21 episodes

C&R, de podcast die ertoe doet. Podcasts gemaakt door Chris Wolters en Raymond Lorié. C&R dus. Twee radio- en televiesiemannen dat in de loop van de tijd steeds beter weet wat ze willen weten en ook steeds beter weten wat ze niet willen en vooral weten dat een beetje humor mag. Wanneer nuttig zit C&R bovenop het onderwerp, wanneer nodig stellen ze pittige vragen. Onderwerpen en thema’s variëren van maatschappelijk betrokken tot economie en sport, van historie tot en met de toekomst. En soms gewoon naar menselijke belangstelling.

C&R Podcast Chris Wolters & Raymond Lorié

  • Arts

C&R, de podcast die ertoe doet. Podcasts gemaakt door Chris Wolters en Raymond Lorié. C&R dus. Twee radio- en televiesiemannen dat in de loop van de tijd steeds beter weet wat ze willen weten en ook steeds beter weten wat ze niet willen en vooral weten dat een beetje humor mag. Wanneer nuttig zit C&R bovenop het onderwerp, wanneer nodig stellen ze pittige vragen. Onderwerpen en thema’s variëren van maatschappelijk betrokken tot economie en sport, van historie tot en met de toekomst. En soms gewoon naar menselijke belangstelling.

  Aflevering 18. “Tennis, sport en broodwinning” met Jacco Eltingh en Hellas ter Riet

  Aflevering 18. “Tennis, sport en broodwinning” met Jacco Eltingh en Hellas ter Riet

  In deze  speciale serie van C&R Podcast, “2 x 2”, laten Jacco Eltingh en Hellas ter Riet zich natuurlijk uitgebreid uit over tennis. Ze hebben veel te danken aan tennis. Onder meer hun huwelijk. Toch bepaalt tennis niet elke seconde van hun leven. “Je verwacht het misschien niet, maar thuis praten we er weinig over en kijken we ook relatief weinig naar tennis op televisie.” Jacco geeft graag toe dat een langere single-tennis loopbaan mooi was geweest, maar dat het er door knieproblemen niet inzat.Daarbij is hij trots op de dubbelspel triomfen met Paul Haarhuis.Ook Hellas ter Riet kijkt tevreden terug op haar tennisloopbaan. In de jaren ‘90 stond ze onder anderen op het tennis court tegenover tennislegendes als Martina  Navrátilová en Steffi Graf. Beiden hebben het gevoel dat ze eruit gehaald hebben wat erin zat. Tennis was een goede voorbereiding op het andere deel van het levenspad dat ze nu bewandelen: een gezin, werk bij de tennisbond, tennisclinics op gravel in de achtertuin voor liefhebbers.Ze zijn ook heel duidelijk over wat proftennis eist. “Het publiek betaalt je boterham. Snap je dat niet dan kun je beter stoppen. Wil je ver komen dan moet je minstens 10.000 uur trainen.” Over wat er verder in tennisland gaande is spreken ze zich ook duidelijk uit. Net als over een gezinsleven met talentvolle kinderen. Kortom, een boeiende inkijk in tennisfenomenen en hun gezinsleven.“2 x 2” betekent ook een dubbeldikke aflevering van C&R.De Podcast die er toe doet.  Het bericht Aflevering 18. “Tennis, sport en broodwinning” met Jacco Eltingh en Hellas ter Riet verscheen eerst op C&R.

  • 58 min
  Aflevering 17. “Van hulp en zorg naar steun ” met Ed Radstake

  Aflevering 17. “Van hulp en zorg naar steun ” met Ed Radstake

  Zorg-ondernemer Ed Radstake is sinds 2016 dé man achter ExtraDochter. Een organisatie die mensen helpt en ondersteunt bij het zelfstandig blijven. Geen verpleegkundigen, maar betaalde assistentie-verleners. De medewerkers van ExtraDochter begeleiden mensen naar het ziekenhuis maar ook bijvoorbeeld naar het theater. Kennis en ervaring is er genoeg bij het management van ExtraDochter.Ed is al ruim 30 jaar werkzaam, oorspronkelijk als verpleegkundige en nu als directeur/leidinggevende. Hij heeft hij een heldere visie op de gewenste kwaliteit van de zorg en hamert op het belang om tijd en aandacht te investeren in de hulp aan cliënten. Deze visie draagt hij uit. “Bij mijn eigen ouders heb ik ervaren hoe blij en gelukkig ze waren dat ze, met de nodige ondersteuning, nog een hele tijd zelfstandig konden blijven wonen. Nu in mijn dagelijkse werk zie ik dat ook elke keer weer terug, en daar doe ik het voor”. Belangrijk is ook de mogelijkheid om werk te creëren: hij werkt ook met ongediplomeerde mensen en schept zo werkgelegenheid, het draait om mensen en niet om systemen.”In deze C&R podcast aflevering, een bijzonder gesprek, met een bijzonder mens over zorg…  Het bericht Aflevering 17. “Van hulp en zorg naar steun ” met Ed Radstake verscheen eerst op C&R.

  • 45 min
  Vragen van de luisteraar 3

  Vragen van de luisteraar 3

  “Vragen van de luisteraar” met Chris Wolters & Raymond Lorié.We krijgen veel reacties, opmerkingen en vragen over onze podcast C&R.Daar zijn we heel erg blij mee. Daarom hebben we besloten om jullie vragen, in een korte podcast, te beantwoorden.Zat je vraag er niet bij? Mail ons dan op: info@cenrpodcast.nlC&R, de podcast die er toe doet.  Het bericht Vragen van de luisteraar 3 verscheen eerst op C&R.

  • 11 min
  Aflevering 16. “Minder doen en meer krijgen” met Poppe Braam

  Aflevering 16. “Minder doen en meer krijgen” met Poppe Braam

  Als je denkt alles te weten over boeren en hun beroep, dan ga je in deze C&R Podcast aflevering met biologische boer Poppe Braam, terug naar de schoolbanken.Dat er het nodige moet veranderen in agrarisch Nederland is een open deur. Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal en Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben de handen aan de politieke ploeg geslagen. Maar zijn de boeren bereid om stappen in een andere richting te zetten. Immers schaalgrootte was na de Tweede Wereldoorlog lang de maat der dingen. Onze C&R podcast met Poppe Braam, socioloog en geslaagd bio-ondernemer maakt duidelijk dat er kansen liggen, dat veranderingen noodzakelijk zijn en dat je met geld niet alles kunt kopen als het gaat om het behoud van de natuur en het creëren van een gezonde leefomgeving voor mens en dier.Braam introduceert naast groot- en kleinschalig de term ideaalschalig. En hij gaat in op de verspilling in de vee- en pluimveesector. Vriendelijk maar beslist geeft hij aan dat de tijd van diepgaand onderzoeken en verregaande compromissen ons op steeds grotere afstand zal zetten. Handelen is de boodschap!Een podcast die je niet mag missen, C&R.Luister naar C&R via onze website of op Spotify, Apple Podcast en/of Google Podcast.C&R. De Podcast die er toe doet.  Het bericht Aflevering 16. “Minder doen en meer krijgen” met Poppe Braam verscheen eerst op C&R.

  • 38 min
  Aflevering 15. “De man en de militair buiten dienst ” met Mart de Kruif

  Aflevering 15. “De man en de militair buiten dienst ” met Mart de Kruif

  De Rusland-Oekraïne-crisis heeft luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif tot een bekende tv-persoonlijkheid gemaakt. De Kruif valt op door zijn heldere en persoonlijke toelichting op de ontwikkelingen. Hij laat niet na, te wijzen op de persoonlijke verantwoordelijkheid van ieder mens. Treffend voorbeeld is zijn verwijzing om militairen op missie te sturen: “Als je mensen een oorlogsgebied in moet sturen dan kun je ze vertellen wat ze moeten doen, waarom ze het moeten doen, maar niet hoé ze ter plekke moeten handelen.” Daar komt volgens de oud-militair de individuele verantwoordelijkheid om de hoek kijken. “Je kunt dat wel willen controleren, maar als je steeds controle op controle blijft stapelen, dan komen mensen steeds minder toe aan hun eigenlijke taken.” Dat geldt in het leger, maar zeker ook voor de zorg, meent De Kruif. In dat kader zijn er geen makkelijke keuzes. “Soms moet je beslissingen nemen waarop je geen garantie op succes kunt geven.” De Kruif toont zich op meer punten erg open. “Je kent de gevolgen, je voelt de pijn, maar bepaalde beslissingen kun je niet terugdraaien.” In deze bijzondere aflevering van C&R Podcast, laat Mart de Kruif zich ook ondubbelzinnig uit over Qatar, het Nederlandse veteranenbeleid, het aanpakken van probleemjongeren, over het verbod op vuurwerk tijdens de jaarwisseling en zelfs over de consequenties die zijn functie in de bevelstructuur met zich meebrengt.Een bijzonder beeld van de mens en de militair Mart de Kruif. Een puur gesprek dus.Luister naar de podcast C&R via onze website, Spotify, Apple Podcast en/of Google Podcast.C&R. De Podcast die er toe doet.  Het bericht Aflevering 15. “De man en de militair buiten dienst ” met Mart de Kruif verscheen eerst op C&R.

  • 40 min
  Aflevering 14. “Knip, ik heb je” met fotografe Sushilla Kouwen

  Aflevering 14. “Knip, ik heb je” met fotografe Sushilla Kouwen

  “Jouw foto hangt levensgroot voor het pand.” Een collega fotograaf klampte Sushilla Kouwen aan bij de FotoNostrum-gallery in Barcelona. Zelf had de 35 jarige Sushilla nog niets gezien omdat ze via de achteringang was binnen gekomen. Ze viel op met haar inzending tussen de wereldwijde concurrentie. Dat was half oktober 2022 in Spanje.Terug in Nederland vertelt de nog steeds wat verbaasde prijswinnares in de C&R podcast over de foto. De foto waarmee ze won in de categorie Fine Arts van de 18e Pollux Awards, getiteld ‘Orphic’. Het toont een klein jongetje met op de achtergrond een paard.(zie foto) Haar paard wel te verstaan. Een betekenisvolle foto zoals ze aangeeft.Kouwen ontving ook een eervolle vermelding in de categorie Nude en Figure (naakt en figuur) met ‘Unfiltered’. Naar eigen zeggen vond ze in Barcelona internationale waardering voor haar werk.Sushilla Kouwen had wel de nodige aandacht verwacht, maar er zeker niet aan gedacht dat ze een prestigieuze prijs zou binnenslepen. In de C&R podcast komt naar voren dat ze verslingerd is aan haar vak. “Een verhaal neerzetten met die ene afdruk. Dat is met de winnende foto zeker gelukt.” Daarmee is voor haarzelf de uitdaging ook gelijk duidelijk: “Steeds beter worden, een plaats veroveren tussen de topfotografen.” Als ze daar eenmaal is, dan is er in ieder geval nog een wens: “Een film regisseren, net als haar grote voorbeeld Anton Corbijn.” Al die inspanningen om het hoogste te bereiken betekenen niet dat ze De Veluwe gaat verlaten. “Daar vind ik rust en inspiratie.” En tegelijk kan ze dan genieten van haar tweede passie: paarden. “Het zijn dieren die beter dan welk ander dier aanvullen hoe het met je is: geestelijk en lichamelijk.Allemaal heel puur.” Net zoals Sushilla zelf in deze frisse en vrolijke aflevering van C&R.C&R. De Podcast die er toe doet.  Het bericht Aflevering 14. “Knip, ik heb je” met fotografe Sushilla Kouwen verscheen eerst op C&R.

  • 38 min

Top Podcasts In Arts

NPR
The Moth
Roman Mars
Avery Trufelman
The New York Times
Snap Judgment and PRX