180 episodes

Sveriges viktigaste podd

Trygghetspodden Trygghetspodden, Anders Königsson

  • Society & Culture

Sveriges viktigaste podd

  Podd 176 - Cybersoldaterna del 3

  Podd 176 - Cybersoldaterna del 3

  I den tredje och sista delen i serien om cybersoldaterna kommer du att få höra mer om hur ett uppdrag kan gå till. Vilka program de jobbar med. Vilken sorts individer som blir cybersoldater. Liksom om omvärldssituationen har påverkat cybersoldaternas utbildning.

  • 51 min
  Podd 175 - Cybersoldaterna del 2

  Podd 175 - Cybersoldaterna del 2

  I den här andra delen i serien om Cybersoldaterna får du höra mer om deras värnplikt. Om defensiva och offensiva operationer, om befattningsutbildningen och det höga studietempot. Du får också följa med Cybersoldaterna ut på övning.

  • 41 min
  Podd 174 - Cybersoldaterna del 1

  Podd 174 - Cybersoldaterna del 1

  Det utförs allt fler cyberattacker mot Sverige och det får stor påverkan på vårt samhälle. Dessutom – och många gånger sannolikt också kopplat till det – har omvärldssituationen försämrats betydligt efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Den här gjorde ju att Sverige, liksom Finland, ansökte om och nu har blivit medlemmar i Nato. Vilket i sin tur ytterligare kan ha bidragit till det ökade digitala hotet och antalet cyberattacker mot oss. Det digitala hotet är dessutom väldigt komplext. Det är både riktat mot vårt militära – och civila - försvar, mot offentliga verksamheter och mot privata företag.
  I den här serien går vi in på det digitala hotet mot vårt försvar och de som ska skydda oss mot det; cybersoldaterna.
  I den här första delen kommer du bland annat kunna höra om vad ett cyberförsvar är. Vad en cybersoldat är - och vem som kan bli det.

  • 34 min
  Podd 173 - Ubåtskränkningarna och hotet mot Sverige

  Podd 173 - Ubåtskränkningarna och hotet mot Sverige

  Under det kalla kriget genomfördes ett flertal kränkningar av svenskt vatten från främmande makts ubåtar och undervattensfarkoster. Det här gjorde att Försvarsmakten bedrev omfattande ubåtsjakter under den här tiden.
  I det här avsnittet får du höra mer om orsakerna till de här kränkningarna och det stora hot mot Sverige som de faktiskt utgjorde. Om hur livet till sjöss var. Den svenska ubåtsjaktsförmågan. Grundstötningen av den sovjetiska ubåten U137. Kopplingen mellan då och nu. Liksom hur det var att jaga ubåtar.

  • 1 hr 4 min
  Podd 172 - Mellanöstern, stormakterna och handeln

  Podd 172 - Mellanöstern, stormakterna och handeln

  Den 7 oktober förra året utförde Hamas den stora terrorattacken mot Israel. Efter det inledde Israel sitt svar mot Gazaremsan, för att försöka eliminera Hamas en gång för alla. Det här har ju fått stor påverkan på hela det området och det är också många andra länder som på olika sätt är involverade i det som händer, däribland stormakterna. Både de globala och de regionala i Mellanöstern. I det här avsnittet tas just de sakerna upp. Det med Rouzbeh Parsi, som är programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet. Det tas även upp hur handeln genom Röda Havet och Suez-kanalen påverkas av allt som händer i Mellanöstern, vilket i sin tur direkt påverkar oss i Sverige. Det här gör att vi också behöver tänka på hur vår beredskap är.

  • 56 min
  Podd 171 - Polisflyget del 2

  Podd 171 - Polisflyget del 2

  I den här, andra och sista delen i miniserien om Polisflyget, får du höra mer om helikopterns utrustning. Hur ett sökuppdrag kan gå till. Om hur man blir helikopterpilot respektive taktisk flygoperatör. Liksom olika saker som våra medverkande har varit med om. Som helikopterrånet, mannen i Bagarmossen som blev ihjälskjuten av polisen, samt terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

  • 43 min

Top Podcasts In Society & Culture

Fallen Angels: A Story of California Corruption
iHeartPodcasts
This American Life
This American Life
Stuff You Should Know
iHeartPodcasts
The Viall Files
Nick Viall
Shawn Ryan Show
Shawn Ryan | Cumulus Podcast Network
Where Should We Begin? with Esther Perel
Esther Perel Global Media

You Might Also Like

Höjd Beredskap
Patrik Syk
Fronten
Niclas Sennerteg, Robert Lindberg
Krigshistoriepodden
Krigshistoriepodden
Snutsnack
Podplay | Hasse Brontén 
Militärhistoriepodden
Historiska Media | Acast
P1 Dokumentär
Sveriges Radio