153 episodes

Primul podcast de istorie a românilor care încearcă să acopere povestea României din preistorie până în epoca modernă.

Podcastul de Istorie Dorin Lazăr, Sergiu Motreanu

  • History
  • 3.9 • 11 Ratings

Primul podcast de istorie a românilor care încearcă să acopere povestea României din preistorie până în epoca modernă.

  #000 - Introducere la Podcastul de Istorie (2021)

  #000 - Introducere la Podcastul de Istorie (2021)

  Acesta este un episod introductiv pentru Podcastul de Istorie. În el încercăm să răspundem unor întrebări pe care ar putea să le aibă cineva la o primă audiție.

  • 18 min
  #001 – Începem din preistorie

  #001 – Începem din preistorie

  Salut, și bine v-am găsit la primul podcast de istorie din România – cel puțin după știința noastră. Suntem Dorin și Sergiu, doi amatori de istorie care ne-am apucat să și vorbim despre asta. Și vrem să trecem prin toată istoria României – după puterile noastre.
  Și pentru că am zis să explicăm încă de la început de ce sunt importante oalele și pietrele pe care le vedem expuse la toate muzeele din România, am zis să începem cu câteva note legate de preistorie.

  • 39 min
  #002 – Marea migrație din Africa

  #002 – Marea migrație din Africa

  Continuăm incursiunea în vechime cu o discuție despre marea migrație a Homo Sapiens din Africa în care aflăm și care e capitala Ugandei, cam cum arată dieta paleo pe bune și încercăm să acoperim cam tot ce am înțeles noi din Paleolitic.
  Probabil o să identificați câteva prostioare pe care le zicem și vă rugăm să ni le ziceți fie pe pagina de Facebook, fie prin e-mail (vezi mai jos).

  • 36 min
  #003 – Despre mezolitic, cu o vizită prin școala generală

  #003 – Despre mezolitic, cu o vizită prin școala generală

  Săptămâna aceasta vorbim despre mezolitic, ca perioadă de tranziție, și despre una din primele culturi europene, cultura mezolitică Schela Cladovei.
  © Don Hitchcock donsmaps.com Schela Cladovei
  Mai încercăm să (ne) explicăm cum se identifică ce fel de moarte au avut oamenii găsiți în diversele situri arheologice, cum apar zombies și câte ceva despre Semiluna fertilă leagănul civilizației curente.
  Semiluna fertilă, sau cornul abundenței imagine via Wikipedia.

  • 51 min
  #004 – Revoluția neolitică/agriculturală

  #004 – Revoluția neolitică/agriculturală

  În episodul acesta, alături de Darth Vader, vorbim despre revoluția neolitică și agriculturală. Lucruri de bază ce înseamnă această revoluție neolitică, de ce apare ca fenomen, unde apare și cum se întinde asta ca să punem bazele pentru ceea ce va urma, când ne vom concentra din ce în ce mai mult pe Europa de Est și, implicit, ce se întâmplă pe teritoriul României.
  Cât de curând vom renunța și la colaborarea cu Darth Vader, care nu a contribuit cu foarte mult, doar în pauze urla că nu agricultura, ci forța e cu noi!

  • 39 min
  #005 – Despre impactul agriculturii asupra populației

  #005 – Despre impactul agriculturii asupra populației

  Ultimul episod cu Darth Vader ne implică într-o discuție mai amplă despre cum evoluează în paralel populațiile neolitice cu cele mezolitice și ce impact are asupra lor agricultura. Un episod de trecere, necesar, credem noi, pentru că în mare parte acesta e profilul populației de pe teritoriul României pentru multe sute de ani.
  Pictură din mormântul lui Sennedjem artizan egiptean (sursa)

  • 34 min

Customer Reviews

3.9 out of 5
11 Ratings

11 Ratings

Sukarno de ,

Ideea e buna

Buna, va urmăresc de ceva timp pentru ca ideea îmi pare foarte interesantă. Încerc din răsputeri sa va plac și sa rămân fidel podcastului dumneavoastră. În ultimul episod ați făcut referire la lungimea unor episoade, eu va promit ca dacă eliminați lungile “ăăăă” “săăă”, scurtatati episoadele cu 20-30%. Poate o mai buna pregătire a notitelor, fără sa trebuiască sa căutați informație in timp ce vorbiți (da, se aude mouse-ul) ar ajuta un ritm mai bun al conversației.

Top Podcasts In History

Rachel Maddow Presents: Ultra
Rachel Maddow, MSNBC
The Rest Is History
Goalhanger Podcasts
Everything Everywhere Daily
Gary Arndt | Glassbox Media
Dan Carlin's Hardcore History
Dan Carlin
D-Day: The Tide Turns
NOISER
American Scandal
Wondery

You Might Also Like

Vorbitorincii
Catalin Striblea&Radu Paraschivescu
George Buhnici | #IGDLCC
George BUHNICI
Mind Architect
Mind Architect
Fain & Simplu Podcast
Mihai Morar
Istoria României
Călina
Dj Dark @ Radio Podcast
Dj Dark