105 episodes

Primul podcast de istorie a românilor care încearcă să acopere povestea României din preistorie până în epoca modernă.

Podcastul de Istori‪e‬ Dorin Lazăr, Sergiu Motreanu

  • History
  • 4.1 • 9 Ratings

Primul podcast de istorie a românilor care încearcă să acopere povestea României din preistorie până în epoca modernă.

  #103 - Caligula: putere, depravare, abuz, și un pic de calomnie istorică

  #103 - Caligula: putere, depravare, abuz, și un pic de calomnie istorică

  Continuăm seria dedicată principatului roman cu urmașul lui Tiberius Caligula. După ce se folosește de ajutorul lui Macro, șeful gărzii pretoriene, Gaius Caligula preia conducerea oferind Romei jumătate de an de bucurie și trei ani de groază. Caligula e o poreclă pe care o purta micul Gaius, fiul lui Germanicus, în timp ce îl plimba tatăl lui în campanie în Germania, printre legiuni, unde devenise mascota unității - nimeni nu ar fi avut curajul să-i spună tânărului Gaius astfel în timpul principatului său.

  • 2 hr 40 min
  #102 - Telenovela lui Tiberius

  #102 - Telenovela lui Tiberius

  În acest episod povestim pe-ndelete telenovela lui Tiberius - un om care refuză cu obstinație conducerea o pierde în favoarea celor care și-o doresc, în cele din urmă.
  Vom analiza un pic la rece restul domniei lui Tiberius, care pare ca încearcă să evite responsabilitățile, dar, în același timp, atrage asupra sa mai multe responsabilități. Probabil ultima încercare serioasă de a restaura republica, de a reda puterea în mâinile senatului.

  • 2 hr 43 min
  #101 – Tiberius, consolidatorul dinastiei iulio-claudiene

  #101 – Tiberius, consolidatorul dinastiei iulio-claudiene

  Revenim după o pauză destul de lungă cu o discuție despre esența puterii primilor împărați romani. Cum au devenit Augustus și Tiberius unici conducători ai unei republici, cum au tăiat încet din drepturile guvernaților și au început să își construiască propriul stat pornind de la vechea Republică.
  Tiberius este cel care consolidează puterea princepsului primul cetățean. Sergiu sugerează că Tiberius este, în mod real, fondatorul dinastiei iulio-claudiene, pe care o antedatează cu Augustus.

  • 1 hr 41 min
  #100b – Modele feminine în republica romană

  #100b – Modele feminine în republica romană

  Nu pun titlul pe care doream să-l pun pentru că aș fi introdus spoilere. Înainte de spoilere, însă, să vorbim despre acest episod. Ultimul din primul sezon de Podcastul de Istorie vom face o pauză un pic mai lungă, cauzată de diverse lucruri care ne împiedică să înregistrăm în perioada imediat următoare. Vă mulțumim anticipat pentru răbdare.
  Dar avem un episod special, în care o avem alături de noi pe Călina Cenan de la podcastul Istoria României.

  • 2 hr 25 min
  #100a – În care vorbim despre podcast

  #100a – În care vorbim despre podcast

  În acest episod o să răspundem celor câteva întrebări pe care le-am primit, o să povestim câteva aspecte din culisele podcastului, și, în general, o să ratăm la mustață șansa de a fi interesanți.

  • 1 hr 33 min
  #099 – După 2006 ani...

  #099 – După 2006 ani...

  Pe 19 august, anul 14, Gaius Iulius Cezar, zis Augustul, pater patriae, imperator, se află în vizită la Nola, unde a murit și tatăl lui natural. Știe că sfârșitul e aproape; și moare în brațele fiului adoptiv, Tiberius, pe care l-a displăcut cu pasiune dintotdeauna, sub ochii soției sale, Livia. Dio Cassius ne spune că de vină e posibil să fi fost o smochină otrăvită de Livia. Și pe Tacitus îl tentează această variantă.

  • 1 hr 53 min

Customer Reviews

4.1 out of 5
9 Ratings

9 Ratings

Sukarno de ,

Ideea e buna

Buna, va urmăresc de ceva timp pentru ca ideea îmi pare foarte interesantă. Încerc din răsputeri sa va plac și sa rămân fidel podcastului dumneavoastră. În ultimul episod ați făcut referire la lungimea unor episoade, eu va promit ca dacă eliminați lungile “ăăăă” “săăă”, scurtatati episoadele cu 20-30%. Poate o mai buna pregătire a notitelor, fără sa trebuiască sa căutați informație in timp ce vorbiți (da, se aude mouse-ul) ar ajuta un ritm mai bun al conversației.

Top Podcasts In History

Listeners Also Subscribed To