3 episodes

Grasduinen is een podcast over huizen, buurten, wijken, wegen, straten, parken, scholen, ziekenhuizen, bedrijven en mensen in Groningen. De podcast is een productie van GRAS, platform voor architectuur en stedenbouw in Groningen.

Grasduinen wordt mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Grasduinen GRAS

  • Leisure

Grasduinen is een podcast over huizen, buurten, wijken, wegen, straten, parken, scholen, ziekenhuizen, bedrijven en mensen in Groningen. De podcast is een productie van GRAS, platform voor architectuur en stedenbouw in Groningen.

Grasduinen wordt mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

  De zieke stad

  De zieke stad

  De coronapandemie houdt de wereld in haar greep. Ze legt meer dan eens de noodzaak bloot dat een goed doordachte fysieke leefomgeving kan bijdragen aan een gezondere stad. Dat wisten we al, zou je zeggen. Is corona slechts een bevestiging van die wetenschap of betekent de pandemie meer? 

  Nadenken over hoe we gezondere leefomgevingen maken is niet nieuw. Gezondheid speelt al heel lang een belangrijke rol in hoe we steden ontwerpen en inrichten. Zo moesten er in het verleden oplossingen gevonden worden voor vervuild drinkwater, slechte luchtkwaliteit en slechte woonomstandigheden. Allemaal stedenbouwkundige ingrepen die hebben bijgedragen aan een gezondere stad. Ook in Groningen zie je die terug. 

  Arcadis bracht vorig jaar De Gezonde Stad Index 2020 naar buiten. Gebaseerd op het onderzoek dat het RIVM in 2016 naar de gezonde stad deed, keek het hoe de fysieke omgeving in de praktijk bijdraagt aan onze gezondheid. Groningen daarbij in positieve zin bovendrijven als gezondste stad van Nederland.

  Hoe zien we dat Groningen zo gezond is? In welk opzicht verschilt de stad met de rest van Nederland? Waar liggen de uitdagingen? Bram Douwes desinfecteerde zijn handen, schoof zijn stoel nog een stukje verder naar achteren en praatte erover met Frederic van Kleef, architectuur- en stedenbouwhistoricus en directeur van Aletta Jacobs School of Public Health en Cor Wagenaar, bijzonder hoogleraar Ruimte en Gezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en universitair hoofddocent Architectuur- en Stedenbouwgeschiedenis aan de TU Delft.

  • 56 min
  Stadverlaters en nieuwe ruralen

  Stadverlaters en nieuwe ruralen

  De stad werkt al decennia als een magneet. Onderwijs, werk, cultuur en de nabijheid van gelijkgestemden lokken mensen van heinde en verre. De keerzijde van die aantrekkingskracht is dat de druk op de stad toeneemt. Steden worden hierdoor minder leefbaar en verliezen een deel van hun toegankelijkheid.

  In het kielzog van deze ontwikkeling ontstaat een tegenovergestelde beweging: jonge mensen verlaten de stad, op zoek naar nieuwe avonturen op het platteland. Ze ontsnappen zo aan de drukte en de gespannen woningmarkt. De nieuwe ruralen gaan op zoek naar een andere manier van leven, voorbij de dichtstbijzijnde voorstad.

  Pop-Up City, bureau voor stedelijke transformatie, deed de afgelopen jaren onderzoek naar het fenomeen stadverlaters. Het schreef er een rapport over waarin het de beweegredenen en motieven van stedelingen onderzocht. De bevindingen van het bureau zijn relevant voor Groningen: de woningmarkt in de stad is oververhit, terwijl de dorpen in het ommeland te maken hebben met serieuze krimp. Kunnen stadverlaters een onderdeel zijn van de oplossing?

  In de tweede aflevering van onze podcast Grasduinen gaat Bram Douwes in gesprek met Joop de Boer van Pop-Up City, stadverlater Erik Wong en Mariëtte de Visser, wethouder Wonen van de gemeente Hogeland.

  Wie zijn de stadverlaters? Waar gaan ze naartoe en waarom? En wat heeft hun verhuizing voor gevolgen?

  Meer? www.platformgras.nl

  • 49 min
  Architecten met een missie

  Architecten met een missie

  In de eerste aflevering van Grasduinen praat Bram Douwes met architecten Rob Hendriks en Paul van Bussel. Samen met een aantal andere ontwerpers richtten ze De Toeverlaat op. Als collectief proberen ze mensen in het Groninger bevingsgebied te helpen en ondertussen de kwaliteit van de dorpen in het het gebied te waarborgen. Hoe een groep architecten tussen alle ellende in een rampgebied iets moois probeert te creëren.

  Grasduinen is een productie van GRAS, platform voor architectuur en stedenbouw in Groningen. Deze podcast wordt mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

  Meer? www.platformgras.nl

  • 56 min

Top Podcasts In Leisure