10 episodes

Vi snakker om Scrum: Hvad kan det og hvad kan det ikke? Hvor griber man det an og hvordan får man det til at køre videre? Kort sagt: En masse om Scrum og meget mere

Scrum med mere Retrospectives

  • Business

Vi snakker om Scrum: Hvad kan det og hvad kan det ikke? Hvor griber man det an og hvordan får man det til at køre videre? Kort sagt: En masse om Scrum og meget mere

  Skal Projektlederen på banen igen?

  Skal Projektlederen på banen igen?

  Vi har for længe siden afløst og udskiftet Projektlederen med andre roller, som passer bedre i et agilt og iterativt setup. Vi har nu Scrum Mastere, Product Ownere med flere alt efter om man bruger et framework og i så fald hvilket man bruger. Men måske har vi været for hurtige til at sætte Projektlederen på bænken?

  For når organisationen bliver stor og produkterne breder sig ud, kan der opstå situationer, hvor vi faktisk har brug for netop en Projektleder – eller måske en projektLeder?

  Behovet opstår, når vi begynder at have produkter, der går på tværs af andre produkter. Når det nye produkt lige skal have data derfra, levere data dertil og dele struktur med den der. Produktet spreder sig over flere teams, flere Scrum Mastere og flere Product Ownere – og der opstår behov for, at nogen har ansvaret for at holde det hele i sync. Og måske skal den "nogen" være en med flere stjerner på skuldreren og mandat til at bestemme og lede processen?

  Det udfolder vi i denne episode. Hør med når Heidi Sørensen, Reidal Consult, Sune Monrad, Cobraid, Birte Laursen og Johannes Damsgaard-Bruhn tager en snak om at sende Projektlederen tilbage på banen – men måske med en ny placering.

  Og vil du hellere nyde synet af os, mens vi snakker, så skal du da ikke snydes for det. Du kan se os her:

  https://vimeo.com/720292416

  • 39 min
  Scrum Mater eller Agil Coach

  Scrum Mater eller Agil Coach

  Scrum Master rollen er meget central i et agilt og iterativt setup - måske endda den mest centrale. Det er rollen, som denne podcastserie har taget sit udgangspunkt i og nu vender tilbage til for en stund. For Scrum Masteren er en ombejlet rolle, som står i relation til mange andre roller. Det er ikke nemt, særligt når de andre roller påstår at have en højere plads i hierarkiet eller en vigtigere rolle end Scrum Masteren. For at kaste mere klarhed over det, tager vi et kig på rollerne i relation til Scrum Master. Og den første rolle er Agil Coach.

  Agil Coach er en spændende rolle, for den kan både være ekstern og intern. Den kan både være placeret over, under og ved siden af Scrum Masteren i et hierarki. Det gør relationen til Scrum Master speciel og potentiel svær at navigere i.

  Vi giver vores bud på, hvordan relationen kan og bør være. I denne episode er Heidi Sørensen, Reidal Consult, Sune Monrad, Cobraid, Birte Laursen og Johannes Damsgaard-Bruhn klar til at tage dig med til Scrum Masterens verden.

  Og hvis du leder efter en video af denne episode, så leder du desværre forgæves. For vi sad i vores lydstudie og ikke online denne gang. Det er godt til lyd – men ikke godt til video.

  • 45 min
  Standardisering eller autonomi

  Standardisering eller autonomi

  Emnet for denne episode er måske det mest gråzone-emne, vi har behandlet i denne podcast. For det er en hel bunke af "på den ene side" og "men man skal også huske på"-snakke. For der er ikke en "one-size fits all"-løsning, når det kommer til standardisering eller autonomi. Men der er nogle helt klare "Do's and don'ts", som vi i denne episode kommer frem til.

  Det er ikke kun temaet, der er lidt anderledes end normalt. Det er også formen på podcasten, for vi tænkte, at denne gang skulle teamet have lov til at snakke selv. Det holdt næsten hele episoden – men så blev det også ramt af gråzoner og "både-og", hvorfor Johannes alligevel stemte i med et par kommentarer.

  "Teamet" består denne gang af Heidi Sørensen, Reidal Consult, Sune Monrad, Cobraid, og Birte Laursen – og så Johannes Damsgaard-Bruhn på sidelinien.

  https://vimeo.com/688313459

  • 57 min
  Videndeling

  Videndeling

  Det lyder så nemt, videndeling. Man har noget viden og det skal bare deles. Der sættes fine systemer op, laves procedurer for, hvem der skriver om hvad og hvordan og så er den ged barberet. Men så rammer den travle hverdag og det flyder lidt i baggrunden. Det bliver ikke opdateret, man glemmer at det faktisk findes og inden lang tid, så er det fine videndelingsprojekt gået i glemmebogen. Men sådan behøver det ikke være!

  I denne episode giver vi dig gode bud på, hvordan du undgår, at jeres videndelingsprojekt lider en stille og ukendt tilværelse på jeres intranet. For der findes faktisk videndelingsprojekter, der bare fungerer – og endda med deltagere fra hele verden! Vi kommer ind på systemer som Github og Stackoverflow og hvilke mekanismer, der sikrer, at brugerne både aktivt opsøger de to fora og hvordan viden bliver opsamlet. Og sidst men ikke mindst: Hvordan man undgår at videndeling bliver til support.

  Men vi skal også snakke om mere vertikale videndeling. Når ledelsen kommer med udmeldinger eksempelvis. Her handler det om, hvornår noget er en samtale eller en monolog. For begge har deres berettigelse, men de stiller forskellige krav til, hvordan videndelingen sker for at det skal virke som ønsket.

  Det og meget mere kan du høre om i denne episode, hvor Heidi Sørensen, Reidal Consult, og Sune Monrad, Cobraid, tager en snak med Birte Laursen og Johannes Damsgaard-Bruhn.

  https://vimeo.com/683855205

  • 57 min
  Hjerterytme

  Hjerterytme

  Når vi tænker på et velfungerende team, så forestiller vi os et team, der slår med en fælles hjerterytme. En rytme, der opretholdes af faste events, forudsigelige rammer og en tryg atmosfære. En rytme, der er fast og stabil, fordi den hele tiden bliver gentaget. Men hvad er det, der skaber en sund hjerterytme? Og hvad gør man, hvis teamet får hjerteflimmer?

  I denne episode dykker vi ned i begrebet hjerterytme. Dels for at se på, hvad en sund hjerterytme er og hvad du kan gøre, hvis teamet får hjerteflimmer. Og dels fordi vi kan se, at der er virksomheder, der gennemførte store omlægninger til Scrum, teams og agile arbejdsgange, som nu går tilbage til projektledelse og vandfaldsmodeller. Vi synes, at det nogen gange bliver lidt ensidigt, når man snakker om, hvorfor den agile transformation ikke lykkedes: Det var ikke nok agile enablers, ledelsen bakkede op men havde ikke et agilt mindset eller der var for mange eksterne konsulenter. Med andre ord så manglede, der noget – noget, man kunne have tilføjet mere af og så ville det være lykkedes.

  Det er ikke forkert! Men der er en anden side, som vi mener bliver lidt glemt. Og det er hjerterytmen. Den bliver nemlig kun sund og rask, hvis den bygger på de rigtige værdier. Værdier, som ligger til grund for, hvordan teamet arbejder sammen og hvordan ledelsen opfører sig overfor teamet. Hvis de værdier ikke er på plads, bliver hjerterytmen ikke sund og rask – og grundlaget for en succesfuld agil transformation smuldrer.

  Derfor snakker vi om hjerterytme. Hør med her, hvor Sune Monrad, Cobraid, tager en snak med Birte Laursen og Johannes Damsgaard-Bruhn

  https://vimeo.com/658354364

  • 57 min
  Er I på samme SCRUM-linie?

  Er I på samme SCRUM-linie?

  Der er mange begreber, man skal holde styr på i Scrum – begreber, der kan betyde en ting i dag og noget lidt andet om en måned. For i takt med, at indsigt, erfaring og behov ændrer sig, ja så ændrer definitionen af begreberne sig også. Nogen gange kun lidt – andre nok til, at der opstår misforståelse. Vil du undgå dem, så er her vores definitioner og erfaringer med, hvad der kan gå galt.

  I denne episode går vi grundbegreberne igennem: Task, User Story og Epic samt Features. Derudover kommer vi også ind på bugs, issues og PBIs.

  Du får også vores bud på tre problemer, som kan opstå på baggrund af forskellige definitioner af begreberne. Vi tager udgangspunkt i, hvad der sker, når man skifter program (eks. fra Jira til Azure Devops), hvordan man kan håndtere forskellige erfaringsniveauer i teamet og hvordan forskellige behov og tidshorisonter stiller forskellige krav til, hvad man tager med af grundbegreber.

  Som altid så skriv til os på info@retrospectives.dk, hvis du har spørgsmål eller kommentarer.

  Men som noget nyt, kan du enten lytte til os eller se en video med os. Så hør eller se med her, hvor Sune Monrad, Cobraid, Birte Laursen og Johannes Damsgaard-Bruhn tager en snak om at forventningsafstemme begreberne i Scrum.

  PS: Leder du efter de indlæg med mere information om, hvordan virksomhedsteori og Scrum kan bruges sammen, så har vi faktisk kun snakket om dem og ikke skrevet det i et indlæg. Det ændrer vi snart! Så skriv dig op til vores nyhedsbrev og bliv informeret i din inbox, når vi snart udgiver det indlæg.

   

  https://vimeo.com/630102008

  • 57 min

Top Podcasts In Business

Foreign Policy
Her First $100K
Ramsey Network
iHeartPodcasts
NPR
Jocko DEFCOR Network

You Might Also Like

DenAgilePodcast
Syndicate
Morten Münster
Børsen
DR
Berlingske