174 episodes

Welkom bij de podcast van meesterwerk. Een serie gesprekken met mensen die in het onderwijs op zoek gaan naar avontuur of ondernemerschap. Zij die de kanteling of de versnelling van het onderwijssysteem inzetten. Gesprekken over het meesterwerk dat deze mensen in het onderwijs realiseren. Meer informatie kun je vinden op www.meesterwerkpodcast.nl/

Meesterwerk Podcast Jan Jaap Hubeek

  • Education

Welkom bij de podcast van meesterwerk. Een serie gesprekken met mensen die in het onderwijs op zoek gaan naar avontuur of ondernemerschap. Zij die de kanteling of de versnelling van het onderwijssysteem inzetten. Gesprekken over het meesterwerk dat deze mensen in het onderwijs realiseren. Meer informatie kun je vinden op www.meesterwerkpodcast.nl/

  #174 Onderzoekend lezen - De Noordwijkse Methode

  #174 Onderzoekend lezen - De Noordwijkse Methode

  In deze aflevering is Frum van Egmond te gast.
  Frum is de oprichter van De Noordwijkse School, waarvoor zij tevens De Noordwijkse Methode ontwikkelde. In deze aflevering bevraag ik haar specifiek over onderzoekend lezen.
  Wat is onderzoekend lezen, wat behelst dat, wat levert het op én wat vraagt het?
  Allemaal vragen die eigenlijk over de grote opdracht in het onderwijs gaan.
  Frum’s specialisatie is het ontwerpen van onderwijs, waarbij ze wetenschappelijke inzichten en maatschappelijke ontwikkelingen vertaalt naar praktische mogelijkheden in de klas.

  • 39 min
  #173 United4Education - Het verbindingsbetoog

  #173 United4Education - Het verbindingsbetoog

  In deze aflevering staat het verbindingsbetoog van United4Education centraal.
  Ik spreek hierover twee enthousiaste betrokkenen: Tina van Wouw en Astrid Ottenheym-Vliegen.
  United4Education is een grote groep betrokken onderwijsprofessionals, schoolleiders, onderzoekers, ouders, bestuurders en bovenal de jongeren zelf die de handen ineengeslagen hebben om de fundamentele verandering in gang te zetten die het onderwijs verdient.
  United4Education (U4E) is van mening, dat je alleen het verschil kunt maken voor de jongeren in ons land, door de ontmoeting tussen mensen. Goed onderwijs net als goed beleid start met relatie, het echte leven, de echte verhalen kennen en ervaren van mensen van verschillende kwaliteiten en uitdagingen.
  Onlangs heeft deze groep het verbindingsbetoog aan de formateur aangeboden, en ik ben benieuwd wat er allemaal achter dit betoog zit.
  Meer informatie vind je op: https://united4education.nl/

  • 46 min
  #172 De kracht van de zelfdeterminatie theorie - In gesprek met Rob Martens en Inge Bramsen

  #172 De kracht van de zelfdeterminatie theorie - In gesprek met Rob Martens en Inge Bramsen

  In deze aflevering spreken Rob Martens en Inge Bramsen over de kracht van de zelfdeterminatie theorie.
  Niet alleen in onderwijs maar ook in de jeugdzorg blijkt dit een passend antwoord op de huidige prestatiedruk.
  Rob Martens is hoogleraar aan de open universiteit en gespecialiseerd in spelen en de motivatieprocessen. Rob Martens schreef oa de boeken 'We moeten spelen' en 'Intrinsieke motivatie'.
  Inge Bramsen is senior onderzoeker verbonden aan Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam. Vanaf 2013 heeft Inge zich in meerdere opeenvolgende projecten bezig gehouden met de ontwikkeling van Mijn Pad een methode voor het bevorderen van autonomie en participatie van jongeren, waarbij het perspectief van jongeren centraal staat. 
  Samen bespreken Rob en Inge de huidige prestatiedruk in de maatschappij en specifiek het onderwijs. Maar beiden zijn ook hoopvol....luister maar.....
  Link naar mijn pad: https://mijnpad.hr.nl/home.html

  • 49 min
  #171 Leve het onderwijs - Marten Elkerbout

  #171 Leve het onderwijs - Marten Elkerbout

  In dit gesprek gaan Igor Verettas en ik (namens ' Leve het onderwijs') op bezoek bij Marten Elkerbout.
  Marten is onderwijsbestuur bij Stichting Spaarnesant in de regio Haarlem. 
  Marten heeft een brede ervaring in én een sterke visie over ons onderwijs. Zo heeft Marten een duidelijke visie op betekenisvol toetsen waarbij hij een alternatief biedt om leerlingen (te) vroeg te selecteren. Ook heeft Marten een slimme onderwijskundige oplossing voor kansengelijkheid binnen het huidige stelsel. Marten stelt voor om elk bestuur verantwoordelijk te maken voor de volle breedte van ons stelsel, zodat je geen samenwerkingsverbanden meer nodig hebt, maar met elkaar (binnen een stichting) verantwoordelijk bent voor alle leerlingen binnen je stichting. 
  Marten gaat de complexiteit en starheid van ons onderwijs te lijf vanuit het manifest van de beweging Leve het Onderwijs!. Laat je meenemen door deze bevlogen bestuurder!
  https://levehetonderwijs.nl/

  • 44 min
  #170 Kwaliteit en bestuurlijke professionaliteit

  #170 Kwaliteit en bestuurlijke professionaliteit

  Hoe werken schoolbesturen aan onderwijskwaliteit en bestuurlijke professionaliteit?
  De aflevering gaat over de kwaliteitsagenda die opgesteld is vanuit de PO-raad om deze vraag te beantwoorden. In deze aflevering zijn Arjan van Hell, Paul Oomens en Peter van Lieshout te gast.
  Arjan is bestuurder bij Educatis, een scholengroep van 10 scholen op reformatorische grondslag in Midden-Nederland. Paul is bestuurder in het mbo (Hout- en Meubileringscollege Amsterdam en Rotterdam). Peter is oa. hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, maar ook toezichthouder.
  De maatschappelijke opgave van schoolorganisaties in het primair onderwijs is groot. Dit vraagt om een professionele kwaliteitscultuur, bestuurlijke slagkracht én om leiderschap. Tegelijkertijd brengt de ruimte die schoolorganisaties nodig hebben om lokaal keuzes te kunnen maken veel verantwoordelijkheid met zich mee. De maatschappij mag dan ook verwachten dat bestuurders werken aan kwaliteit, transparantie en professionaliteit. De concept Kwaliteitsagenda heeft als doel onze inzet hierop te intensiveren en ons te committeren aan gedeelde normen. 
  Negen schoolbestuurders uit het primair onderwijs hebben samen met een externe adviseur een Kwaliteitsagenda opgesteld. Met deze agenda werken schoolbesturen zichtbaar aan kwaliteit en hun bestuurlijke professionaliteit. Op de Algemene Ledenvergadering van 16 november a.s. stemmen de leden van de PO-Raad over de Kwaliteitsagenda. Wat is de aanleiding voor een Kwaliteitsagenda en voor welk probleem is het een oplossing? Welke parallellen zien we in andere sectoren en wat kunnen we leren van de ervaringen uit het mbo?
  In deze podcast brengen we drie perspectieven bij elkaar. Wil je meer lezen over de Kwaliteitsagenda? Ga dan naar www.poraad.nl/kwaliteitsagenda

  • 42 min
  #169 Fatima El Faraji - bestuurder El Amal

  #169 Fatima El Faraji - bestuurder El Amal

  Welkom in een nieuwe aflevering van Meesterwerk.
  In deze aflevering is Fatima El Faraji van de Islamitische scholengroep El Amal te gast.
  Sanne Scholten, directeur bij de PO-raad, en Jan Jaap Hubeek bevragen Fatima over haar loopbaan tot bestuurder, over haar pedagogische opdracht, over de bronnen van het Islamitisch onderwijs, de samenwerking met de transformatie school én nog heel veel meer....

  • 40 min

Top Podcasts In Education

The Mel Robbins Podcast
Mel Robbins
The Jordan B. Peterson Podcast
Dr. Jordan B. Peterson
Mick Unplugged
Mick Hunt
Digital Social Hour
Sean Kelly
Do The Work
Do The Work
School Business Insider
John Brucato

You Might Also Like

Met Groenteman in de kast
de Volkskrant
Het Uur
NRC
Goede Gesprekken
De Correspondent
DOCS
NPO Radio 1 / NTR / VPRO
De Correspondent
De Correspondent
Omdenken Podcast
Berthold Gunster