47 episodes

Kveldsmatpodden inviterer til dagens siste måltid, med samtaler om endt dag og levd liv.

Kveldsmatpodden Anne Øfsti

  • Society & Culture

Kveldsmatpodden inviterer til dagens siste måltid, med samtaler om endt dag og levd liv.

  Hilde Hagerup - En annen barndom

  Hilde Hagerup - En annen barndom

  I denne episoden snakker gjestepodder, Synne Sun Løes, med den prisbelønnede forfatteren Hilde Hagerup. Høsten 2023 kom Hilde ut med romanen «En annen barndom». Hilde er født inn i en kjent forfatterfamilie. (Klaus Hagerup til far og Inger Hagerup til farmor … Og det er også mange andre forfattere i Hagerup-familien.) Selv debuterte Hilde i 1998 med ungdomsromanen «Bølgebiter» og har gitt ut en lang rekke bøker for både barn, ungdom og voksne – både skjønnlitterær og sakprosabøker. Hilde og Synne har skrevet bøker i samme tidsperiode (siste 25 år), og de har også vært «konkurrenter». I 2002/2003 var de begge nominert til Bragepris og Kritikerprisen for barne-og ungdomslitteratur. Synne fikk Brage, og Hilde fikk Kritikerprisen. 

  I denne uformelle samtalen (over tomatsuppeskålene) snakker Hilde og Synne om: Hildes siste roman, skriving og lesing, barndommens betydning i livet, hvorfor det er spesielt fint å skrive for barn og ungdom, hvorfor absolutt alle bør gå i terapi (syns Hilde), «forfatterfamilien», alkoholens forlokkende rus og skadelige bivirkninger, hvorfor en finstemt sans for detaljer kan gi livet både dybde og mening - og om hvor befriende det er å bli gammel (dame). På tampen av samtalen leser Hilde opp diktet som farmoren, Inger Hagerup, skrev: «Alt er så nær meg».

   

  Bøker som omtales i samtalen er:

  «En annen barndom», Hilde Hagerup, Oktober Forlag. 2023.

  «Det kommer en pike gående», Inger Hagerup, Aschehoug & Co. 1965.

  «Like fint å jobbe som å danse – Om Klaus Hagerup», Hilde Hagerup, Aschehoug. 2021.

  «Alt er så nær meg – Om Inger Hagerup», Klaus Hagerup, Aschehoug & Co. 1988.

  • 1 hr 1 min
  Niese Mira Valentina Arsic Frostad - 14 år

  Niese Mira Valentina Arsic Frostad - 14 år

  I denne samtalen har jeg besøk av niese Mira 14 år.  Før vi spilte inn podcasten, ble vi enige om at vi bare snakker sammen som vanlig, som om det ikke er mikrofoner. Vi kjenner hverandre godt. Mira var ofte på overnattingsbesøk da hun var barn. Vi snakker blant annet om det å være ung, om det å være enebarn - om fremtidsdrømmer og hva som engasjerer henne. På slutten av samtalen kommer vi på inn på en dramatisk hendelse - fra den gangen Mira var tre år og skulle overnatte  hos Anne. En kveld banker det på døren - og utenfor står tre uniformerte politifolk og stormet inn. Naboen, hadde ringt og var bekymret for at Anne hadde kidnappet Mira. 

  • 1 hr 8 min
  Uma Feed: Kroppen husker at jeg ble forlatt

  Uma Feed: Kroppen husker at jeg ble forlatt

  Denne gang har jeg besøk av kunstner og skuespille Uma Feed i #kveldsmatpodden. Uma har nettopp blitt tildelt Zolaprisen for å ha stått i bresjen for å avdekke kritikkverdige forhold om adopsjon til Norge.

  Etter VG-avsløringer i fjor anmeldte Uma den norske staten for menneskehandel og kjennskap til dokumentforfalskning i sin egen adopsjonssak.  Uma forteller historien om hvordan hun allerede som barn hadde en fornemmelse om at de biologiske foreldrene lette etter henne. Uma forteller også om hvordan det var å møte sine biologiske foreldre - og få vite at foreldrene har lett etter henne helt siden hun forsvant. Vi deler våre erfaringer og tanker rundt det å være adopterte fra Korea. Uma er mer en aktivist, mens jeg kanskje har en mer filosofisk tilnærming til egen skjebne. 

  Zola-prisen deles ut til personer som «åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold som truer menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet i Norge». Blant tidligere vinnere er Ella Marie Hætta Isaksen og Sumaya Jirde Ali. 

  • 1 hr 11 min
  Del 2: Anette Holmgren: "Traume er fortidens rystelser i nutiden"

  Del 2: Anette Holmgren: "Traume er fortidens rystelser i nutiden"

  I denne samtalen fortsetter Anette Holmgren og jeg samtalen vår om traumer, skam, terapi og håp.

  • 50 min
  Anette Holmgren: "Skammen vokser når den blir sett, derfor skjules den"

  Anette Holmgren: "Skammen vokser når den blir sett, derfor skjules den"

  Etter en liten pause, lanserer jeg igjen nye episoder i podcasten. Jeg har, som kanskje flere lyttere vet, vært opptatt av å ferdigstille og gi ut romanen Det lille vi vet om mamma, og all energi har gått til det arbeidet. Men nå slipper jeg to episoder med Anette Holmgren. Anette Holmgren er psykolog og tidligere direktør på DISPUK, efteruddannelsesinstitut i Danmark. Hun er terapeut, supervisor og underviser. Hun er forfatter av en rekke bøker om narrativ praksis og terapi, bl.a. ”Terapifortællinger” (2008) og ”Komplekse Traumers psykologi – beretninger om det ubærlige” (2019). 

  Vi snakker om skam, om det å være terapeut, om traumer og om våre vårt vennskap. Selv om vi ikke har møtt hverandre så ofte, så er våre samtaler og møter veldig viktig for meg. Jeg sier også til Anette - at jeg ofte har tenkt - at hvis jeg havner i en livskriser og virkelig trenger en  klok terapeut, så vil jeg reise til Anette. 

  Her er også en link til Anettes tekst - knyttet til foredraget hun holdt i Sandefjord, den dagen hun besøkte meg i podcasten.

  https://www.blakors.no/klinikk-skien/nyheter/a-ruse-vekk-skammen/

  • 1 hr 1 min
  Helene Uri i samtale med Anne Øfsti

  Helene Uri i samtale med Anne Øfsti

  Under boklansering av romanen Det lille vi vet om mamma ble
  jeg bokdusjet av Helene Uri - og jeg synes det ble en interessant og givende samtale. Etter bokdusjen er det opplesning av meg og selvkomponert musikkinnslag av Ottar Nesje og Per Jacob Gisholt.  Boken koster 299 kr. Porto på 50 kr. kommer i tillegg. Ved kjøp av flere bøker spanderer forlaget portoen. Boken kan bestilles ved å vippse til nr. 833294 og/eller sende e-post til pansori@pansori.no

  Husk å oppgi navn og mobilnr. hvis du betaler på Vipps!

  Boken kan også hentes etter avtale direkte hos forfatteren i Oslo eller forlaget i
  Tromsø.

  (Denne episoden er tidligere lansert, men denne gang kun med ny episodetekst)

   

  • 51 min

Top Podcasts In Society & Culture

iHeartPodcasts
Nick Viall
This American Life
Vox Media Podcast Network
Glennon Doyle and Audacy
Shawn Ryan | Cumulus Podcast Network

You Might Also Like

NRK
The Human Aspect
Morgenbladet
PLAN-B & Acast
Moderne Media
Moderne Media