
341 episodes

Kapitalet Monopol Media
-
- Business
-
-
4.0 • 3 Ratings
-
Varför är avokado så dyrt? Hur mycket tjänar låtskrivarna bakom Rednex? Vem bestämmer när det är lågkonjunktur? Med välproducerade berättelser från samhällets alla hörn, tar Kapitalet med dig ned under världsekonomins motorhuv, i hopp om att kunna reda ut hur vi människor egentligen fungerar. Kapitalet är en podd om ekonomi, för dig som inte visste att du var intresserad
-
293: Too big to fail
Credit Suisse var ingen särskilt bra bank. Tänk på en finansskandal så är chansen extremt hög att Credit Suisse har varit inblandade på något sätt. Ändå hade Schweiziska myndigheter inget val — banken skulle räddas, den är too big to fail. Men vad betyder det egentligen? Vad gör en bank för stor för att falla? Vi djupdyker i derivat, moral hazard och hur nära vi är en fullskalig finanskris.
Medverkande: Per Ströberg, professorns finansielle ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. -
Credit Suisse och klausulen som överrumplade en hel finansvärld
Sponsrat avsnitt: Finansvärlden chockades i helgen när Schweiziska myndigheter åsidosatte en av marknadens heligaste principer. Notan – på 17 miljarder euro – hamnade i knäet på Credit Suisse långivare. Vi har träffat Gustaf Linell, som är chef för ränteteamet hos vår sponsor Storebrand Asset Management.
-
292: Den demokratiska kapitalismens kris
Martin Wolf är en av världens viktigaste ekonomiska röster. I decennier har han skrivit om marknadsekonomin, och dess förtjänster, för Financial Times. Nu pratar han om dess brister.
-
291: Bankkris igen
Vi har haft en potentiell finanskris nu igen, när Silicon Valley Bank plötsligt föll. Tillsammans med Joakim Rönning försöker vi reda ut vad som hände, hur det kunde hända, och vad som händer nu.
-
290: Varför är vi så räntekänsliga?
När världens centralbanker nu höjer räntorna känner svenskarna av det mer än de flesta andra. Vi har stora skulder, med kort bindningstid. Men varför? Vi gräver ner oss i hur svenskarna kunde bli ett av världens mest räntekänsliga folk.
-
289: Ägandets sex principer
Det finns sex argument för alla typer av ägande, i alla fall enligt Jim Salzman och Michael Heller. Och eftersom världen till väldigt stor del består av just ägande, är förståelse för ägande en förståelse för världen. Men ägande håller också på att förändras, och snart kanske vi inte äger något alls.