23 episodes

Voor liefhebbers van een goed glas en een goed verhaal. Radiomaker Dennis van den Buijs gaat in gesprek met wijnmakers, wijnhandelaars, sommeliers en liefhebbers.
Surf voor alle info naar www.wijncast.com

Wijncast Dennis van den Buijs

  • Automotive

Voor liefhebbers van een goed glas en een goed verhaal. Radiomaker Dennis van den Buijs gaat in gesprek met wijnmakers, wijnhandelaars, sommeliers en liefhebbers.
Surf voor alle info naar www.wijncast.com

  Aflevering 23 - Champagne - Kristel Balcaen

  Aflevering 23 - Champagne - Kristel Balcaen

  Een gelukkig en sprankelend 2020 gewenst! En hoe kan Wijncast het nieuwe jaar beter inzetten dan met knallende champagnekurken. Of mag dat niet volgens de regels van de kunst? Wanneer mag een mousserende wijn zich eigenlijk champagne noemen? En zijn de Franse luxebubbels het prijsverschil met cava of prosecco waard?Veel vragen en nog meer spetterende antwoorden krijg je in deze nieuwe aflevering met Kristel Balcaen. Zij is de 'Champagne Ambassadeur' voor België en weet letterlijk àlles over de goudgele bruisende godendrank. Of het nu gaat over de druiven, het terroir of de druk in de champagnefles die je kan vergelijken met een vrachtwagenband. De kennis bruist naar boven in deze drieëntwintigste episode van je favoriete wijnpodcast.Al een kleine tip van de sluier: wat is ideale foodpairing bij een fles champagne? Frietjes van de frituur met mayonaise! Als je Kristel erover bezig hoort loopt het water je in de mond. Luisteren is de boodschap. Volg je @wijncast al op Instagram, Twitter en Facebook? Een paar klikken en je mag het eerste goede voornemen van 2020 al afvinken. Meer afleveringen en wijn vind je natuurlijk op wijncast.com Santé!

  Aflevering 22 - Calogero licata

  Aflevering 22 - Calogero licata

  We schrijven 1979. Terwijl de Lage Landen zich vanuit hun oranje-bruine salons vergapen aan Abba's olifantenpijpen in AVRO's TopPop, begint één enkele Italo-Belg aan een weergaloze wijnmissie. Fabrieksarbeider en semi-professioneel voetballer Calogero Licata start met het importeren van Italiaanse wijn. Geen zure Chianti in rieten mandjes. Calogero kiest kwaliteit uit Piemonte en Toscane, zoals Avignonesi. Een gewaagde keuze in een tijd waar 99 procent van alle wijn in Belgische restaurants, winkels of hotels uit Frankrijk kwam.40 jaar later is Licata Vini dé referentie voor Italiaanse kwaliteitswijnen. Hoe is het Calogero gelukt om de Lage Landen te overtuigen van zijn Italiaanse klasse? Je ontdekt het in deze nieuwe aflevering van Wijncast. Eentje die atypisch begint met oude foto's en brieven uit de Tweede Wereldoorlog. Herinneringen van Calogero aan zijn vader Salvatore. Hij vertelt een onwaarschijnlijk levensverhaal dat ons brengt van Sicilië naar Mussolini's Noord-Afrika over India tot in de Borinage. Op zijn zeventigste lijkt Calogero zijn familie en haar geschiedenis meer dan ooit te koesteren. Daarom draag ik deze aflevering dan ook graag op aan Calogero Licata's vrouw Marie-Rose die afgelopen zomer overleden is. Meer details op www.wijncast.com of @wijncast op facebook, instagram en twitter.

  Aflevering 21 - Carrefour - Benoît Couderé

  Aflevering 21 - Carrefour - Benoît Couderé

  Van een driesterrenrestaurant naar de supermarkt. Dat is kort samengevat het wijnparcours van Benoit Couderé. De West-Vlaming beheerde de kelder van De Karmeliet ***  in Brugge en kroonde zich in 2016 tot Beste Sommelier van België. Sinds een aantal jaar leent hij zijn neus en smaakpapillen aan een van de grootste supermarktketens van het land: Carrefour. "Of ik vroeger supermarktwijn dronk? Als een kennis een fles meenam naar een barbecue wel", lacht Couderé. "Maar sinds mijn overstap naar Carrefour is er een wereld voor me opengegaan."Benoit had ook Belgisch wijnnieuws bij. "Ik kan Wijncast in primeur vertellen dat we voor meerdere jaren een intensieve samenwerking aangaan met twee Belgische wijndomeinen. Daar ben ik enorm fier op. Het gaat in de eerste plaats om Jerom Winery uit Haspengouw. Samen met hen lanceren we in wit een 100% Chardonnay en in rood een Acolon. Langs Franstalige kant is onze partner het Naamse Ry d'Argent. De rode wijn van dat domein wordt ook een Acolon maar aangevuld met een kleine hoeveelheid Cabernet Jura. De witte Waalse wijn is dan weer een assemblage van Pinot Gris en Pinot Blanc. Allemaal vanaf eind november te ontdekken in de rekken bij Carrefour." Laat weten wat je van deze aflevering vindt @wijncast op twitter, facebook en instagram.

  Aflevering 20 - Italië: laars vol wijnverhalen - Joost Houtman

  Aflevering 20 - Italië: laars vol wijnverhalen - Joost Houtman

  'Se non dovessi tornare, sappiate che non sono mai partito'  De spreuk op de terrasmuur van Joost Houtman verraadt dat hier een italofiel woont. Eén die graag wegdroomt bij het ruwe Sicilië en het beschaafde Piemonte, liefst van al met een goed glas wijn erbij. Samen met Philip Roose schreef Houtman 'Bella Figura. Waarom de Italianen zo Italiaans zijn.' Een heerlijk boek vol sappige verhalen met meer dan één wijnanekdote. In deze aflevering neemt Joost ons mee langs wijngaarden vol vermoorde wielrenners, koninklijke minnaressen en gigantische piemels uit de oudheid. Geniet van deze nieuwe wijncast en onthou de woorden van poëet Giorgio Caproni: 'Mocht ik niet terugkeren, weet dan dat ik nooit vertrokken ben.' 

  Aflevering 19 - Bairrada Portugal - William Wouters

  Aflevering 19 - Bairrada Portugal - William Wouters

  "Tien violen die samenspelen zijn veel interessanter dan een eenzame violist." William Wouters en zijn vrouw Filipa Pato maken bewust geen single vineyard wijn van hun geliefde Baga-druif. Van tientallen versnipperde kleine percelen blenden ze Baga met biodynamische brio. Puntengoeroe Robert Parker gaf hun rode topcuvée Nossa een score van 96+. Geen enkele Portugese wijn scoorde ooit hoger. "Wist je dat de eerste wijn die de Portugezen naar de Braziliaanse kolonies brachten van hier kwam? Niet uit Porto of Madeira wel uit Bairrada!" Antwerpen staat voor Wouters nog net een trapje hoger maar de liefde voor zijn Portugese thuis komt aardig in de buurt. "Filipa's vader noemen ze hier Mister Baga. Terwijl iedereen zijn oude stokken uittrok en verving door Franse druivensoorten bleef hij trouw aan de bagadruif." Na het beluisteren van deze wijncast mag schoonpa vrezen voor die geuzennaam. Zeker wanneer je hoort dat William even fanatiek ratelt over witte Bigal en bonenvretende slakken. Veel luistergenot!Wil je na deze wijncast nog meer weten over de wijnen van William? Neem dan zeker een kijkje op de site van Pato-Wouters of bestel een heerlijke fles via The Portugal Collection. Luister zeker ook naar aflevering 17 van wijncast waarin William alles vertelt over het WK voor sommeliers. 

  Aflevering 18 - Oxfam Fair Trade - Wim Melis

  Aflevering 18 - Oxfam Fair Trade - Wim Melis

  Wie heeft ze nog nooit gedronken? De fairtradewijnen van Oxfam. Onlosmakelijk verbonden met recepties, feestjes of een heerlijke chili con carne. Maar wat maakt een wijn fair trade? Hoe helpt onze aankoop de boeren in het zuiden? En wat krijg je in je glas? Ik vroeg het allemaal aan Wim Melis, wijnaankoper voor Oxfam. Wim reist zelf naar Chili, Argentinië en Zuid-Afrika op zoek naar de beste wijnen om te verkopen in de vele wereldwinkels. Ontdek een aflevering over bosbranden, waterputten, kindercrèches en de vergeten druif país.  De wijnen uit deze aflevering kan je zelf kopen bij de Oxfam wereldwinkels. Maak hier kennis met het volledige fairtrade-wijnassortiment. Meer afleveringen en details op wijncast.com en blijf op de hoogte via @wijncast op Instagram, Twitter en Facebook.

Customer Reviews

krisomondevino ,

Klare taal over wijn

absolute fan van deze aanpak. Goed gekozen gasten op hun eigen manier laten vertellen over een, voor sommige, moeilijke maar anderzijds o zo mooie materie als vergist druivensap. Hopen op nog vele interessante afleveringen.

Top Podcasts In Automotive

Listeners Also Subscribed To