162 episodes

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

drie boeken Wim Oosterlinck

  • Arts
  • 5.0 • 1 Rating

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

  #162 Zaki Dewaele. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens dj, radio- en tv-maker en schrijver Zaki Dewaele.

  #162 Zaki Dewaele. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens dj, radio- en tv-maker en schrijver Zaki Dewaele.

  In deze aflevering is mijn gast Zaki, echte naam Jackie Dewaele (1945). Hij begon midden jaren 60 als dj, was radio- en tv-presentator, cafébaas, producer en acteur. Hij schreef ook verschillende boeken, waaronder enkele over muziek: Love songs en Sticky songs, en over ouder worden: Ondeugend ouder worden, en het vervolg Ondeugender ouder worden. Hij is de vader van Stephen en David Dewaele van Soulwax die als 2 Many Dj’s de wereld hebben rondgetoerd. 

  Ik had met Zaki afgesproken in de bibliotheek van onze thuisstad: de imposante bibliotheek De Krook, waar we in een zaaltje gingen zitten dat voor ons gereserveerd was. Naam van het zaaltje: De laatkomer. Het gesprek gaat over de muren in zijn huis die vol staan met boeken, over de liefde voor boeken die hij en zijn vrouw delen, en over het boekenvirus doorgeven aan zijn zonen. Over Luc De Vos, dementie en rock ’n’ roll. En Zaki raadt ons allemaal aan om boeken meer dan één keer te lezen. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Zaki zijn: 

  1. Kazuo Ishiguro: Never let me go 

  2. Luc De Vos: Paddenkoppenland 

  3. Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-Time  Eerdere gasten in deze podcast zijn: Evi Hanssen, Wim Opbrouck, Stijn Meuris, Michèle Cuvelier, Imke Courtois, Lara Chedraoui, Johan Braeckman, Sophie Dutordoir, Freek de Jonge, Roos Van Acker en vele anderen.

  • 51 min
  #161 Gabriel Rios. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens muzikant Gabriel Rios (Engels).

  #161 Gabriel Rios. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens muzikant Gabriel Rios (Engels).

  Deze aflevering is opgenomen in het Engels. 

  This episode is recorded in English. 

  Gabriel Rios (1978) is geboren in Puerto Rico; op zijn 17de verhuisde hij naar België om in Gent schilderkunst te studeren. Hij begon muziek te maken, zijn solodebuut Ghostboy verscheen in 2004; hij maakte het album samen met producer Jo Bogaert van Technotronic, die eerder al te gast was in deze podcast. Zijn recentste album op het moment van ons gesprek was Flore. Zijn bekendste nummers zijn Broad Daylight en Gold. Gabriel Rios’ moedertaal is Spaans, hij woont nu in Valencia; hij spreekt Engels en Nederlands, maar hij vroeg of we het gesprek in het Engels konden doen, zodat hij zich genuanceerd kan uitdrukken, vandaar dus deze Engelse aflevering. 

  We hadden afgesproken in Merendree bij Deinze in Oost-Vlaanderen, waar Gabriel Rios in een guesthouse woont terwijl hij op theatertournee is door Vlaanderen. We gingen in de prachtige tuin zitten, in een soort grote open vogelkooi. Hij stak een sigaar op, die al snel weer uitdoofde. Hij vertelt over hoe zijn ouders filosofische discussies met hem voerden als kind, over de link tussen de boeken die hij kiest en hoe hij zelf nummers schrijft, over zijn bewondering voor intelligentie, over lezen in het Spaans en in het Engels, over een loner zijn in het leven. Hij verklapt zijn favoriete leesplek in Valencia - een toeristische tip dus eigenlijk - en zegt hoe we een totaal ander beeld van hem zouden krijgen als we zijn boeken thuis in Valencia zou zien. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Gabriel Rios zijn: 

  1. Cormac McCarthy: Blood Meridian 

  2. Hilary Mantel: Wolf Hall Trilogy 

  3. Margaret Irwin: That Great Lucifer  Eerdere gasten in deze podcast zijn: Evi Hanssen, Wim Opbrouck, Stijn Meuris, Michèle Cuvelier, Imke Courtois, Lara Chedraoui, Johan Braeckman, Sophie Dutordoir, Freek de Jonge, Roos Van Acker en vele anderen.

  • 1 hr 9 min
  #160 Véronique Goossens. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens hoofdeconoom van Belfius Véronique Goossens.

  #160 Véronique Goossens. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens hoofdeconoom van Belfius Véronique Goossens.

  Véronique Goossens (1970) werkte lang als journaliste en tv-nieuwspresentatrice. Ze presenteerde ondermeer op RTV, VT4, Radio 1 en de economische zender Kanaal Z. Sinds 2019 is ze hoofdeconoom bij Belfius bank. Ze is ook geldexpert bij HLN. In 2017 schreef ze De Geldmakers, een boek achter de schermen van de Belgische Nationale Bank. Ik ken haar ook als de ex van mijn veel te vroeg overleden radiocollega Christophe Lambrecht. Véronique en hij hebben samen twee dochters: Helena en Bruna, die allebei nog thuis bij hun mama in Hove wonen. In de living hangt een portret van Christophe. 

  We gingen aan tafel zitten om te praten. Over boeken 'op de bots' vinden in de boekhandel, over haar werk als hoofdeconoom van Belfius, over het science-fictionboek dat ze kiest, ook al houdt ze helemaal niet van science fiction. En Véronique Goossens is de eerste gast ooit die in deze podcast met blinkende ogen vol passie zegt: ik hou zo veel van grafieken. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Véronique Goossens zijn: 

  1. Stefan Hertmans: De bekeerlinge 

  2. Charles Goodhart: The Great Demographic Reversal 

  3. Cixin Liu: Het drielichamenprobleem  Eerdere gasten in deze podcast zijn: Evi Hanssen, Wim Opbrouck, Stijn Meuris, Michèle Cuvelier, Imke Courtois, Lara Chedraoui, Johan Braeckman, Sophie Dutordoir, Freek de Jonge, Roos Van Acker en vele anderen.  

  • 49 min
  #159 Herman Van Rompuy. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens voormalig minister, premier en Europees president Herman Van Rompuy.

  #159 Herman Van Rompuy. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens voormalig minister, premier en Europees president Herman Van Rompuy.

  Herman Van Rompuy (1947) is CD&V-politicus. Zijn politieke loopbaan begon in 1973 als nationaal ondervoorzitter van de jongerenafdeling van de partij. Hij werd senator en volksvertegenwoordiger, later ook minister van begroting en in 2009 was hij bijna een jaar lang premier van België. Daarna werd hij voorzitter van de Europese raad, president van Europa, dat deed hij tot 2014. Hij heeft verschillende boeken geschreven en hij is bekend als schrijver van haiku’s, waarvan er al enkele bundelingen verschenen. 

  Ik ging bij Herman Van Rompuy thuis langs op een regenachtige herfstdag. Hij woont in Sint-Genesius-Rode samen met zijn vrouw Geertrui Windels. Op de muur van het huis staan de letters: Rustige vastheid. We gingen zitten in een zitkamer, elk in een zetel. Een salon waar geen boeken staan, wel heel wat beeldjes én een foto van Herman Van Rompuy die de paus ontmoet. 

  Ons gesprek gaat over het boek dat hij aan zijn kleinzoon gaf, over lezen in het Frans en lezen op de e-reader. Over onderhandelen als voorzitter van de Europese raad en het gevoel dat hij nu, achteraf, heeft bij zijn ontmoetingen met Vladimir Putin. Over haiku’s en harmonie. En hij vertelt hoe hij op zijn 10-12 jaar al zei dat hij eens aan het hoofd van het land wilde staan. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Herman Van Rompuy zijn: 

  1. Leo Tolstoj: Oorlog en vrede 

  2. Albert Camus: Retour à Tipasa 

  3. André Malraux: Les chênes qu’on abat...

  • 1 hr 8 min
  #158 Elise Vanaudenhove. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens CEO Elise Vanaudenhove van Bristol.

  #158 Elise Vanaudenhove. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens CEO Elise Vanaudenhove van Bristol.

  Elise Vanaudenhove (1968) is de CEO van Bristol Euro Shoe Group NV, kortweg Bristol. In de jaren 90 werkte ze een eerste keer voor het familiebedrijf Bristol, daarna ging ze in de reclame werken en opende ze een Bed & Breakfast, om in 2016 opnieuw in Bristol te stappen en uiteindelijk de leiding te nemen over het bedrijf. 

  We hadden afgesproken bij haar thuis, in Beverlo, deelgemeente van Beringen. Iets verderop aan het Albertkanaal is het grote distributiecentrum van Bristol. We gingen zitten aan de grote keukentafel, met uitzicht op de tuin, rondom ons sloop af en toe een kat. In de ruimte ernaast, een zitkamer, zag ik een kast met boeken staan. Ze schoof haar laptop opzij, nam een stapel boeken vast en we begonnen. 

  In ons gesprek vertelt ze over haar levensboek. Over haar vader, die een veellezer was, en de vraag of ze de leesmicrobe doorgegeven heeft aan haar kinderen. Het gaat over hoe je een bedrijf met zoveel afdelingen en winkels gerund krijgt, en over haar zwaarste periode als manager, de lockdown tijdens de coronacrisis, je hoort de emotie in haar stem als ze het vertelt. Verder gaat het over onkruid wieden in haar tuin, de functie daarvan. En ik vroeg haar wat ze het moeilijkste vindt in haar job als CEO. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Elise Vanaudenhove zijn: 

  1. Paolo Coelho: De alchemist 

  2. Edel Maex: Mindfullness, in de maalstroom van je leven 

  3. Philippe Bailleur: Architect van je organisatie

  • 55 min
  #157 Johan Braeckman. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens filosoof Johan Braeckman.

  #157 Johan Braeckman. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens filosoof Johan Braeckman.

  Johan Braeckman (1965) is professor filosofie, verbonden aan de Universiteit Gent. Hij werkte op de afdeling wijsbegeerte toen ik daar studeerde, maar ik heb zelf nooit les van hem gehad. Hij was toen assistent van Etienne Vermeersch. Hij heeft veel gewerkt rond evolutietheorie - ik zag het verzameld werk van Darwin in zijn boekenkast staan - en rond neurowetenschappen. Hij heeft het vaak over de spanning tussen rede en geloof, over kritisch denken, en voert graag strijd tegen pseudowetenschap en nonsens. 

  Ik ging langs bij hem thuis in Wetteren, waar hij woont in een huis met een tuin. Ik werd verwelkomd door een gedicht dat met krijt geschreven stond op een luik voor het raam. We gingen zitten naast zijn werkruimte, die volledig omgeven is door boekenplanken. Ons gesprek ging over hoe zijn ouders hem stimuleerden om te lezen. Over een specialleke aan zijn boekenkast. Over godsdiensten, sektes en filosofie. Over de organisatie SKEPP, en over het boek dat zijn dagelijks leven veranderde. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Johan Braeckman zijn: 

  1. Miguel de Cervantes Saavreda: De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha 

  2. Peter Singer: Animal Liberation 

  3. Megan Phelps-Roper: Unfollow

  • 1 hr 18 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Arts

Avery Trufelman
NPR
Blind Nil Audio and Pod People
The Moth
Roman Mars
LeVar Burton and Stitcher

You Might Also Like

Radio 1
Radio 1
De Morgen
Radio 1
De Standaard
Nieuwsblad