11 episodes

Za voditelje prihodnosti, ki želijo ustvariti izjemne dosežke z motiviranimi, zavzetimi in pogumnimi zaposlenimi.

(R)Evolucija vodenja Branko Žunec

  • Business

Za voditelje prihodnosti, ki želijo ustvariti izjemne dosežke z motiviranimi, zavzetimi in pogumnimi zaposlenimi.

  Pasti vodenja in kako se jim izogniti / Pasti 1 in 2

  Pasti vodenja in kako se jim izogniti / Pasti 1 in 2

  V tokratni epizodi boste spoznali prvi dve od šestih najpogostejših pasti, v katere vodje »padajo«. Spoznali boste pristope in situacije, ki pripeljejo do te pasti ter komunikacijo sodelavcev, ki k temu pripomorejo. Večina vodij se teh pasti sploh ne zaveda, dokler so rezultati dobri. Potem pa se naenkrat zgodi, da gre »vse narobe«.

  Past številka 1 = Oblečem dres

  Gre za zelo jasno in učinkovito primerjavo s svetom timskega športa, kjer je popolnoma jasno, kdo je trener in kdo igralec. V poslovnem svetu se to pogosto zamenja in največkrat zaradi tega, ker to vodja dovoli. Vodja novi svoj dres, delavec pa svojega. Poskrbite za to. 

  Past številka 2 = Trudim se, da me imajo sodelavci radi

  Nihče noče biti osovražen kot vodja, a to še ne pomeni, da je ključno, da imajo sodelavci vodjo radi. Kako voditi s pravim odnosom in spoštovanjem, to je ključ do uspeha.

  Poleg tega boste izvedeli tudi, kako se vsaki od pasti v prihodnje izogniti, da boste v vlogi vodje še bolj suvereni in prenehali izgubljati dragoceni čas, denar in živce. Prav gotovo vas bo zamikalo, da boste to delili še s kom od vaših vodstvenih kolegov, ki vam bodo za to iskreno hvaležni.

  Privoščim vam, da naredite v vodenju korak naprej.

  • 12 min
  Kako do 2x več energije v 2022

  Kako do 2x več energije v 2022

  V tokratni epizodi boste spoznali 5 virov energije, od katerih večina ljudi izkorišča le 2, največ 3.

  Odkrijte, kako boste čim bolje izkoristili 5 virov, ki so vsem na voljo:

  1.) Avtonomna energija

  2) Samopodoba

  3) Učinkovito izkoriščanje časa

  4) Dokončanje nalog

  5) Evolucija oz. napredek

  Priporočam, da čim bolje izkoristite vseh 5 virov. Prav tako vam prepuščam, da delite s čim več vašimi kolegi, da bomo imeli vsi skupaj čim več energije v 2022 za vse priložnosti, ki se bodo pojavile. Nekdo jih bo prav gotovo izkoristili. To ne bodo tisti, ki so najbolj sposobni, ampak tisti, ki imajo največ energije, da vztrajajo do konca. Bodite med njimi. 

  • 13 min
  5 principov sodobnega vodenja - DEL 2

  5 principov sodobnega vodenja - DEL 2

  V 1. delu smo spoznali prva dva principa sodobnega vodenja:

  Princip 1 = Razumem razliko med vzrokom in posledico

  Princip 2 = Vodim ljudi, ne strojev in procesov.  V 2. delu nadaljujemo s principi.

  Princip 3 = Povratna informacija je zajtrk prvakov

  V praksi velja pravilo "80/20". 30 odstotkov uspeha predstavljajo jasna navodila in možnosti za delo (delavec ve, kaj naj naredi). 50 odstotkov predstavlja delo, ki ga delavec opravi. Zadnjih 20 odstotkov pa je v bistvu potrditev, kako uspešno je delavec opravil svoje delo in ali je potrebno še kaj izboljšati, da bo naslednjič delo opravljeno še bolje.

  Princip 4 = Ves čas skrbim za Č.D.Ž.

  Kaj pomeni Č.D.Ž.

  Č = časovno učinkoviti (čim manj časovnih izgub)

  D = denarno uspešni (povečevanje prihodkov ali obvladovanje stroškov)

  Včasih najbolj dragoceno, a pogosto spregledano v vodstvenih odločitvah in potezah pa so Ž = živci(ranje) sodelavcev.

  Č.D.Ž. je odlična podlaga za presojo vodstvenih potez, odločitev in vpliva na sodelavce. 

  Princip 5 = Držim fokus

  Čeprav zgleda, da bi moral biti na prvem mestu, ni tako. A je ključ do uspeha vseh ostalih štirih principov. Toliko stvari se tekom dneva zgodi, da fokus hitro pade in se začnemo ukvarjati s stvarmi, ki so zgolj nujne, ne pa tudi prioritetne. Postavite si prioritete in se jih držite.

  To, da je PREVEČ VSEGA in da ste PREOBREMENJENI, je le stanje duha in ne realnost. Nikoli ne morete narediti VSEGA in PRENEHAJTE BITI VSEM na voljo.

  Vaš fokus je vaša moč.

  Fokus vaših sodelavcev je njihova moč.

  Zato poskrbite, da vsak teden s sodelavci uskladite ključne prioritete in dnevno usklajujete zadeve, da obdržite fokus nanje. Če vas zanima, kako to početi še bolje, poslušajte katerega od prejšnjih podcastov – najbolj zanimiv je bil prav tisti o vodstvenem izzivu – kako iz dobre zgraditi odlično ekipo – še več odličnih prijemov za dvig učinkovitosti sodelavcev.

  Še več primerov in konkretne uporabe vsakega od principov najdete v moji novi knjigi Revolucija vodenja, ki jo dobite v bolje založenih knjigarnah ali pa enostavno poiščete na spletni strani revolucijavodenja.si

  Privoščim vam, da postanejo ti principi del vaših vodstvenih navad, da boste dosegali odlične rezultate v zdravem vzdušju.

  Čisto vam prepuščam odločitev, da te principe delite še s kom od vaših vodstvenih kolegov, za katere veste, da bi jim prišli prav – da jim bo pri vodenju malce lažje ali da bodo v vodenju malo bolj uživali.

  • 13 min
  5 principov sodobnega vodenja - DEL 1

  5 principov sodobnega vodenja - DEL 1

  V novi epizodi boste spoznali 5 principov, ki vodijo v odlične rezultate in obenem zdravo delovno vzdušje. Povsem suvereno vam lahko zatrdim, da sem v teh principih zajel temelje odličnosti vodenja, ki delujejo na različnih koncih sveta, v različnih kulturah in predvsem v času po COVID-19.

  V prvem delu boste spoznali prva dva principa, ki sta ključna za razumevanje vloge vodje.

  Princip št. 1: Razumem razliko med vzrokom in posledico

  Gre za razumevanje logike vodenja in zavedanje, zakaj se dogajajo stvari, ki se dogajajo. Ključno je, da si vodja vzame čas, da razmisli in razume. Bolj, ko razume vzrok, lažje odpravlja posledice in preprečuje ponavljanje napak oziroma izboljšuje zadeve v prihodnosti,

  Princip št. 2: Vodim ljudi, ne strojev in procesov

  Spoznali boste minimalni standard odličnosti = P.N.P. (pogled, nasmeh, pozdrav). Strojem in procesom je vseeno, če ste do njih prijazni, pozorni in jih spodbujate. Sodelavcem pa ni!

  Pogosto se dogaja, da ljudje imajo priložnost, da opravijo svoje delo, a realno gledano nimajo možnosti, da to naredijo. Vodje, preverite, da imajo ljudje pogoje, da lahko dokažejo, kaj dejansko zmorejo. Spodbuda včasih ni dovolj.

  Čisto vam prepuščam odločitev, da te principe delite še s kom od vaših vodstvenih kolegov, za katere veste, da bi jim prišli prav – da jim bo pri vodenju malce lažje ali da bodo v vodenju malo bolj uživali.

  V naslednji epizodi pa še trije principi, da boste v vlogi vodje še bolj suvereni in uspešni. 

  • 7 min
  Kako se vedno odločite prav

  Kako se vedno odločite prav

  V tokratnem podcastu se posvečamo temi, ki je del vsakdana sodobnega vodje. Vodje se vsak dan odločajo...ali se res? V tej epizodi boste izvedeli, kakšna je razlika med izbiro in odločitvijo in ugotovili, da je odločitev bistveno manj, kot izgleda na prvi pogled.

  Kako veste, da ste se odločili prav?

  Gre za kombinacijo treh dejavnikov, ki jih uporabite kot podlago za utemeljitev vsake svoje odločitve. Ti trije dejavniki so Č.D.Ž.:


  čas, 
  denar in 
  živci (tako vaši kot od sodelavcev).

  Dejstvo je, da včasih na kratek rok odločitev ne pokaže pravega napredka in ne izgleda kot najboljša. A odlični v poslu se zavedajo, da se prave odločitve sprejemajo na daljši rok. Zato vam priporočam, da vztrajate pri vaši odločitvi tudi takrat, ko vas bodo (večinoma tisti, ki niso kaj izjemnega dosegli) poskušali prepričati, da vam ne bo uspelo in da odločitev ni prava. Najboljše odločitve zahtevajo veliko vztrajnosti, a ponujajo tudi največ zadovoljstva na cilju.

  V epizodi boste na primerih spoznali, kako lahko v prihodnje bistveno izboljšate kvaliteto svojih odločitev in poskrbeli, da se boste  v prihodnje RES vedno odločili prav.

  • 10 min
  Model odličnosti vodenja »3xA«

  Model odličnosti vodenja »3xA«

  V tej epizodi bomo razkrili skrivnost slovenskih gazel, na katere smo lahko upravičeno ponosni. Kaj so tisti ključni elementi oziroma fokusi, na katerih se dokazujejo naše gazele in številna druga odlična slovenska podjetja?


  1. Ambicioznost, ki se kaže v viziji, strategiji in ciljih ter kulturi zavezništva, ki jo kažejo in krepijo prav vodje s svojim zgledom.

  2. Agilnost, ki se kaže v odpravljanju »neumnosti« v delovnih procesih in učinkovitosti pretoka informacij med vodji in sodelavci. 

  3. Alignment (skladnost), ki se kaže v tem, kako so vodje in oddelki med seboj usklajeni v svojem delovanju ter kako vodje skrbijo za svoje sodelavce (da nihče ne ostane zadaj).


  Privoščim vam, da iz teh treh A-jev ustvarite svoje modele odličnosti in jih živite, da postanete v vlogi vodje še malo boljši.

  • 11 min

Top Podcasts In Business

You Might Also Like