Τα Podcast του In2life.gr

Δ. Γλύστρας, Ν. Γεωργιακώδης, Σ. Σμυρνής

Τα Podcasts του In2life.gr περιλαμβάνουν τις σειρές "Σημειώσεις", "Ιστορίες για την Ιστορία", "Κούλα μ΄ακούς;" και "Περδίκι είσαι!". Ακολουθήστε μας και στο Spotify και το Apple Podcasts για να μην χάνετε κανένα επεισόδιο!

  1. Aug 10

    50 χρόνια από το θάνατο του Αλέκου Παναγούλη: Ο «Τελευταίος ήρωας» μέσα από τα μάτια του Δημήτρι Γαρή

    Σε αυτό το επεισόδιο των podcast του in2life.gr, ο Δημήτρης Γλύστρας φιλοξενεί τον Δημήτρι Γαρρή, υποψήφιο διδάκτορα και συγγραφέα του βιβλίου «Τελευταίος ήρωας» (εκδόσεις Ιουνίου 2026), με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τον θάνατο του Αλέκου Παναγούλη. Η συζήτηση αναλύει τη δράση, την πολιτική παρακαταθήκη και τον μηχανισμό ηρωοποίησης του εμβληματικού αγωνιστή. Ο Παναγούλης, στέλεχος της ΕΔΗΝ, πέρασε στην ιστορία με την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου τον Αύγουστο του 1968. Παρά την αποτυχία της απόπειρας, η αλύγιστη στάση του στα σκληρά βασανιστήρια, η καταδίκη του σε θάνατο και ο πενταετής εγκλεισμός στο Μπογιάτι τον μετέτρεψαν σε διεθνές σύμβολο. Αν και αρχικά η αριστερά τον αντιμετώπισε με καχυποψία, η θαρραλέα απολογία του στο στρατοδικείο μετέστρεψε το κλίμα. Μετά την αποφυλάκισή του το 1973 και την εκλογή του ως βουλευτής το 1974, αφοσιώθηκε στον αγώνα για την ουσιαστική αποχουντοποίηση. Η απόκτηση και η σταδιακή δημοσιοποίηση των απόρρητων αρχείων της ΕΣΑ προκάλεσαν ισχυρούς τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό. Ο αιφνίδιος θάνατός του σε ύποπτο τροχαίο την 1η Μαΐου 1976 —μόλις λίγες ημέρες πριν καταθέσει τα αρχεία στη Βουλή— σφράγισε τη φήμη του ως ασυμβίβαστου αγωνιστή.

  2. Mar 30

    Ταχύτητα και Αγάπη: Μια βουτιά στον νέο εμπορικό ελληνικό κινηματογράφο του 1980 με την Ορσαλία Ελένη Κασσαβέτη

    Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της Ορσαλίας Ελένης Κασσαβέτη, Ταχύτητα και Αγάπη: Ο νέος εμπορικός κινηματογράφος της δεκαετίας του 1980 από τις εκδόσεις Ασίνη μιλάμε με τη συγγραφέα σε ένα podcast αφιερωμένο σε εκείνους κι εκείνες που αγάπησαν παράφορα τις ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες που κυκλοφόρησαν στις αρχές του '80 και τις θρυλικές βιντεοταινίες στα χρόνια που ακολούθησαν. Γεμάτος από καμικάζι, χαρούμενους κομπιναδόρους, ατίθασους μαθητές και μια παλέτα από αντίστοιχους τύπους να ισορροπούν μεταξύ κωμωδίας και δράματος, ο Νέος εμπορικός κινηματογράφος της δεκαετίας του 1980 υπήρξε ίσως η πιο «ηχηρή» απάντηση στο προσωρινό τέλμα, στο οποίο είχε προηγουμένως περιέλθει η εμπορική κινηματογραφική παραγωγή. Με μεγάλες φιλοδοξίες και περίσσια αισιοδοξία, παραγωγοί και σκηνοθέτες εργάστηκαν για την επιστροφή του κινηματογραφικού κοινού στις αίθουσες σε μια κρίσιμη κοινωνικοπολιτική συγκυρία με αντίστοιχες μεταβολές και στον ψυχαγωγικό χάρτη.

About

Τα Podcasts του In2life.gr περιλαμβάνουν τις σειρές "Σημειώσεις", "Ιστορίες για την Ιστορία", "Κούλα μ΄ακούς;" και "Περδίκι είσαι!". Ακολουθήστε μας και στο Spotify και το Apple Podcasts για να μην χάνετε κανένα επεισόδιο!