57 episodes

Vi både breddar och fördjupar, ger analyser och sätter fokus på samhällsfrågor, politik, kultur och vetenskap.

Fokuspodden Fokus Redaktion

    • News

Vi både breddar och fördjupar, ger analyser och sätter fokus på samhällsfrågor, politik, kultur och vetenskap.

    50: "Ett angrepp skulle kunna limma ihop landet." Om försvarsvilja, segregation och en nationalism som hamnat på sniskan.

    50: "Ett angrepp skulle kunna limma ihop landet." Om försvarsvilja, segregation och en nationalism som hamnat på sniskan.

    Cirka 40 procent av svenskarna är villiga att försvara Sverige militärt vid ett angrepp. I Finland är siffran den dubbla. Det finns en stor könsskillnad vad gäller svenskarnas försvarsvilja. Allra mest redo är högerlutande män – kvinnor är inte alls lika sugna på att hålla gränsen med militära medel. Det visar en ny rapport som gjorts av statsvetarna Sten Widmalm och Thomas Persson åt Myndigheten för psykologiskt försvar. Hur viktig är känslan av nationell sammanhållning för försvarsviljan? Och hur påverkas den av att Sverige är ett segregerat land? Gäster: Sten Widmalm, professor i statskunskap Uppsala universitet, Fredrik Bynander, chef vid centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin, kulturchef Fokus.
     
     
     
     

    • 1 hr 6 min
    49: Från rasistland till förebild - därför går det bättre för Danmark än för Sverige

    49: Från rasistland till förebild - därför går det bättre för Danmark än för Sverige

    En gång i tiden var Danmark Sveriges lillebror, och för tjugo år sedan sågs danskarna som rasister. Nu är deras valuta mer värd än vår, och svenska politiker åker i skytteltrafik ner till Danmark för att se hur man har burit sig åt för att stävja gängkriminalitet och segregation. Hur kommer det sig att Danmark är på väg åt rätt håll medan Sverige fortfarande söker lösningar på eskalerande samhällsproblem? Vilka har vägvalen i Danmark varit. Stämmer det att danskar är mindre konflikträdda än svenskar och beror det i så fall på att de är småfulla hela tiden? Gäster: Lars Åberg, författare och skribent, Susanna Birgersson, skribent och författare. Programledare: Nina Solomin, kulturchef Fokus.
     

    • 50 min
    48: Intelligens spelar roll

    48: Intelligens spelar roll

    Studier visar att intelligenta människor lever längre. Men vad är egentligen intelligens? Att vara snabb i huvudet och orolig är tecken på intelligens. Detsamma gäller humor. Professor Bo Melin som forskar på intelligensens betydelse för våra liv skiljer på kristalliserad intelligens och flytande. Ett böljande samtal om detta plus personlighetstester, Kina, Hitler och moral. Förutom Bo Melin medverkar Mats Holm, vetenskapsredaktör Fokus och Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin.

    • 53 min
    47: Efter massakern i Israel

    47: Efter massakern i Israel

    Dagarna efter Hamas blodiga terrorattack på civila israeler den 7 oktober 2023 förekom det triumfatoriska propalestinska demonstrationer i städer över hela världen, också i Europa och USA. I Stockholm anslöt både västerradikala och nynazister till en Palestina-demonstration där man skanderade "krossa sionismen". Vi diskuterar traditionen av Israelhat inom vänstern och den statligt sanktionerade antisemitismen i många muslimska länder. Hur ska Sverige hantera den hos nya svenskar? Och hur har medierna lyckats med källkritiken i kriget mellan en terrororganisation och en demokrati baserad på västerländska ideal? Gäster: David Andersson, författare och redaktör Axess, Mustafa Panshiri. författare, föreläsare och poddare i Sista måltiden, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin, kulturchef Fokus. 

    • 57 min
    46: Vem bär ansvaret för gängvåldet? Är blame game något bra och nödvändigt?

    46: Vem bär ansvaret för gängvåldet? Är blame game något bra och nödvändigt?

    Välkomna till en timmes ansvarsutkrävande - eller blame game. Med Nalin Baksi, som var varnade för utvecklingen för mer än tjugo år sedan. Vi nystar i vad och vem som förvandlat världens tryggaste land till något helt annat. Hur hamnade vi här? Vilka politiska beslut har lett till att Sverige numera har barnkriminella med tunga vapen - och att vi har en organiserad brottslighet som infiltrerar myndigheter och är direkt systemhotande? Gäster: Nalin Baksi, tidigare Socialdemokratisk riksdagsledamot, Henrik Höjer, vetenskapsjournalist, Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus. Programledare: Nina Solomin.

    • 1 hr 3 min
    45: "Klart jag är kulturelit. Vad annars?"

    45: "Klart jag är kulturelit. Vad annars?"

    Hösten startade med kulturbråk i Norrköping och med att Nationalmuseum hotade med att flytta från huvudstaden om de inte fick mer stöd. Kulturpolitik kan inte bli konkretare än så. Men få politikområden är så stagnerade som kulturens, oavsett regeringens politiska färg. Vi talar om hur kultur bäst finansieras för att bevara sitt oberoende och om vem den där föraktade kultureliten egentligen är. Gäster: Lars Anders Johansson aktuell med en nyutgåva av sin bok om Sveriges kulturpolitik sedan Gustav Vasas tid och Torbjörn Elensky, författare och skribent. Programledare: Nina Solomin.

    • 1 hr 6 min

Top Podcasts In News

The New York Times
NPR
BBC World Service
The Daily Wire
Crooked Media
Cumulus Podcast Network | Dan Bongino

You Might Also Like

Axess Magasin & TV
Ivar Arpi
Svenska Dagbladet
Ivar Arpi och Anna-Karin Wyndhamn
Kvartal
Aron Flam