
11 episodes

SAKLIG! Institutt for lingvistiske og nordiske studier
-
- Society & Culture
En podkast om sakprosa og retorikk. Professor i sakprosa ved Universitetet i OsloJohan Tønnessonog masterstudent i retorikk og språklig kommunikasjonSigny Grapehar med seg en gjest eller to til studioprat. Sammen forsøker de å både dele kunnskap og utvikle nye ideer med utgangspunkt i de tekstene som tar for seg ALT.
-
11. Om stavkirkene – rivningsverdige og ikke-norske?
Hvordan ble egentlig stavkirkene vårt kanskje fremste nasjonale symbol? Fortellingen om at de ble reddet av nasjonalromantikerne på 1800-tallet stemmer nemlig ikke helt. Visste du at de ble beskrevet som mongolske, bysantinske og i tysk stil (!) Hvordan forstår vi egentlig historien vår?
Gjest er Sine Halkjelsvik Bjordal, retoriker og postdoktor ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo -
10. Om byråkratiets mektige sakprosa – med Hilde Reinertsen
Evalueringsrapportene må opp av skuffen! Det finnes vel knapt noe mer saklig enn det offentlige dokumentet. Men på tross av nøytral og nøktern innpakning, er dette tekster som utøver makt – mye makt. Hvordan skal vi forstå og navigere i disse tekstene? Og finnes det poesi i det prosaiske?
Gjest er Hilde Reinertsen, helt fersk førsteamanuensis i sakprosa ved Universitetet i Oslo.
Se tekstalternativ til episoden -
9. Om nyttårstalen og det store "vi"
Statsminister Jonas Gahr Støre sliter. Det er krig i Ukraina, dyrtid i Norge, og ikke minst gjør regjeringen det elendig på målingene. Kan Støre bruke årets nyttårstale til å samle nasjonen og lede oss ut av krisa? Trenger regjeringen en ny månelanding?
Gjest er Tor Gaute Syrstad, statsviter og psykolog, nå stipendiat ved Institutt for statsvitenskap, der han forsker på følelser i norsk politikk. -
8. Om tekstanalyse
Hvorfor mener noen statsvitere at tekst bare er garnityr? Og hvorfor mener tekstanalytikere at demokratiet bygges av tekster? I denne episoden av SAKLIG! får du både faglig selvransakelse, og “live” tekstanalyse av regjeringens nye klimaplan. Lider klimapolitikken rett og slett av et dokumentkaos?
Gjester er Øivind Bratberg, førstelektor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og Charlotte Hidle, universitetslektor i retorikk ved samme sted.
Se tekstalternativ til episoden -
7. Om helsespråk
Koronapandemien lærte oss at et godt språk om helse er livsviktig. Men hva skjer i møtet med helsespråkets mektige sjangre når vi som mennesker er på vårt mest sårbare? Og hvordan henger tillit, sosiale forskjeller og helsespråk sammen? Og kan et godt helsespråk også handle om røyk og karameller?
Gjest er Erlend Hem, lege og professor i atferdsmedisin ved Universitetet i Oslo, mangeårig medisinsk redaktør i Tidsskriftet for Den norske legeforening og brennende opptatt av et godt helsespråk.
Se tekstalternativ til episoden -
6. Om rettslingvistikk
Det er utenkelig at en ikke-ekspert skulle ha vurdert bevis som DNA eller et fingeravtrykk i en norsk rettssak – vi har rettsmedisinere, rettsodontologer og rettspsykiatere. Men slik er det faktisk ofte med språklige bevis. Så hvor var rettslingvistene da “blomsterspråket” i Jensen-saken skulle vurderes eller da man i Bertheussen-saken ville slå fast om menn "tisser" eller "pisser"?
Gjest er Guro Nore Fløgstad, førsteamanuensis i lingvistikk og norsk ved Universitetet i Sørøst-Norge, og en av få norske eksperter på rettslingvistikk.
Se tekstalternativ til episoden.