12 episodes

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

drie boeken Wim Oosterlinck

  • Books

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

  #12 Lectrr. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens cartoonist Lectrr

  #12 Lectrr. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens cartoonist Lectrr

  In deze aflevering praat ik met striptekenaar, cartoonist en allround creatieveling Lectrr. Echte naam: Steven Degryse (1979). Hij is ondermeer huiscartoonist van de krant De Standaard en scenarist van The Red Rider, de volwassen reboot van De Rode Ridder.

  We hebben gepraat bij Steven thuis in Gentbrugge, boven zijn atelier, in een zithoek rechtover een enorme boekenkast stampvol romans, graphic novels, strips en kunstboeken. Overal in huis staan boeken; zelfs in het toilet ontdekte ik een boekenkast.

  Lectrr noemt zichzelf een veellezer en een bibliofiel. Hij praat over humor, over boeken verzamelen als hobby, over operation mindfuck, over het grappigste boek aller tijden. Een ode aan het absurdisme. Veel luisterplezier.

  Alle boeken en auteurs waarover we het hebben in deze aflevering, vind je op wimoosterlinck.be.

  • 57 min
  #11 Leen Dendievel. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens actrice Leen Dendievel

  #11 Leen Dendievel. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens actrice Leen Dendievel

  In aflevering 11 van deze podcast vertelt actrice Leen Dendievel over de drie boeken die we allemaal moeten gelezen hebben.

  Leen Dendievel (1983) is bekend als Kaat uit de soap Thuis, een rol waarmee ze intussen gestopt is. Ze heeft zelf twee boeken geschreven: Hard (2016) over liefdesverdriet, en Asem (2018) over angst en paniekaanvallen.

  We hebben gepraat in de lobby van het Crowne Plaza Hotel in Antwerpen. Leen vertelt over haar passie voor lezen, over hoe ze ooit een boekenruilkast introduceerde op de set van Thuis, en dat de notities die ze maakt in de boeken die ze leest, met haar eigen dood te maken hebben.

  Tijdens ons gesprek ontdekt ze in haar favoriete boek aller tijden trouwens een liefdesbriefje van haar man Udo...

  Alle boeken en auteurs waarover we tijdens deze podcast praten, vind je op wimoosterlinck.be.  De drie boeken van Leen Dendievel zijn:

  1. Connie Palmen: I.M.

  2. Fleur Pierets: Julian

  3. Lara Taveirne: De kinderen van Calais

  • 49 min
  #10 Steven Van Belleghem. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens digitaal marketingexpert Steven Van Belleghem.

  #10 Steven Van Belleghem. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens digitaal marketingexpert Steven Van Belleghem.

  In deze aflevering heb ik digitaal marketingexpert Steven Van Belleghem (1976) te gast. Hij volgt de ontwikkelingen in de digitale wereld en nieuwe technologieën op de voet, hij vlogt en spreekt op internationale podia. Hij is auteur van ondermeer de boeken The Conversation Manager, The Conversation Company, en recent Customers The Day After Tomorrow.

  Hij is geniaal in het helder verwoorden van de uitdagingen waar organisaties voor staan in deze digitale tijden; hij is iemand die je doet nadenken over waar je mee bezig bent en waar je medium naartoe gaat.

  Steven Van Belleghem woont met Evi, zijn vrouw en partner in het bedrijf, én hun twee kinderen in Knesselare, deelgemeente van Aalter in Oost-Vlaanderen.

  Steven Van Belleghem praat over thrillers, over de toekomst, over een schrijfcursus van Dan Brown die hij gevolgd heeft én over zijn ontmoeting met president Barack Obama, zijn “spectaculairste ontmoeting ooit.” zegt hij zelf.  De drie boeken van Steven Van Belleghem zijn:

  1. Yuval Noah Harari: Homo Deus

  2. Dan Brown: Origin (of in het Nederlands: Oorsprong)

  3. Michelle Obama: Mijn verhaal. Becoming.  Alle informatie, alle details over de drie boeken, én over de andere boeken en auteurs die we noemen in deze aflevering vind je op wimoosterlinck.be,  de muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada |  https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by  https://www.free-stock-music.com  Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

  • 47 min
  #9 Natali Broods. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens actrice Natali Broods.

  #9 Natali Broods. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens actrice Natali Broods.

  (We lezen) "om getroost te worden, of om begrepen te worden, of om te denken: amai, bij mij is het toch niet zo erg, ik ben toch goed bezig. (lacht)"
  In deze aflevering praat ik met Natali Broods (1976), geweldige, fascinerende actrice bekend van ondermeer theatergezelschap Compagnie De Koe, en van veel films en tv-series: Over water, Tabula Rasa, Any Way the Wind Blows, De helaasheid der dingen, Façades.

  Ze woont in Antwerpen samen met haar vriend en hun zoontjes, een tweeling. Ze was met de fiets gekomen. We hadden afgesproken in De Singel in Antwerpen; in het Grand Café, maar wegens teveel lawaai daar zijn we verhuisd naar de gangen van het conservatorium ernaast; we zijn gaan zitten op een zitblok in de gang waar dus ook de hele tijd mensen passeerden.

  Natali Broods praat over lezen en daar veel te weinig tijd voor hebben, over wat schrijvers en acteurs wellicht gemeen hebben, en over wat je boekenkeuze over jezelf vertelt.

  Alle info over deze podcast en de boeken waarover we het hebben, vind je op wimoosterlinck.be.  De drie boeken van Natali Broods zijn:

  1. Jonathan Franzen: Vrijheid

  2. Ottessa Moshfegh: My Year of Rest and Relaxation

  3. Haruki Murakami: Het 100 procent perfecte meisje  de muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada |  https://www.serpentsoundstudios.com  Music promoted by  https://www.free-stock-music.com  Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

  • 45 min
  #8 Peter De Graef. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens acteur en theatermaker Peter De Graef.

  #8 Peter De Graef. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens acteur en theatermaker Peter De Graef.

  Peter De Graef (1958) is acteur en theatermaker. Hij heeft legendarisch goede voorstellingen gemaakt waaronder Ombat, Hun, Henry. In 1998 won hij de Louis d'Or, de Nederlandse prijs voor beste acteur. Ik ben gek op zijn manier van spelen die een bijzondere naturel combineert met een soort gestileerde schoonheid.

  Een gesprek met Peter De Graef is een trip, een onvergetelijke ervaring. Hij fulmineert, hij spreekt zacht en met liefde, soms acteert hij. Hij kijkt je aan met grote ogen meestal. Het gaat over de samenleving, over het innerlijk van de mens, en halfweg vertelt hij plots waarom hij eigenlijk zo met spiritualiteit bezig is, waar dat vandaan komt.

  Het gesprek vond plaats bij mij thuis, aan tafel in de eetkamer. Geniet van wat Peter De Graef vertelt, geniet van de lach in zijn stem. Peter De Graef weigerde zich te beperken tot drie boeken. Hij legt aan het begin van de podcast uit waarom. Dit zijn de vijf boeken die hij kiest:  1. Oliver Bullough: Moneyland

  2. Johann Wolfgang von Goethe: Die Leiden des jungen Werthers

  3. Rudolf Steiner: Het occultisme in grote trekken

  4. Robert Adams: Stilte van het hart 1

  5. Bill Bryson: Een huis vol: een kleine geschiedenis van het dagelijks leven  Alle info over deze podcast en de boeken waarover we het hebben, vind je op wimoosterlinck.be.  de muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com Music promoted by https://www.free-stock-music.com Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

  • 44 min
  #7 Mohamed Ridouani. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani.

  #7 Mohamed Ridouani. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani.

  "Ik ben een beetje een boekenwurm. Ik lees heel veel en heel graag. Boeken geven mij rust en context."

  In deze aflevering van de podcast Drie boeken heb ik Mohamed Ridouani (1979) te gast. Hij is sp.a-politicus en burgemeester van Leuven. Samen met zijn vrouw Geertrui heeft hij twee zoontjes: Dries en Ilias.

  Ik sprak met de burgemeester aan zijn bureau op de vijfde verdieping van het stadskantoor in Leuven, naast het station. Er lagen boeken op zijn desk, en ook in de kast die hij opentrok om zijn drie boeken voor dit gesprek uit te halen.

  Mohamed Ridouani praat over zijn leesgewoonten, zijn passie voor boeken en zijn jeugd in de Mussenwijk in Leuven. Een gesprek met een boekenwurm die het belang van boeken en lezen benadrukt, zowel voor zijn leven als voor zijn werk.

  Alle info over deze podcast en de boeken en auteurs waarover we het hebben, vind je op wimoosterlinck.be.  De drie boeken van Mohamed Ridouani zijn:

  1. José Saramago: De stad der blinden

  2. Agnès de Lestrade: De kleine prins

  3. Vasili Grossman: Leven en lot  de muziek onder deze podcast: Stoned by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com Music promoted by https://www.free-stock-music.com Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

  • 46 min

Top Podcasts In Books

Listeners Also Subscribed To