13 episodes

Een podcast waarbij het luisteren naar paarden voorop staat!

De Paardenluisteraars De Paardenluisteraars

  • Kids & Family

Een podcast waarbij het luisteren naar paarden voorop staat!

  Afl 13 ▪︎ Wat is R+?

  Afl 13 ▪︎ Wat is R+?

  Nu we het kader hebben, zoomen we in op een leerkwadrant, namelijk R+. Wat is R+ nu eigenlijk en hoe zie je dat in de praktijk? Is het echt zo eenvoudig zoals de theorie het doet lijken? Of wat komt er allemaal bij kijken? We halen er nog een wetenschapper bij, genaamd Pavlov. Misschien doet hij al een belletje rinkelen? We leggen uit wat zijn onderzoek te maken heeft met onze training en onze interacties met paarden. Hoe kan zijn theorie je helpen, of net in de weg zitten? 

  Hopelijk hebben jullie iets aan deze aflevering! Laat ons weten wat jij ervan vond! Deel het in je story op social media en tag ons! Je vind ons op @a.positive.choice, @horsepositivity en @positiveconnection_judith.

  Groetjes,
  De Paardenluisteraars 

  Charlotte, Laurien en Judith 

  • 22 min
  Afl 12 ▪︎ Hoe leert je paard?

  Afl 12 ▪︎ Hoe leert je paard?

  We beginnen dichterbij het deel over training te komen! Voor we echt in de praktijk springen, is er nog theorie waar we niet omheen kunnen: de leertheorie. Hij is al veel besproken, misschien ken je hem al, maar het is de basis van training: Hoe leert je paard (en elk ander dier, ook de mens)? We geven jullie het kader, de onderzoeken waarop ze gebaseerd zijn (anders was het geen Paardenluisteraars-podcast) en geven meteen duidelijke voorbeelden vanuit het dagelijkse leven en de training. Zo hopen we heel visueel te maken wat leerkwadranten zijn, wat R-, R+, P- en P+ is. 

  Neem eventueel een blaadje papier erbij en een rode en groene balpen en teken met ons mee! Deel nadien gerust je tekening met ons! Benieuwd of het ons gelukt is om het goed uit te leggen. Als je een roze olifant ziet staan op je blad, hebben we iets mis gedaan. 

  Groetjes,
  De Paardenluisteraars 

  Charlotte, Laurien en Judith
  @a.positive.choice
  @horsepositivity
  @positiveconnection_judith

  • 25 min
  Afl 11 ▪︎ Nieuw in de kudde

  Afl 11 ▪︎ Nieuw in de kudde

  In deze aflevering beantwoorden we een vraag van een Paardenluisteraar! Hoe pak je het best aan wanneer je een nieuw paard introduceert in de kudde? Wat speelt er allemaal mee? Waar moet je op letten? 

  Wij geven tips en advies vanuit onze eigen ervaringen, geven do's en don'ts mee en je krijgt zelfs een stappenplan mee om het op onze manier te doen. Hiermee beweren we zeker niet dat dit de enige juiste manier is, er zijn wellicht varianten op, maar er zijn hele belangrijke elementen waar wij rekening mee willen houden. 

  Was dit helpend voor jou of voor iemand anders? Deel het dan zeker en laat ons weten wat jouw ervaringen zijn! 

  Groetjes,
  De Paardenluisteraars

  Charlotte, Laurien en Judith 

  @a.positive.choice
  @horsepositivity
  @positiveconnection_judith 

  Bronnen: TWE podcast 'aggression within the herd', Lucy Rees, Jaak Pansepp, ervaringen.

  • 45 min
  Afl 10 ▪︎ (Bege)leiderschap

  Afl 10 ▪︎ (Bege)leiderschap

  Deel 2 over dominantie! We bouwen verder op onze aflevering van vorige week. Naast de term dominantie wordt heel vaak leiderschap geplaatst. We houden het onder een vergrootglas en kijken wat dit betekent in de training met onze paarden. Hoe wordt het woord vaak gebruikt en hoe gebruiken wij hem graag? We bespreken het effect van deze ideeën op onze omgang met paarden, hoe wij er tegenover staan en wat voor moois er kan gebeuren als je terug gaat luisteren naar je gevoel. 

  Vind je dit een fijne aflevering? Laat het ons weten en deel het gerust! 

  Groetjes,
  De Paardenluisteraars

  Bronnen: Lezing Suzy Deurinck, Adele Shaw TWE blog, JET EquiTheory YouTube video en Podcast, Living with wolves, eduweb “alpha” wolf, Youtube ‘The case against pack theory’, ‘Dominance and Leadership: Useful Concepts in Human–Horse Interactions?’ By Elke Hartmann, Janne W. Christensen, Paul D. McGreevy - uit ‘Journal of Equine Veterinary Science’, David Mech: ‘Alpha wolf?’ op Youtube, Podcast Karen Rohlf 'Horse training in harmony'

  • 44 min
  Afl 9 ▪︎ Dominant paard of dominant gedrag?

  Afl 9 ▪︎ Dominant paard of dominant gedrag?

  De dominantietheorie: een theorie die vaak gebruikt wordt wanneer het over dieren gaat. Maar klopt deze wel? Wij zochten uit waarop de dominatietheorie gebaseerd is en leggen jullie uit hoe de vork precies in de steel zit. Hoe kan je je positioneren ten opzichte van je paard? Wat is er belangrijk in jullie relatie? Wat kan jullie verder helpen in het samenwerken? We nemen jullie graag mee tijdens deze podcast! 

  Als dit onderwerp je raakt, staan we er altijd voor open om hierover in gesprek te gaan. Deel deze aflevering gerust, zodat we meer mensen bereiken om een open blik te krijgen!  Groetjes,
  De Paardenluisteraars

  Charlotte (@horsepositivity)
  Laurien (@a.positive.choice)
  Judith (@positiveconnection_judith)

  Bronnen: Lezing Suzy Deurinck, Adele Shaw TWE blog, JET EquiTheory YouTube video en Podcast, Living with wolves, eduweb “alpha” wolf, Youtube ‘The case against pack theory’, ‘Dominance and Leadership: Useful Concepts in Human–Horse Interactions?’ By Elke Hartmann, Janne W. Christensen, Paul D. McGreevy - uit ‘Journal of Equine Veterinary Science’, David Mech: ‘Alpha wolf?’ op Youtube

  • 47 min
  Afl 8 ▪︎ Motivatie, set, go!

  Afl 8 ▪︎ Motivatie, set, go!

  Heb jij er al eens over nagedacht? Wat motiveert jouw paard? Wat betekent motivatie voor je paard? Is dit soms wat moeilijk voor jullie?

  Af en toe horen we van mensen dat de motivatie soms ver te zoeken is of dat er soms een dipje is. Deze aflevering graven we naar bronnen van motivatie, gaan we lekker theoretisch bekijken wat motivatie juist betekent én leggen we het meteen op de praktijk. Hoe zorg je voor een gemotiveerd paard? 

  We hopen jullie met deze aflevering te inspireren om op zoek te gaan naar datgene dat jouw paard nodig heeft om met plezier mee te werken met jou. Heeft dit jou geïnspireerd? We horen het graag! Je kan ons vinden via @a.positive.choice, @horsepositivity en @positiveconnection_judith en we zijn blij met al jullie berichtjes en stories!

  Groetjes
  Charlotte, Laurien en Judith
  De Paardenluisteraars

  Bronnen:
  Denkwerk door Inge Teblick, Illis door Karolina Westlund, Connection Training door Hannah Weston en Rachel Bedingfield, onderzoek ‘re-examining the overjustification effect’ door Angeleque Akin-Little en Steven G. Little

  • 42 min

Top Podcasts In Kids & Family

Atomic Entertainment / Starglow Media
Dr. Becky Kennedy
Dear Media, Aliza Pressman
National Geographic Kids
American Public Media
WBUR