52 episodes

Jouw wekelijkse tuinavonturen podcast. Gehuld in tuinbroek en onder het genot van een goede bak koffie, soms een biertje, praten twee mannen over hun avonturen in de achtertuin. Hoe maak je van je tuin een biodivers paradijs voor vogels en insecten, maar tegelijkertijd ook een plek om te ontspannen en genieten? Met je eigen blote mannen (of vrouwen) klauwen, slim speuren op Marktplaats en een flinke dosis ‘kijken of het lukt’ ontstaat onder andere een natuurlijke vijver, een gigantische tuinkamer in een oude kweekkas en een kippenhok waar je huur voor zou kunnen vragen.

Tuinbroekies Naan Eldering en Casper Boot

  • Leisure

Jouw wekelijkse tuinavonturen podcast. Gehuld in tuinbroek en onder het genot van een goede bak koffie, soms een biertje, praten twee mannen over hun avonturen in de achtertuin. Hoe maak je van je tuin een biodivers paradijs voor vogels en insecten, maar tegelijkertijd ook een plek om te ontspannen en genieten? Met je eigen blote mannen (of vrouwen) klauwen, slim speuren op Marktplaats en een flinke dosis ‘kijken of het lukt’ ontstaat onder andere een natuurlijke vijver, een gigantische tuinkamer in een oude kweekkas en een kippenhok waar je huur voor zou kunnen vragen.

  #50 LIVE! In gesprek met botanisch filosoof Norbert Peeters

  #50 LIVE! In gesprek met botanisch filosoof Norbert Peeters

  Daar is ie dan: onze 50e aflevering. Live opgenomen op zaterdag 15 juli in de LocHal in Tilburg, mét publiek. Maar vanaf vandaag voor iedereen te beluisteren…

  De Tuinbroekies praten met botanisch filosoof Norbert Peeters over onkruid, invasieve exoten, vleesetende planten en nog veel meer. Wat is de betekenis van het woord ’tuin’? En waarom willen wij mensen nou zo graag bepalen wat waar groeit?

  Vanaf vandaag zijn we even op vakantie. Fijne zomer!

  Shownotes: https://tuinbroekies.nl/50-live-in-gesprek-met-botanisch-filosoof-norbert-peeters/

  • 1 hr 3 min
  #49 Een ecoloog met een banaan

  #49 Een ecoloog met een banaan

  Wederom een gast! Vandaag praten we met Jody Ettema, ecoloog bij de provincie Noord-Brabant. Dat klinkt interessant en dat is het ook. Maar we zijn in eerste instantie vooral benieuwd waar die passie voor natuur vandaan komt. Daarvoor gaan we terug naar Jody’s roots in Drenthe, en een liefde voor roofvogels.

  Inmiddels al jaren woonachtig in Brabant, met een mooie, groene tuin. Die de afgelopen twee jaar vakkundig werd omgetoverd tot paradijs waar zelfs al verschillende soorten salamanders kwamen wonen. We krijgen een lesje over deze bijzondere amfibieën en leren wat over de Wet natuurbescherming.

  Wat is een ecoloog nou precies en wat voor werkzaamheden horen daarbij? Naan vraagt zich af hoe het zit met het succes van de bever en ook daar weet Jody bevlogen over te vertellen. Onze conclusie: natuur is leuk, maar al die roofvogels, bevers, dassen en wolven zorgen natuurlijk ook voor gedoe. Het gaat uiteindelijk allemaal om balans.

  Hoe komt het dat we zo weinig bijen en vlinders zien? Dat heeft volgens onze gast onder andere te maken met klimaat, stikstof en verdroging. Met name dat laatste is iets zorgelijks. We houden ons water niet lang genoeg vast! Wat kan je daar aan doen in je eigen tuin? Wat zijn Jody’s favoriete planten en waar gaat hij zelf het liefst shoppen? Je hoort het allemaal in deze aflevering.

  We sluiten af met wat informatie over het B-team, een vereniging van betrokken inwoners die hun deskundigheid inzetten voor behoud en uitbreiding van biodiversiteit. En dan de uitsmijter… Hoe zit het nou met die bananenplant?!

  Shownotes: https://tuinbroekies.nl/49-een-ecoloog-met-een-banaan/

  • 1 hr 7 min
  #48 (Moes)Tuinpraat

  #48 (Moes)Tuinpraat

  Omdat het zo gezellig was kletsen we nog even door met Simon a.k.a. de Moestuinman, in een kakelverse Tuinpraat aflevering.

  Onze tuinen zijn letterlijk ontploft! Dat krijg je na regen, zon, regen en dan weer zon. Bij Simon doet de Cosmea het goed en verder is hij fan van Oost-Indische kers. Bij Casper gaan de zonnebloemen en tomaten lekker. Hebben we last gehad van storm Poly? Naan ging golfen en zag tussen het kunstgras toch ook veel moois. Spotten we nou meer vlinders en bijen de laatste weken of lijkt dat maar? We proberen hoe dan ook positief te blijven.

  We kijken weer eens naar de Tegelstand in Nederland en Vlaanderen en komen erachter dat Heerlen niet eens meedoet! Hoe kan dat nou? Een nieuwe taak voor de Moestuinman.

  In de Kippensoap doet Simon verslag van zijn eerste echte kennismaking met een kip. Naan vertelt over de Buizerd die helaas weer op bezoek is geweest. Als Jess nog hennen (of hanen) wil moet ze opschieten.

  We blikken nog even terug op de zaaimiddagen bij Lottta die érg warm waren. Maar wel erg gezellig en leerzaam. Ook voor ons. Wat is de stand van zaken met de Tulpenboom die op de nominatie staat om gekapt te worden? Wat vinden wij daarvan en waarom maken we ons er zo druk om?

  We sluiten af met een update over onze 50e live aflevering in de LocHal. Wil je erbij zijn? Het is nu echt bijna uitverkocht!

  Shownotes: https://tuinbroekies.nl/48-moestuinpraat/

  • 1 hr 5 min
  #47 De Moestuinman

  #47 De Moestuinman

  Zeg ken jij de Moestuinman? Vandaag praten we in onze podcast met Simon, beter bekend als de Moestuinman. Een jonge, enthousiaste natuurvriend uit Zuid-Limburg, die een paar jaar geleden besloot zijn baan op te zeggen en zich volledig te storten op natuur- en milieu-educatie met een knipoog. Dat begon met een zakje broccoli zaden en het voor de grap starten van een Instagram account (@demoestuinman). En toen ging het snel... De Tuinbroekies vinden het een fantastisch en inspirerend verhaal en jij waarschijnlijk ook. Luister dus snel!
  Shownotes: https://tuinbroekies.nl/47-de-moestuinman/

  • 56 min
  #46 Bloed van de goden!

  #46 Bloed van de goden!

  Eindelijk regen! Wist je dat de geur die je ruikt als het na een lange droogte voor het eerst weer regent ‘petrichor’ heet? Dat is in de Griekse mythologie het ‘bloed van de goden’. Al eeuwen vinden mensen het één van de lekkerste geuren die er zijn en de Tuinbroekies snappen dat helemaal.

  Naan heeft geworsteld met een zweetslang en offerde twee kippen (niet echt hoor). Casper maakte ondertussen ruzie met de kat. Maar gelukkig waren er ook mooie momenten in de tuin met vlinders en veel mooie bloemen. En Naan snoeide zijn beukenhaag.

  We kijken weer eens naar de Tegelstand in Nederland en Vlaanderen en het gaat de goede kant op. Al kan het in onze eigen gemeente nog wel wat beter want we staan nu in de middenmoot. Overigens moeten mensen uit Vught zich echt schamen met slechts 1 gewipte tegel…

  In De Tuinpsycholoog beantwoorden we twee van jullie ingestuurde vragen. Over bessenstruiken en het beschermen daarvan met een net. Is dat nou slim of is het gevaarlijk voor de vogeltjes? De tweede vraag gaat over (klim)planten in de kippenren.

  En dan de Kippensoap. Die gaat vandaag niet alleen over kippen, maar ook over ander gevogelte. Over de loopeenden van Tom en over de steenuilen bij Roos. We bellen haar voor een uitgebreide uilenupdate. Wat een enthousiasme!

  We blikken nog even terug op de Voortuinenwedstrijd in Rijen en ons bezoek aan Hamer & Hark. En natuurlijk was er de Toffe Tuinen Route in Tilburg. Wijn, Efteling, een schildpad, het kan niet op.

  We sluiten af met wat informatie over onze 50e live aflevering en onze gast: Norbert Peeters. Wil je erbij zijn? Het is bijna uitverkocht!

  Shownotes: https://tuinbroekies.nl/46-bloed-van-de-goden/

  • 1 hr 16 min
  #45 Vlierbloesem en Kloothommels

  #45 Vlierbloesem en Kloothommels

  Zomer! En dat is te merken, want wát is het warm de laatste weken. Wat ons betreft is de zomer dan ook al lang begonnen. De meteorologische zomer wel te verstaan, want er is een verschil met de astronomische zomer die overmorgen begint. Wat zijn onze plannen voor de zomervakantie?
  Het is droog! Wat zijn de consequenties voor de tuin en hoe lossen we dat op? We roepen nog maar eens een keer op om die regenpijpen af te koppelen. En... sla het op! 
  Nog meer slecht nieuws. Er zijn bijna geen bijen, hommels en vlinders dit jaar. Moet het nog op gang komen of speelt er iets anders? Een aflevering van Naans favoriete TV-programma 'Keuringsdienst van Waarde' over de wereld van de hommels, bijtjes en bloemetjes maakt het helaas niet rooskleuriger. Het is hommeles!
  Casper doet verslag van een ochtend vlierbloesem plukken met de fruitslagers van Roze Bunker. Dat deed hij op een bijzondere plek, in onze eigen gemeente nog wel. Want heb je ooit een boomgaard gezien met duizenden vlierstruiken? Een soort Hobbit droom. Uiteraard willen we de Bloesem Power siroop ook wel eens proeven... Een kleine waarschuwing voor mensen met Misofonie.
  We starten en sluiten af met een teaser voor onze 50e live podcast aflevering. Wil je erbij zijn? Dat kan! Luister snel voor meer info.
  Of klik hier om tickets te bestellen: https://tuinbroekies.nl/tickets/
  Shownotes: https://tuinbroekies.nl/45-vlierbloesem-en-kloothommels/

  • 41 min

Top Podcasts In Leisure

Sword AF
Smosh
Fallout Lorecast - The Fallout Video Game & TV Lore Podcast
Robots Radio
Critical Role
Critical Role
The Big Three by Donut Media
Donut
Duck Call Room
Si Robertson & Justin Martin
ClutterBug - Organize, Clean and Transform your Home
Clutterbug

You Might Also Like

Tuinmannen
Roelof de Vries & Nick Dijs
Etenstijd!
Yvette van Boven en Teun van de Keuken
Aaf en Lies lossen het wel weer op
Tonny Media
Teun en Gijs vertellen alles
Teun van de Keuken & Gijs Groenteman
Over geld praat je niet
Aaf Brandt Corstius & Vincent Kouters
De Vogelspotcast
Arjan & Gisbert