268 episodes

De NOS op 3 Tech Podcast praat je elke week bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media. Elke donderdag om 16:30 uur een nieuwe aflevering!

NOS op 3 Tech Podcast NPO Radio 1 / NOS

  • News

De NOS op 3 Tech Podcast praat je elke week bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media. Elke donderdag om 16:30 uur een nieuwe aflevering!

  Trump terecht verbannen van Facebook en Epic Games vs Apple

  Trump terecht verbannen van Facebook en Epic Games vs Apple

  0:00 Toenmalig Amerikaanse president Donald Trump werd in januari terecht verbannen van Facebook en Instagram. Dat is het oordeel van de onafhankelijke toezichtraad van Facebook. Maar die raad neemt geen beslissing over de vraag hoe lang de oud-president verbannen moet blijven. 

  11:02 In de aandelenhandel is het een fenomeen dat al eeuwen bestaat en sinds een aantal jaar gebeurt het ook bij cryptomunten: pump and dump-praktijken. Hierbij wordt de koers van een aandeel of munt via gecoördineerde acties enorm opgeblazen, om vervolgens weer te kelderen. De Europese Commissie onderzoekt wat hiertegen gedaan kan worden.

  26:23 Mag Apple de App Store zo laten als het nu is, of moet Apple toestaan dat andere bedrijven ook een eigen appwinkel beginnen op de iPhone? Dat is een van de vragen die op tafel ligt bij de rechtszaak die  Fortnite-maker Epic Games aanspande. Die rechtszaak is deze week begonnen.

  Gasten: Nando Kasteleijn, Charlotte Waaijers en Len MaessenPresentatie: Casper Meijer

  Een volgverbod voor iOS-apps en identiteitsfraude met siliconenmaskers

  Een volgverbod voor iOS-apps en identiteitsfraude met siliconenmaskers

  iPhone apps moeten voortaan vragen of ze je mogen blijven volgen. Dat is fijn voor ons als gebruikers, maar niet iedereen is daar blij mee. Want het kan grote gevolgen hebben voor de advertentiewereld.

  Criminelen die siliconenmaskers gebruiken om zich voor te doen als iemand anders… Het is iets wat je kent uit films, maar het gebeurt ook in het echt. Sterker nog, volgens financiële technologiebedrijven komen pogingen tot identiteitsfraude met siliconen maskers dagelijks voor.

  Heb jij al een NFT gekocht? De hype rond deze digitale eigendomsbewijzen is nog verre van over. Dat blijkt uit een aantal bizarre transacties die we bespreken.

  Gasten: Nando Kasteleijn, Charlotte Waaijers en Marieke KuypersPresentatie: Casper Meijer

  Brussel komt met strenge AI-regels en eindelijk een nieuwe iMac

  Brussel komt met strenge AI-regels en eindelijk een nieuwe iMac

  0:00 De Europese Commissie heeft deze week een aantal plannen gepresenteerd om het gebruik van kunstmatige intelligentie binnen de perken te houden. Catelijne Muller stond aan de basis van deze regels vanuit haar adviserende rol bij het Europees Economisch en Sociaal Comité. Daarnaast is ze is voorzitter van ALLAI, een stichting die zich hard maakt voor verantwoord gebruik van AI.

  19:28 Er komt steeds meer concurrentie voor Clubhouse, want de ene na de andere bekende app komt met ongeveer dezelfde functie. Hoe staat Clubhouse er eigenlijk voor, nu de eerste hype een beetje voorbij lijkt? 

  30:44 Apple hield deze week een kleurrijke voorjaarspresentatie, waarin onder meer de langverwachte nieuwe iMac is gepresenteerd. Ook komt Apple met trackers waardoor je nooit meer je tas kwijt zou hoeven raken. Hoofdredacteur Gonny van der Zwaag van iCulture.nl legt uit hoe die dingen werken.

  Gasten: Catelijne Muller, Gonny van der Zwaag, Nando KasteleijnPresentatie: Casper Meijer

  'Gluurprogrammatuur' in trek en hoe krijg je meisjes enthousiast voor techniek?

  'Gluurprogrammatuur' in trek en hoe krijg je meisjes enthousiast voor techniek?

  0:00 Terwijl de tekorten aan computerchips aanhouden mengt de Europese Commissie zich in de strijd om de krachtige chips. Europa wil minder afhankelijk zijn van landen als China, Zuid-Korea en Taiwan. 

  11:21 Door corona werken veel mensen al meer dan een jaar thuis. En een groeiend aantal werkgevers gebruikt software om de werknemers op afstand in de gaten te houden. 

  21:30 Er was weer een spectaculaire tech-beursgang deze week. Het bedrijf Coinbase, dat de handel in crypomunten aanbiedt, is sinds gisteren beursgenoteerd en meteen twee keer zoveel waard als bijvoorbeeld ING.

  35:33 Het was Girls Day vandaag. Die dag wordt ieder jaar georganiseerd om meisjes van tussen de 10 en 15 jaar enthousiast te maken voor technische opleidingen en beroepen. Dat is nog steeds hard nodig want vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in de techniek en IT-sector.

  Gasten: Nando Kasteleijn, Nina Bogosavac, Nik Wouters en Sahar YadegariPresentatie: Casper Meijer

  Deze Nederlandse hackers ontdekten een groot beveiligingslek in Zoom

  Deze Nederlandse hackers ontdekten een groot beveiligingslek in Zoom

  0:00 Het is niet best gesteld met de digitale beveiliging van veel Nederlandse bedrijven en instellingen. Daardoor kunnen sommige organisaties de meest basale digitale aanvallen niet afslaan, met een hoop mogelijke schade en ellende als gevolg. De Cyber Security Raad vindt dat de overheid veel meer geld in digitale veiligheid moet investeren. 

  16:29 Ethische hackers Daan Keuper en Thijs Alkemade ontdekten een kwetsbaarheid in Zoom, waardoor zij ongemerkt de computer van een willekeurige Zoom-gebruiker helemaal kunnen overnemen. Met hun ontdekking wonnen ze 200.000 dollar.

  28:31 En het aantal DDoS aanvallen neemt toe, maar toch hebben we er minder last van.

  33:09 Tips:

  De serie The Boys op Amazon Prime (Joost)

  Het boek The Cuckoo's Egg van Clifford Stoll (Daan)

  De browsergame Fallen London (https://www.fallenlondon.com) (Thijs)

  Linkjes Facebook-datalek:jstsch.com/facebook/

  benikerbij.nl

  Gasten: Daan Keuper, Thijs Alkemade, Joost Schellevis

  Presentatie: Casper Meijer

  Online gokken legaal in Nederland en dit zeggen je ogen over jou

  Online gokken legaal in Nederland en dit zeggen je ogen over jou

  0:00 Vandaag gaat de nieuwe Nederlandse online gokwet in. Hiermee wordt bij ons als een van de laatste Europese landen de markt voor online gokken opengegooid en kunnen bedrijven een vergunning aanvragen om online kansspelen aan te bieden.

  12:14 Huawei heeft flink last van de Amerikaanse handelsverboden. Uit de jaarcijfers van 2020 blijkt dat de omzet in de VS en Europa flink is gekrompen.

  21:58 Je ogen zijn een venster op je ziel, wordt wel eens gezegd. En dat klopt, want uit onderzoek blijkt dat slimme camera’s allerlei dingen aan jouw oogbewegingen kunnen aflezen, zoals persoonlijkheidskenmerken en algemene vaardigheden, maar ook eventueel drugsgebruik en seksuele voorkeuren.

  Links:

  Het genoemde Volkskrant-artikel over Huawei:https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/huawei-had-onbeperkt-toegang-tot-gegevens-miljoenen-telfort-klanten~b7248794/

  Het onderzoek naar oog-analyses:https://rd.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-42504-3_15#enumeration

  Gasten: Nik Wouters, Nando Kasteleijn en Jonna ter VeerPresentatie: Casper Meijer

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To