13 episodes

Podcast by UBLcast

UBLpodcast UBLcast

  • Science

Podcast by UBLcast

  Wiskundige werken uit de tijd van Christiaan Huygens

  Wiskundige werken uit de tijd van Christiaan Huygens

  De Universiteit Leiden kent een lange geschiedenis van beroemde wiskundigen. In deze podcast laat wetenschapper Jan Vonk zien dat wiskunde altijd in ontwikkeling is, en dat doet hij aan de hand van historische documenten.

  Zo bespreekt Vonk onder meer een aantal documenten van de illustere Christiaan Huygens (1629 – 1695), die na zijn dood zijn archief achterliet aan de Universiteit Leiden. We horen onder meer hoe Huygens tot zijn beroemde slingerformule kwam, en wat huidige wiskundigen nog kunnen leren van zijn denkproces.

  Wiskundige Vonk laat je met andere ogen naar deze documenten kijken. Zo valt bijvoorbeeld op dat wiskundigen uit de tijd van Huygens veel meer woorden gebruikten dan formules. En je komt te weten dat de wiskunde geen afgerond verhaal is, maar eerder “een lange trektocht” op zoek naar meer antwoorden.

  In 2022 is Leiden de European City of Science. Ook Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) organiseert een uitgebreid programma met activiteiten over de stad van de wetenschap. Er worden tentoonstellingen, wandelingen, blogs, podcasts, boekensalons en talkshows voor het publiek gemaakt, waarbij natuurlijk stukken uit Bijzondere Collecties centraal staan.

  • 29 min
  Studentenrellen op een jonge universiteit

  Studentenrellen op een jonge universiteit

  Dat hedendaagse studenten regelmatig kattenkwaad uithalen is natuurlijk bekend. Maar ook in de zestiende eeuw konden ze er al wat van, vertelt letterkundige Olga van Marion aan de hand van historische documenten. Al ging het er destijds nog wel iets ruiger aan toe dan nu.

  In deze aflevering van de UBLpodcast keren we terug naar de vroege jaren van de Universiteit Leiden. Wie dacht dat de studenten destijds braaf in de banken zaten, komt bedrogen uit. Toen de studenten in opstand kwamen, ging het er hard aan toe. Wilde stakingen werden afgewisseld met periodes van geweld, en regelmatig grepen de studenten naar de wapens.

  Ook in deze aflevering van de podcast komen er weer originele documenten op tafel uit de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). Zo brengt Van Marion onder meer plakkaten mee die zijn uitgegeven door het College van Bestuur, en waarin studenten worden opgeroepen zich koest te houden. Deze waarschuwingen werden aan de deur van het Academiegebouw genageld.

  Themaprogramma
  Dit is de zesde en laatste UBLpodcast in het kader van het themaprogramma Universiteit en Studentenleven. Daarin belichten de Universitaire Bibliotheken Leiden het rijke verleden van de Universiteit Leiden en haar studenten. Speciaal voor het belangstellende publiek worden diverse online tentoonstellingen, boekensalons, talkshows ‘Van kluis naar kussen’ en podcasts rond stukken uit de bijzondere collecties gepubliceerd.

  • 28 min
  De historische wortels van het begrip cultuurmarxisme

  De historische wortels van het begrip cultuurmarxisme

  Wat bedoelt Thierry Baudet als hij het heeft over het begrip cultuurmarxisme? En wat klopt er eigenlijk van die theorie? In de nieuwe UBLpodcast spreken we erover met literatuurhistoricus Bram Ieven.

  Volgens de theorie van het cultuurmarxisme zouden linkse denkers verantwoordelijk zijn voor de dreigende omverwerping van de Westerse cultuur. Zo zei politicus Thierry Baudet in 2017 dat cultuurmarxisten “de wereldrevolutie” willen ontketenen door “vervreemding via de cultuur te realiseren”. Daaronder schaart hij verschillende progressieve uitingen, van moderne architectuur tot feminisme.

  In deze nieuwe aflevering van de UBLpodcast vertelt literatuurhistoricus Bram Ieven over de historische wortels van dit begrip. Aan de hand van historische documenten neemt hij ons mee naar het begin van de twintigste eeuw, waar communisten, socialisten en anti-imperialisten plannen smeedden om de wereld te veranderen. En hij laat zien hoe hedendaagse politici wel erg vrij met deze geschiedenis omspringen.

  Dit is een podcast in het kader van het themaprogramma Student@Universiteit. Daarin belichten de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) het rijke verleden van de Universiteit Leiden en haar studenten. Speciaal voor het belangstellende publiek worden diverse online tentoonstellingen, boekensalons en lezingen rond het thema georganiseerd. Daarnaast worden er blogs, video’s en podcasts rond stukken uit de bijzondere collecties gepubliceerd.

  • 29 min
  Hoe een Leidse student werd vervolgd om zijn homoseksualiteit

  Hoe een Leidse student werd vervolgd om zijn homoseksualiteit

  Hoe een Leidse student werd vervolgd om zijn homoseksualiteit by UBLcast

  • 24 min
  Students decipher a rare Chinese document

  Students decipher a rare Chinese document

  Last February, Leiden University Libraries (UBL) acquired a rare Chinese manuscript dating back to the Ming Dynasty. Three Chinese Studies students got the opportunity to decipher the edict (dated 1582) during their internships. In this UBLpodcast they share their findings.

  The Imperial edict is part of the former collection of well-known sinologist and author of detective-novels Robert van Gulik. Thanks to a large private donation and support by our Friends Foundation, the UBL was able to purchase the piece. The edict – written on silk – praises the parents of Zhao Fan, a civil servant with a good reputation. The reigning emperor honors Zhao’s father, his father’s deceased first wife, and Zhao’s mother for the upbringing of their son.

  De students studied various aspects of the document. Mauk Evertse, the first interviewee in this podcast, describes the physical characteristics of the document. Next, Iks van Eijndhoven gives some historical context about the Ming Dynasty. And finally, Jelle Kuiper describes how he managed to translate the Chinese text. During their internship, the three students were mentored by Hilde De Weerdt, Professor of Chinese History, Lin Fan, Lecturer in Chinese Art, and Marc Gilbert, Chinese Studies Librarian.

  • 30 min
  De vriendelijke studentenrevolutie

  De vriendelijke studentenrevolutie

  Tijdens de studentenprotesten van 1969 werd het Academiegebouw van de Universiteit Leiden een tijdlang bezet door studenten. Zij eisten openheid en medezeggenschap. In deze aflevering van de UBLpodcast neemt historicus Pieter Slaman ons mee terug naar deze roerige periode.

  In de podcast vertelt Slaman aan de hand van oude krantenartikelen en andere documenten hoe het protest er aan toeging. Waar het in andere steden nog wel eens grimmig kon worden, bleef het protest in Leiden erg beschaafd, bijna op het komische af. Zo werd het Academiegebouw weliswaar bezet, maar konden de tentamens in het gebouw gewoon doorgaan. Toch lukte het de studenten om belangrijke veranderingen af te dwingen.

  Dit is de tweede UBLpodcast in het kader van het themaprogramma Student@Universiteit. Daarin belichten de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) het rijke verleden van de Universiteit Leiden en haar studenten. Speciaal voor het belangstellende publiek worden diverse online tentoonstellingen, boekensalons en lezingen rond het thema georganiseerd. Daarnaast worden er blogs, video’s en podcasts rond stukken uit de bijzondere collecties gepubliceerd.

  • 25 min

Top Podcasts In Science

Hidden Brain
Alie Ward
Jordan Harbinger
Neil deGrasse Tyson
PRX and Greater Good Science Center
Sam Harris

You Might Also Like