86 afleveringen

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

drie boeken Wim Oosterlinck

  • Kunst
  • 4.7 • 154 beoordelingen

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

  #86 Evi Hanssen. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens presentatrice Evi Hanssen.

  #86 Evi Hanssen. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens presentatrice Evi Hanssen.

  Evi Hanssen is tv-presentatrice, geboren in 1978. Haar eerste tv-rol was het nichtje van de burgemeester in Samson en Gert. Ze heeft voor TMF gewerkt, presenteerde Expeditie Robinson, Mijn Pop-Up Restaurant, ze was tafeldame in De Wereld Draait Door op de Nederlandse televisie. ze heeft ook programma’s gepresenteerd over de gevaren van sociale media voor jongeren. In 2019 zeilde ze met vijf andere bekende Vlamingen de Atlantische oceaan over voor het tv-programma Over de oceaan. Daarover schreef ze zelf een boek: Ergens onderweg. 

  Evi Hanssen heeft ook radio gedaan: ze presenteerde Het Heilig huis van Hanssen op Joe, ze heeft jazzzang gestudeerd, host een meditatiepodcast en schrijft columns. 

  Ik was bij haar thuis voor ons gesprek, een prachtige, grote loft in Antwerpen waar ze woont met haar vriend Kurt en haar twee zonen, Scout en Mac, en met haar nieuwe hond, een puppy zei ze, maar hij was gigantisch. Haar drie boeken lagen al klaar op tafel. 

  Ons gesprek ging over voorlezen voor haar kinderen, lezen in de fauteuil, over psychiatrie en wanhoop, over zelfhulpboeken, strips en televisie. Ze toonde mij het dagboek dat ze bijhield tijdens haar zeilreis. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Evi Hanssen zijn: 

  1. Ferdinand Cuvelier: De Stad van Axen 

  2. Myrthe van der Meer: Paaz 

  3. Yuval Noah Harari: Sapiens. Een beeldverhaal

  • 1 u. 1 min.
  #85 Ive Marx. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens hoogleraar sociale en economische wetenschappen Ive Marx.

  #85 Ive Marx. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens hoogleraar sociale en economische wetenschappen Ive Marx.

  Ive Marx (1967) is hoogleraar sociale en economische wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen. Hij is gespecialiseerd in ondermeer inkomens- en vermogensongelijkheid. Hij schrijft ook een column in De Standaard. 

  Ive Marx woont in Eikevliet, een gehucht van Hingene, deelgemeente van Bornem. Waar tractors langs het raam rijden. We gingen zitten aan de grote eettafel om over boeken te praten. Ons gesprek gaat over boeken die zich afspelen in het universitaire milieu, voor het eerst in deze podcast hebben we het over wijn, je hoort waarom ik eigenlijk voor dit gesprek in New York had moeten zitten in plaats van in Eikevliet, én ik vraag - op het einde - wat ik altijd al wilde weten: hoe het is om als sociaal en economisch wetenschapper die ondermeer bezig is met inkomensongelijkheid, met de familienaam Marx door het leven te gaan. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Ive Marx zijn: 

  1. J.M. Coetzee: Disgrace 

  2. Michael Lewis: The Big Short 

  3. Robert Parker: Parker's Wine Buying Guide

  • 53 min.
  #84 Isabel Albers. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens algemeen hoofdredacteur van De Tijd en L’Echo Isabel Albers.

  #84 Isabel Albers. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens algemeen hoofdredacteur van De Tijd en L’Echo Isabel Albers.

  Isabel Albers, geboren in 1971 in Tielt, is algemeen hoofdredacteur van De Tijd en L’Echo, twee Belgische zakenkranten. Ze werkte eerder ondermeer voor De Standaard en werd in 2011 hoofdredacteur van De Tijd; ze was de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van een Vlaamse krant. Ze won twee keer de Dexia-persprijs en is regelmatig te zien als politiek en economisch analyste op televisie. 

  We hadden afgesproken in Tour & Taxis in Brussel, op haar redactie, de gezamenlijke redactie van De Tijd en L’Echo, waar we in een vergaderzaaltje over boeken gingen praten. 

  Ons gesprek gaat over haar leraar Nederlands in het middelbaar in Tielt, ze vertelt waar haar journalistiek uit voortkomt, over machtsspellen in een literair werk én in concrete vergaderingen, en ze geeft naast literaire ook haar economische boekentips. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Isabel Albers zijn: 

  1. Mario Vargas Llosa: Het feest van de bok 

  2. Multatuli: Max Havelaar 

  3. Chris De Stoop: Het boek Daniël

  • 41 min.
  #83 Jan Hautekiet. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens radiopresentator en muzikant Jan Hautekiet.

  #83 Jan Hautekiet. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens radiopresentator en muzikant Jan Hautekiet.

  Jan Hautekiet (1955) werd bekend met het programma Hallo Hautekiet op Studio Brussel waarin hij in de jaren 90 op woensdagnamiddag met luisteraars praatte, en op legendarische wijze hun taalfouten verbeterde. Later werd hij baas van Studio Brussel en werkte hij ook voor Radio 1, waar hij ook nethoofd werd en presenteerde, het is de zender waar hij ook ooit zijn radiocarrière begon. 

  Naast de radio speelt Jan Hautekiet muziek, hij heeft als pianist en toetsenist bij zo goed als het volledige Vlaamse muzieklandschap op het podium gestaan. Er was één moment in zijn carrière dat ik gemist had, een internationaal topmoment toch wel, ik vraag hem ernaar in deze aflevering. 

  Jan Hautekiet ging in 2018 op pensioen bij de radio. Daarna werd hij ondermeer voorzitter van de auteursrechtenvereniging Sabam. 

  We hadden afgesproken in het park van Tervuren, we zaten op een bankje aan de vijver. Omringd door wandelende mensen, joggers, hondjes en allerlei vreemde creaturen. Jan hield tijdens ons gesprek zijn gsm in de gaten in verband met één van zijn drie boeken. 

  Hij vertelt over literatuur en jazzmuziek, hoe die twee bij hem verbonden zijn. Over het traumatische moment toen hij aan zijn prof Amerikaanse literatuur vertelde dat hij zijn licentiaatsthesis over William Burroughs wilde maken. Hij vertelt hoe zijn taalgevoel en zijn drang naar een juiste taal van zijn moeder komt. En we horen waarom het park van Tervuren ook voor Jan Hautekiet persoonlijk een onvergetelijk park is. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Jan Hautekiet zijn: 

  1. Jack Kerouac: On the road 

  2. Boris Vian: L'Écume des jours 

  3. Remco Campert: Het leven is vurrukkulluk

  • 1 u. 1 min.
  #82 Eva Brems. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens professor mensenrechten Eva Brems.

  #82 Eva Brems. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens professor mensenrechten Eva Brems.

  Eva Brems (1969) werd geboren als dochter van twee literatuurwetenschappers. Ze is hoogleraar aan de Universiteit Gent, aan de vakgroep Europees, Publiek- en Internationaal Recht, en centraal bezig met Mensenrechten. Ze is bestuurder van de Liga voor Mensenrechten en voorzitster van Amnesty International geweest.

  We hebben over boeken en lezen gepraat in de tuin van haar huis in Leuven. Ze kwam aanzetten met één boek en een e-reader, een Kindle, waarop haar twee andere boeken staan.

  Ons gesprek ging over opgroeien in een huis met boeken, hoe ze wil dat een boek haar meeneemt naar een andere wereld, én over haar ontmoeting met Dave Eggers in Gent.

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Eva Brems zijn: 

  1. Dave Eggers: Wat is de wat 

  2. Sunjeev Sahota: Het jaar van de gelukszoekers 

  3. Margaret Atwood: De maddAddam-trilogie

  • 47 min.
  #81 Erik Vlaminck. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijver Erik Vlaminck.

  #81 Erik Vlaminck. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijver Erik Vlaminck.

  Erik Vlaminck (1954) heeft Suikerspin geschreven, een schitterend boek dat Roos Van Acker in deze podcast in de meest plastische bewoordingen aanprees. Hij is ook de man achter Dikke Freddy, een fictieve figuur over wie hij al meer dan 25 jaar columns schrijft. Daarnaast schreef hij nog romans, novelles, theaterteksten, gedichten en columns. Zijn recentste roman heet: Een berg mens onder witte lakens. Hij schreef ook een roman die pas na zijn dood mag verschijnen. Waarom dat zo is, dat vraag ik hem op het einde van deze aflevering.
  Erik Vlaminck woont in Borgerhout, maar we hadden afgesproken in zijn schrijfhuis, een oude boswachterswoning in Westmeerbeek bij Hulshout. Een schrijfhuis waar hij nooit schrijft, maar dat legt hij zometeen zelf uit. We gingen buiten zitten, op het terrasje, koffie erbij, met uitzicht op een grote vijver, een oude turfwinning.
  In ons gesprek vertelt hij over zijn boekenkast met 1000 boeken, over zijn inspiratie voor het schrijven, dat hij in zijn leven een aantal jobs gedaan heeft specifiek met de bedoeling om inspiratie op te doen. Hij spreekt over de fanclub van schrijver Joseph Roth en wat die precies doet.
  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be

  De drie boeken van Erik Vlaminck zijn:
  1. Roger Van de Velde: De knetterende schedels
  2. Ahmet Altan: Ik zal de wereld nooit meer zien. Aantekeningen uit de gevangenis.
  3. Joseph Roth: Job

  • 1 u. 1 min.

Klantrecensies

4.7 van 5
154 beoordelingen

154 beoordelingen

elkcoe ,

Verslavend

Iets om elke week weer naar uit te kijken. Wat een stijl van interviewen, Wim doet dat echt fantastisch!

Lode1977 ,

Toegankelijk, vermakelijk en aanstekelijk

Heerlijke podcast. Doet zin krijgen om te lezen. Er is maar één probleem: mijn boekenlijst groeit sneller dan ik kan lezen.

Charlietwee ,

Een aanrader

Geweldige podcast! Voor boekenliefhebbers en slow radio. Zeer interessante gesprekken. Uitstekende, geïnteresseerde interviewer.

Top-podcasts in Kunst

Luisteraars hebben zich ook geabonneerd op