39 episodes

Deze podcast gaat over ervaringen in het organisatieveld met transformaties. Praktisch en concreet, hoe werk je er mee, wat willen en kunnen ervaringsdeskundigen delen over onderwerpen als purpose, identiteit, strategie en cultuur. Maandelijks posten we een nieuw interview. Voor meer informatie kijk op www.overtransformaties.nl. Wil je je bijdrage leveren aan een opname, op de website staan de contactdetails.

Over Transformaties Gesproken Mark Reijnders - Nzym

  • Business

Deze podcast gaat over ervaringen in het organisatieveld met transformaties. Praktisch en concreet, hoe werk je er mee, wat willen en kunnen ervaringsdeskundigen delen over onderwerpen als purpose, identiteit, strategie en cultuur. Maandelijks posten we een nieuw interview. Voor meer informatie kijk op www.overtransformaties.nl. Wil je je bijdrage leveren aan een opname, op de website staan de contactdetails.

  Over verlies en rouw

  Over verlies en rouw

  Rouw, we koppelen rouwen veelal snel aan de dood. Dat is ook wel begrijpelijk omdat het verliezen van een dierbare gepaard gaat met verlies en daarmee rouw. Rouwen kent ook andere aanleidingen die steeds weer samenhangt met verlies. Met Brechje van Geenen heb ik het in deze podcast over rouw.   Onder meer over de verschillende vormen van rouw en de verschillende fasen. In het gesprek verkennen we het thema en verbaas ik mij eigenlijk over de breedte van het onderwerp. Het mooiste inzicht komt bij het editten van de podcast. Brechje stelt eigenlijk zelf helemaal niet zoveel vragen, maar toch geeft ze mij de ruimte om mijn ervaring met verlies en rouwen te hebben. Heel logisch en natuurlijk en zo ben ik meer aan het woord dan bij andere podcasts. Tegelijkertijd stelt ze niet veel vragen. ‘Misschien stel je wel in stilte vragen’, app ik haar. Dat komt doordat ze mij vrijheid geeft, om te willen delen en niet om te moeten. Luister er maar naar.

  • 50 min
  Stoppen is een echte optie

  Stoppen is een echte optie

  Een podcast over stoppen, het beëindigen van projecten, ideeën en initiatieven. Persoonlijk stoppen, met bijvoorbeeld roken of drinken is al een hele opgave. Stoppen in de context van een organisatie vraagt weer wat anders. Stoppen in organisaties is moeilijker omdat je met een team mensen bent en dan hoeft er maar één individu te zijn die toch doorgaat. Met Marije van den Berg heb ik een gesprek over het onderwerp stoppen en hoe je dat doet. Heel praktisch, stoppen doe je niet op één moment, veelal vraagt stoppen een langere periode dat je ermee bezig bent. Stoppen is het systematisch beëindigen van initiatieven of triggers die er in de tussentijd toch steeds opkomen. De uitgebreidere verhandeling van stoppen is dat je verschillende fasen doorloopt. Marije vertelt hier in de podcast met enthousiasme over illustreert de fasen met voorbeelden. Mocht je interesse gewekt zijn, Marije heeft er ook een boek over geschreven, ik las haar boek zonder te stoppen uit.
  Wil je naar aanleiding van de podcast het boek lezen, dan vind je die hier:
  Boek Stop van Marije Van Den Berg
  De podcast kan je tevens beluisteren via:
  Apple: link podcast
  Spotify: link podcast
   
   
   

  • 1 hr 13 min
  Lichaamsbewust luisteren - oefening

  Lichaamsbewust luisteren - oefening

  Een oefening om je bewust te worden van je lichaam. In het algemeen en je kan het ook gebruiken om lichaamsbewust de podcast met Paula te beluisteren.

  • 5 min
  Menselijkheid belichamen

  Menselijkheid belichamen

  Deze nieuwe podcast gaat over lichaamsbewustzijn. Met Paula Kolthoff heb ik een gesprek over haar recent uitgebrachte boek met de treffende titel – Stevig staan in intense situaties. Met als toelichting op de flap – dat elke lastige situatie een kans is om je balans te versterken en steviger te staan. Als coach, trainer, leidinggevende of opleider is stevig staan een belangrijk aspect van je werk.  Wanneer je aandachtig luistert naar je lichaam, wordt het een kompas waarop je moeiteloos navigeert. Paula werkt met intense situaties en specifiek met mensen in beroepen die ze als intens ervaren zoals, zorgmedewerkers, politie, advocaten en medisch specialisten.  Samen gaan we onder meer in op wat zij verstaat onder radicale zachtmoedigheid. Het is een toegankelijke podcast geworden, over de diepere waarde van lichaamsgericht werken aangevuld met praktische voorbeelden. Daarmee is Paula in staat om beweging ook uit te drukken in woorden en taal.  Is je interesse door de podcast gewekt en wil je meer kennis maken met het werk van Paula dan is de training Embodied Learning – Level 1 die ze geeft interessant voor je. Deze kan je hier vinden: Embodied Learning – Level 1  De podcast kan je hier luisteren  Apple:  https://tinyurl.com/5c3tb753  Spotify:  https://tinyurl.com/yd8vz8rr

  • 45 min
  Stand your ground - over mannenwerk

  Stand your ground - over mannenwerk

  In deze podcast vertelt Hilbrand over zijn ervaringen en gedachten over mannen en mannenwerk. Waar hij net als vele mannen, en ik overigens ook, eerst sceptisch was over mannentrainingen is hij de waarde in gaan zien van mannen en werken met mannen. Hij had heel lang het idee dat mannen niet de moeite waard waren en dat hij daarmee ook zichzelf niet volledig waard vond. Het gaat niet goed met mannen – dat blijkt uit een trits van cijfers die aangeven dat we als man uitvallen in de samenleving.  “Mannen hebben moeite met het belichamen van het onderwerp, stand your ground”  Een gesprek over de afwezigheid van mannen en hoe de tweede wereldoorlog dat heeft veroorzaakt. Met handreikingen over de essentie van man zijn en daarmee het mannenwerk op zichzelf. Hilbrand vertelt over de vijf elementen:  Spreken van de waarheid, jouw waarheidNemen van verantwoordelijkheid voor de dingen die je zegt en doetDe moed hebben om dingen aan te kaarten die moeilijk zijn of pijn doenDoorgaan van de pijn en het ontwikkelen van uithoudingsvermogenCreëren van discipline – volhouden en afmaken waar je aan begint  De ingang van wat we als mannen te doen hebben is voelen en het daar met andere mannen over hebben. Wat voel jij en wat voel ik…  Meer over Hilbrand Westra:  https://alfa-omnia.com

  • 41 min
  034 - Sparren met Robin van Soolingen

  034 - Sparren met Robin van Soolingen

  “In het sparren is het niet alleen zo dat ik de ander raak, ik word zelf ook geraakt. En in het sparringspartijtje kies ik ervoor om mezelf ook te laten raken en zonder harnas er te zijn. Dan sta ik ook continu stil bij de vraag of dat wat die ander doet mij raakt. Wat roept iemand bij mij op en wat ben ik dan geneigd om terug te doen. Wat is dan van mij en wat is van de ander. Het roept iets in mij op en het kan zijn dat het van jou is maar ook van mij en dat maakt het super interessant. Als ik met mijn coachees werk, is het enige wat ik doe is dat ik mij open stel voor het totaal. Wat zegt hij, wat doet hij, hoe ademt jij? Wat doet het met mij en hoe ken ik dat bij mezelf?
  Robin is zich super bewust van zijn lichaam en past dat heel bewust toe in het contact met zijn coachees. Ik heb zelf het genoegen gehad om door Robin onderhanden te worden genomen. Dat heeft bij mij ook de luiken open gezet en mij nieuwe inzichten gegeven. Of zoals Robin het zo mooi benoemd – door hem heb ik een beweging weer teruggebracht. Ik kwam naar Robin om mijn boosheid meer te reguleren. Aan het einde van de sessie voel ik naast het verdriet meer daadkracht. Wat er gebeurd is, is dat er een ander luikje open is gegaan en dat ik weer heb verbonden met datgeen wat er nog meer in mij aanwezig is. Dat hielp mij om bij het verdriet te zijn maar ook maakte het mij bewust dat ik iets anders kon kiezen. Robin licht toe dat hij mensen niet iets nieuws leert maar meer onderzoekt wat of waar het afgesloten is. Dus als je iets naars hebt meegemaakt waardoor je denkt dat je niet boos mag zijn, dan raakt die boosheid afgesplitst. Dat is een actief proces dat onderdrukt moet worden. Dat zit in negen van de tien keer in het stokken van de adem.
  “Hoe krijg ik dat dan weer los. Ik kijk waar de persoon uit contact gaat en ga op die plekken weer adem toevoegen. Hoe herken je dat de adem stokt. Ik vind het dan fijn om de beweging weer thuis te brengen. Samen uitzoeken wat de betekenis is van een bepaalde beweging en wat er dan gebeurd als je wel gaat ademen en een beweging gaat maken die aan de andere kant van het spectrum zit. Zo kan je weer verder gaan integreren“.
  Kunnen genieten van wat je doet
  Vervolgens komen we uit op misschien wel de meest wijze les die ik uit het gesprek hebt gehaald. Robin vertelt heel duidelijk dat hij er zo van kan genieten als alles weer congruent is en dat het klopt. Aanleiding is dat tijdens het sparren en ook in de podcast het (voor mij) lijkt alsof hij zo tevreden is met zichzelf. Ik zeg expres voor mij erbij omdat ik er namelijk ook nog wel eens een handje van kan hebben. Ik geef het Robin terug wat het met mij doet.
  “Natuurlijk zit er ook een deel in dat als het echt goed is dat ik ook echt kan genieten van de schoonheid van wat er gebeurd en dan kan ik ook echt wel tevreden zijn over mezelf. Dan denk ik, hier ben ik echt tevreden over. Dan geniet ik volle bak, van de schoonheid in het moment. Dan is het stil en dan denk ik; hier ben ik heel tevreden over”. 
  Ik vind het echt zo tof dat hij er dan zo over praat. Niet stiekem genieten maar openlijk tevreden zijn. Voor mij is het nieuw en sinds het gesprek met Robin kan ik het ook meer. Zeggen dat ik iets goed heb gedaan. De afgelopen weken heb ik daar actief mee ge-experimenteerd, niet alleen denken maar ook uiten, ‘zo Mark dat heb je maar goed gedaan’. Het is onwennig maar ook heel bevrijdend om dat te zeggen.
  Adem toevoegen en de beweging thuis brengen
  Vervolgens hebben we het over het toevoegen van adem aan organisaties. Vanuit het logische vervolg dat Robin ook weer adem toevoegt aan de persoon. Zodat mensen persoonlijk weer de beweging thuis kunnen brengen. Werken met slimme mensen, die hoeven we echt niet te vertellen hoe ze een taak uitvoeren. Dan gaat h

  • 48 min

Top Podcasts In Business