19 episodes

Welkom bij de Schrijfcast, de podcast voor iedereen die schrijft, wil schrijven of geïnteresseerd is in schrijven. In de Schrijfcast bespreek ik, Miloe van Beek auteur, journalist en schrijfcoach, de magie van het schrijven met auteurs en anderen uit het schrijfvak. Wat is er zo mooi aan woorden op papier zetten, wat doet het met je, wat is ervoor nodig en wat brengt het je. Ik hoop je te inspireren en te motiveren om zelf de pen op te pakken of je schrijfproject af te maken. Veel luisterplezier!

De Schrijfcast Miloe van Beek

  • Arts

Welkom bij de Schrijfcast, de podcast voor iedereen die schrijft, wil schrijven of geïnteresseerd is in schrijven. In de Schrijfcast bespreek ik, Miloe van Beek auteur, journalist en schrijfcoach, de magie van het schrijven met auteurs en anderen uit het schrijfvak. Wat is er zo mooi aan woorden op papier zetten, wat doet het met je, wat is ervoor nodig en wat brengt het je. Ik hoop je te inspireren en te motiveren om zelf de pen op te pakken of je schrijfproject af te maken. Veel luisterplezier!

  #19 Een stippellijn onder de schaamte - met Milouska Meulens

  #19 Een stippellijn onder de schaamte - met Milouska Meulens

  In deze aflevering praat ik met schrijfster en columnist Milouska Meulens van wie onlangs het indringende en meeslepende boek Moederland verscheen. Milouska en ik studeerden bijna dertig jaar geleden samen aan de School voor Journalistiek in Utrecht. We kwamen elkaar eerst op de socials weer tegen, en daarna live bij een feest van onze agent Willem Bisseling.
  In deze aflevering bespreken we het intieme en persoonlijke karakter van haar boek Moederland, hoe ze het durfde te schrijven en daarmee afscheid nam van de schaamte die haar haar hele leven al in zijn greep had. We hebben het ook over:
  Wat voor haar de moeilijkste scene was om te schrijvenHoe het haar lukte om tijdens het schrijven anderen uit haar hoofd te zetten en toch ook na te denken over de gevolgen van haar boek.Op welke manier 'Moederland' haar en anderen heeft bevrijd en waarom ze dit boek pas nu kon schrijvenWaarom haar boek het predikaat roman kreeg en hoe het schrijven van kinderboeken haar hielp bij het maken van dit boekWaarom er geen seksscenes in zitten-------------------------------------------------------------------------------
  📕Ik ken weinig mensen die zo oprecht en puur durven schrijven over zichzelf en hun familie, alleen al daarom, lees 'Moederland'. Het zal je ogen ook openen over veel andere thema's. 
  👋🏽Je kunt Milouska ook volgen op Instagram, je vindt mij daar ook https://www.instagram.com/miloevanbeek/https://www.instagram.com/miloevanbeek/ Stuur je me gerust een DM of mail naar mail@miloevanbeek.nl
  📚Hier vind je mijn boeken 'Doorbreek de cirkel' of Daar praten wij niet over' 
  🧢Vind je De Schrijfcast een interessante podcast? Ik maak 'm zonder reclame, subsidie of omroep. Wil je me steunen zodat ik deze podcast kan blijven maken? Dat kan via Petjeaf. 

  • 1 hr 17 min
  #18 - Waarom je in een boek problemen moet creëren - met Beppie de Rooy

  #18 - Waarom je in een boek problemen moet creëren - met Beppie de Rooy

  In mijn schrijversclub hoorde ik een aantal auteurs enthousiast praten over hun redacteur Beppie de Rooy. Ik besloot Beppie te vragen voor De Schrijfcast waarin ze uitgebreid vertelt over haar werk als acquirerend redacteur voor Uitgeverij Mozaïek, wat ze wil voelen als ze een manuscript leest, wat vertelkracht is en hoe je de lezer meeneemt. Verder hoor je in deze aflevering onder andere:
  ✍️Wat er gebeurt met je verhaal als je vooral óver iemand schrijft en waarom lezers zich beter kunnen verplaatsen in de hoofdpersoon als je ín het moment blijft
  ✍️Hoe je een intern en een extern conflict aan elkaar kunt verbinden
  ✍️Waarom je geen medelijden hoeft te hebben met je personages
  ✍️Wat het allermoeilijkste is van het schrijven van een boek

  ✍️Waarom ze 'stille' schrijvers die nooit wat insturen naar een uitgever van harte uitnodigt om dit wel eens te doen
  -----------------------------------------------------------------------------------
  Meer info over Beppie Meer info over Uitgeverij Mozaïek Meer info over mij, volg mij op Instagram of Linkedin of mail me op miloe@miloevanbeek.nlDe afleveringen van de Schrijfcast komen wat onregelmatig online, wil je op de hoogte gehouden worden, abonneer je dan via Spotify of Apple. Ik ben ook heel blij als je een review achter wil laten of wat wil delen op social media. Ik maak de schrijfcast zonder subsidie, reclame of andere inkomsten. Wil je me steunen dan kan dat via Petje af 🙏

  • 1 hr 7 min
  #17 De unieke relatie tussen auteur en redacteur - met Auke Hulst en Liesbeth Vries

  #17 De unieke relatie tussen auteur en redacteur - met Auke Hulst en Liesbeth Vries

  In deze aflevering spreek ik voor het eerst met twee gasten: schrijver Auke Hulst en zijn redacteur Liesbeth Vries. Ik wilde graag ingaan op de relatie auteur-redacteur omdat ik zelf heb ervaren hoe bijzonder deze is. Een redacteur staat vaak in de schaduw, maar is vaak van onschatbare waarde voor een schrijver. Hij of zij is niet alleen een vertrouweling en een (halve) psycholoog, maar ook een criticus, scherpe lezer, aanmoediger, en de brug tussen de belangen van de auteur en de uitgever.
  Liesbeth Vries werkte meer dan twintig jaar in vaste dienst in de uitgeefwereld en is nu zelfstandig. Ze begeleidt Auke zo’n tien jaar, en werkte ook met onder andere Suzanna Janssen, Esther Verhoef en Mark Stokmans. In deze aflevering vertellen Liesbeth en Auke hoe hun (werk) relatie eruit ziet en welke regels Auke daarbij hanteert. We bespreken verder de wereld van de literaire prijzen en wat die voor Auke betekenen, hoe slopend Auke’s laatste boek De Mitsukoshi Troostbaby Company was, en op welke manier hij daarna het schrijven langzaam weer oppakte. Verder hoor je:

  -Wat Auke ontevreden schrijvers adviseert en waarom hij gelooft in een langdurige relatie tussen redacteur en auteur

  -Waarom Auke de ideeën die hij bij de Albert Heijn krijg naar zichzelf mailt

  -Waarom lezers voor hem zo lang mogelijk abstract moeten blijven

  -Wat voor Auke en Liesbeth het verschil is tussen stijl, toon en stem en welke het belangrijkste is.

  -Wat Liesbeth aan Auke had toen ze in een zware burnout terecht kwam

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------
  Meer informatie over Auke vind je hierMeer informatie over Liesbeth vind je hierMeer informatie over mij en mijn boeken 'Daar praten wij niet over' en 'Doorbreek de cirkel' vind je hierVolg me op Linkedin of Instagram. Ik maak De Schrijfcast zonder hulp van een omroep, subsidies of reclame-inkomsten. Wil je me steunen dan kan dat via Petjeaf. Zo kan ik deze podcast blijven maken 🙌

  • 1 hr 7 min
  #16 Een boek als onderdeel van je gedachtengoed - met Stella de Jager

  #16 Een boek als onderdeel van je gedachtengoed - met Stella de Jager

  In deze aflevering praat ik met uitgever Stella de Jager van S2 Uitgevers. Ze geeft jaarlijks tien non-fictie boeken uit en doet dat anders dan traditionele uitgevers en self-pubbers. Bij S2 Uitgevers investeert de auteur zelf mee, en mag de opbrengst vervolgens houden. S2 Uitgevers geeft tien boeken per jaar uit waarvan er elk jaar een aantal de long- en shortlist van de Managementboek van het jaar-lijst halen. Ze ziet een boek als een van de middelen waarmee je een 'robuust' gedachtengoed kunt uitdragen. Stella poneert een theorie over mannelijke en vrouwelijke auteurs, leuk 
  Wat voor haar de ideale lengte is voor een (zakelijk) boek Welke drie fases een auteur doormaaktWat de investering en de opbrengst is voor het uitbrengen van een boek bij S2 Uitgevers.  Wat haar criterium is voor de boeken die ze uitgeeftWaarom alleen vrouwelijke auteurs haar 24 uur per dag mogen bellen (mannen zijn in tegenstelling tot vrouwen vaker opgegroeid met een man die een podium pakt) Wat haar probleem is met standaard online schrijftrainingen Waarom zij meent dat een persoonlijk verhaal dienend moet zijn aan het grotere geheel -----------------------------------------------------------------------------------
  -Je kan Stella volgen op Linkedin, en hier vind je meer info over S2 uitgevers. Je volgt mij hier op Linkedin.
  -Als je de Schrijfcast leuk en inspirerend vindt, dan zou ik het geweldig vinden als je er een review achter op Spotify of Apple over wil achterlaten, of er iets over deelt op social media. 
  -Deze podcast maak ik met veel plezier, onafhankelijk van een omroep, reclame-inkomsten, subsidie of andere steun. Podcast-makers krijgen niets van Spotify of Apple. Om nieuwe afleveringen te kunnen blijven opnemen kun jij als luisteraar me steunen via Petje af. Alle opbrengsten komen ten goede aan de techniek en de uren die ik stop in het maken van De Schrijfcast. 

  • 1 hr 3 min
  #15 Durf lelijk te schrijven - met Gijsje Kooter

  #15 Durf lelijk te schrijven - met Gijsje Kooter

  In deze aflevering van de Schrijfcast spreek ik met schrijver, theatermaker en schrijfdocent Gijsje Kooter. Ik mocht voor mijn opleiding tot docent creatief schrijven een avond van haar cursus 'Van fragment naar kort verhaal' bijwonen. We proberen in deze aflevering een aantal universele schrijfwetten te ontrafelen en ze deelt onder andere:
  Waarom ze haar cursisten zo graag wil ontregelenWat volgens haar de balans is tussen experimenteren en toch weten wat je doet.Hoe het voor haar is dat sommige ex-cursisten haar voorbij zijn gestreefd (zoals ze het zelf noemt), grote literaire prijzen hebben gewonnen en nu zelf ook docent zijn. Op welke manier zij cursisten helpt hun eigen stijl te vindenWat ze bedoelt met het nachtkastjegevoel.Hoe je ervoor zorgt dat een verhaal direct binnenkomtWat de overeenkomst is tussen theater en boeken---------------------------------------------------------------------------------
  Meer informatie over Gijsje vind je hierGijsjes schrijfcursus 'Van fragment naar kort verhaal' wordt in 2024 weer gegeven in Utrecht en Amsterdam, check Schrijfcursus Amsterdam en Schrijfcursus Utrecht. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je De Schrijfcast hebt geluisterd krijg je 10% korting op de schrijfcursussen van GijsjeGijsje vertelt in deze aflevering ook over literaire tijdschrift Papieren Helden Mijn eigen 12-weekse schrijftraining 'Van idee naar boek' is bedoeld voor wie een non-fictie boek wil schrijven en start in februari 2024 weer. 

  De afleveringen van de Schrijfcast komen wat onregelmatig online, wil je op de hoogte gehouden worden, abonneer je dan even. Met je iphone kan je dat doen door op het plusje te tikken naast de naam van deze podcast en op Spotify door op de volg-button te klikken. Ik ben ook heel blij als je ergens een review achter wil laten of anderen over deze podcast wil vertellen. Tot de volgende keer!

  • 52 min
  #14 Het verschil tussen persoonlijk en particulier - met Bianca Bartels

  #14 Het verschil tussen persoonlijk en particulier - met Bianca Bartels

  In deze aflevering van de Schrijfcast ben ik op bezoek bij journalist en schrijver Bianca Bartels. We kennen elkaar uit een (ver) verleden toen we beiden werkten voor het - inmiddels niet meer bestaande - tijdschrift Esta. In maart 2023 verscheen haar boek ‘Brood op de Plank’ bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam, over  drie generaties bakkers in haar familie, over arbeidsethos, trots, doorzettingsvermogen én hoe ze gekneed is door haar familiegeschiedenis. Zo verstopt ze het supermarktbrood, als ze dat een keer koopt, nog steeds onder de andere boodschappen uit angst dat een van de oud klanten uit de bakkerij het zou zien.
  We bespreken in deze aflevering onder andere:
  -Wat Bianca tijdens het schrijven leerde van haar ondernemde voorouders en hoe ze dat inzette toen ze er doorheen zat tijdens het schrijven
  -Hoe je je familie moet interviewen als je verhalende non-fictie schrijft
  -Wat ze eng vond van aan schrijven
  -Wat voor haar het verschil is tussen particulier en prive
  -Wat haar schrijfcoach voor haar heeft betekend
  -Hoe ze het voor elkaar kreeg dat alle kranten en tientallen tijdschriften haar wilde interviewen over haar boek
  -Hoe ze het onderwerp van haar boek steeds smaller maakte en dus focus aanbracht
  -Waarom ze zo houdt van het redigeren van haar werk
  -Hoe het voor haar is dat haar vader de verschijning van haar boek niet mee kon maken.  
  ***************************************************
  Dankjewel voor het luisteren naar de schrijfcast. Heb je interesse in het boek van Bianca? Je kunt het hier aanschaffen.
  Hier meer over mijn familieverhaal 'Daar praten wij niet over' en mijn laatste boek 'Doorbreek de cirkel.' 
  Hier vind je meer over mijn schrijftrainingen 
  Wil je geen aflevering van De Schrijfcast missen, abonneer je dan op deze podcast. En ik ben ook heel blij als je een review achter wil laten op Spotify en/of Apple, en als je deze podcast wil delen op social media!

  • 57 min

Top Podcasts In Arts

Fresh Air
NPR
The Moth
The Moth
99% Invisible
Roman Mars
Snap Judgment Presents: Spooked
Snap Judgment
The Magnus Archives
Rusty Quill
Fantasy Fangirls
Fantasy Fangirls

You Might Also Like

Schrijfpraat de podcast
Emmie & Kim
Het Manuscript
Robert Feller
Boeken FM
Das Mag & De Groene Amsterdammer
Nooit meer slapen
NPO Radio 1 / VPRO
Kunststof
NPO Radio 1 / NTR
Het Uur
NRC