45 episodes

Et ugentligt program som handler om vores drøm om teknologien som vores tjener og vores frygt for teknologien som vores betvinger. Vi undersøger hvordan teknologien ændrer vores liv på ganske uventede måder. Og hvordan vi kan være med til at fremelske de teknologier, vi ønsker os.

Vi Er Data bliver produceret til LOUD af ENIGMA – museum for post, tele & kommunikation.

Vi Er Dat‪a‬ LOUD

  • Technology

Et ugentligt program som handler om vores drøm om teknologien som vores tjener og vores frygt for teknologien som vores betvinger. Vi undersøger hvordan teknologien ændrer vores liv på ganske uventede måder. Og hvordan vi kan være med til at fremelske de teknologier, vi ønsker os.

Vi Er Data bliver produceret til LOUD af ENIGMA – museum for post, tele & kommunikation.

  #39 Faceblock - nyhedsmedierne i krig med Facebook

  #39 Faceblock - nyhedsmedierne i krig med Facebook

  Forestil dig Facebook uden nyheder. For nogen er det no big deal, de bruger mest facebook til events eller private posts, men for mange af os vil det være en essentiel del af grunden til at vi overhovedet bruger Facebook, der forsvandt.

  Det blev faktisk virkelighed for Facebooks australske brugere, da det sociale medie onsdag d. 17. februar valgte at blokere for deling af australsk nyhedsindhold. Det gjorde de fordi de var utilfredse med en ny lov, som var ved at blive gennemført, hvor Facebook skal betale for links til nyhedshistorier som brugerne deler.

  Baggrunden for loven var at, Facebook og Google står for 70 procent af det australske online-annoncemarked, der omsætter for omkring syv milliarder dollar om året. De penge ville man gerne ha omfordelt til nyhedsmedierne.

  Der hersker efterhånden en folkestemning om at der skal gøres op med den enorme indflydelse som techgiganter som Facebook og Googles har. At de skal tvinges til delvist at slippe eller i hvert fald at dele ud af den massive værdi de skaber i kraft af alle deres brugere.

  Mikkel Flyverbom er Professor i Kommunikation og Digital Transformation ved Copenhagen Business School, CBS. Han kan give et overblik over fighten mellem Australien og Techgiganterne Facebook og Google, og hvordan den kamp mon vil påvirke os i resten af verden.

  Marie Høstl taler også med er chefredaktør på SEIN, 24-årige Sebastian Dalsgaard, om hvordan de på SEIN bruger Facebook og hvordan de vil mærke de eventuelle konsekvenser af en ny lovgivning i Danmark.

  • 55 min
  #38 Kan en app løse klodens tøjkrise?

  #38 Kan en app løse klodens tøjkrise?

  I starten af februar var der fashion week her i København, men hvor det plejer at være et pakket program af catwalks og kindkys, så den i år ikke ud som den plejede.

  Det hele foregik digitalt, og den beslutning udsprang nok mere af Corona restriktioner end af klima ansvarlighed. Ikke desto mindre kan digital teknologi måske bruges som et af værktøjerne til at bevæge modebranchen i en grønnere retning.

  Vi talte i sidste uge om Technology Fix - troen på at teknologi kan løse ethvert problem, og det kan måske lugte af samme tendens når en app sætter sig for at løse modeindustriens klimaproblemer, som man kan sige er forsøget med app’en der hedder Good on You. Det er ikke den første app, med dette formål, der har været flere andre, men Good on you er et ambitiøst forsøg på overskuelig bæredygtigheds-vurdering af modebrands fra hele verden.

  App’en gør det muligt at søge på et bestemt brand og få en bedømmelse mellem 1 og 5 stjerner, og information om hvor etisk virksomheden er på en række områder.

  Marie Høst taler med Gordon Renouf, som er CEO i Good on You - en australsk start-up, der lancerede app’en i 2015, og som rullede ud i USA i 2017 og i Europa i 2018.

  Derudover taler Marie Høst med Frederik Larsen, co-founder i In Futurum som rådgiver inden for bæredygtig omstilling - specielt i modebranchen.

  Og til sidst med Signe Ungermann, VR filminstruktør og medstifter af MANND, som har vundet priser for deres installation ved navn X-Ray Fashion. Som klæder modebranchen af og lader publikum opleve den beskidte bagside på egen krop - gennem virtual reality. Tjek det ud her: https://www.mannd.dk/portfolio/xray-fashion

  • 54 min
  #37 Technology Fix: Kan teknologien løse alt og bør den?

  #37 Technology Fix: Kan teknologien løse alt og bør den?

  Teknologi er smart. Ny teknologi er ekstra smart - men er den altid nødvendig? Og løser alle de teknologi-begejstrede innovatorer de rigtige problemer?

  I dag taler vi om 'Technology-fix'. Begrebet der dækker over troen på, at ny teknologi kan løse alle problemer, fra de ganske små - som kedsomhed, til de gigantisk store - a la klimaforandringer. Technology fix forstås oftest som et udtryk for billige quick-fixes med upassende tech, som har en tendens til at skabe flere problemer end de løser. Som bare giver brugeren en ‘fornemmelse’ af at problemet er løst. There’s an app for that - som man siger.

  Teknologien har fortalt os, at der findes lette løsninger på komplicerede problemer, men det har vist sig inden for de seneste år, at det ikke er sandheden. Der er altid en pris at betale. Og mange taler nu om et opgør med ‘smart’ - om at putte friktionen tilbage i teknologien.

  Vejen til helvede er som bekendt brolagt med gode intentioner. Sådan siger Irina Shklovski, professor på Københavns Universitet, om tech-udviklingen. Hun arbejder på tværs af mange discipliner, med hovedfokus på etik i teknologi og på hvordan mennesker møder data. Og så har hun for nylig udgivet en artikel med navnet: Technological Solutions for Imaginary Problems. Hun vil starte en bevægelse imod ligningen som beskriver at ‘Problem’ + ‘Software’ altid er lig med ‘Løsning’.

  Hun anbefaler et alternativ: at designe unødvendige løsninger til bekendte - men i virkeligheden, selvopfundne problemer. Og på den måde stille spørgsmålstegn ved tech som løsning på alt.

  I Danmark er vi meget begejstrede for teknologi som løsning på samfundsproblemer i alle sektorer lige fra sundhed til uddannelse. Men hvem vurderer hvad der skal stå og falde når det kommer til nye tech løsninger? Det gør blandt andre Vækstfonden. Vækstfonden er en investeringsfond der investerer i virksomheder og venturefonde i Danmark. Venture investeringer fokuserer primært på teknologidrevne sektorer som biotech, medtech, edtech, it og robotteknologi.

  Marie Høst taler også med Jesper Lilledal, der arbejder meget konkret med at sortere i teknologibaserede ideer, om hvordan Vækstfonden sorterer og udvælger hvad de tror på som langvarige løsninger.

  No Phone: https://www.thenophone.com/

  • 56 min
  #36 Dick pics - nej tak 🍆⛔️📬

  #36 Dick pics - nej tak 🍆⛔️📬

  I sidste uge udsendte Red Barnet en pressemeddelelse, hvor de skrev at digitale krænkelser er steget massivt under Corona.

  I 2020 har Red Barnets Slet Det-rådgivning modtaget flere end 1.300 henvendelser om digitale krænkelser. Det er en stigning på 87 procent i forhold til året før. Corona-nedlukningen har gjort børn og unge mere sårbare hjemme foran skærmen, og derfor er Red Barnet bekymret over stigningen.

  ALLES liv er blevet haste-digitaliseret og vi har skulle lære i langt højere grad at arbejde, gå i skole og ikke mindst være sociale digitalt. Det betyder, at specielt unge også møder hinanden, snakker og flirter online, mere end nogensinde før.

  Men hvad sker der når det fysiske tages helt ud af ligningen? Hvilke misforståelser opstår? Hvilken afstand føler vi til hinanden? Og har det en betydning for at flere krænkes digitalt?

  I denne episode taler Marie Høst med Rosa og Uma, der går i 8. klasse, om deres erfaringer med nedluknings-socialisering og kulturen omkring nudes - altså nøgenbilleder - som de synes er stukket lidt af.

  Og så fortæller Ane Lemche, som er psykolog og rådgiver hos Red Barnets ‘Slet Det’ rådgivning, om hvad en digital krænkelse mere præcist er, hvordan man bliver påvirket af det, og hvad ‘Slet Det’ kan gøre for at hjælpe.

  Til sidst taler Marie Høst med Christian Mogensen, fra Center for Digital Pædagogik, som er ekspert i internetkultur og de mange digitale fællesskaber, unge færdes i, som kan fortælle om hvorfor vi oplever en stigning i krænkelses-anmeldelser lige nu.

  • 54 min
  #35 Wikipedia ønsker sig flere kvinder i fødselsdagsgave

  #35 Wikipedia ønsker sig flere kvinder i fødselsdagsgave

  Den 15. Januar var det Wikipedias fødselsdag, hurra hurra hurra!

  Wikipedia er det ottende mest besøgte sted på nettet. Det er det eneste ‘not-for-profit’ site i top ti. Det består af 55 millioner artikler, fordelt på 306 forskellige sprog.

  Vi kan takke de 40 millioner brugere, der redigerer indholdet på Wikipedia for den store præcision og brugbarhed. Det er dedikerede wikipedianere, der helt frivilligt skriver og redigerer alt indhold, så vi andre kan slå op hvornår rygeloven trådte i kraft eller hvem der opdage …

  Marie Høst skal tale med Finn Årup Nielsen, formand i Wikimedia Danmark om hvordan det foregår når wikipedianere - som han, skriver og redigerer indhold på de danske sider.

  Selvom Wikipedia er værd at fejre, er det ikke perfekt. 90% af alle der bidrager er mænd. Og Wikipedia bruges hovedsageligt i det der kaldes den vestlige verden. Så det står ikke super godt til med diversiteten. Men det er der heldigvis nogen der arbejder på at ændre. Marie Høst taler med Maia Kahlke Lorentzen som var én af initiativtagerne til We Can Edit, et Wikipedia redigerings-marathon, med fokus på at få oprettet og forbedret profiler på blandt andet kvinder og menneskerettighedsforkæmpere verden over.

  Og til sidst taler Marie Høst med Geoffrey Katerrregga, som er en del af OpenStreetMap Africa Community. For wiki-metoden - altså at skabe viden eller indhold i fællesskab online - benyttes til mere end encyklopædier. Openstreetmap er et projekt der har til formål at producere et frit redigerbart kort over verden. Sådan et kort kan også kan bruges til humanitære indsatser under feks katastrofer som jordskælvet på Haiti tilbage i 2010. https://www.hotosm.org/

  • 53 min
  #34 Når nødhjælpen bliver digital - ‘techvelopment’

  #34 Når nødhjælpen bliver digital - ‘techvelopment’

  Denne episode handler om digitalisering inden for nødhjælp og humanitær bistand. Det kaldes også med et smart ord Techvelopment - altså en sammentrækning af technology og development, i betydningen af at bruge teknologi som drivkraft i udviklingsbistand.

  Hvert andet minut døgnet rundt dør en kvinde på grund af komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel. Det er mere end 800 kvinder hver dag, primært i verdens fattigste lande.

  Men selv i verdens fattigste og mest øde egne findes smartphones. De er faktisk både udbredt og en stor del af hverdagen, og med Safe Delivery app’en kan Maternity Foundation, som er organisationen bag, nå millioner af kvinder med kvalificeret hjælp.

  For størstedelen af disse dødsfald kan faktisk forhindres, og app’en her er derfor et eksempel på hvordan teknologiske løsninger redder liv.

  Det er ikke kun i vores vestlige liv at teknologi spiller en rolle. 95% af verdens befolkning lever i et område, hvor der er mobildækning. Og mere end en tredjedel af verdens befolkning har i dag en smartphone og dermed adgang til internettet.

  Men hvordan bruges teknologien fornuftigt og konstruktivt i udviklingsarbejde, uden at man havner i den Silicon Valley inspirerede tilgang, hvor tech kommer før mennesker.

  Det taler Marie Høst med Adam Moe Fejerskov om, som peger på 3 faldgrupper når det kommer til techvelopment, og forklarer udtrykket Hvid Elefant - som ikke er positivt i udviklingsbistand.

  Derudover taler Marie Høst med CEO Anna Frellsen fra Maternity Foundation om baggrunden for at udvikle Safe Delivery app og Jordemoder Nanna Sten Andersen, som underviser fødselshjælpere over hele verden i brug af app’en.

  • 53 min

Top Podcasts In Technology

Listeners Also Subscribed To