11 episodes

Spannende gesprekken over de angsten van deze tijd!

Presentator Mounir Samuel onderzoekt in 10 afleveringen de verschillende aspecten van angst. In De Angststudio legt hij verbinding tussen de angsten die leven in onze maatschappij en de persoonlijke angsten van zijn gasten. Dat kunnen heel specifieke angsten zijn maar ook bepaalde facetten van angst. Van angst voor de zwarte man tot angst voor klimaatverandering, de angst als kijkcijferkanon tot angstzaaierij voor politiek gewin en bovenal de eigen persoonlijke angsten. Niets blijft onbesproken. De Angststudio is gemaakt door Critical Mass.

De Angststudio Critical Mass

  • Society & Culture

Spannende gesprekken over de angsten van deze tijd!

Presentator Mounir Samuel onderzoekt in 10 afleveringen de verschillende aspecten van angst. In De Angststudio legt hij verbinding tussen de angsten die leven in onze maatschappij en de persoonlijke angsten van zijn gasten. Dat kunnen heel specifieke angsten zijn maar ook bepaalde facetten van angst. Van angst voor de zwarte man tot angst voor klimaatverandering, de angst als kijkcijferkanon tot angstzaaierij voor politiek gewin en bovenal de eigen persoonlijke angsten. Niets blijft onbesproken. De Angststudio is gemaakt door Critical Mass.

  #10 - Mounir Samuel over de angst voor 'de ander'

  #10 - Mounir Samuel over de angst voor 'de ander'

  Angststudio #10 - 20 februari 2020
  In deze laatste podcastaflevering gaat Angststudio-presentator Mounir in gesprek met… zichzelf.

  Politicoloog, auteur, theatermaker en journalist Mounir Samuel heeft bijna al zijn angsten realiteit zien worden, maar wist toch een leven te vinden voorbij (en na) die angst. Hij groeide als kind van een Egyptische vader en Nederlandse moeder op in Amersfoort, de geboorteplaats van Piet Mondriaan die aanvoelde als een levend schilderij met strakke hokjes en nette lijnen. Hij werd jarenlang gepest, kreeg te maken met discriminatie en onbegrip – vanuit vreemden, zijn omgeving én zichzelf. Zelfs God leek hem te straffen, maar nu is Mounir tot de conclusie gekomen dat God hem zo gemaakt heeft en we dus ten alle tijden trouw moeten blijven aan onszelf. Als publiek opiniemaker, denker en spreker die door Winq magazine recent nog dé change maker van het decennium werd benoemd roept zijn unieke en multi-identitaire bestaan veel reactie, bijval maar ook ongemak op.

  Deze podcast is niet slechts een levensverhaal. Mounir reflecteert vlijmscherp op de samenleving en toont aan hoe met ‘de ander’ om te gaan. 'Mijn verhaal slaat ook op jou - op jouw reactie op mijn zijn.''. Zijn verhaal toont waarom dichtbij elkaar komen en met elkaar in gesprek gaan zo belangrijk is (en zo moeilijk). En een les waarin we leren dat angst voor de angst uiteindelijk altijd erger is dan de angst zelf en dat zelfs de ergste pijn overwonnen kan worden.

  Beluister deze podcast-aflevering:

  • 38 min
  #9 Devika Partiman - Angst voor vrouwen aan de politieke top

  #9 Devika Partiman - Angst voor vrouwen aan de politieke top

  Angststudio #9 - 5 februari 2020
  In deze podcastaflevering spreekt presentator Mounir met sociaal ondernemer en activist Devika Partiman over de vrouwelijke representatie in de politiek. Volgens het International Monetary Fund staat Nederland in de gender gap index op nummer 27, bungelend onder de Filipijnen, Namibië en Slovenië. In de Tweede Kamer zijn slechts 50 van de 150 zetels voor een vrouw. Hoe komt het dat mannen, maar ook vrouwen blijven stemmen op een man? Zijn we angstig om een vrouwelijke leider te accepteren? Een gesprek over het huidige politieke klimaat, achterliggende mechanismes en de vierde feministische golf.

  Toen Devika op vakantie in Suriname was, raakte ze geïnspireerd door een flyer van een Surinaamse Vrouwenbeweging ‘Stem op een vrouw!’ uit de jaren '80, het inspireerde haar om de beweging Stem op een Vrouw op te zetten.

  • 31 min
  #8 Evelyn Austin - Angst voor verlies van privacy

  #8 Evelyn Austin - Angst voor verlies van privacy

  Episode #8 - 22 januari 2020

  In deze achtste aflevering gaat presentator Mounir Samuel te rade bij Bits of Freedom directeur Evelyn Austin. Een dynamische aflevering over de angst voor het verlies van privacy en de toenemende macht van bedrijven als Facebook. Want is de ‘’ondergang van de democratie’’ al ingezet nu Cambridge Analytica-praktijken aan het licht komen?

  Samen met Mounir bespreekt Evelyn de verschillende ‘gevaren’ op het internet, geeft nuance aan hoe bang we hier echt voor moeten zijn én geeft praktische tips hoe we ons kunnen beschermen. Want dat het gebruik van het internet en sociale media ook een schaduwzijde heeft is voor de meesten duidelijk. We proberen onze data steeds beter te beschermen met VPN-verbindingen, stappen van Facebook af en en zetten in op digitale vaardigheid bij burgers. Evelyn stelt dat we juist af moeten van de verantwoordelijkheid bij de burgers leggen, en dat de huidige maatregelen juist de macht van de platforms vergroten. Het wordt tijd dat de overheid actief inzet op regulering van de bedrijven.

  Over Evelyn Austin

  Evelyn Austin is directeur van Bits of Freedom en zet zich in voor het groter, sterker en duurzamer maken van de beweging die werkt aan internetvrijheid.  Bits of Freedom lobbyt zowel in Nederland als Europa voor betere wet- en regelgeving ter bescherming van online burgerrechten. Lees meer over de organisatie via: www.bitsoffreedom.nl.

  Daarnaast is Evelyn mede-oprichter van The Hmm, een platvorm voor hedendaagse beeldcultuur en lid van de adviescommissie Digitale Cultuur van het Stimuleringsfonds Creative Industrie.

  • 43 min
  #7 Nazmiye Oral – Angst voor onzekerheden [LIVE]

  #7 Nazmiye Oral – Angst voor onzekerheden [LIVE]

  Episode #7 - 7 januari 2020

  In deze persoonlijke aflevering van de Angststudio, die live is opgenomen in theater aan het Spui, spreekt Mounir met Nazmiye Oral over het overwinnen van angsten. Nazmiye Oral is zoals ze het zelf noemt ‘expert in het overwinnen en doorbreken van angst’.

  In de podcast vertelt ze over haar wake-up call op een avond, waardoor ze haar gedwongen huwelijk afblies en veranderde van een kleine meisje naar een hulk. Ook vertelt ze over de veilige ruimte die theater haar biedt en over haar intieme toneelvoorstelling samen met haar moeder. Tot slot geeft ze tools om het leven te omarmen. Wat kan je doen zodat je niet verlamd raakt door angst?

  Wie is Nazmiye?

  Nazmiye Oral is schrijfster, theatermaakster en actrice. Ze speelde onder meer in de theatervoorstelling ‘Gesluierde Mongolen’ en ‘Niet Meer Zonder Jou’. Op het Nederlands Film Festival 2018 ging haar documentaire 'Niet Meer Zonder Jou', gebaseerd op haar voorstelling, in première.

  • 32 min
  #6 Jerry Afriyie – Angst voor veranderende tradities

  #6 Jerry Afriyie – Angst voor veranderende tradities

  Episode #6 - 4 december 2019 

  Een speciale Sinterklaas-editie van de Angststudio, zie het als ons Sinterklaascadeau. In deze zesde aflevering van de Angststudio spreekt Mounir Samuel met activist en dichter Jerry Afriyie over de laatste racismegolf in Nederland.

  Voor Sinterklaas zou iedereen een spiegel in zijn schoen moeten krijgen, zodat niemand meer weg kan duiken, concluderen Jerry Afriyie en Mounir Samuel. Want hoewel het racismedebat steeds feller wordt, durven mensen nog steeds niet te erkennen waar het echte probleem ligt. We lijken op een transitiepunt te staan, maar “…als de oplossingen zouden worden gezocht in samenwerking met zwarte mensen, dan waren deze zo gevonden. Racisme kun je niet ‘polderen’, dan hou je het in stand. Je kunt het niet knuffelen, je moet ervan af.”

  Als Ghanese man in Nederland ondervond Jerry Afriyie racisme en uitsluiting aan eigen lijf. Jerry Afriyie vertelt over zijn eigen sterke maatschappelijke betrokkenheid en zijn missie met Kick Out Zwarte Piet. Hij spreekt over het stilzwijgen van Mark Rutte na de aanval op het KOZP-congres en de pijn die gepaard gaat met de strijd voor verandering.

  Een eerlijk gesprek over racisme in Nederland, de angst voor verandering en bovenal de angst voor 'de ander'.

  • 53 min
  #5 Thomas Rueb - Angst voor Syriëgangers

  #5 Thomas Rueb - Angst voor Syriëgangers

  Episode #5 - 16 oktober 2019 

  Als journalist Thomas Rueb door een samenloop van omstandigheden de vader van Syriëgangster Laura H. te spreken krijgt, komt hij op het spoor van een verhaal dat hem niet meer loslaat. Hij besluit, soms met gevaar voor eigen leven, om Laura's levensweg van begin tot eind na te pluizen en geeft haar zo een stem die vele andere Syrië-gangers niet hebben. Van de 305 Nederlanders die naar in Irak en Syrië zijn afgereisd, zijn er slechts 50 teruggekeerd, en hun verhalen zijn nog nauwelijks gehoord.

  Sinds de inval van het Turkse leger staan de IS-strijders die in gevangenschap in Syrië leven in het middelpunt van de belangstelling. Nederlandse burgers die hier geradicaliseerd zijn en naar Syrië zijn vertrokken om te vechten, zitten vast in kampen die worden bewaakt door Koerdische milities. De Nederlandse regering weigert de Syrië-gangers, ondanks hun Nederlandse nationaliteit, ondanks de 90 Nederlandse kinderen die daardoor in gevangenschap leven, en ondanks een rechtelijk bevel dat enkelen teruggehaald moeten worden, te repatriëren. Zijn het reële veiligheidszorgen die de Nederlandse overheid zo terughoudend maakt, of is het de angst voor de publieke opinie?

  Mounir Samuel in gesprek met Rueb over onze collectieve angst voor het onbekende, onze pogingen om hier grip op te krijgen en onze keuze om ons wel of niet door onze onderbuik te laten leiden.

  Over Thomas Rueb

  Thomas Rueb is schrijver, redacteur van NRC en presentator van de dagelijkse podcast NRC Vandaag. Met Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer won hij de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek van 2019. Hierin vertelt hij het schokkende relaas van Laura H. die in 2015 met haar twee jonge kinderen en echtgenoot Ibrahim afreist naar het IS-kalifaat in Syrië, later weet te vluchten en eenmaal terug in Nederland gevangen wordt gezet op de terroristenafdeling in Vught.

  • 52 min

Top Podcasts In Society & Culture

You Might Also Like