116 episodes

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

drie boeken Wim Oosterlinck

  • Arts

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

  #116 Chokri Ben Chikha. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens theatermaker Chokri Ben Chikha.

  #116 Chokri Ben Chikha. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens theatermaker Chokri Ben Chikha.

  Chokri Ben Chikha (1969) is theatermaker en acteur, choreograaf en performer. Hij werd geboren in Oostende en groeide op in een gezin met zeven kinderen en Tunesische ouders. Met zijn broer Zouzou Ben Chikha (bekend uit ondermeer de serie Bevergem) richtte hij het gezelschap Union Suspecte op. Samen maakten ze een veelbesproken familietrilogie: De Leeuw van Vlaanderen in 2003, Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen in 2005, Broeders van Liefde in 2008. Daarna richtte hij het gezelschap Action Zoo Humain op, waarvan hij nu nog steeds artistiek leider is. In 2005 won hij de Louis Paul Boon-prijs voor zijn artistieke kwaliteiten én zijn sociale relevantie. 

  Chokri Ben Chikha woont in Gent, ik ging hem opzoeken in het appartement waar hij woont samen met zijn vrouw. De tafel waaraan we gingen zitten, lag bezaaid met boeken. Hij vertelt in ons gesprek hoe hij opgroeide in Blankenberge in een huis zonder boeken en met een alcoholieker als vader. Hoe hij vluchtte naar de bibliotheek om niet thuis te hoeven zijn. Het gaat over de boeken die hem inspireerden om samen met zijn broer heel persoonlijke voorstellingen te maken. En hij vertelt over de voorstelling die hij niét maakte met Arnon Grunberg. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Chokri Ben Chikha zijn: 

  1. Mohamed Choukri: Le pain nu 

  2. Paul Smaïl: Vivre me tue 

  3. Arnon Grunberg: De Joodse Messias

  • 56 min
  #115 Mia Doornaert. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens journaliste Mia Doornaert.

  #115 Mia Doornaert. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens journaliste Mia Doornaert.

  Mia Doornaert (1945) is journaliste; ze werkte een groot deel van haar carrière als experte internationale zaken voor de krant De Standaard, waar ze vijf jaar correspondente in Parijs was en later het verre oosten versloeg. Later werd ze adviseur en speechschrijver voor Yves Leterme. Nu schrijft ze columns en wordt haar mening vaak gevraagd in duidingsprogramma’s. Ze is ook voorzitter van Literatuur Vlaanderen, het voormalige Vlaams Fonds voor de Letteren. Er was omwille van haar conservatieve profiel heel veel opschudding en protest toen haar naam bekend gemaakt werd. Haar man, journalist Rik Van Moll stierf in 2005, ze hebben geen kinderen. 

  Mia Doornaert woont in Brussel, in Elsene, waar ik haar ging opzoeken. Ik kwam in een appartement gedomineerd door boeken, met onmiddellijk twee grote muren vol, en wat verder nog een grote boekenkast. We gingen zitten aan tafel en ze vertelde over hoe ze als kind al las toen ze vijf jaar was, over verhuizen naar Parijs en hoe je je boeken in de boekenkast ordent, over haar favoriete Parijse boekhandel, over hoe belangrijk het is om je geschiedenis te kennen en om dus te lezen. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Mia Doornaert zijn: 

  1. Modris Eksteins: Lenteriten. De eerste wereldoorlog en het ontstaan van de nieuwe tijd 

  2. Jared Diamond: Guns, Germs and Steel. The Fates of Human Societies 

  3. Marc Elchardus: Reset

  • 1 hr 5 min
  #114 Lara Chedraoui. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens zangeres Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers.

  #114 Lara Chedraoui. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens zangeres Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers.

  Lara Chedraoui (1985) is de zangeres van Intergalactic Lovers, waarvan in 2022 het vierde studio-album uitkomt. Ze acteert ook, in de serie Lost Luggage speelt ze een politievrouw die na de aanslagen in Brussel geconfronteerd wordt met de achtergelaten bagage van de passagiers op de luchthaven. Ze is de dochter van een Libanese vader en een Belgische moeder. Ze woonde tot haar achtste in Afrika en kwam toen naar België. Ze werd geveld door covid, is zwaar ziek geweest en moest maanden revalideren. 

  We hadden afgesproken in Aalst, in het huis waar ze nu weer met haar moeder woont. Ik werd door de mama begroet, én door de hond Teddy, die wild blafte en daar eigenlijk niet meer mee stopte. Ik kreeg koffie en we gingen naar boven, twee trappen op, naar haar kamer, waar ze tijdens haar revalidatie van corona maanden alleen heeft doorgebracht. Onderweg zag ik hier en daar boeken, ondermeer enkele van kunstenaar Rinus Van de Velde. 

  Lara vertelt dat ze leest op tournee met haar groep Intergalactic Lovers, ze vertelt over boeken van kunstenaars en filosofen, over de lijst met boeken die op haar bureau lag. Over teksten schrijven, en teksten overschrijven. En ze vertelt over het boek dat ze las omdat het het favoriete boek van Kurt Cobain was. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Lara Chedraoui zijn: 

  1. Katherine Dunn: Geek Love 

  2. Robert Wald Sussman: The myth of race 

  3. Rainer Maria Rilke: The poetry of Rilke

  • 1 hr 9 min
  #113 Dirk Van Damme. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens onderwijsexpert Dirk Van Damme.

  #113 Dirk Van Damme. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens onderwijsexpert Dirk Van Damme.

  Dirk Van Damme (1956) is internationaal onderwijsexpert. Hij was professor Onderwijskunde aan de UGent, werd secretaris-generaal van de VLIR (Vlaamse Interuniversitaire Raad) en kabinetchef van Frank Vandenbroucke toen die minister van onderwijs was. Vanaf 2008 werkte hij voor de OESO in Parijs, waar hij midden 2021 met pensioen moest. Nu is hij nog steeds actief als consulent voor onderwijskwesties. 

  Ik trok naar Afsnee bij Gent, waar hij een deel van het jaar woont samen met zijn vrouw, én met zijn klein wit hondje: Beastie, dat ons vergezelde tijdens het gesprek. Hij vertelt over het onderwijs in Vlaanderen, over nu en over de toekomst. Over de leraar die hem stimuleerde om te lezen. Over taal en onderwijs, over de bibliotheek in zijn huis in Frankrijk. En ik vroeg hem of hij blij is met hoe er omgegaan is met zijn expertise. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Dirk Van Damme zijn: 

  1. Thomas Kuhn: De structuur van wetenschappelijke revoluties 

  2. Sandra Langereis: Erasmus 

  3. Mark Elchardus: Reset

  • 59 min
  #112 Liesbeth Van Impe. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens hoofdredacteur Liesbeth Van Impe van Het Nieuwsblad.

  #112 Liesbeth Van Impe. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens hoofdredacteur Liesbeth Van Impe van Het Nieuwsblad.

  Mijn gast in deze aflevering is hoofdredacteur van Het Nieuwsblad en politiek commentator Liesbeth Van Impe. (1977) Ze studeerde Romaanse talen aan de KU Leuven. Ze werkte als Wetstraatreporter voor De Morgen, werd chef politiek bij Het Nieuwsblad en in 2012 hoofdredacteur samen met Pascal Weiss. Ze heeft ook een eigen podcast: Het punt van Van Impe, waarin ze de politieke actualiteit fileert. Liesbeth van Impe kreeg enkele jaren geleden borstkanker en schreef daar een boek over: Chemodag is de beste dag van de week (een gids door kankerland). 

  Ik ging naar haar appartement in het centrum van Antwerpen voor ons gesprek, een appartement gekocht op het aantal muren waar je boekenkasten kan tegen zetten, vertelt ze. We gingen zitten op de sofa in de living. 

  Liesbeth Van Impe zegt welk boek elke jonge politieke journalist van haar moet gelezen hebben, ze vertelt over haar taak als politiek journalist en waarom ze hoofdredacteur geworden is. Over lezen na het werk. Over taal en macht en Frans en politiek. En hoe het was om haar eigen boek over borstkanker te schrijven. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be  De drie boeken van Liesbeth Van Impe zijn: 

  1. P.F. Thomése: Schaduwkind 

  2. Éric Vuillard: L'ordre du jour 

  3. Gerard van Westerloo: Prinsendrama

  • 1 hr 2 min
  #111 Wim Opbrouck. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens acteur Wim Opbrouck.

  #111 Wim Opbrouck. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens acteur Wim Opbrouck.

  Wim Opbrouck (1969) is acteur en muzikant. Heel Vlaanderen kent hem van zijn legendarische rollen in In de Gloria en als Frankie Loosveld in Het Eiland. Hij is daardoor zonder twijfel de meest geïmiteerde acteur van Vlaanderen op bureaus en familiefeesten. Hij studeerde aan Studio Herman Teirlinck, werkte voor de Blauwe Maandag Compagnie, waar hij ondermeer meespeelde in de legendarische voorstelling Ten Oorlog, geschreven door Tom Lanoye op basis van de oorlogsdrama’s van Shakespeare. Hij werkte voor het NTGent en was daar ook artistiek directeur. Hij acteerde in heel wat tv-programma’s en films. Naast acteren speelt hij ook muziek, ondermeer samen met Wim Willaert in De Dolfijntjes. 

  Wim Opbrouck woont in Bavikhove, deelgemeente van Harelbeke in West-Vlaanderen. Hij liet mij meteen zijn werkruimte en bibliotheek zien. Hij vertelt in deze aflevering waar een deel van de kasten van zijn bibliotheek vandaan komen. 

  Ons gesprek gaat over de vrouwen die zijn lezen gestimuleerd hebben. Over Hugo Claus en de indruk die hij op hem maakte, over zijn ontmoetingen met Tom Lanoye en Herman Brusselmans. Hij brengt een ode aan Jeroen Brouwers, hij vertelt over zijn filmproject. Allemaal terwijl zijn witte dove kater om ons heen sloop en af en toe op de achtergrond in de kattenbak graaide. Een heerlijk gesprek met een bevlogen boekenlezer. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be     De drie boeken van Wim Opbrouck zijn: 

  1. Virginie Loveling: Oorlogsdagboeken 

  2. Jeroen Brouwers: Het hout 

  3. Johan Harstad: Max, Mischa & het Tet-offensief

  • 1 hr 19 min

Top Podcasts In Arts

NPR
The Moth
Roman Mars
Rusty Quill
Snap Judgment
Cynthia Graber and Nicola Twilley

You Might Also Like

Radio 1
Radio 1
Radio 1
De Standaard
Radio 1
Het Nieuwsblad