39 episodes

Ooit was de Rode Hoed een schuilkerk, nu zijn we een safe haven voor kritische en nieuwsgierige denkers en doeners. Hier vinden voorlopers van maatschappelijke tendensen een onafhankelijk podium.

Rode Hoe‪d‬ Rode Hoed

  • Society & Culture

Ooit was de Rode Hoed een schuilkerk, nu zijn we een safe haven voor kritische en nieuwsgierige denkers en doeners. Hier vinden voorlopers van maatschappelijke tendensen een onafhankelijk podium.

  Afl. 1: Tussen religie en kolonialisme | Verzwegen Geschiedenis

  Afl. 1: Tussen religie en kolonialisme | Verzwegen Geschiedenis

  Ooit van Berbice, Demerara en Essequibo gehoord? En wist je dat die plekken in het noorden van Zuid-Amerika koloniën van Nederland waren?

  Rode Hoed Resident Karin Amatmoekrim (auteur, 1979) werkt deze maanden vanuit de residency studio in Felix Meritis aan de serie 'Verzwegen Geschiedenis' van De Correspondent.

  In deze gelijknamige podcastserie bespreekt Karin samen met Rode Hoed directeur Clayde Menso een aantal historische verhalen met gasten die daar vanuit eigen expertise hun licht op laten schijnen.

  In deze aflevering onderzoekt Karin de relatie tussen religie en kolonialisme en bespreekt ze de manieren waarop religie zowel voor het goede als het slechte gebruikt kan worden.

  Lees ook het artikel op De Correspondent: 'Religie was eeuwenlang een middel voor onderdrukking, maar ook een inspiratiebron voor verzet'

  Gasten:
  Raoul de Jong is schrijver van meerdere boeken en toneelstukken. Samen met Karin stond hij een paar weken geleden nog samen op het toneel met de voorstelling die hij schreef met Sanneke van Hasselt, ‘In Suriname’ heette hij. Raouls nieuwste boek, waaraan hij zeven jaar heeft gewerkt, is net verschenen bij de Bezige Bij; Jaguarman.

  Alain Verheij is ‘Twitter theoloog’ en heeft daarnaast verschillende boeken op zijn naam staan. Eerder kwam bij Atlas Contact God en ik uit, en dit jaar verscheen Ode aan de verliezer. Levenslessen uit Bijbelverhalen over hoop, twijfel en succes. Alain is bezig met een proefschrift over een uitgestorven oegarithische taal uit 1200 v Chr.

  ---
  Karin Amatmoekrim (1976) schreef de romans Het gym, De man van veel en Tenzij de vader. Als essayist publiceerde ze in De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Momenteel is ze bezig met haar proefschrift.

  • 47 min
  Oktoberlezing 2020 door Yekaterina Schulmann

  Oktoberlezing 2020 door Yekaterina Schulmann

  This event was organised by Raam op Rusland (Window on Russia) and de Rode Hoed, and sponsored by WE Jansenfonds.

  Distinguished Russian political scientist Yekaterina Schulmann in conversation with journalist Chris Kijne. 

  How to read Russia? Do we understand how the country is governed? Is Putin still the guarantee for stability? Will a young generation change and modernize Russia? How do Russians look at Europe and how do they look at the US?

  The year 2020 has been mindboggling, also in Russia. Putin tightened his control over Russian society and orchestrated a constitutional coup in which he annulled his own presidential terms to be able to reign till 2036. But not all was under control.

  The COVID-19 virus hits Russia hard, in Khabarovsk people have been protesting the arrest of their governor for months now. Relations with the West soured after the poisoning of Alexei Navalny. And in Russia’s Near Abroad there was upheaval too: in Belarus, the Caucasus, Moldova, Kyrgyzstan.

  - Edit & theme song by Theo Langejans

  • 1 hr 1 min
  Socrateslezing door Hedy d'Ancona

  Socrateslezing door Hedy d'Ancona

  "Als ouderen niet emanciperen, verzwakt de democratie," zegt Hedy d'Ancona. 28 mei 2017 gaf zij de Socrateslezing in de Rode Hoed: "Er is een land waar ouderen willen wonen - een pleidooi voor emancipatie". Daarna werd er nagepraat onder leiding van haar dochter Hadassah de Boer en trad Pra Muziektheater op, een dansproject in woonzorgcentra.

  Een video-opname van de lezing is ook op Youtube te vinden: https://youtu.be/QSAI1Lupg7Y

  • 1 hr 24 min
  Skin Deep - Wie mag wat? Over protest, politie en pigment

  Skin Deep - Wie mag wat? Over protest, politie en pigment

  Gesprekken over huidskleur zijn vaak explosief, emotioneel of worden vermeden. In de serie Skin Deep onderzoeken we waarom dat zo is en hoe het beter kan. Met volop ruimte voor twijfel, frustratie en humor.

  Iedere Nederlander heeft dezelfde mensenrechten - recht op vrijheid en bescherming, op meningsuiting en demonstratie. Tenminste, dat zegt de wet. De praktijk is ingewikkelder. Want wie heeft de ruimte om kritisch te zijn? Wie mag zich verzetten en hoe? Wie krijgt gelijk en welke kant kiest de krant? In dit programma onderzoeken we neutraliteit en realiteit, (on)rechtvaardigheid en wantrouwen en de samenleving die we willen zijn.

  Met: Gerald Roethof, Jerry King Luther Afriyie, Andrew Makkinga, Alma Mathijsen, Jacquelien van Stekelenburg, Ronald Zwarter, Jacco de Boer, Charl Landvreugd, Stephanie Afrifa.

  • 2 hr 13 min
  Mein Kampf - Het niet langer verboden boek

  Mein Kampf - Het niet langer verboden boek

  De wetenschappelijke editie van Mein Kampf die in 2016 in Duitsland uitkwam, was een geweldig succes. Ook in Nederland zal het verschijnen. Na zeventig jaar verkoopverbod lopen de emoties bij voorbaat hoog op. Historicus Ewoud Kieft schreef Het verboden boek, dat in april 2017 verscheen. Belangrijkste vraag die hij daarin behandelt is hoe het kan dat miljoenen Europeanen zich door deze bijbel van het nationaalsocialisme hebben aangetrokken gevoeld.

  Met: Ewoud Kieft, Martin Sommer, Remco Meijer, Max Pam, Frank van Vree, Willem Melching, Mai Spijkers.

  • 1 hr 30 min
  Schoonheidssalon - Digital Feminism

  Schoonheidssalon - Digital Feminism

  We onderzoeken de gecompliceerde relatie tussen feminisme en social media. Met journalisten, wetenschappers en actievoerders vragen we: Hoe manoeuvreren we ons als jonge feministen op de ingewikkelde wegen van sociale media? Hoe kunnen we de digitale wereld inzetten voor emancipatie en gelijkwaardigheid? Hoe vrij zijn onze sexy selfies op Instagram?

  Met: Shula Tas, Clarice Gargard, Emma Harjadi Herman, Sanne Koevoets.

  • 1 hr 50 min

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To