
20 episodes

Hipòcrates en pijama CoMBarcelona
-
- Science
Hipòcrates en pijama és el podcast del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB). Un espai produït per l’equip de Comunicació del CoMB, amb el suport tècnic de Betevé Ràdio, on podeu escoltar històries, testimonis i experiències de la mà de metges i metgesses i d’altres professionals. Parlem de medicina, de salut, ... i molt més. Hi posem un toc final d’història i art. Escolta’l al web del CoMB
-
T2 Ep13 De blues, rock i terratrèmols
Anestesiòloga i cantant de dues bandes, Elvira Bisbe ha crescut i ha viscut amb la música, des del cant coral fins al rock i el blues. Coneixem de primera mà l’experiència viscuda per la traumatòloga Alícia Gargantilla en un hospital de campanya a la zona afectada pel terrible terratrèmol registrat el febrer de 2023 a Síria i Turquia. Temps afegit: estrenem secció donant unes quantes raons per revisitar la sèrie Doctor en Alaska.
-
T2 Ep12 De manga i bronquiolitis
Mònica Rex és resident de Medicina Familiar i Comunitària i una gran aficionada al còmic, en especial, al manga. A través dels seus articles, videoblogs i pòdcasts ha esdevingut tota una referent en la matèria. Conversem amb el pediatre Carlos Luaces, que ens parla de bronquiolitis i del temut virus respiratori sincitial (VRS), principal responsable de les epidèmies respiratòries en població pediàtrica. Xavier Sierra ens fa retrocedir uns segles i ens descobreix per què de l’escorbut també se’n deia la “pesta de les naus”.
-
T2 Ep 11 D’educació sanitària i ictus
La metgessa resident d’Hematologia i Hemoteràpia Inés Zugasti és l’ànima impulsora de l’associació Eqües, a través de la qual estudiants de Medicina i joves professionals voluntaris fan divulgació bàsica de salut a escoles i instituts. Parlem amb el neuròleg Pere Cardona sobre l’atenció urgent a l’ictus i, sobretot, sobre com millorar el seguiment posterior dels pacients. El descobriment de l’àcid fòlic i de les seves indicacions és el punt final que hi posa Xavier Sierra.
-
T2 Ep 10 De teatre i ecografies
A banda de la seva trajectòria professional com a reconegut endocrinòleg i expert en diabetis, Ramon Gomis ens revela com ha cultivat des de la seva joventut l’afició pel teatre i per la dramatúrgia. Entrevistem la metgessa de família Laura Conangla, que ha liderat una petita gran revolució formant companys en l’ús de l’ecografia a l’atenció primària. Xavier Sierra recorda el descobriment del radi, a finals del segle XIX, i com va ser aplicat en diferents usos sense tenir en compte els seus efectes nocius.
-
T2 Ep9 De tuberculosi i cures pal·liatives
Darrere el pseudònim d’Ada Klein Fortuny s’amaga una metgessa experta en malalties infeccioses i autora de l’assaig La plaga blanca, un recorregut per la vida de grans figures de la literatura universal que van patir tuberculosi. Coneixem l’activitat dels PADES, els equips que ofereixen cures pal·liatives als domicilis dels pacients, i ho fem a través de l’experiència del geriatre Adrián Oller Bonache. Clou l’episodi la història que ens porta Xavier Sierra, dedicada a la germana Mary Joseph, monja i infermera del segle XIX.
-
T2 Ep 8 D’alpinisme i joves professionals
El neurocirurgià Josep Antoni Pujante ha pujat els cims més alts de cada continent i comparteix aquí reflexions i vivències acumulades en les seves expedicions. Amb Mar de Pablo, metgessa resident d’Hematologia i Hemoteràpia, parlem dels joves metges i metgesses: de les seves inquietuds, de com veuen la professió i de com aquesta generació fa front a l’exercici. Tanquem, de la mà de Xavier Sierra, amb un record a la figura i aportacions del metge britànic Thomas Syndenham, conegut com l’Hipòcrates del segle XVII.