500 episodes

In deze serie podcasts biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

De Jortcast NPO Radio 1 / AVROTROS

  • Society & Culture
  • 4.5 • 12 Ratings

In deze serie podcasts biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

  Pleidooi voor patriottisme

  Pleidooi voor patriottisme

  De lijm die Nederland in maatschappelijke en culturele zin bijeenhoudt lost langzaam op. Nu we ontzuild zijn rijst de vraag: raakt Nederland ook steeds verder ontzield, en wat is daartegen te beginnen? Of is alles wat riekt naar vaderlandslievendheid nog steeds taboe? Daarover discussieert dr Kelder met mr. dr. Willeke Slingerland, lector Weerbare Democratie en empirisch filosoof dr. Jelle van Baardewijk, in het licht van de formatie.

  • 35 min
  In tijden van oorlog...

  In tijden van oorlog...

  In tijden van oorlog is alles geoorloofd, luidt het gezegde, maar niet heus, want er is gewoon Het Oorlogsrecht. Maar wat heb je daar eigenlijk aan? In gesprek met prof. dr. Marten Zwanenburg, hoogleraar Militair Recht aan de UvA en aan de Defensieacademie over onder andere Gaza en Israël, Poetin,  schendingen van het oorlogsrecht en de consequenties. 

  • 27 min
  dr Kelder en Co 17 februari - Oorlogsrecht en de haarvaten van democratie

  dr Kelder en Co 17 februari - Oorlogsrecht en de haarvaten van democratie

  Dit is de gehele radio-uitzending van dr Kelder en Co van 17 feb met dr. Willeke Slingerland, dr. Jelle van Baardewijk en prof. dr. Marten Zwanenburg. Jort belt met politicus Tjeerd de Groot (D66) over het visje de spiering. 

  Met verder de onderwerpen; "In tijden van oorlog is alles geoorloofd?" "Het formatieproces: vast in de modder van onervarenheid" en "Patriotten versus de globalisten".   

  Veel luisterplezier

  • 46 min
  Omtzigt en de apenrots

  Omtzigt en de apenrots

  Nu sfeer en vertrouwen aan de formatietafel traditiegetrouw weer twijfelachtige niveaus bereiken vraagt De Jortcast zich af: hoe komt dat weer op peil? We kunnen daarvoor kijken naar het gedrag van apen, meent de Leidse hoogleraar Cognitieve Psychologie dr. Mariska Kret. Ook aan tafel politicoloog dr. Simon Otjes uit Leiden en dr. Mariken van der Velden, gespecialiseerd in politieke communicatie aan de VU. Elke aflevering verzorgt Milou Brand de door feiten geteisterde oren met zachtheid, doorgaans in de vorm van poëzie. Ditmaal: het slot van hekeldicht Geuzenvesper of Ziekentroost voor de vierentwintig, van Joost van den Vondel. Jort Kelder is er een week niet en wordt vervangen door Jeroen Pauw.

  • 15 min
  De mens, niet veel rationeler dan een aap?

  De mens, niet veel rationeler dan een aap?

  We lijken erg op mensapen en ook al denken we dat we rationeel gedreven zijn, acteren we heel vaak op basis van onze intuïtie en emoties. Dat constateert prof. dr. Mariska Kret, hoogleraar Cognitieve Psychologie te Leiden, met de kanttekening: dat is helemaal niet erg. Haar boek 'Tussen Glimlach en Grimas' plaatst de mens dichter bij het dierenrijk, in dr Kelder en Co legt ze uit hoe ze haar onderzoek met mensapen doet en wat we over onszelf te weten kunnen komen via de aap. Presentatie: Jeroen Pauw, teksten Jortcast: Milou Brand.

  • 21 min
  Omtzigt op de rem

  Omtzigt op de rem

  Nu sfeer en vertrouwen aan de formatietafel traditiegetrouw weer twijfelachtige niveaus bereiken vraagt De Jortcast zich af: kan dat niet anders? Of is het zo moeilijk, omdat het niet makkelijk kan? Invallend presentator Jeroen Pauw bespreekt de actuele gang van zaken met expert politieke communicatie dr. Mariken van der Velden van de VU en politicoloog dr. Simon Otjes. Omdat de u bekende presentator op een andere hemisfeer verkeert, is De Jortcast verder voltooid door Milou Brand.

  • 21 min

Customer Reviews

4.5 out of 5
12 Ratings

12 Ratings

Pichichi1977 ,

Tegendraads is prima, maar niet ten koste van alles

Zoeken naar wetenschappers met een opinie buiten de consensus is prima. Maar bij wetenschap gaat het wel om die consensus, tot een van ‘andere’ meningen door nieuwe wetenschap wordt gestaafd.

Volgens mij is Jort op zoek naar mensen die zijn eigen twijfels aan bepaalde zaken willen steunen. Op zoek naar eurosceptici en klimaatsceptici. Niet op zoek naar platte aarde proponenten of een wetenschapper die de zwaartekracht ontkent.

The snuffler ,

Hoort zichzelf te graag

Interrumpeert voortdurend en laat zijn (interessante) gasten nauwelijks uitpraten.

Top Podcasts In Society & Culture

iHeartPodcasts
Vox Media Podcast Network
This American Life
New York Times Opinion
Chris Williamson
MSNBC, Trymaine Lee

You Might Also Like

NPO Radio 1 / AVROTROS
Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
BNR Nieuwsradio
NPO Radio 1 / NOS / EenVandaag
Jort & YvRA / Tonny Media
NRC