33 episodes

De museoloog is een podcast waarin Arnoud Odding met mensen spreekt die onze musea in beweging brengen. Mensen die nadenken over de razendsnelle veranderingen in deze tijd en die bereid zijn nieuwe wegen te zoeken. Want musea kunnen over van alles gaan, maar als ze niet zijn aangesloten op de vragen van nu dan verliezen ze hun urgentie, hun betekenis. Een podcast met curatoren en onderzoekers, met denkers en doeners. Over wat ze doen, wat ze belangrijk vinden en waarom.

Niets missen van de Museoloog? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: https://www.odding.nl/nieuwsbrief/

De museoloog Arnoud Odding

  • Arts

De museoloog is een podcast waarin Arnoud Odding met mensen spreekt die onze musea in beweging brengen. Mensen die nadenken over de razendsnelle veranderingen in deze tijd en die bereid zijn nieuwe wegen te zoeken. Want musea kunnen over van alles gaan, maar als ze niet zijn aangesloten op de vragen van nu dan verliezen ze hun urgentie, hun betekenis. Een podcast met curatoren en onderzoekers, met denkers en doeners. Over wat ze doen, wat ze belangrijk vinden en waarom.

Niets missen van de Museoloog? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: https://www.odding.nl/nieuwsbrief/

  #26 Vanaf sept. bij De Museoloog: The making of...

  #26 Vanaf sept. bij De Museoloog: The making of...

  In plaats van te spreken over de mensen en hun ideeën richt De Museoloog zich dit najaar op de vraag hóe musea vernieuwen; hóe een idee ontstaat; hóe de beste initiatieven resoneren met de huidige tijd en natuurlijk hóe een tentoonstelling mede gevormd wordt vanuit het DNA van het museum zelf. 

  De Museoloog belicht het creatieve proces van binnenuit. Dat maakt het extra interessant vanuit museologisch perspectief, voor collega’s in het land, voor overheden en óók voor de bezoekers van het museum. Inmiddels zijn er al afspraken gemaakt met vier musea om projecten te volgen. De eerste afleveringen worden in september gepubliceerd!

  En verder in deze korte aflevering: De maatschappelijke druk op musea om zich uit te spreken over actuele maatschappelijke vraagstukken in de samenleving neemt steeds verder toe. Maar hoe en wanneer spreek je je als museum wel of juist niet uit? En kun je als brancheorganisatie stelling innemen over geopolitieke ontwikkelingen? Deze vragen waren de aanleiding voor Uitgesproken: Musea in gesprek. Een serie van 4 gesprekken met museumdirecteuren en leden van managementteams uit het hele land. Uw podcasthost mocht in opdracht van de Museumvereniging deze gesprekken leiden.

  Zie ook de website van de Museumvereniging

  Mis niks en schrijf je in voor de nieuwsbrief van De Museoloog

  • 8 min
  #25 Kris Callens een Vlaming in het Fries Museum

  #25 Kris Callens een Vlaming in het Fries Museum

  Veel musea zijn de afgelopen decennia verzelfstandigd en dat betekent de vrijheid om bijvoorbeeld zelf je personeel te werven of ‘zelf je gummetjes te kopen’, zoals Kris Callens zegt. Maar het betekent ook dat een overheid kan zeggen dat je je problemen zélf maar oplost. ‘Dat is niet ons probleem’, terwijl musea toch ook echt een publieke taak blijven. Eén van de grote vragen voor musea in de komende jaren is hoe we de publieke opdracht borgen van een ondernemende, maatschappelijke instelling. Luister naar het verhaal van Kris Callens, een Vlaamse kunsthistoricus die al bijna negen jaar directeur is van het Fries Museum.

  Schrijf je in voor inspirerende verhalen van mensen die musea in beweging brengen in de ⁠nieuwsbrief van De Museoloog!

  • 48 min
  #24 Rein Wolfs over het Stedelijk en "de geheimen van de wereld"

  #24 Rein Wolfs over het Stedelijk en "de geheimen van de wereld"

  Rein Wolfs was al bijna klaar met zijn studie Nederlandse literatuur en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam toen hij besloot over te stappen naar kunstgeschiedenis. Hij had zijn buik vol van de ‘pogingen van de letterkunde om wetenschappelijk voor vol aangezien te worden’. Wolfs kon er zijn essayistische aandrang niet kwijt. Tijdens een bezoek aan de beeldentuin van Park Middelheim bij Antwerpen zag hij een cirkel van cortenstaal liggen, van Bruce Nauman. Een beslissend moment want een niet onder woorden te brengen gevoel van verbondenheid bekroop hem. Beeldende kunst gaat ‘over de geheimen van de wereld’ zegt de tegenwoordige directeur van het Stedelijk Museum in aflevering 24 van De Museoloog.

  Musea zijn zich de laatste jaren steeds meer op de actualiteit en op de maatschappij gaan richten. ‘Kunst moet vrij zijn’ zegt Rein Wolfs. ‘Maar autonoom, alsof het buiten de maatschappij staat, zo kijken we tegenwoordig steeds minder aan tegen de kunst.’ ‘Kunst heeft veel meer met de maatschappij te maken dan mensen vaak denken’. Steeds meer museumdirecteuren leggen de nadruk op de maatschappelijke rol van kunst, cultuur en musea. Maar dat wil nog niet zeggen ‘dat musea zich over iedere maatschappelijke kwestie of conflict hoeven uit te spreken’ zegt Wolfs. Musea hebben hun eigen wijze om in de geheimen van de wereld te duiken. Luister dus naar Rein Wolfs in aflevering 24 van De Museoloog.  Schrijf je in voor inspirerende verhalen van mensen die musea in beweging brengen in de ⁠nieuwsbrief van De Museoloog!

  • 51 min
  #23 Vera Carasso "Musea zijn voor iedereen!"

  #23 Vera Carasso "Musea zijn voor iedereen!"

  In aflevering 23 de directeur van de Museumvereniging en de Museumkaart, Vera Carasso.  “Musea zijn voor iedereen en iedereen is welkom maar iedereen moet ook wel accepteren dat iedereen er is!” zegt Vera Carasso in het gesprek dat ik met haar had. 

  De vraag wat het nut is van musea wordt in iedere tijd net iets anders beantwoord. Tot voor kort werd vooral gewezen op het tijdloze belang van schoonheid, van kennis en van wetenschap. Sinds de eeuwwisseling is de nadruk komen te liggen op de maatschappelijke relevantie. Musea zijn er voor iedereen, het zijn niet meer de afgesloten bastions van vroeger. Musea zijn maatschappelijke instellingen en toenemend betrokken op al die discussies die we als samenleving voortdurend voeren. De laatste jaren steeds meer en steeds heftiger. Oorlog, en vrede, nieuws en nepnieuws, de regio en de Randstad, uitsluiting en inclusie, klimaat en stikstof en noem maar op! 

  Dat is geweldig maar dat maakt ze ook gevoelig voor krachten waar ze voorheen veel minder mee te maken hadden. Het maakt ze zelfbewust en kwetsbaar tegelijk. Hoe ga je daar mee om als directeur van een vereniging die de belangen behartigt van bijna 500 Nederlandse musea? Luister naar het gepassioneerde verhaal van Vera Carasso, sinds ruim twee jaar de directeur van de Museumvereniging en de Museumkaart.  Schrijf je in voor inspirerende verhalen van mensen die musea in beweging brengen in de nieuwsbrief van De Museoloog!

  • 48 min
  #22 Chris Julien en Maurice Seleky over wat de kunst kan doen voor het klimaat

  #22 Chris Julien en Maurice Seleky over wat de kunst kan doen voor het klimaat

  De cultuur ziet zichzelf graag als vooruitstrevend en richtinggevend. ‘Nu is het moment om dat te bewijzen’ zeggen Chris Julien en Maurice Seleky. Want als er ooit een belangrijk moment was om de samenleving in beweging te brengen dan is het wel nu met de zich ontrollende klimaatcrisis.

  Daarom pleiten Julien en Seleky voor een Cultuurberaad Klimaat waarin de vraag wordt gesteld wat de rol is van kunst en cultuur in de ecologische en klimaatcrisis. Wat zo’n cultuurberaad is en waarom juist de cultuursector met 400.000 werkenden en duizenden organisaties zo belangrijk is om de samenleving een slinger te geven leggen zij uit in aflevering 22 van De Museoloog.

  ‘De meeste mensen hebben iets met kunst en cultuur. Dat maakt ons mens’, zegt Maurice Seleky. ‘Dus wij hebben een enorme kracht en een enorme invloed en dus ook een enorme verantwoordelijkheid. En daarom is het tijd om ons te ‘beraden’ als cultuursector over dit thema. Omdat we op het punt staan om als mensheid en aarde voorgoed te veranderen en misschien wel te verdwijnen.’ De kunsten hebben niet meer de luxe of het privilege om zich alleen op zichzelf te richten vinden Seleky en Julien. ‘We moeten de maatschappij erbij betrekken.’ Het de kracht van kunst en cultuur om veranderingen teweeg te brengen en juist daarom is dat ‘Cultuurberaad Klimaat’ zo vreselijk belangrijk.
  Luister naar de oproep van Chris Julien en Maurice Seleky in aflevering 22 van De Museoloog.

  #musea #museums #klimaat #extinction

  • 53 min
  #21 Paulo Martina: "En dat dringt maar niet door in het westen!"

  #21 Paulo Martina: "En dat dringt maar niet door in het westen!"

  Paulo Martina is de koning van de regionale musea. Hij was directeur van Museum Dr8888 in Friesland, van Museum Bommel van Dam in Venlo en nu alweer ruim een jaar van de Stedelijke musea in Zutphen. En overal waar hij werkt laat hij zijn sporen na. 

  Binnen het jaar haalde hij de landelijke pers met zijn steun aan het initiatief voor een nieuw provinciaal Gelders museum. 

  Paulo heeft de tijdgeest mee. Zeker na de laatste provinciale en landelijke verkiezingen heeft de politiek meer aandacht voor de regio. Waar de geschiedenis van Nederland toch vooral de geschiedenis van Holland was daar is nu meer aandacht voor andere regionale geschiedenissen. Die regionale verhalen geven kleur aan het nationale verhaal en aan de Europese geschiedenis. Zo wil Paulo Martina de geschiedenis dichterbij brengen.

  Luister naar het verhaal van een museumdirecteur, met wortels op Curaçao, die de komende tijd twaalf provinciale museumplannen mag beoordelen als voorzitter van de Museumcommissie voor de Raad voor Cultuur!  De Museoloog is een podcast waarin Arnoud Odding spreekt met mensen die musea in beweging brengen. Over wat ze doen, wat ze belangrijk vinden en waarom. 

  Wil je op de hoogte blijven van alle afleveringen van deze podcast abonneer je dan ook op de nieuwsbrief ‘De Museoloog’.

  • 50 min

Top Podcasts In Arts

Fresh Air
NPR
The Moth
The Moth
99% Invisible
Roman Mars
Walk-In Talk Podcast
Carl Fiadini
The Jimmy Dore Show
Jimmy Dore
The Magnus Archives
Rusty Quill

You Might Also Like

Kunststof
NPO Radio 1 / NTR
Met Groenteman in de kast
de Volkskrant
Nooit meer slapen
NPO Radio 1 / VPRO
Het Uur
NRC
Van Dis Ongefilterd
Atlas Contact / Adriaan van Dis
Culturele bagage
de Volkskrant