147 afleveringen

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

drie boeken Wim Oosterlinck

  • Kunst
  • 4,7 • 235 beoordelingen

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

  #147 Sophie Dutordoir. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens CEO Sophie Dutordoir van de NMBS.

  #147 Sophie Dutordoir. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens CEO Sophie Dutordoir van de NMBS.

  Sophie Dutordoir (1962) is CEO van de NMBS, de nationale spoorwegen. Ze studeerde Romaanse aan de Universiteit van Gent, werkte op verschillende kabinetten, waaronder dat van toenmalig eerste minister Wilfried Martens. Ze werkte voor Elektrabel en werd daar CEO, stapte toen op om een eigen delicatessenzaak te beginnen in Overijse en werd in 2016 gevraagd als CEO van de NMBS. 

  Ik ging bij Sophie Dutordoir thuis langs, ze woont in Overijse. Haar zoon was thuis om te studeren, we gingen zitten aan tafel om over boeken te praten. Over managementboeken was ze kort: geen interesse. De drie boeken die ze kiest zijn niet rechtstreeks verbonden met haar werk, maar ze zijn wel stuk voor stuk verbonden met haar persoonlijkheid, met de keuzes die ze maakt. Het gaat over haar thesis op de universiteit, over welke les van haar delicatessenzaak ze meenam naar de NMBS, over de ontmoeting met één van haar helden. Over lezen op reis en het bijzondere ritueel dat ze daarvoor samen met haar man ontwikkeld heeft. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Sophie Dutordoir zijn: 

  1. Simone Veil: Une vie 

  2. Annie Barrows & Mary Ann Shaffer: Le cercle littéraire des amateurs d’épluchures de patates 

  3. Charles De Coster: La Légende d’Ulenspiegel

  • 1 u. 4 min.
  #146 Michel Vandenbosch. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens Gaia-oprichter Michel Vandenbosch.

  #146 Michel Vandenbosch. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens Gaia-oprichter Michel Vandenbosch.

  Michel Vandenbosch (1961) is oprichter en was lange tijd voorzitter van dierenrechtenorganisatie Gaia. Hij studeerde moraalwetenschappen en richtte in 1988 Gaia op als denktank, in 1992 als de organisatie die ze nu is. We spraken elkaar dus in het jaar dat Gaia 30 werd. Gaia werd bekend met hun campagnes waarin ze dierenleed aanklaagden in slachthuizen, in circussen, en bij de verkoop van huisdieren. 

  Hij ontving mij op zijn appartement in het centrum van Holsbeek, hij noemde het zijn man cave. Er stonden enkele boekenkasten en er lage overal hoge stapels boeken. Ik zag zelfs boekenrekjes in het waskot. We gingen in de zetel zitten en hij vertelt over zijn hond Lizzie, over het systeem waarmee hij leest, over de uitspraak van Milan Kundera die hem zo diep raakte, over dieren, dierenrechten, en over zijn schuldgevoel als hij zijn leven en zijn werk overdenkt. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Michel Vandenbosch zijn: 

  1. J.M. Coetzee: Dierenleven 

  2. Milan Kundera: De ondraaglijke lichtheid van het bestaan 

  3. Stephen Jay Gould: Wonderlijk leven

  • 1 u. 16 min.
  #145 Michèle Cuvelier. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens radiopresentatrice Michèle Cuvelier.

  #145 Michèle Cuvelier. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens radiopresentatrice Michèle Cuvelier.

  Michèle Cuvelier (1992) is radiopresentatrice. Ze studeerde woordkunst in Antwerpen en kwam al snel bij Studio Brussel terecht. Daar presenteerde ze verschillende programma’s waaronder Zender, en van 2019 tot 2021 De Ochtend. Ze maakt ook muziekprogramma’s voor Canvas en heeft een eigen podcast gemaakt: Hey Paul, over de vraag die ze wilde stellen aan Paul McCartney. 

  Ik zocht haar op in het appartement in Schaarbeek waar ze woont samen met haar vriend en haar kat, én waar ze een Franstalige buurvrouw heeft die we ook tijdens dit gesprek leren kennen. Ze vertelt over haar vader die haar stimuleerde om te lezen, en die haar nog steeds boeken cadeau doet. Over les én feedback krijgen van Bart Moeyaert. Over dikke boeken en disfunctionele gezinnen. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Michèle Cuvelier zijn: 

  1. Jonathan Franzen: De Correcties 

  2. Isabel Hoving: De Gevleugelde Kat 

  3. Julio Cortázar: Rayuela

  • 1 u. 1 min.
  #144 Jonathan Berte. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens CEO Jonathan Berte van Robovision.

  #144 Jonathan Berte. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens CEO Jonathan Berte van Robovision.

  Jonathan Berte (1978) studeerde toegepaste fysica aan de Universiteit Gent, en specialiseerde in neuroscience in Zurich. Hij is oprichter en CEO van Robovision, een bedrijf dat toepassingen voor artificiële intelligentie ontwikkelt, en in de spits zit van de technologische ontwikkelingen van vandaag. 

  Ik trok naar het Technologiepark in Zwijnaarde bij Gent, waar een massa onderzoekscentra van bedrijven gevestigd is, en tussen het BASF Innovation Center, Ablynx, Innogenetics en centra voor medische biotechnologie staat ook het gebouw waarin Robovision gevestigd is. Jonathan Berte deed zelf de deur voor me open. Ik zag meteen een inkomhal die vol stond met kartonnen dozen, met hier en daar een robotarm erop. 

  Ons gesprek ging over het boek van zijn vader dat hem deed beslissen om ingenieur te worden. Over het boek dat hem helpt de lange termijn te zien als bedrijfsleider. Over wat hij het moeilijkste vind als CEO en wat hij zichzelf in zijn functie heeft moeten leren. Het gaat over filosofie, over ons brein en ons zelfbewustzijn, over Bach en robots. En Jonathan Berte vertelt tegen welke projecten Robovision al neen heeft moeten zeggen. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Jonathan Berte zijn: 

  1. Douglas Hofstadter: Gödel, Escher, Bach 

  2. Max Tegmark: Life 3.0 

  3. Simon Sinek: The Infinite Game

  • 48 min.
  #143 Jinnih Beels. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens Antwerps schepen van jeugd en onderwijs Jinnih Beels.

  #143 Jinnih Beels. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens Antwerps schepen van jeugd en onderwijs Jinnih Beels.

  Jinnih Beels is schepen van jeugd en onderwijs van Antwerpen. Ze werd in 1976 in Calcutta geboren als dochter van een Indische moeder en een Belgische vader. Haar moeder werd vergiftigd, waarna ze als zesjarige naar België verhuisde met haar vader. Ze studeerde criminologie en ging bij de politie werken. Ze stapte over naar de politiek en werd in januari 2019 schepen in Antwerpen. 

  Ik zocht haar op in haar voorlopige schepenkabinet twee dagen voor ze zou verhuizen naar het gerenoveerde stadhuis van Antwerpen. We zaten in een straatje vlakbij, hier en daar zag ik al kartonnen dozen. Tijdens ons gesprek zat haar medewerker Michiel een beetje verder in dezelfde ruimte. 

  Jinnih Beels vertelt hoe ze als een razende begon te lezen op haar zesde, en hoe dat voortkwam uit iets wat er in de klas gebeurde. Het gaat over de slinkse wijze waarop haar vader haar deed lezen over de Romeinse geschiedenis, en over het boek dat ze uitlas op het toilet van een hotel in Rhodos. Het gaat over cynisme en politiek, over haar eigen rol die ze zwaar in vraag stelt, en over de Latijnse spreuken van haar burgemeester.

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Jinnih Beels zijn: 

  1. Lale Gül: Ik ga leven 

  2. Khaled Hosseini: Duizend schitterende zonnen 

  3. Robert Harris: Cicero trilogie

  • 1 u. 8 min.
  #142 Herr Seele. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens kunstenaar Herr Seele

  #142 Herr Seele. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens kunstenaar Herr Seele

  Peter van Heirseele (1959) alias Herr Seele is bekend als de maker van Cowboy Henk, samen met Kamagurka. Naast zijn werk voor Cowboy Henk schildert hij; zo maakt hij recent covers voor De Standaard der Letteren. Zijn echte job is pianostemmer.

  Ik ging bij hem langs in zijn woonplaats Oostende. Hij nodigde mij uit in het huis waar zijn atelier zich bevindt: een complex van twee huizen naast elkaar, een oud café en een oude cinema, die een gigantische opslagplaats vormen. Binnen staan piano’s, poppen, meters kasten met boeken, platen, brol, papier, en vooral ook heel veel schilderijen.

  We namen een kijkje in zijn eigenlijke atelier, en gingen dan zitten op stoelen, midden tussen de boeken en de schilderijen. Bij ongeveer elke beweging die ik maakte, zat ik met mijn voet of hand tegen een schilderij. Een bizarre en heerlijke ontmoeting met kunstenaar Herr Seele.

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Herr Seele zijn: 

  1. Emily Brönte: Wuthering Heights 

  2. Isak Dinesen: Winter's Tales 

  3. Charles Bukowski: Post office

  • 58 min.

Klantrecensies

4,7 van 5
235 beoordelingen

235 beoordelingen

Petra4 ,

Zalige podcast, vijfsterren !

Ik luisterde niet van het prille begin , maar heb tot nu alle afleveringen beluisterd . Het is heel fijn gezelschap terwijl ik wandel , ik steek er elke keer iets van op. Wim luistert goed, stelt goeie vragen , vraagt door als t niet duidelijk genoeg is. Zoals gevraagd heb ik dat ook aan 2 goeie vrienden doorverteld. We bespreken ( bijna) wekelijks de podcast , zowel het gesprek als de boeken . Er zijn boeken die ik daardoor al heb ontdekt , die ik anders links had laten liggen .
De twee laatste afleveringen hadden
voor mij zelfs iets therapeutisch . Misschien omdat het (leef) tijds genoten zijn: Johan Terryn , wiens podcast over rouw me ook echt heeft aangegrepen en Bart Moeyaert , een fantastische schrijver en een zoekend mens .
Bedankt Wim voor het plezier van luisteren en leren/ lezen.
Nog veel drieboeken !

Annuska Hendrix ,

Jan Peumans

Er zijn nóg onafhankelijke boekhandels in Limburg. Grim in Hasselt om er maar een te noemen!

moeder6 ,

Geweldige Podcast!!

Zalig om naar te luisteren. De combinatie van een beetje meer over interessante mensen te weten komen èn hun favoriete boeken is een aangename formule. Wim interviewt met een mooie, vriendelijke stem zeer geïnteresseerd zijn gasten.
Het feit dat je alles terugvindt op Wims website maakt het helemaal compleet.

Top-podcasts in Kunst

De Tijd
Klara
Secret Society
France Inter
Knack Weekend
France Culture

Suggesties voor jou

Radio 1
Radio 1
Radio 1
De Standaard
Radio 1
Universiteit van Vlaanderen