108 episodes

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

drie boeken Wim Oosterlinck

  • Arts

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

  #108 Rik Van Cauwelaert. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens politiek journalist Rik Van Cauwelaert.

  #108 Rik Van Cauwelaert. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens politiek journalist Rik Van Cauwelaert.

  Rik Van Cauwelaert (1950) is politiek journalist. Hij begon ooit als fotograaf en sportjournalist, maar werd uiteindelijk politiek journalist met een sterke historisch achtergrond. Hij werkte lang voor Knack, was daar directeur en hoofdredacteur. Op dit moment schrijft hij een wekelijkse politieke column in De Tijd. 

  We hadden afgesproken in zijn huis in Roosdaal in Vlaams-Brabant. We gingen zitten in de living, vòòr mij een indrukwekkende muur vol boeken en een buste van Karel Van de Woestijne half verstopt achter stapels boeken, achter mij een even indrukwekkende muur vol boeken. Naast ons tafeltjes met boeken stapels hoog én nog een oude gesloten kast die hij tijdens ons gesprek zou opendoen en waaruit een héél bijzonder boekje tevoorschijn zou komen. 

  Rik Van Cauwelaert is een boekenverzamelaar. Hij vertelt over zijn boekencollectie, zijn schatten, over de bibliotheek van zijn vader én het moment dat jonge Rik in het katholieke gezin met een pikante Nederlandse schrijver afkwam. Het gaat over zijn recentste boek over Fons Verplaetse, de gouverneur van de Nationale Bank, over zijn favoriete boekhandel in Brussel, en over het moment waarop hij zijn bekendste journalistieke onthulling deed: de uitspraak van Frank Vandenbroucke dat het Agusta-geld maar moest verbrand worden. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Rik Van Cauwelaert zijn: 

  1. Charles-Joseph de Ligne: De charmeur van Europa. Memoires 

  2. Joseph Conrad: Hart der duisternis 

  3. W.G. Sebald: Austerlitz

  • 1 hr 1 min
  #107 Pascale Platel. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens theatermaakster Pascale Platel.

  #107 Pascale Platel. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens theatermaakster Pascale Platel.

  Pascale Platel (1960) is actrice, schrijfster en theatermaker. Ze begon in Les Ballets C de la B van haar broer Alain Platel, maar brak zelf door in 1998 met een jeugdvoorstelling, de theatermonoloog De Koning van de Paprikachips. Ze maakte ook ondermeer Ola Pola Potloodgat en Gezegend Zij. Ze schreef recent het boek Schoonnijd: Ontboezemingen over mijn lijf en leven, met foto’s gemaakt door haar vriend. 

  Ik was bij Pascale Platel thuis in Gent, op haar appartement in de buurt van de Watersportbaan. We gingen zitten op de bank in de living. Ik zag al een kleine boekenkast in de hoek staan. Pascale had een schaaltje met macarons klaargezet én een fortune cookie. 

  Ons gesprek ging over de klassiekers die ze gelezen heeft, over opgenomen worden in de wereld die een schrijver creëert, over haar dagboeken, over jaloezie. Er is de naam van een bekende schrijver die we het hele interview lang verkeerd uitspreken. En als je wil weten wat er op mijn fortune cookie staat, luister dan tot het einde. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Pascale Platel zijn: 

  1. Marcel Proust: Op zoek naar de verloren tijd 

  2. Witold Gombrowicz: De Pornografie 

  3. Raymond Carver: Beginners

  • 54 min
  #106 Ish Ait Hamou. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijver en choreograaf Ish Ait Hamou.

  #106 Ish Ait Hamou. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijver en choreograaf Ish Ait Hamou.

  Ish Ait Hamou (1987) is choreograaf en danser die nu vooral schrijver en verhalenverteller is: op het podium en in boeken. Hij werd bekend als choreograaf en later jurylid in So You Think You Can Dance. In 2014 debuteerde hij als schrijver met de roman Hard hart. Later kwamen de boeken Cécile, Als je iemand verliest die je niet kan verliezen en Het moois dat we delen. Hij maakt ook theatervoorstellingen, is bezig met filmscenario’s en is een allround inspirerend figuur voor heel veel mensen. 

  We hadden afgesproken in Deux Frères, het restaurant in het centrum van Vilvoorde waarvan Ish de eigenaar is. Er staat een rekje met boeken in het restaurant, en er hangen enkele schilderijen. 

  Ons gesprek ging over wat hij als kind las, over voorlezen voor zijn eigen kinderen. Over de inspiratie die hij haalde uit rappers en uit het verhaal van Malcolm X. Over wat hij overneemt in zijn werk van kunstenaars die hij bewondert. Hij geeft een paar mooie voorbeelden doorheen de podcast. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Ish Ait Hamou zijn: 

  1. Malcolm X: The Autobiography of Malcolm X. As told to Alex Haley 

  2. Quentin Tarantino: Once Upon A Time In Hollywood 

  3. Kahlil Gibran: De profeet

  • 1 hr 1 min
  #105 Annelies Verbeke. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijfster Annelies Verbeke.

  #105 Annelies Verbeke. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijfster Annelies Verbeke.

  Annelies Verbeke (1976) debuteerde in 2003 met de roman Slaap! Daarna publiceerde ze ondermeer Reus, Vissen redden, Dertig dagen, Hallelujah, theaterteksten, columns en recent de verhalenbundel Treinen en Kamers. Recent maakte ze zich op facebook kwaad over het feit dat haar boek niét op de longlist stond van de Boekenbon Literatuurprijs. En dat doet ze in deze podcast opnieuw.

  Annelies Verbeke nodigde mij uit in haar werkkamer, een apart gebouwtje in de tuin, achteraan het huis waar ze woont in Gentbrugge bij Gent. Binnen een bureau met een computer, een tafel waaraan we gingen zitten en een groot rek met boeken. Ook in het huis was ik al een stevig boekenrek gepasseerd.

  In ons gesprek spelen woede en vernedering een grote rol. Het groeit bijna als rode draad doorheen alles. Zowel in de boeken die ze kiest, als in haar eigen kwaadheid. Het gaat over de internationale leesopdracht die ze zichzelf gesteld heeft, over walvissen en bollekes. Over de stoel in de vorm van een haai die ik plots voor mij zag staan.

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be  De drie boeken van Annelies Verbeke zijn:

  1. Betty De Shong Meador: Inanna. Lady of Largest Heart. Poems of the Sumerian High Priestess Enheduanna

  2. A.L. Kennedy: All the rage

  3. Marie Ndiaye: Lieve familie

  • 1 hr 4 min
  #104 Jos Geysels. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens politicus Jos Geysels.

  #104 Jos Geysels. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens politicus Jos Geysels.

  Jos Geysels (1952) was tijdens zijn politieke carrière Federaal en Vlaams parlementslid. Hij was ook voorzitter van zijn partij Agalev, het huidige Groen. In 2002 werd hij Minister van staat. Hij zit in de raad van bestuur van heel wat culturele organisaties en is erg actief binnen het boekenvak. Zo is hij ondermeer nauw betrokken bij de Vlaamse boekenprijzen. 

  Hij woont in Turnhout maar we spraken af op het appartement van zijn vriendin Els Snick in Gent, die werkt aan de universiteit en literaire vertalingen doet vanuit het Duits. De gang hing vol tekeningen over schrijver Joseph Roth. 

  We hadden het over Uitgelezen, waar we elkaar hebben ontmoet toen ik er te gast was. Hij vertelt over zijn leraar Nederlands op het college die hem de literatuur binnenbracht. Ik vraag hem wat er zich afspeelt achter de schermen van de literatuur. En het gaat even over politicus zijn - ik mis het nog elke dag, zegt hij. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Jos Geysels zijn: 

  1. Slobodan Snajder: De reparatie van de wereld 

  2. Jeroen Brouwers: Het hout 

  3. Herman Melville: Bartleby the Scrivener

  • 56 min
  #103 Ann Dooms. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens professor wiskunde en data-wetenschappen Ann Dooms.

  #103 Ann Dooms. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens professor wiskunde en data-wetenschappen Ann Dooms.

  Ann Dooms (1978) is professor wiskunde en data-wetenschappen (Mathematics and Data Science) aan de Vrije Universiteit Brussel, de VUB. Ze is gespecialiseerd in wiskunde voor digitale toepassingen, zoals het digitaliseren van oude manuscripten. Ze schrijft een column in de krant De Tijd waarin ze haar vakgebied toepast op de actualiteit, én in Eos. Ze schreef ook het boek Van melkweg tot moraal: wetenschap en verwondering, samen met Katleen Gabriels, over de plaats van de mens in het universum, waarin de schrijfsters ook vrouwelijke wetenschappers in de aandacht brengen die onterecht vergeten zijn. Haar recentste boek heet gewoon Wiskunde en is verschenen in de Nerdland-reeks. 

  Ik ging naar haar toe op de VUB-campus in Etterbeek, waar we gingen zitten aan haar bureau. Links van mij een volgeschreven krijtbord met allerlei tekens die ik niet kon ontcijferen, achter mij een boekenkast, vòòr mij uitzicht op de campus. Ons gesprek ging over hoe je ervoor zorgt dat haar vakgebied toegankelijk is voor méér dan topspecialisten alleen, over lesgeven aan de universiteit, over haar zoontje en robots, over wiskunde in The Simpsons, en over het boek dat ze aan het schrijven is. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Ann Dooms zijn: 

  1. Simon Singh: Fermat’s last theorem 

  2. Lieven Scheire: Fysica 

  3. Hans Van de Water en Toon Verlinden: The floor is yours

  • 52 min

Top Podcasts In Arts

You Might Also Like