12 episodes

Interviews met gelovigen over hun geloofsweg, hun inzet, hun geloofsgemeenschap.

't Gesprek Kerknet

  • Religion & Spirituality

Interviews met gelovigen over hun geloofsweg, hun inzet, hun geloofsgemeenschap.

  45 Stand up comedian uit Eeklo vertelt openhartig over humor en geloof

  45 Stand up comedian uit Eeklo vertelt openhartig over humor en geloof

  Noem het en onze podcastgast Koen Dewulf heeft het gedaan: comedy, presentatie, muziek, acteren, modelleren, interviewen, cartoons tekenen en zelfs… schoenen maken. In zijn ogen doet hij wat veel anderen doen, en speelt zijn geloof daarin geen uitdrukkelijke rol. Wat niet wil zeggen dat zijn keuze om christen te zijn geen invloed heeft op andere domeinen van zijn leven. Zo liep hij ooit stage bij IJD; daarbij legde hij de toenmalige bisschop van Gent het vuur letterlijk aan de schenen. Ook in zijn voorstelling ‘God & Goed’ heeft hij oog voor kerk en geloof. Maar eigenlijk heeft hij liefst dat mensen gewoon komen kijken naar… Koen Dewulf.
  Koen Dewulf geeft een gratis exemplaar van zijn cd ‘Zonder te vragen’ weg aan de eerste vijf luisteraars of lezers die hem hun postadres mailen op dit adres: info@koendewulf.be.
  (foto: © Koen Dewulf)

  • 15 min
  44 Stijgend aantal theologiestudenten aan de KU Leuven: een hoopvolle trend

  44 Stijgend aantal theologiestudenten aan de KU Leuven: een hoopvolle trend

  Het aantal studenten aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen in Leuven zit duidelijk in de lift. Dat is opvallend in een tijd waarin het aantal gelovigen en de kerkelijke praxis erop achteruit gaan. Voor Bénédicte Lemmelijn, de decaan van de Faculteit, is dit geen contradictie: steeds meer zoekende en geïnteresseerde mensen vinden hun weg naar wat zij noemt een ‘expertisecentrum van zingeving’. Studentes Gyrit Ghillemyn en Emma De Koninck beamen dit: zij vonden hun weg naar de Faculteit vanuit een persoonlijke zoektocht of interesse. 
  (foto: © Wim Corbeel)

  • 16 min
  43 Theologiestudenten enthousiast over studiedag zorgpastoraat

  43 Theologiestudenten enthousiast over studiedag zorgpastoraat

  Op 9 november vond in Antwerpen een studiedag plaats met als thema ‘De ziel op het spoor komen’. Bedoeling was dat zorgpastores in geestelijke begeleiding inspiratie konden vinden voor hun eigen zending. Opvallend: zes studenten uit Leuven namen vanuit het werkcollege Praktische Theologie deel aan deze studiedag. Wij gingen in gesprek met drie van hen. Laura Vannotten, Giette Vandeweyer en Wouter Derks getuigen hoe de dag hen inspireerde, en soms zelfs zin gaf om later zelf in de zorgpastoraal te werken: psychiatrie, ziekenhuizen, woonzorgcentra, gevangenissen,... Organisator Inge Schellekens blikt dan ook tevreden terug op de studiedag.
  (foto: © Laura Vannotten)

  • 14 min
  42 Spirituele zorg: een unieke bijdrage aan totaalzorg

  42 Spirituele zorg: een unieke bijdrage aan totaalzorg

  Mensen die, zeker voor langere tijd, in het ziekenhuis opgenomen worden, ervaren vanuit hun pijn en teleurstelling vaak een crisis: ze moeten herontdekken wie ze zijn, hoe ze zich verhouden tot hun naaste, en wat hun leven inhoudt. Liesbet Van Woensel, als pastor werkzaam in het Onze Lieve Vrouwziekenhuis in Aalst, tracht hen allereerst te beluisteren en zo samen met hen op weg te gaan in de hoop op een hernieuwde zin in het leven. Maar het blijft loslaten, zowel voor patiënt als zorgverlener. ‘Zonder wrijving geen glans. Crisis als kans (?)’, het thema van de Week van de Spirituele Zorg (9-15 oktober), is voor onze gespreksgast dan ook erg herkenbaar. Ze belicht de initiatieven die de pastorale dienst waarvoor ze werkt, neemt in het kader van deze Week; zo is er een heel bijzonder videoverhaal.
  (foto: © Lennert Van den Bossche)

  • 15 min
  41 Vertelkapel: beluister eigentijdse Mariaverhalen bij je favoriete kapel

  41 Vertelkapel: beluister eigentijdse Mariaverhalen bij je favoriete kapel

  Eerder dit jaar lanceerde Parcum een oproep om alle Mariakapellen in Vlaanderen op één platform te verzamelen. Valérie Kabergs van CCV sprong samen met Ferm op de kar. Resultaat: een website met het aanbod om bij de kapel naar jouw keuze via een QR-code te luisteren naar, uit te wisselen over en te bidden bij een verhaal van Kolet Janssen ‘met een knipoog naar Maria’. Daarbij helpt Maria door haar levenswijze (trouw en vertrouwen, ook in moeilijke tijden ‘ja’ zeggen,…) mensen terug op weg in de omgang met hun alledaagse of grotere zorgen. Een aantrekkelijk aanbod, zeker nu steeds meer grote kerken een herbestemming moeten vinden.
  (foto: © Wim Corbeel)

  • 15 min
  40 Kroningsfeesten Tongeren: een sfeerreportage

  40 Kroningsfeesten Tongeren: een sfeerreportage

  Dinsdag 4 juli, 16u. We interviewen vertegenwoordigers van de groepen ‘Afscheid’, ‘Het Bezoek’ en ‘De Kruisweg ontmoeting’: zij blijken allemaal bijzondere anekdotes op zak te hebben. Drie uur later trekt de Kroningsprocessie voor de tweede keer uit dit jaar. Gesprekken met bezoekers tijdens en na afloop van de processie leren ons verschillende zaken: het is de moeite waard om de processie (zelfs méér dan eens!) mee te maken, sommige mensen komen wel van héél ver omdat ze een band hebben met de Kroningsfeesten, en bezoekers hebben niet zelden zelf ooit mee gestapt in de processie.
  Wens je de Kroningsfeesten zelf nog mee te maken? Dat kan, op vrijdagavond 7, en zondag 9 juli. Meer info op deze link.
  Tijdens de podcast hoor je ook een fragment uit het themalied van deze Kroningsfeesten: ‘O Maria, lieve Vrouwe’, gecomponeerd door Jan Wouters en Luc Ponet, en uitgevoerd door De Kleine Cantorij o.l.v. Jan Peeters.
  (foto: Wim Corbeel)

  • 15 min

Top Podcasts In Religion & Spirituality

Ascension
Tara-Leigh Cobble
Pray.com
Sadie Robertson Huff
Hank Smith & John Bytheway
Ascension