scenario's en de Nations League

  #2 Magneetjes, scenario's en de Nations League

  Hoe neemt een Eredivisiecoach samen met zijn staf besluiten? We gaan in gesprek met oud-Feyenoorder Kees van Wonderen, voormalig assistent bij Oranje en coach van sc Heerenveen. We leren hoe Kees en zijn team een plan maken voor elke wedstrijd en hoe ze omgaan met onverwachte wendingen tijdens een wedstrijd. Hoe ze aan de benodigde informatie komen en hoe de staf de spelers meeneemt in beslissingen over de tactiek. Kortom, een blik achter de schermen van een professioneel sportteam, met verrassende anekdotes: kostte een last-minute beslissing van de staf het Nederlands elftal de kop in de finale van de Nations League?

  • 52 min
  #1 Avondklok en terroristische dreiging

  #1 Avondklok en terroristische dreiging

  In gesprek met burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij kreeg landelijke bekendheid als voorzitter van het Veiligheidsberaad in coronatijd. Hoe kwamen de vijfentwintig burgemeesters van de veiligheidsregio’s tot gezamenlijke standpunten over ingrijpende zaken, zoals het wel of niet instellen van de avondklok? Verder vertelt Bruls hoe hij met officier van justitie en politiechef onder hoge druk een besluit moest nemen toen een mogelijke aanslag dreigde bij de Nijmeegse Vierdaagse: door laten gaan of afgelasten? 

  • 57 min

Top Podcasts In Society & Culture

iHeartPodcasts
CNN
iHeartPodcasts
Crystal Renee Hayslett
iHeartPodcasts
This American Life

You Might Also Like