42 episodes

De podcast van growthinkers over duurzaamheid — Jelle Derckx en Saskia Mulder gaan op zoek naar het groene hart van hun gasten.

het groene hart growthinkers

  • Education
  • 5.0 • 1 Rating

De podcast van growthinkers over duurzaamheid — Jelle Derckx en Saskia Mulder gaan op zoek naar het groene hart van hun gasten.

  Geld en duurzaamheid #1 met Olivier Hofman van VBDO

  Geld en duurzaamheid #1 met Olivier Hofman van VBDO

  In deze speciale serie afleveringen van het groene hart wil ik het hebben over geld en duurzaamheid. Naast het kopen van producten waar jij meer van wil zien zoals zonnepanelen, elektrische auto’s en vegaburgers etc. zijn er nog andere manieren om met je geld te stemmen waar ik in deze afleveringen dieper op in wil gaan.

  1. Je kunt overstappen naar een duurzame bank, zelf ben ik overgestapt naar Triodos Bank en ASN Bank.

  2 Je kunt duurzaam beleggen door te investeren in o.a. groene bedrijven en projecten. Over deze eerste twee punten (banken en duurzaam beleggen als particulier) in de volgende afleveringen later meer. Deze aflevering zal namelijk specifiek gaan over je zorgverzekering, andere verzekeringen en pensioenfondsen:

  3. Je kunt overstappen naar een duurzame zorgverzekering, andere verzekeringen en pensioenfondsen.

  Deze partijen ontvangen enorm veel geld van ons wat ze vervolgens beleggen. De vraag is: waarin? Ze kunnen bijvoorbeeld beleggen in de fossiele of de tabaksindustrie, maar ook in duurzame initiatieven. De keuzes die ze maken bij het beleggen bepalen of de verzekeraars wel of niet duurzaam zijn.

  Als eerste kijk je natuurlijk naar wat je verzekering dekt en dat is het belangrijkste naast de prijs die je betaalt. Wat betreft een pensioenfonds wil je natuurlijk graag de zekerheid van je pensioen. Als je de vrijheid hebt om te kiezen bij wie of wat je dit afsluit zijn er dus wel degelijk duurzame verzekeraars en pensioenfondsen beschikbaar.

  Vorig jaar ging ik zelf op onderzoek uit toen ik wilde overstappen naar een duurzame zorgverzekering en ik stuitte op een artikel van zorgwijzer.nl waarin duidelijk staat welke zorgverzekeraars verantwoord en duurzaam beleggen. Angélique Laskewitz, directeur van de VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) zegt dat er werk aan de winkel is, maar dat er bij verzekeraars steeds meer waarde wordt gehecht aan duurzaam beleggen. Dat is goed nieuws! Wil je meer lezen over dit onderzoek? Ga dan naar growthinkers.nl/zorgverzekering

  • 17 min
  Jaap Tielbeke — auteur van 'Een beter milieu begint niet bij jezelf'

  Jaap Tielbeke — auteur van 'Een beter milieu begint niet bij jezelf'

  Een gesprek met Jaap Tielbeke, auteur van het boek ‘Een beter milieu begint niet bij jezelf’ en redacteur bij ‘De Groene Amsterdammer’. Jaap heeft voor een kantelpunt gezorgd voor deze podcast want zijn andere en zeer welkome visie op duurzaam leven heeft ons flink aan het denken gezet. Jaap schrijft in zijn boek: ‘Natuurlijk juich ik het toe als mensen klimaatbewuster willen leven, maar we moeten af van de illusie dat we deze ecologische crisis kunnen bezweren met persoonlijke gedragsverandering.’ En daar gaat deze extra lange podcast van het groene hart over.

  • 1 hr 7 min
  Cem Tanyeri — country manager Benelux bij Patagonia

  Cem Tanyeri — country manager Benelux bij Patagonia

  Een gesprek met Cem Tanyeri, country manager van de Benelux bij Patagonia. Over het merk Patagonia en wat ze doen voor de planeet, waarom hij het vertrouwen van het hebben van ‘een baas’ daar terugwon en wat hem emotioneert aan dit vak.

  • 40 min
  Gwen Jansen — programmamaker Green Make Over en klimaatprutser

  Gwen Jansen — programmamaker Green Make Over en klimaatprutser

  Een gesprek met Gwen Jansen. Gwen is filmmaker en film en televisie producent en wil met haar programma Green Make Over op SBS6 de Oprah Winfrey van de klimaatprutsers zijn. Haar missie is duurzaamheid voor anderen leuk maken zodat het gedrag automatisch mee verandert.
  Green Tales of the City 
  Green Make Over

  • 31 min
  Marije van der Made — storyteller op YouTube kanaal 'Dit gebeurt er als'

  Marije van der Made — storyteller op YouTube kanaal 'Dit gebeurt er als'

  Een gesprek met Marije van der Made. Ze is health, lifestyle en duurzaamheid storyteller en vertelt deze verhalen op YouTube. Op haar kanaal 'Dit gebeurt er als' doet ze allerlei experimenten zoals 'dit gebeurt er als je 2 weken je haar niet wast', 'dit gebeurt er als je een week geen plastic afval produceert' of 'dit gebeurt er als je een week vegan leeft'.
  SHOW NOTES:
  YouTube kanaal 'Dit gebeurt er als'
  Too Good To Go
  Nee, een duurzame wereld begint niet bij jezelf. Een pleidooi tegen consumentenactivisme
  The Work van Byron Katie
  Bio-industrie: Zondag met Lubach
  Treinschaamte: Zondag met Lubach

  • 39 min
  Emy Demkes — journalist en Correspondent Kleding

  Emy Demkes — journalist en Correspondent Kleding

  Een gesprek met Emy Demkes. Emy is journalist en schrijft over kleding voor De Correspondent. Welke verhalen gaan er schuil in je kledingkast? Dat is de vraag waar ze zich mee bezig houdt. Want weet jij door wie jouw kleding wordt gemaakt, onder welke omstandigheden en hoe het is gesteld met mensenrechten, het dierenwelzijn en de milieu-aspecten die komen kijken bij de productie van onze kleding? Emy zoekt het voor ons uit. 
  SHOW NOTES: 
  Behindmycloset 
  One World 
  Good On You (tip: download de app om mails te sturen naar bedrijven) 
  Lena The Fashion Library 
  Onderzoek Irene Maldini 
  People Tree 
  Kings of Indigo 
  Artikel: Te land, ter zee en in de lucht: polyester in je kleding verandert onze planeet in plasticsoep 
  MUD Jeans 
  Outfit Library LESS 
  Artikel: Nee, een duurzame wereld begint niet bij jezelf. Een pleidooi tegen consumentenactivisme 
  Stella McCartney 
  Guppyfriend waszak

  • 44 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Education

Listeners Also Subscribed To