9 episodes

Podcasti Libertas është rubrikë e përdyjavshme e Radios Evropa e Lirë.

Orientuar në çështje sociale, Libertas jep hapësirë ku mund të flitet lirshëm për tema me ndikim në shoqëri.

Libertas - Radio Evropa e Lir‪ë‬ RFE/RL

  • News

Podcasti Libertas është rubrikë e përdyjavshme e Radios Evropa e Lirë.

Orientuar në çështje sociale, Libertas jep hapësirë ku mund të flitet lirshëm për tema me ndikim në shoqëri.

  Për shkak të vizës nuk arrita të... - nëntor 20, 2022

  Për shkak të vizës nuk arrita të... - nëntor 20, 2022

  Me gjithë optimizmin që qytetarët e Kosovës kishin për lëvizje të lirë në zonën Schengen, dy takime të grupit punues për viza të Këshillit të BE-së, ku çështja e liberalizimit të vizave ishte temë diskutimi, sollën edhe një zhgënjim tjetër.  

  Pritjet në BE ishin që hapat formalë të kryhen deri në fund të vitit dhe pastaj të caktohet data e hyrjes në fuqi të vendimit. 

  Por, të enjten skadoi afati për vendet e BE-së që me të ashtuquajturën procedurë të heshtur, t'i paraqesin vërejtjet e tyre në lidhje me propozimin e Çekisë për liberalizimin e vizave për Kosovën. 

  Çfarë humbin qytetarët e Kosovës në mungesë të vizave, është tema e këtij episodi të Libertas, podkast i Radios Evropa e Lirë.

  • 21 min
  Vuajtja e heshtur e grave pas lindjes - nëntor 04, 2022

  Vuajtja e heshtur e grave pas lindjes - nëntor 04, 2022

  Ndryshimet hormonale, të cilat kalojnë në ndryshime emocionale dhe deri te depresioni dhe ankthi te nënat e reja, kryesisht neglizhohen nga shoqëria në Kosovë. Në mungesë të trajtimit të mirëfilltë, depresioni pas lindjes te nënat e reja rëndohet edhe më shumë dhe pashmangshëm përcillet te të porsalindurit. Neglizhenca ndaj shëndetit mendor dhe gjendjes emocionale të nënave të reja, shpesh vjen edhe si pasojë e mosinformimit të duhur lidhur me ndryshimet që vijnë me sjelljen në jetë të një fëmije. Depresioni pas lindjes është tema e këtij episodi të Libertas, podkast i Radios Evropa e Lirë, ku flasin: Arta Kosova, nënë e dy fëmijëve, psikiatrja, Valbona Tafilaj dhe mamia, Magbule Elezi.

  • 26 min
  Çfarë ajri thithim? - tetor 23, 2022

  Çfarë ajri thithim? - tetor 23, 2022

  Teksa stina e dimrit afrohet, qytetarët e Prishtinës edhe këtë vit do të ballafaqohen me ndotje të lartë të ajrit. Kryeqyteti kosovar shpesh gjatë viteve të kaluara është renditur në listën e vendeve me ajrin më të ndotur në botë. Ndotësi më i madh është Korporata Energjetike e Kosovës, që furnizon gjithë shtetin me energji elektrike e cila prodhohet nga thëngjilli dhe termocentralet gjenden pak kilometra larg Prishtinës. Gjendja edhe më shumë keqësohet në situatën kur kriza energjetike është kthyer në një ndër problemet më të mëdha. Me çmimet e larta, qytetarët detyrohen që ngrohjen ta sigurojnë me djegie të drurit, thëngjillit e lëndëve tjera të cilat kontribuojnë në uljen e cilësisë së ajrit.

  • 20 min
  ‘Flluska’ e LGBTI+ në zemër të Prishtinës - tetor 07, 2022

  ‘Flluska’ e LGBTI+ në zemër të Prishtinës - tetor 07, 2022

  Në qendër të Prishtinës, pranë bareve tjera që për vendasit njihen si “kafet e rakisë”, gjendet Bubble, që në shqip do të thotë “flluskë”. Është vendi ku persona LGBTI+ ndihen të sigurt e ku nuk paragjykohen. Hapja e barit për komunitetin LGBTI+ ishte ëndërr e Lend Mustafës, 26 vjeçari i cili është personi i parë transgjinor në Kosovë, që ka ndarë publikisht identitetin e tij gjinor dhe procesin e ndërrimit të gjinisë.
  Të rinj që po shijonin diellin në ditë tetori, ulur në verandën e rrethuar me gjelbërim, i jepnin gjallëri këtij vendi. Gjashtë muaj më parë, Lendi nuk mund ta imagjinonte si të tillë, por tani thotë se jo vetëm që është përmbushur qëllimi i tij, por ka kaluar të gjitha pritshmërinë që kishte.

  • 21 min
  Odesa në Prishtinë - shtator 23, 2022

  Odesa në Prishtinë - shtator 23, 2022

  Në pamundësi të mbajtjes së edicionit të rregullt për shkak të luftës në Ukrainë, Festivali Ndërkombëtar i Filmit në Odesa, ka sjellë një pjesë të programit në kuadër të Festivalit Ndërkombëtar të Filmit PriFest në Prishtinë. Në podkastin e Radios Evropa e Lirë, Libertas, drejtuesja e këtij festivali dhe e Akademisë së Filmit në Ukrainë, Anna Machukh, thotë se ndër qëllimet e prezantimit të filmave për audienca ndërkombëtare, është edhe fakti që sipas saj Ukraina dhe kultura ukrainase shihej “si pjesë e vogël shtesë e kulturës së madhe ruse”.

  • 11 min
  Termokiss - aty ku secila ide ka vend për diskutim - shtator 09, 2022

  Termokiss - aty ku secila ide ka vend për diskutim - shtator 09, 2022

  Termokiss është një qendër socio-kulturore në Lagjen Dardania në Prishtinë. Funksionon si hierarki horizontale, në të cilën secila ide dhe mendim ka vend për diskutim. I ndërtuar në vitet ’90 nga kompania e ngrohjes, Termokos, objekti ishte lënë pas dore. Por, në vitin 2016, një grup vullnetarësh u bashkuan për ta bërë fillimisht funksional dhe për ta shndërruar, më pas, në qendër për komunitetin.

  • 10 min

Top Podcasts In News

Rachel Maddow, MSNBC
The New York Times
NPR
The Daily Wire
Crooked Media
Serial Productions & The New York Times