48 episodes

Vi både breddar och fördjupar, ger analyser och sätter fokus på samhällsfrågor, politik, kultur och vetenskap.

Fokuspodden Fokus Redaktion

  • News

Vi både breddar och fördjupar, ger analyser och sätter fokus på samhällsfrågor, politik, kultur och vetenskap.

  42 Politisk panel: 8 mån med Tidöavtalet, studentflaggor och den årliga debatten om svenskhet

  42 Politisk panel: 8 mån med Tidöavtalet, studentflaggor och den årliga debatten om svenskhet

  Hur har det gått för Tidöpartierna sedan de kom överens? Har demokratin nedmonterats? Vår politiska panel får hissa, dissa och berätta vad som förvånat under de senaste åtta månaderna. Dessutom, då juni är vår mest nationalistiska månad, blir det het debatt om studenternas flaggviftande och svenskhet. Hur påverkas vår bild av svenskheten av att vi numera är ett land där en femtedel av medborgarna har rötter i andra länder? Gäster: Lotta Ilona Häyrynen tf politisk redaktör på Arbetet, Dick Erixon, chefredaktör på Samtiden, Johan Hakelius politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin, kulturredaktör Fokus. 
   
   

  • 1 hr 7 min
  41: I skuggsamhället med Liza Alexandrova-Zorina

  41: I skuggsamhället med Liza Alexandrova-Zorina

  I hyllade reportageboken "Imperiets barn" skildrar författaren Liza Alexandrova-Zorina den rysktalande diasporan i Sverige, ett skuggsamhället med egna regler eller snarare en laglöshet. I denna värld luras arbetsmigranter på sin lön och bor med usel logi. Svarta städjobb förutsätter att kvinnan är villig att också ställa upp på sexarbete, ofta blir kvinnliga migranter utsatta för våldtäkt. Många som tillhör denna subkultur är papperslösa och har ingen rätt att vistas i Sverige. Henrik Sjögren har närmat sig skuggsamhället från ett annat håll, i sin Fokusgranskning av Migrationsverket. De brister i systemet som blottas där är en förutsättning för att denna parallella och brutala värld i Sverige ska växa och frodas. Dessutom blir det en politisk spaning om Magdalena Anderssons politiska krigsförklaring.
  Samtalet spelades in inför publik under Stockholms bokhelg 2023, på Volante förlag i Gamla stan. Gäster är Liza Alexandrova-Zorina, Henrik Sjögren, reporter på Fokus och Johan Hakelius politisk chefredaktör på Fokus. Programledare är Nina Solomin, kulturredaktör på Fokus.
  Om ni gillar de samtal ni hör i Fokuspodden blir vi jätteglada om ni betygsätter oss i Spotify eller er podcast-app. För ett fantastiskt prenumerationserbjudande, gå in på www.fokus.se/podderbjudande. 

  • 54 min
  40: Därför är nybyggen så fula. Om arkitektur, stadsbyggnad, skönhet och debatt.

  40: Därför är nybyggen så fula. Om arkitektur, stadsbyggnad, skönhet och debatt.

  "Om Donalt Trump gillar sekelskrifte kan ingen annan gilla det och i Sverige är det SD som har den rollen." Arkitektur och stadsbyggnad är föremål för en het debatt – rentav ett kulturkrig. Trots att många människor gillar historiska stilar med krusiduller är det sällan så det byggs. Vi reder ut varför huskropparna i miljonprogrammen uppfattas som omysiga, om arkitekter utbildas till att vara för mycket solospelare och huruvida utseende och skönhet är viktigt för att människor ska må bra i sin boendemiljö. Dessutom: Politisk spaning om Socialdemokraternas lotteri - handlar allt om att SD vill tvåla till sin främsta konkurrent? Gäster: Lars Anders Johansson, skribent mm som bevakar arkitektur för Fokus, Kerstin Barup, arkitekt och Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus. Programledare Nina Solomin.

  • 1 hr 12 min
  39: Är vita medelålders män debattens slagpåsar?

  39: Är vita medelålders män debattens slagpåsar?

  Det används ofta nedsättande – uttrycket "vita, medelålders män". Vi har kommit långt med jämställdheten sedan femtiotalets strikta könsroller, men fortfarande är det gångbart att använda män som skällsord och att förlöjliga män på olika sätt. Innebär detta fortfarande att slå uppåt? Eller sparkar man snarare neråt, mot pojkar som klarar sig sämre i skolan, mot incelmän som är förlorare på äktenskapsmarknaden? Något med manligheten och mansrollen håller på att processas kollektivt, det märks inte minst på tidningarnas kultursidor där toxisk maskulinitet döms ut samtidigt som känsliga, sköra män framställs som löjliga. Är det fortfarande kul? Dessutom: politisk spaning om en vårbudget som är intressantare än vad man skulle kunna ana. Gäster: Erik Hörstadius, skribent, Niclas Järvklo, idéhistoriker, Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus. Programledare: Nina Solomin

  • 1 hr 3 min
  38: "När jag drack första gången var det som att komma till paradiset"

  38: "När jag drack första gången var det som att komma till paradiset"

  Kan alkohol få fart på skrivandet? Och är det möjligt att räddas av ett mirakel när man är långt inne i ett missbruk? Mångfaldigt prisbelönta finlandssvenska författaren Monika Fagerholm hade druckit i flera år – och förknippade det med sitt skapande – när hon till slut hade nått sin botten. Vändpunkten kom på ett oväntat sätt. I detta avsnitt samtalar hon med Joel Halldorf, skribent och kyrkohistoriker och Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus om mirakel, kreativitet, ångest och människans behov av att förlora kontrollen. Dessutom Hakelius politiska spaning: Därför kommer SD att bli bråkigare. 
  Gäster: Monika Fagerholm, författare, Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus
  Programledare: Nina Solomin, kulturchef Fokus

  • 1 hr 1 min
  37: Har den svenska åsiktskorridoren rämnat?

  37: Har den svenska åsiktskorridoren rämnat?

  Visar Dagens Nyheters rekrytering av liberalkonservativa opinonsskribenten Alice Teodorescu Måwe att väggarna i åsiktskorridoren har slagits ut och att den svenska debatten fått en öppnare planlösning? När hon började som politisk redaktör på Göteborgsposten 2015 sade journalister uppbragt upp sig. Är hennes steg in i DN:s värme också ett steg mot att bli folkkär? Och vilka frågor och åsikter är det som inte ryms i medierna i dag - får tex glesbygdens invånare komma till tals i de stora medierna? Dessutom: Johan Hakelius undrar vart KD:s kristna förlåtelse har tagit vägen. Gäster: Alice Teodorescu Måwe, opinionsskribent, Lotta Gröning, opinionsskribent & Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus. Programledare: Nina Solomin, kulturredaktör Fokus.

  • 47 min

Top Podcasts In News

The New York Times
NPR
The Daily Wire
SiriusXM
The Daily Wire
Crooked Media

You Might Also Like

Axess Magasin & TV
Ivar Arpi
Kvartal
Svenska Dagbladet
Kvartal
Kvartal