102 episodes

Alkispodden är Johan & Roger. Vi för ett pågående samtal om hur det är att vara tillfrisknande alkisar. Allt vi säger är våra personliga åsikter och representerar ingen gemenskap eller organisation.

Foton: Tommy Fondelius

Kontakt och frågor: alkispodden@gmail.com

Alkispodden Johan & Roger

  • Health & Fitness
  • 4.8, 5 Ratings

Alkispodden är Johan & Roger. Vi för ett pågående samtal om hur det är att vara tillfrisknande alkisar. Allt vi säger är våra personliga åsikter och representerar ingen gemenskap eller organisation.

Foton: Tommy Fondelius

Kontakt och frågor: alkispodden@gmail.com

  Episod 102. Samtal med Sagah Larsson

  Episod 102. Samtal med Sagah Larsson

  ”Det finns en glipa mellan den personen jag egentligen är och den personen som arbetar, gör karriär och dricker”

  Johan & Roger träffar Sagah Larsson, 27 år, manusförfattare för teater, tv och film, som varit nykter i exakt 18 månader (!) för att prata om skillnaden mellan att ”vitknoga” sig igenom nykterheten och att vara nykter med hjälp av ett tolvstegsprogram.

  Vi snackar om att vara förälskad i alkohol och drickande, om att sno alkohol och blanda häxor, om pirret som hemligheter gav, om att vilja tappa kontrollen, om att längta efter att bli omhändertagen, om att vilja vara ”farlig”, om att fatta att alkoholen var ett problem redan som 18-åring, om den mentala besattheten, om att tukta sig själv, om att vilja vara någon annanstans, om att göra slut med alkoholen, om Berlin, barer, trygga HBTQ-rum och Stonewall, om att vilja vara en härligt nykter tjej, om att spy på bussen på väg till jobbet, om lockelserna från den mörka sidan, om alkohol som motgiftet mot att vara en duktig flicka, om att kontrollera när man vill tappa kontrollen, om att inse att man inte är så jävla unik, om att vara guds barn, om utbrändhet och andligt uppvaknande, om glipan mellan den man är och det man gör, om en dag i taget, om att starta en egen religion, om att testa tolvstegsprogram utan att stanna, om att "fråga chans" på en sponsor, om ”impostor syndrome”, om att må bra och vara lugnare och lyckligare - trots att de yttre faktorerna är borta, och om att den fruktansvärda knuten i bröstet inte är där längre.

  Vi avslutar med att lyssna till en text Sagah skrev efter sitt första tolvstegsmöte som 22-åring och ser fram emot att prata med henne igen när hon gjort de tolv stegen.

  • 1 hr 9 min
  Episod 101. Och nu då?

  Episod 101. Och nu då?

  "I never meant to cause you any sorrow, I never meant to cause you any pain.”

  Johan & Roger träffas igen för ett fyllesnack. Vi har precis släppt avsnitt 100 och den stora tomheten drar in. Finns det något mer att prata om?

  Vi lyckas fortsätta snacka om alkoholism (tur det) och pratar om att fira milstolpar, om tid, om 40-årsfirande, om att ta ett kliv närmare sin mentala ålder, om orimliga musikquiz, om att smita undan, om att vara till lags, om att göra om stegen, om missriktade drivkrafter, om att alkoholister kan hjälpa varandra, om att öppna nya dörrar inuti sig själv, om att få ”extra tid”, om att glömma bort saker man lovat att göra, om skillnaden mellan att prioritera och planera – att prioritera innebär att TA BORT grejer, om att inte prioritera tolvstegsarbete när vi mår bra, om att det faktiskt handlar om liv eller död, om att vilja ha ett mjukare liv, om att utvecklas och känna sig tillfreds, om att använda problemet på rätt sätt, om att ta tillbaka sitt liv genom stegarbete, om Björn Natthiko Lindeblads sommarprat, om döden, om att känna alla känslorna på en och samma gång, om att skapa utrymme för livet, och om att släppa taget om stunden.

  Vi konstaterar att om vi kommer ihåg att vi lider av en sjukdom som är dödlig, så får vi rätt fokus och kan välja livet istället!

  • 40 min
  Episod 100. Reunion med Andrea och Fredrik

  Episod 100. Reunion med Andrea och Fredrik

  ”Det finns inga munskölj som kan dölja det du håller på med”

  Johan och Roger träffar två tidigare gäster, Andrea och Fredrik, i ett (lite längre) jubileumssamtal. Vad har hänt sedan sist?

  Vi pratar om storskaliga planer som inte blev av, om nykterhetsrörelsens Gunde Svan, om kopplingen mellan nykterhet och hundar, om att vilja föra vidare att det går att vara nykter och lycklig, om tio kokheta bag in box ovanför kylen, om Alkispoddens största respektive äldsta fan, om att stoppa det sociala arvet, om vikten av samtalet för att bryta stigmat, om den där gången som man hade en nykter fredag och ville få medalj, om att på riktigt älska sig själv istället för att vara sportkommentator i huvudet, om att göra planer för att bli lyckad och lycklig, om tacksamhet över syréndoft, om att göra det svårt för sig själv genom att dricka en flaska vin i smyg på jobbet, om att kunna se rakt in i köket på lägenheten där botten nåddes, om det perfekta återfallet i isolering med obegränsade mängder alkohol, om att ju mindre vi kämpar emot desto bättre blir livet, om att sätta sig ner med sin dotter och förklara vad alkoholism är, om att avsluta en detox med att dricka shots, om att konsumera 500 sockerbitar i veckan, om att ringa Alkoholhjälpen åt en ”kompis”, om att vi lyckades med mycket TROTS att vi drack förut och hur mycket enklare livet är nu, om att skapa och återknyta vänskapsband och om att inte behöva gå på tråkiga tillställningar.

  Vi avrundar vårt fyrpartssamtal med att konstatera att det går att vara stolt över något som vi tidigare skämdes över och att tillfrisknande från alkoholism faktiskt handlar om liv eller död.

  • 1 hr 39 min
  Episod 99. Avsnittet före avsnitt 100!

  Episod 99. Avsnittet före avsnitt 100!

  ”Utveckling sker ju utanför vår comfort zone

  Johan & Roger träffas för att reflektera lite över Alkispodden, knappt 100 avsnitt efter starten. Vi pratar om det otroliga med 2 år, 100 avsnitt och 250 000 lyssningar, om att spela in ett avsnitt i taget, om vad samtalen har gett oss, om att sätta ord på känslor, om våra magiska gäster, om alla som hör av sig, om glädjetårar, om våra förväntningar och reaktioner, om samtalet som verktyg, om nyfikenhet och sårbarhet, om viljan att lyssna och förändras, om saker och insikter som vi kommer ihåg från tidigare avsnitt, om att lyssna på sig själv, om att tycka att vi bara snackar massa skit, om att alltid prata utan manus, om vad som varit jobbigast att prata om, om den stora förklaringsmodellen hur ALLT hänger ihop, om andlighet, om att förstå mer eller att släppa taget mer, om punkter som kopplas ihop, om att utveckling sker utanför vår ”comfort zone”, och om Alkispoddens framtid.

  Vi rundar av med att bjuda in er som är sugna på att bli ”alkispoddare” att höra av er – och hoppas att det inte bara blev skitsnack i detta avsnitt. Och vi slås av tanken att det ju är midsommarafton idag, men att det överskuggas av peppen inför avsnitt 100!

  • 41 min
  Episod 98. Mayhem eller guldkant?

  Episod 98. Mayhem eller guldkant?

  “お酒飲めない、自制御できないから”

  Johan och Roger träffas för ett fyllesnack och pratar om varför vi drack. Stort ämne.

  Vi pratar om guldkant i vardagen, om att vika tvätt, om att det blir roligare att kolla på 7-åringar som spelar fotboll om man är full, om att tillståndsdricka, om att bara kunna dricka med andra, om att ordna fest på en tisdag kväll, om att vilja spränga skallen i bitar, om olika strategier för att dricka, om inbrott på byggarbetsplatser, om att absolut inte vara värst, om kodspråk för total gränslöshet, om att hångla med killar på dansgolv, om parmiddagar, om att bo i London men inte se något av London, om att dricka 20 pints på puben, om att toppa helgfyllor på vardagarna, om att gå ut och dricka en öl (till), om mayhem, om att bygga framgångsrika fasader, om den inåtvända konen, om att bo i Japan, om relationer som räddningar, om att förtjäna att börja dricka igen efter fyra år, om minnen om ett liv där man kunde prata med människor, om att bli räddad av matte, kemi och fysik, och om att vara en nykter student.

  Vi avrundar med att konstatera att vi lär oss något om oss själva i varje samtal, och att det är genom andra som vi blir speglade och förstår mer av vad som pågår inom oss. Grävandet fortsätter!

  • 53 min
  Episod 97. Samtal med ALEXANDER

  Episod 97. Samtal med ALEXANDER

  ”Ge inte upp, det finns hopp”

  Johan och Roger träffar Alexander, 31 år gammal och nykter i 19 månader, i ett samtal om missbruk, psykisk ohälsa och tillfrisknande.

  Vi pratar om bipolaritet, om ångest, om identitetskriser, om olika kostymer, om att försöka vara vem som helst förutom sig själv, om att skapa fasader, om att jämföra sig med andra, om att vara cynisk hela tiden, om att alla runtomkring växer upp och vet saker som jag inte vet, om en hårfin gräns mellan lättsamt och ledsamt, om kick-ass-indiepop-DJ, om att inte behöva dricka med handbromsen i, om att hälla kokain från påse in i näsa, om skillnaderna mellan alkohol och kokain, om skulder till föräldrarna, om nackdelar och fördelar med att leva, om att ha St:Görans som spa-resort, om gudskomplex, om ett självmordsförsök som slutade med hjärtstillestånd utanför Max, om att köra en stand-up-comedy på sitt första möte, om att acceptera sig själv 4 av 7 dagar, om lycka och att känna sig komplett, om att leva i stunden, om att vara kvar istället för att vara på väg, om att resa sig och bli något vackert, om att hitta sinnesro för första gången, om att det aktiva är en hopplös kamp mot hoppet, om att uppleva sommaren på riktigt, om en effektiv gottgörelse till föräldrarna och om mental besatthet som riktas till kampsport – och surdeg.

  Vi avrundar med att det är fint att kunna gå djupt i samtalen, att få öppna upp och att få prata om psykisk ohälsa och missbruk. Och att det faktiskt finns hopp. För alla. TACK Alexander för att du ville gästa oss i samtalet och sprida ditt hopp till oss och våra lyssnare.

  • 1 hr 4 min

Customer Reviews

4.8 out of 5
5 Ratings

5 Ratings

Top Podcasts In Health & Fitness

Listeners Also Subscribed To