46 episodes

Voor liefhebbers van een goed glas en een goed verhaal. Radiomaker Dennis van den Buijs gaat in gesprek met wijnmakers, wijnhandelaars, sommeliers en liefhebbers.
Surf voor alle info naar www.wijncast.com

Wijncast Dennis van den Buijs

  • Health & Fitness
  • 4.6 • 27 Ratings

Voor liefhebbers van een goed glas en een goed verhaal. Radiomaker Dennis van den Buijs gaat in gesprek met wijnmakers, wijnhandelaars, sommeliers en liefhebbers.
Surf voor alle info naar www.wijncast.com

  Jeno Del Turco - Beste sommelier van België 2023

  Jeno Del Turco - Beste sommelier van België 2023

  Wie is de beste sommelier van België? In 2023 was dat Jeno Del Turco van restaurant Le Chalet de la Forêt in Ukkel. Hij stond op de hoogste trede van het podium van het laatste BK voor sommeliers, geflankeerd door Charlotte Crul en Margaux Balemans. Niet toevallig de twee vorige gasten van Wijncast! Maar wie is Jeno? Begin maart was ik samen met hem een week in Zuid-Afrika dankzij Kaapwijn Import De Leeuw. Uitkijkend op de baai van Kaapstad mijmerden we over zijn Italiaanse roots, de laatste Tignanello van zijn overleden grootmoeder en Jeno's job als topsommelier. Klein spoileralert: Jeno en rosé gaan niet al te goed samen.Geniet van deze aflevering en ontdek veel meer op wijncast.com! Sterren of een rating geven mag!

  Margaux Balemans in Zuid-Afrika: "Geen alcohol voor mij als sommelier wanneer ik werk"

  Margaux Balemans in Zuid-Afrika: "Geen alcohol voor mij als sommelier wanneer ik werk"

  Margaux Balemans is als kind in een vat vol enthousiasme gevallen. Wie haar tegenkomt, merkt meteen: de kamerbrede glimlach van de Kempense sommelier werkt zeer aanstekelijk. Tijdens deze aflevering lachen we wat af. Ik interview trouwens alweer een slagersdochter (met een brilletje) die dol is op wijn. Op amper 23-jarige leeftijd rijgt Margaux de sommelier-medailles en wijnprijzen aan elkaar. Zo was ze tweede op het laatste BK. Wat zijn haar ambities? Hoe ziet een dag van een sommelier eruit? Hoe ga je om met alcohol op je werk? En hoe combineer je klassieke “vleeswijnen” met andere keukens? Ik vraag het haar in Zuid-Afrika bij De Toren on tour met Kaapwijn Import De Leeuw.Margaux is gezien haar naam letterlijk in de wieg gelegd voor een carrière in de wijnwereld. Vandaag is ze hoofdsommelier van alle restaurants van luxehotel Le Sanglier des Ardennes in Durbuy, en zelf staat ze in de zaal Le Grand Verre* van chef Wout Bru die ze al van kindsbeen kent. Meer weten? Surf naar wijncast.com! Geniet en laat weten wat je ervan vond! Geef wijncast een mooie rating in jouw podcast-app!

  Charlotte Crul in Zuid-Afrika: "Een satijnen nachtkleedje bij het haardvuur"

  Charlotte Crul in Zuid-Afrika: "Een satijnen nachtkleedje bij het haardvuur"

  Als een frisse Noordzeebries waait Charlotte Crul door de Belgische wijnwereld. In Knokke-Heist heeft ze haar eigen wijnhandel Puro. Daarnaast is Charlotte sommelier in Cuines 33 (*) waar ze haar gasten verwent met succulente pairings. Wijn staat centraal in het leven van deze slagersdochter. Dat bleek ook op het laatste BK voor sommeliers waar Charlotte brons behaalde. "Mijn ideale wijn voelt als een warm dekentje bij een haardvuur, met daaronder een satijnen nachtkleedje", vertelt Charlotte terwijl de zon ondergaat en de ibissen krijsen rond de villa van Graham Beck in Robertson. Een week lang was ik samen met Charlotte in Zuid-Afrika. Dankzij Kaapwijn De Leeuw bezochten we de meest gerenommeerde wijnhuizen in Stellenbosch, Paarl, Elgin, Franschhoek, Hemel en Aarde en Swartland.In deze Wijncast praten we onder meer over passie voor wijn, een oogst in de Bourgogne, de WSET-studie en de vele wijnontdekkingen in de Kaap.Stay tuned voor de volgende afleveringen over en vanuit Zuid-Afrika met Belgische sommeliers en wijnbouwers.

  Thea Cipido drinkt Chenin Blanc uit de 18e eeuw

  Thea Cipido drinkt Chenin Blanc uit de 18e eeuw

  "Plots kreeg ik wijn ingeschonken van voor de Franse Revolutie", glundert Thea Cipido. Tijdens het plukseizoen bij wijnmaker Jean-Pierre Robinot in de Loire belandde ze in een stoffige kelder tussen kranige zeventigers. Jonge piepkuikens in vergelijking met de eeuwenoude Chenin Blanc die rijkelijk vloeide. Hoe die proefde? Daarvoor moet je luisteren. Als sommelier deelt Thea haar passie voor de Loire en natuurlijke wijnen bij restaurant Nage in Antwerpen. Niet alleen aan tafel bij de gasten, maar ook verstoken van nieuwsgierige ogen in de kelder van het restaurant. Daar maakt Thea haar eigen wijn van dertig liter Chenin in een glazen dame jeanne. Wat dat is, wat we moeten denken over al te mannelijke wijnprijzen, over de wildgroei aan natuurwijnbars, en over jongeren die minder drinken; dat ontdek je in deze wijncast! Laat me weten wat je er van vond! Meer info op wijncast.com of @wijncast op Instagram, X en Facebook.

  Artor - Hongaarse wijn van Belgische makelij

  Artor - Hongaarse wijn van Belgische makelij

  Arthur en Hector zijn de twee kinderen van Valérie Bourdeau en haar man Alain Bostoen. Hun derde liefdesbaby heet niet toevallig Artor. De Hongaarse rode wijn die het Vlaamse duo maakt in de glooiende heuvels van Villány. De vonk met die eeuwenoude wijnregio sloeg over op een zakentrip naar de Hongaarse tak van hun chemisch bedrijf. De rest is vloeibare geschiedenis.Geniet van deze podcast over Merlot en Cabernet Franc, het Hongaarse dorpsleven, en Slavoonse eik. Neen, die komt dus niet uit Slovenië! Geef deze wijncast een rating en/of recensie in je podcastapp! Meer afleveringen en alle info over Artor ontdek je via wijncast.com

  Wat is Lambrusco? - Renske De Maesschalck

  Wat is Lambrusco? - Renske De Maesschalck

  Lambrusco is Italiaanse Coca-Cola vermomd als wijn. Zoete roze brol die je voor 3 euro vindt onderaan in het wijnrek van de supermarkt. Tenminste, zo luidt het cliché. Waarom heeft Lambrusco zo'n belabberd imago? En klopt dat wel? Om alle misverstanden uit de wereld te helpen, sprak ik af met Renske De Maesschalck. Zij is sommelier-conseil en maakte haar thesis over Lambrusco. Renske neemt ons mee naar de heuvels rond Modena waar ze de échte rode mousserende parels maken van de verschillende Lambrusco-druiven. En geloof me: dat zijn heel andere wijnen dan de troep waar je aan denkt. Meer weten en bekijken? Surf naar wijncast.com De flessen en wijnhuizen waar Renske in deze aflevering over spreekt, kan je trouwens allemaal kopen en drinken in haar wijnbar Pompette in Gent.

Customer Reviews

4.6 out of 5
27 Ratings

27 Ratings

ping0710 ,

Pupille

Weer een zeer leuke en leerrijke wijncast .. ondertussen gekocht bij licata, geproefd en goed bevonden! Merci voor de tip en wij kijken al uit naar de volgende podcast!

krisomondevino ,

Klare taal over wijn

absolute fan van deze aanpak. Goed gekozen gasten op hun eigen manier laten vertellen over een, voor sommige, moeilijke maar anderzijds o zo mooie materie als vergist druivensap. Hopen op nog vele interessante afleveringen.

Top Podcasts In Health & Fitness

Mens erger je niet
VRT WinWin
ALIGNÉ par Major Mouvement
Major Mouvement
Zonder Zever. Over goe leven
Hana en Amber
Spreekuur met Dokter Servaas
Dokter Servaas
On Purpose with Jay Shetty
iHeartPodcasts
Alles goed?
radio2

You Might Also Like

De Beursvoyeurs
De Tijd
DS Vandaag
De Standaard
Nerdland Podcast
Lieven Scheire
Welcome To The AA
Alex Agnew & Andries Beckers
Geschiedenis voor herbeginners
Jonas Goossenaerts, Filip Vekemans, Benjamin Goyvaerts, Laurent Poschet
Het Punt van Van Impe
Nieuwsblad