52 episodes

Konspiratorisk! Antivakser! Uvitenskapelig! De siste årene har vi sett hvordan merkelapper har skapt splid og hindret åpen debatt. Hemalipodden inviterer modige stemmer til mikrofonen – i enighet og uenighet. Stemmer som gir deg kunnskap og erfaring om helhetlig helse fra alle livets sider og om potensialet i livsstil for helse. Hemalipodden bygger bro mellom vitenskap og erfaring og mellom skolemedisin og «alternativ». Programledere er Guro Skjelderup og Julia Schreiner Benito fra Hemali – helse, mat & livsstil.

Hemalipodden Hemali

  • Health & Fitness

Konspiratorisk! Antivakser! Uvitenskapelig! De siste årene har vi sett hvordan merkelapper har skapt splid og hindret åpen debatt. Hemalipodden inviterer modige stemmer til mikrofonen – i enighet og uenighet. Stemmer som gir deg kunnskap og erfaring om helhetlig helse fra alle livets sider og om potensialet i livsstil for helse. Hemalipodden bygger bro mellom vitenskap og erfaring og mellom skolemedisin og «alternativ». Programledere er Guro Skjelderup og Julia Schreiner Benito fra Hemali – helse, mat & livsstil.

  Spaltist Pål-Henrik Hagen: – Mange journalister burde si opp jobben!

  Spaltist Pål-Henrik Hagen: – Mange journalister burde si opp jobben!

  - At det plutselig gikk opp for journalistene at de ikke stilte nok kritiske spørsmål under pandemien, om du innser det i ettertid, da burde du bare si opp. Da har du feil jobb.

  – Det er fint at TV2 lager programmer som Norge bak fasaden, samtidig er jeg sjokkert over at journalistene så sent innså at de ikke var kritiske nok. Eventuelt spiller de dumme. Jeg prøver å ikke være for streng og bitter når jeg snakker om andre journalister, men jeg blir sjokkert over hvor lite reflektert de er. 
  Pål-Henrik Hagen er spaltist i kulturavisen Subjekt, filosof, musiker og fotograf. I Hemalipodden snakker vi om at TV2s journalister i episoden Hadde Svein rett? innrømmer at de gikk i flokk. Kadafi Zaman: «Vi var en del av flokken og videreformidlet alt uten å være kritiske. Det er skummelt.»
  Pål reagerer også på at media kom sent på banen med kritiske spørsmål i forbindelse med vedtaket om å flytte makt fra Stortinget i avgjørelser i krisesituasjoner. VG 10.12. 2023: Galskap å endre smittevernloven.
  – Media ga altfor lite altfor seint. Journalistene hadde selv lagt grobunn for vedtaket, mener han.
  Hør Pål-Henrik Hagen i Hemalipodden om:
  ·      Verdens største studie på koronavaksinene presisere at risikoene er relativt små. Hva de ikke nevner, er vesentlig.
  ·      Studien bagatelliserer og tåkelegger av at risikoen var ulikt fordelt blant ulike grupper.
  ·      De som hadde minst risiko ved korona – unge og friske  – hadde størst risiko ved vaksinering. 
  ·      Helsemyndigheter og media ivret etter å gjenta hvor trygge og effektive vaksinene var, men ivrer ikke nå etter å vise vaksineskader.
  Relevante lenker:
  Pål Henrik Hagen på Substack.
  Pål-Henrik Hagen i kronikk på Subjekt: Alvorlige bivirkninger av koronavaksiner bagatelliseres av forskere og journalister.
  Hemali om episoden om Svein i Norge bak fasaden: Munnbindet egnet seg bedre som markør for lydighet enn smittestopper. Munnbindet legaliserte mobbing, det gikk ille utover Svein Østvik.
  Journalisten: Subjekts debattredaktør skeptisk til koronavaksiner.
   
   
   

  • 1 hr 15 min
  Simen Løseth: – Overvekt korrelerer med de fleste moderne sykdommer.

  Simen Løseth: – Overvekt korrelerer med de fleste moderne sykdommer.

  – Den beste løsningen er å gjøre noe med maten: Du blir hva du spiser. Om du endrer fra ultraprosessert til råvarebasert, vil du sannsynligvis gå ned i vekt.

  Simen Løseth er lege og går spesialisering i psykiatri. For tiden jobber han på en psykiatrisk poliklinikk på Diakonhjemmet sykehus i Oslo.  Simen mener at ernæring og helhetlig helse er det viktigste satsingsområdet for å stoppe utvikling av overvekt i befolkningen.

  – Overvekt er den største årsaken til kronisk sykdom.
  Han startet nettsiden bedrementalhelse.no og Instagramprofilen/tiktokprofilen @ernaeringspsykiater for å spre kunnskap.

  – Noe av det viktigste for vår psykiske helse er god fysisk helse.

  Hør Simen i Hemalipodden


  Derfor putter han gelatin i kaffen.Ja til kumelk.Nei til vegetabilske oljer.Høyt kolesterol er neppe årsak til hjertesykdom. Unyansert forskning om rødt kjøtt som mulig årsak til kreft.Sammenhenger mellom inflammasjon, overvekt, mental helse og kreft.Å endre vaner: start low, go slow...Alt han ikke lærte om ernæring under medisinstudiet. 

  • 1 hr 8 min
  Doktor Heiko Santelmann: – Jeg er ikke så veldig diplomatisk

  Doktor Heiko Santelmann: – Jeg er ikke så veldig diplomatisk

  Da den avskiltede legen nylig deltok i TV2-programmet «Norge bak fasaden», håpet han at det skulle åpne for bedre familierelasjoner.


  – Jeg venter fortsatt. Men så lenge mediene ikke er den fjerde statsmakt, så nytter det ikke. 


  Heiko har betalt en høy pris for å tale strømmen i mot, men han har funnet en dyp mening i det.
   – Folk som åpner munnen slik gjør det ikke for å berike seg.

  Prøvde å stjele sin egen vaksine

  Da han prøvde å «stjele» sin egen koronavaksine fordi han ville sende den til et internasjonalt laboratorium som kunne undersøke innholdet i den, fikk han en bot på 17 000 kroner. Politiet krevde at han skulle undersøkes av en psykiater.

  – Jeg har både papir og opptak som bevitner at jeg er frisk!

  En sann antivakser!
   
  Tyske Heiko er uttalt «antivakser», men var ikke alltid det.
  – Faren min var lege og assisterte vaksineprogrammet i Tyskland. Han testet vaksiner på meg - i god tro. 


  Heiko er blant dem i Norge som har prøvd å hjelpe flest vaksineskadde etter koronavaksineringen. Han forteller hva han ser og hva som kan hjelpe, men han har ikke lov til å behandle.
   –Jeg kaller meg doktor, ikke lege. Som doktor kan jeg lære folk til å behandle seg selv. 
  I det arbeidet bruker han mange ulike protokoller, blant annet den fra dr. Peter McCullough. 


  Hør Heiko Santelmann om:
   


  En ny mening med livet nå.Da han prøvde å stjele sin egen vaksine. Pfizer vil bli finansielt knust, tror han. Da han ble anmeldt av foreldre til russ for å ha solgt den reseptbelagte medisinen hydroksyklorokin. At han skrev til Helsetilsynet at «hvis den eneste måten å beholde lisensen på er å handle mot bedre vitende og danse etter Pfizers pipe, da leverer jeg den heller inn frivillig.» 


   


   

  • 41 min
  – Jeg skulle ikke ha skrevet boken Pillebefinnende, jeg gikk i bøtta.

  – Jeg skulle ikke ha skrevet boken Pillebefinnende, jeg gikk i bøtta.

  Han felte tårer da han skrev faktabøkene om mat, drikke og legemidler. Særlig på mishandlede dyrs vegne. Niels Chr. Geelmuyden (63) har skrevet over 600 portretter og over 20 bøker. 


  – Den tyngste boken å skrive var Pillebefinnende. Det var som å begynne å tvile på om politiet står på din eller forbryternes side. Det gjør vondt å ikke stole på at vi er i trygge hender.

  Hyllet og ignorert
  I sin tid ble Niels Christian hyllet for sin rike, vittige, ironiske penn. Særlig kjent var han for portrettene i Kapital. Vinden snudde da han begynte å «portrettere» industrien. 

  Det var da han fikk «en supernyre» av sin kone i 2009 at Niels Christian begynte å interessere seg for kosthold og legemidler.  
  – Jeg fikk de kjente bivirkningene av pillene jeg tok for å beholde nyren. Så mange piller at jeg fikk dem utlevert i en søppelsekk. Inntil jeg skrev faktabøkene om mat, drikke og legemidler trodde jeg at alt på markedet var trygt. At Mattilsynet og Statens legemiddelverk gjorde jobben sin. I stedet gir de falsk trygghet, det hadde vært fint om de virket i stedet.

  – Media er maktens talerør
  Niels Christian mener at media heller taler den mektiges enn den avmektiges stemme. Han forteller om da Dagsrevyen inviterte ham til debatt med Mattilsynet. Han satte seg i bilen på Tjøme der han bor med kurs for Marienlyst. 
   – Så ringte NRK og sa at ettersom Mattilsynet likevel ikke kunne komme, måtte jeg snu. De avlyser altså når makten uteblir, det rammer den avmektige. Det koster å ytre seg i Norge, og særlig Pillebefinnende har stengt dører for meg. 
  – Jeg tror at journalister er blitt en del av elitens runddans. Journalistikk er et springbrett for nye karrierer som informasjonssjef eller rådgivere i kommunikasjonsbyråer som tjener makten. Da kan du ikke gjøre jobben din den korte tiden du er journalist. Å gi en stemme til de avmektige er et glemt samfunnsoppdrag.

  Gode anmeldelser, men debatten kom ikke
   
  Boken Pillebefinnende fikk gode anmeldelser, men debatten uteble. “Det er få bøker jeg har vurdert og anmeldt gjennom snart 20 år som jeg mener bør leses med større alvor.” Det skrev Aftenpostens anmelder Mette Hofsødegård.
  “Utrolig at legemiddelindustrien kan leve med det som står i boken”, skrev Dagbladets Cahtrine Krøger.
  –Ja, debatten uteble og Aftenpostens Ingeborg Senneset sammenlignet Pillebefinnende med sjamanboken til Durek Verrett. Det er som å bli slått ned i storefri. Jeg ble lei meg og sa opp Aftenposten på dagen. Det var et skillepunkt, jeg hadde håpet at noen av de som hadde hyllet boken ville stå opp for den. 
  – Svært mye av forskningen på mat og legemidler er finansiert av mektige næringsinteresser som har bestilt resultatet på forhånd. Hvis vår nye gud – vitenskapen – er kjøpt og betalt, så har vi et problem. 


  Hør Niels Chr. om:
  Hatet som kom da han fortalte at han ikke er koronavaksinert.Spermens fallende kvalitet.  – Det er neppe tatoveringsblekk som er årsaken. Se heller mot reseptfrie smertestillende, paracetamol et av de mest hormonforstyrrende midler som finnes.Hans neste bok Drepende kledelig, sannheten om klærne dine.  – Kolesterolsenkende medikamenter som statiner forlenger ikke livet. 

  • 58 min
  Berit Nordstrand: Du bør ha god helse for å tåle myndighetenes ernæringsråd!

  Berit Nordstrand: Du bør ha god helse for å tåle myndighetenes ernæringsråd!

  – Brødet fra butikken er ikke sunt, det svekker fordøyelse og næringsopptak. Det er beviselig feil når ernæringsmyndighetene anbefaler mer fullkorn. Det er ikke brune fiber vi trenger mer av, men fargerike grønnsaker. Korn inneholder mye antinæringsstoff og gluten, som er koblet til inflammasjon.
   
   Legen, forfatteren, formidleren og spesialisten i farmakologi Berit Nordstrand savner uenighet og debatt rundt ernæringsmyndighetenes bord. Feilinformasjonen om kosthold og helse er utbredt, mener hun. Som at vi skal spise «lite og ofte». 
  Hennes siste bok Autofagi 14 viser hvordan og hvorfor pauser fra mat er nødvendig for god helse. Når du med periodisk faste oppnår autofagi, gir det:


  ·      Mindre inflammasjon
  ·      Sterkere beinstruktur
  ·      Mindre bukfett
  ·      Sterkere immunforsvar
  ·      Mindre risiko for kreft
  ·      Saktere aldring


  Med mindre melken er syrnet, egner den seg kun for kalver, sier Berit.
   – Vi skal ikke drikke melk for tilførsel av jod, men spise fisk. Vi drikker oss til beinskjørhet. Som overlege jobbet jeg med mat som medisin i 20 år, jeg så mange pasienter med blodprøver som viste at de bryter ned melkeproteiner på en måte som gjorde at de utviklet avhengighet. Peptider fra melkeprotein er koblet til svekket konsentrasjon, adferdsproblemer, autisme og ADHD, sier Berit. 
  – 90 prosent av sykdom i dag skyldes for lite autofagi, for mye inflammasjon og for dårlig tarmhelse. Det er sørgelig at ikke den unike erfarings- og forskningsbaserte kunnskapen som noen få i Norge besitter – som Jan Raa og Tore Midtvedt – blir invitert når offentlige ernæringsråd skal utarbeides. 
   De to har vært rådgivere for hennes siste tre bøker. 


  Hør Berit Nordstrand om:
  ·      Hvordan du oppnår autofagi
  ·      Hvordan autofagi vedlikeholder cellene 
  ·      Hvorfor vi bør unngå lettprodukter og «mellommål»
  ·      Betydningen av stress
  ·      Inflammasjon og tarmflora
  ·      Kritisk til veganske ferdigprodukter
  ·      Epigenetikk
  ·      Hvordan bryte avhengighet
  ·      Muskler, veksthormoner og protein

   
   
   
   
   
   
   
   

   
   

  • 1 hr 17 min
  Biohacking Girls: – Styr langt unna de vegetabilske oljene!

  Biohacking Girls: – Styr langt unna de vegetabilske oljene!

  – Vegetabilske oljer har mye kalorier, men lite næring. De ødelegger cellestruktur og vårt DNA og er en driver for inflammasjon.
  Det sier Monica Øien Dyvi og Alette Sophie Aubert, kanskje bedre kjent som Biohacking Girls. De lever under slagordet: "If you can´t track it, you can't hack it!" og sammen driver de podcasten Biohacking Girls - Din podcast for optimal helsesom på tampen av 2023 nådde 200 episoder.

  Er det derfor sånn at du trenger dyre duppedingser for å følge med på helsen din? Nei, svarer jentene i ukens episode av Hemalipodden. Biohacking kan være både enkelt og avansert. Stikkordet er helseoptimalisering og det er flere veier til målet.

  – Vegetabilske oljer har mye kalorier, men lite næring. De ødelegger cellestruktur og vårt DNA og er en driver for inflammasjon.
  Det sier Monica Øien Dyvi og Alette Sophie Aubert, kanskje bedre kjent som Biohacking Girls. De lever under slagordet: "If you can´t track it, you can't hack it!" og sammen driver de podcasten Biohacking Girls - Din podcast for optimal helsesom på tampen av 2023 nådde 200 episoder.

  Er det derfor sånn at du trenger dyre duppedingser for å følge med på helsen din? Nei, svarer jentene i ukens episode av Hemalipodden. Biohacking kan være både enkelt og avansert. Stikkordet er helseoptimalisering og det er flere veier til målet.

  Informasjon om Biohacking Weekend - one day event finner du her.

  • 59 min

Top Podcasts In Health & Fitness

Huberman Lab
Scicomm Media
On Purpose with Jay Shetty
iHeartPodcasts
The Peter Attia Drive
Peter Attia, MD
ZOE Science & Nutrition
ZOE
Feel Better, Live More with Dr Rangan Chatterjee
Dr Rangan Chatterjee: GP & Author
Passion Struck with John R. Miles
John R. Miles

You Might Also Like

Gry Hammer Podcast
Gry Hammer
Biohacking Girls - Din podcast for optimal helse
Core Balance & Bauer Media
Helsetipspodden
Annette Løno
Spis deg fri
Moderne Media og Irina Lee
Leger om livet
Lege Annette Dragland & Acast
Level Up med Anniken Binz
Anniken Binz