37 episodes

Mind Education Podcast pun în cuvinte misiunea în care credem noi, cei de la Mind Education și Școala pentru Cuplu: să contribuim la o lume mai bună, mai armonioasă. Aducem teme de reflecție și discuții ghidate de rezultate științifice, grupate în patru capitole: Mind about You. Mind about Love. Mind about Collaboration. Mind about Communities

Mind Education Podcast Mind Education

  • Science

Mind Education Podcast pun în cuvinte misiunea în care credem noi, cei de la Mind Education și Școala pentru Cuplu: să contribuim la o lume mai bună, mai armonioasă. Aducem teme de reflecție și discuții ghidate de rezultate științifice, grupate în patru capitole: Mind about You. Mind about Love. Mind about Collaboration. Mind about Communities

  Limite sănătoase în cuplu. Cu Bogdana Păcurari. Mind about Love (Ep. 37)

  Limite sănătoase în cuplu. Cu Bogdana Păcurari. Mind about Love (Ep. 37)

  Ce înseamnă limite sănătoase și cum le setezi în relațiile de cuplu în așa fel încât relația să capete profunzime și apropiere? Sau în situații dificile, cum separi contribuțiile tale de contribuțiile partenerului/ei? Cum recunoști care emoții îți aparțin și care emoții îi aparțin? Așa cum a confirmat cercetarea* națională despre provocările cuplurilor din România pe care am derulat-o la Școala Pentru Cuplu, calitatea unei relații depinde în primul rând de cât de plină e conectarea emoțională dintre cei doi parteneri. Însă de unde până unde este conectare emoțională și de unde începe co-dependența? Linia de demarcare dintre o relație de co-dependeță și una de conectare autentică stă tocmai în exersarea acestor limite sănătoase, în special a celor emoționale, prin setarea lor dintr-o zonă de alegeri conștiente și nu de reactivitate, sau de neputință; dintr-o cunoaștere de sine limpede și înțeleaptă.

  Bogana Păcurari este psihoterapeut de familie și de cuplu și trainer la Mind Education.

  min. 02:13 - Ce înseamnă limite sănătoase, pe bune?

  min. 07:25 - Cum îmi dau seama care emoții sunt ale mele?

  min. 12:58 - Cum pot înțelege emoțiile ca și ghidaj în a seta limite? Care emoții?

  min. 17:38 - Cum setez limite sănătoase păstrând conectarea?

  min. 21:58 - Cum pun limite în timpul conversațiilor dificile păstrând conectarea?

  min. 26:08 - O recomandare practică.  Music: Sergiu Tuhuțiu. World's Heart  *Raportul de cercetare ”Provocările cuplurilor din România”

  • 28 min
  Respirația în cuvinte. Cu Andrei Fălcușan. Mind about You (Ep. 36)

  Respirația în cuvinte. Cu Andrei Fălcușan. Mind about You (Ep. 36)

  Ce înseamnă respirație sănătoasă? De ce conștientizarea respirației îmbunătățește nu numai calitatea sănătății fizice dar și claritatea minții?

  Un studiu de tip review* confirmă ceea ce practicile de mișcare conștientă au intuit de mult, că respirația lentă îmbunătățește calitatea vieții. Studiul confirmă că respirația lentă, profundă aduce o sumedenie de beneficii capacității pulmonare și întregului sistem respirator, a sistemului cardiovascular și cardiorespirator dar mai ales asupra sistemului nervos.

  Respirația lentă este cea care implică 4-10 respirații complete într-un minut iar acest tip de respirație include implicit și mușchiul diafragm și poate fi antrenată prin exerciții de conștientizare; pentru că respirația este una dintre puținele funcții corporale care poate fi controlată atât autonom, de sistemul nervos cât și conștient, prin atenție și ghidaj. Există trei modalități prin care poți aduce liniște atunci când corpul este agitat sau stresat: prin mișcare, atingere sau respirație. Știai că, de exemplu, pentru a-ți aduce liniște și claritate în momente de stres sau panică e suficient să alegi să expiri mai lung, mai multe secunde decât pentru inspiri? Și să faci asta de câteva ori? Prin acest exercițiu de fapt accesezi sistemul nervos vegetativ, pe care îl ghidezi înspre a percepe siguranță, în loc de pericol.

  Sunt Mara Bria, doctor în psihologie la Mind Education și Școala pentru cuplu și partenerul de discuție este Andrei Fălcușan, kinetoterapeut cu peste 10 ani de experiență practică și pasionat de beneficiile respirației conștiente.

  min. 02:42 - Ce înseamnă o respirație sănătoasă?

  min. 07:12 - Care sunt costurile respirației superficiale?

  min. 08:50 - Respirat pe nas sau pe gură?

  min. 13:24 - E recomandat să respirăm folosind mult aer?

  min. 17:09 - Ce înseamnă antrenament al respirației?

  min. 19:11 - Este postura corpului legată de respirație?

  min. 22:06 - Recomandări practice 

  *Russo, M.A., Santarelli, D.M., & O’Rourke, D. (2017) The physiological effects of slow breathing in the healthy human. Breathe; 13: 298–309. 

  Music: Matei Sax: Cubano Loco

  • 25 min
  Granițe sănătoase cu copii și adolescenți. Cu Bogdana Păcurari. Mind about You. (Ep. 35)

  Granițe sănătoase cu copii și adolescenți. Cu Bogdana Păcurari. Mind about You. (Ep. 35)

  Ce înseamnă să setezi granițe sănătoase în relația cu copiii și adolescenții, într-o cultură care încă mai crede că disciplina fără pedepse nu se poate face? În care procesul de învățare înseamnă evidențierea greșelilor, și nu înțelegerea nevoilor de dezvoltare ale copilului, de creștere a resurselor și putințelor lui? În care explorarea și definirea nevoilor emoționale este o practică necunoscută multora? 

  Modul în care adulții setează granițe în relația cu copiii și adolescenții le va fi acestora un model pentru construirea viitoarelor lor relații. Setarea limitelor este de fapt o competență esențială prin care copiii învață gramatica relațiilor cu ceilalți pentru că exersează empatia, înțelegrea perspectivelor diferite și a impactului pe care alegerile personale le au asupra celorlalți. 

  În relațiile cu copiii și adolescenții trasarea granițelor sănătoase începe de la crearea unui spațiu de siguranță și conectare. Mai întâi a adulților cu ei înșiși, și apoi a lor cu copiii*. Asta înseamnă de exemplu că un adult poate vorbi copiilor despre consecințele comportamentelor lor fără să apară respingerea sau critica; ci dintr-o zonă de conectare emoțională, încredere și ghidaj.

  Bogdana Păcurari este psihoterapeut de familie și cuplu și trainer la Mind Education:

  min. 02:28 -  Ce sunt limite sănătoase?

  min. 07:12 -  Cum se setează limite sănătoase în etape diferite de dezvoltare?

  min. 10:15 - Care sunt nevoile copiilor, pre-adolescenților și adolescenților?

  min. 16:52 - Cum mă asigur că păstrez spațiul de conectare și siguranță când pun limite?

  min. 24:30 - Ce recomandări sunt pentru granițe prea relaxate sau prea rigide?

  Music: Sergiu Tuhuțiu. Almost found  *Set boundaries, find peace (2021). Nedra Tawwab. Penguin Random House Publishing, New York

  • 29 min
  Acceptare și compasiune în cuplu. Cu Delia Lungu. Mind about Love (Ep. 34)

  Acceptare și compasiune în cuplu. Cu Delia Lungu. Mind about Love (Ep. 34)

  Acceptarea, cu compasiune, este un proces conștient, de a te putea privi cu simpatie în fața greșelilor, eșecului sau erorilor și implică trei aspecte:  bunătate și blândețe, umanitate și exersarea curiozității și prezenței.

  Compasiunea față de sine contribuie foarte mult la starea de bine, la creșterea rezilienței și a modului în care o persoană gestionează stresul, și, studii recente arată că beneficiile ei trec dincolo de sine, se răsfrâng și asupra celorlalți. Rezultatele unui studiu* de exemplu arată că atunci când o persoană exprimă compasiune față de sine transmite indirect către ceilalți un spațiu de siguranță. Cu alte cuvinte, compasiunea față de sine îi face și pe ceilalți să aibă o mai mare compasiune față de ei și să se simtă acceptați.

  O astfel de contagiune este vitală pentru o viață de cuplu împlinită, să îmi dau seama ca dacă pot să fiu blând/ă cu mine, și celălalt/cealaltă va fi mai blând/ă cu el/ea. Dacă îmi doresc să am compasiune față de partener/ă, încep uitându-mă la mine. Pentru că spațiul de acceptare de care are nevoie relația depinde de puterea fiecăruia de a exersa acceptarea față de sine și implicit, și față de celălalt.

  Tu ce faci atunci când vezi că iți este greu? Sau când te simți trist, sau când l-ai rănit pe partener? Ce conversații porți tu cu tine? Te întrebi de ce nu te descurci? Îți pui etichete și diagnostice când ești copleșit/ă de neîncredere? Sau îți spui cu blândețe că azi pare să îți fie greu, pentru că observi că nu ai suficiente resurse. Sau că puterea iertării stă în acceptarea fragilității?

  Delia Lungu este psihoterapeut de cuplu și familie în cadrul Mind Education:

  min. 04:00 -  Ce este și de unde începe acceptarea?

  min. 06:55 - Fațetele acceptării

  min. 11:22 - Cum arată acceptarea în diferite etape ale unei relații de cuplu?

  min. 15:38 - Ce înseamnă acceptare și compasiune în momentele de criză ale relației?

  min. 23:52 - Cum își dau seama cuplurile că acceptarea și compasiunea este o provocare pentru ei?


  *Zhang, J.W., Chen, S., Tomova Shakur, T.K. (2019). From Me to You: Self-Compassion Predicts Acceptance of Own and Others’ Imperfections. Personality and Social Psychology Bulletin. 2020;46(2):228-242. DOI:10.1177/0146167219853846

  Music: Sergiu Tuhuțiu. Blackmailed Soul

  • 29 min
  Meditație ghidată pentru 15-19 ani. Cu Alina Lupeș. Mind about You (Ep. 33)

  Meditație ghidată pentru 15-19 ani. Cu Alina Lupeș. Mind about You (Ep. 33)

  Ultima meditație din colecția practicilor pentru copii și adolescenți din capitolul Mind about You este recomandată adolescenților de 15-19 ani. Meditația este ghidată de colega mea Alina Lupeș, trainer și facilitator mindfulness la Mind Education și este un exercițiu valoros de conectare cu emoțiile și explorarea nevoilor emoționale profunde. La fel ca și pentru meditațiile anterioare, ai nevoie doar de 5 minute neîntrerupte, de curiozitate și de un spațiu liniștit. Înainte de practică vei auzi un mic intro de 2 minute jumătate adresat părinților sau adulților din viața ta care vor să înțeleagă mai multe despre meditație. Îi poți invita să ți se alăture sau le poți povesti după cum a fost pentru tine. Așadar, multă prezență, curiozitate și deschidere.

  min. 01:19 - intro adulți

  min. 03:58 - meditație de conectare cu sine

  Music: Sergiu Tuhuțiu. Cracked Dreams

  • 12 min
  Meditație ghidată pentru 10-14 ani. Cu Alina Lupeș. Mind about You (Ep. 32)

  Meditație ghidată pentru 10-14 ani. Cu Alina Lupeș. Mind about You (Ep. 32)

  Acest al doilea episod al colecției de practici de meditație pentru copii și adolescenți din capitolul Mind about You te invită să explorezi o practică de meditație ghidată de colega mea Alina Lupeș, trainer și facilitator mindfulness la Mind Education. Ai nevoie doar de 5 minute neîntrerupte, de curiozitate și de un spațiu liniștit. Înainte de practică vei auzi un mic intro de 2 minute jumătate adresat părinților sau adulților din viața ta care vor să înțeleagă mai multe despre meditație. Îi poți invita să ți se alăture sau le poți povesti după cum a fost pentru tine. Multă prezență, curiozitate și deschidere.

  min. 01:19 - intro adulți

  min. 03:58 - meditație în mișcare

  Music: Sergiu Tuhuțiu. Cracked Dreams

  • 10 min

Top Podcasts In Science